Σάββατο, 22 Δεκεμβρίου 2018

Επιχείρηση για την ανατίναξη της «Μεγάλης Βρετανίας»


22 Δεκέμβρη: Αρχίζει η επιχείρηση για την ανατίναξη της «Μεγάλης Βρετανίας» 
Παρασκευή 22 Δεκέμβρη 1944
Μέσα σε λίγες αράδες ο καπετάνιος του Α΄ Σώματος Στρατού του ΕΛΑΣ  Σπύρος Κωτσάκης περιγράφει τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται στις 22 του Δεκέμβρη όλες οι ελασίτικες δυνάμεις στην  Αθήνα και τον Πειραιά:

Κούφια αντιπαράθεση

 Πραγματική διαφορά μόνο με δυνατό ΚΚΕ!

    Άλλη μια κακοστημένη παράσταση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη ΝΔ στήθηκε την περασμένη βδομάδα με επίκεντρο την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2019. Οι ...ομηρικοί καβγάδες, τα παχιά λόγια, τα χτυπήματα των χεριών στα έδρανα φανέρωσαν για μια ακόμα φορά ότι όσο περισσότερο ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ συμπλέουν στη στρατηγική υπηρέτησης των μονοπωλίων, τόσο θα γιγαντώνονται οι θεατρινισμοί τους, με διάφορες αφορμές.

«Έτσι αγαπάμε εμείς την Ελλάδα»

Σκίτσο του Pablo Picasso
Τα λόγια του Μπελογιάννη -παντοτινό σύμβολο του πατριώτη, του διεθνιστή, του ανθρώπου, του κομμουνιστή– αποδείχτηκαν πολύ πιο ισχυρά από τις κάννες του εκτελεστικού αποσπάσματος. Πολύ πιο ανθεκτικά από τους μικρόνοες. Που νόμιζαν ότι δολοφονώντας τον Μπελογιάννη θα τον φίμωναν. Τον εκτέλεσαν πιστεύοντας ότι έτσι τα λόγια του θα έπαυαν να δονούν για πάντα τις καρδιές όλων εκείνων που δεν κάνουν «δήλωση μετανοίας». Τι ηλίθιοι…

Παρασκευή, 21 Δεκεμβρίου 2018

ΣΑΝΤΑ ΣΤΑΛΙΝ

Στο γραφείο επικρατούσε νεκρική σιγή. Μόνο το γρατζούνισμα της πένας πάνω στο χαρτί, βιαστικό, αγωνιώδες για όποιον ήξερε την κρισιμότητα των ημερών. Ο βλοσυρός άνδρας με τους γκρίζους κροτάφους και το μουστάκι έγραφε σαν να μην υπήρχε αύριο. Οι τοίχοι του Κρεμλίνου, μέσα από το τείχος του Κρεμλίνου, είχαν δει πολλά, αιώνες τώρα, αλλά τέτοιο πράγμα δεν ξανάγινε. Επρόκειτο για μία επιστολή ποταμό. Έβαλε την υπογραφή: Ιωσήφ Στάλιν. “Στάλιν, μονολόγησε. Ποιος να το ‘λεγε ότι κάποτε θα με έλεγα Στάλιν”.

Οι Πλαστογράφοι

Οι Πλαστογράφοι της ιστορίας – Η αλήθεια για την εκτέλεση της Ελένης Παπαδάκη
Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, επέτειο της εκτέλεσης της ηθοποιού Ελένης Παπαδάκη, αναβιώνει και η σχετική φιλολογία για τις “ωμότητες” του ΕΛΑΣ στα Δεκεμβριανά. Είναι γεγονός πως η συγκεκριμένη εκτέλεση αξιοποιήθηκε όσο λίγες στο οπλοστάσιο της πτωματολογίας της αντίδρασης, παραβλέποντας πως η συγκεκριμένη εγκληματική ενέργεια όχι μόνο καταγγέλθηκε από το ίδιο το ΚΚΕ, δια στόματος Νίκου Ζαχαριάδη μάλιστα, αλλά οι δράστες του βρέθηκαν και τιμωρήθηκαν από τον ίδιο τον ΕΛΑΣ.

Οι φον Δημητράκηδες του ΓΕΣ, πλύστρες του φασισμού!


Ο Έριχ φον Μάϊνσταϊν ήταν στρατάρχης των ΝΑΖΙ. Οπαδός της «καμένης γης» αποδεδειγμένα.
Μαζί με τους ομοίους του ισοπέδωσε τη Σοβιετική γη από τον πλούτο της κι αφάνισε εκατομμύρια ανθρώπους.
Εγκληματίας πολέμου. Καταδικάστηκε σε δώδεκα χρόνια φυλάκιση από βρετανικό δικαστήριο.

“Άπλυτος”, “βρωμιάρης”, “προδότης”


   Η απλυσιά της εκφασισμένης ανοησίας
   
Πριν μερικά χρόνια άκουσα, για τελευταία φορά, το επιχείρημα για… αξύριστες μασχάλες. Το εκστόμισε μια “αριστερή” – στέλεχος τότε και εκτρεφόμενη παχυλά από την… καθαρή ΑΕΠΙ. Εκείνη την εποχή το θεώρησα απλώς μια βλακεία, έναν εκχυδαϊσμό της ανοησίας, από τους τόσους που ακούμε κι έρχονται απ’ τα παλιά.

Οι εταιρείες κλείνουν, οι «ευεργέτες» μένουν

    Το ρεύμα στην Χαλυβουργική κόπηκε λόγω χρεών προς της ΔΕΗ που ξεπερνούσαν τα 30 εκατ. ευρώ. Τα δημοσιεύματα για τον κύκλο μιας ιστορικής επιχείρησης που κλείνει ως θύμα της κρίσης αλλά και εσωτερικών διαμαχών στην εταιρεία δίνουν μια εικόνα τελείως διαφορετική από την πραγματικότητα.
    Πέρα από το γεγονός ότι περίπου 170 εργαζόμενοι, που έχουν μείνει στην επιχείρηση και τα τελευταία χρόνια δουλεύουν εκ περιτροπής για τη συντήρηση του εργοστασίου, βρίσκονται στον αέρα αυτό που χρειάζεται να τονιστεί είναι «τι εστί Χαλυβουργική». 

Πέμπτη, 20 Δεκεμβρίου 2018

“Η θρησκεία είναι ατομική υπόθεση του καθενός”

Χριστούγεννα έρχονται!!! Κατανυκτική Χριστιανική διάθεση!!! Πολλά κομμουνιστοπροφίλ θα ποστάρουν δεντράκια, ελαφάκια, χιόνια στα καμπαναριά και οπωσδήποτε Άγιους Βασίληδες. Πολλά άλλα κομμουνιστοπροφίλ θα καταραστούν την όποια θρησκεία και πίστη. Κι όλοι με τον αντεπιστημονικό (ή τουλάχιστον αναποτελεσματικό) τσαμπουκά: «Δικαίωμά μου να πιστεύω» – «Δικαίωμά μου να μην πιστεύω». Θέλοντας λοιπόν να συμβάλω κι εγώ στο… γιορταστικό κλίμα, αναρωτιέμαι:

Η πορεία των χιλίων αόπλων της Ρούμελης

    Μια αδρή εικόνα των τεράστιων δυσκολιών και εμποδίων, που αντιμετώπιζε και έπρεπε να ξεπερνά ο ΔΣΕ, ιδιαίτερα στο κρίσιμο ζήτημα της άντλησης έμψυχων εφεδρειών και της ενίσχυσής του, δίνει η έκθεση για την πορεία των χιλίων αόπλων της Ρούμελης, που υπάρχει στο περιοδικό "Δημοκρατικός Στρατός" (έκδοση "Ρ", Α τόμος, σελ. 155) και την οποία αναδημοσιεύουμε ολόκληρη:
I. Η οργάνωση της πορείας
    "Σύμφωνα με διαταγή του Γ. Α. για αποστολή στη Μακεδονία χιλίων αόπλων, το Αρχηγείο Ρούμελης συγκρότησε μια ταξιαρχία αόπλων από την επιστράτευση, που έκανε στο διάστημα στο διάστημα 20 - 12 - 47 μέχρι τέλη Γενάρη 1948.

"Η ΑΛΛΗ ΟΧΘΗ": Καλή αρχή Σωτήρη


 "Η ΑΛΛΗ ΟΧΘΗ"
Σωτήρης Μπαλλάς

“Ιερές” καταπατήσεις

Τις “ιερές” καταπατήσεις βάζει στο στόχαστρό του ο Δήμος Πετρούπολης. Πρόκειται για τον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου της Λαμίας, που από 300 στρέμματα που διεκδικούσε αρχικά, έφτασε να ζητά 7,5 χιλιάδες, τα οποία και δήλωσε στο Κτηματολόγιο. Για να γίνει αντιληπτή η τάξη μεγέθους, η έκταση αντιστοιχεί στο 1/3 του Δήμου Πετρούπολης.

Παρουσίαση του Δοκιμίου ιστορίας του ΚΚΕ 1918 - 1949

Το ΚΚΕ είναι ένα κόμμα που ιδρύθηκε εκατό χρόνια πριν, αλλά ήταν βγαλμένο από το μέλλον και την κοινωνία του. Κι αυτό μόνο όποιος έχει διαβάσει την ιστορία αυτού του κόμματος μπορεί να το καταλάβει, να το κάνει κτήμα του.
Η σημερινή παρουσίαση του Δοκιμίου στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό, ήταν ουσιαστικά αυτό το κόκκινο νήμα που διαπερνά τον ιστορικό χρόνο, συνδέοντας τα ιστορικά διδάγματα με τη συγκυρία στο παρόν και τη μελλοντική προοπτική, που οιστρηλατεί τον αγώνα και κάθε συλλογική προσπάθεια.

Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου 2018

Κάλαντα από τους τόπους εξορίας και τις φυλακές

Στα σύρματα της Ελ Ντάμπα
ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΚΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ(στα σύρματα της Ελ Ντάμπα)
Μέσα από τις σελίδες της «Νέας Γενιάς» (αρ. φ. 63, 31/12/1945)

ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ παρακολουθούν, φυσικά, την περιπέτεια που έζησαν: 
«Εζούσαμε στον τόπο μας
 όλοι με τη δουλιά μας
 προδότες μας αρπάξανε
μέσ' από τη φωλιά μας
 Στην Αφρική μας φέρανε
στα σύρματα μας κλείσαν

Την ώρα που ο Ζούκωφ κυνηγούσε Γερμανούς στο Στάλινγκραντ,ο Πάτον κυνηγούσε…....

Η επιχείρηση “Πυρσός”, η Βόρεια Αφρική, το Στάλιγκραντ κι ο Πάτον, που σαν σήμερα 19/12/42, παίρνει μέρος στη… “γιορτή των προβάτων” στο Μαρόκο.

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ
Στη βόρεια Αφρική εξελίσσεται η καταδίωξη των δυνάμεων του Ρόμελ, από τους Άγγλους, μετά τη νικηφόρα μάχη του Ελ Αλαμέιν. Τους σπρώχνουν προς την Τύνιδα, με στόχο να τους διώξουν εντελώς από τη βόρεια Αφρική.

Νέα ήττα των εργατοπατέρων στην Πάτρα

Στο κενό έπεσε η επιδίωξη της ομάδας Καραγεωργόπουλου - Νικολάου να καθαιρέσει τη νέα διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, που εκλέχτηκε μέσα από πραγματικά δημοκρατικές διαδικασίες των εργαζομένων, καθώς το Πρωτοδικείο Πατρών απέρριψε οριστικά τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε η εν λόγω ομάδα και εκδικάστηκαν στις 21 Νοέμβρη.

Οι σημαίες του ΠΑΜΕ στον ουρανό της Γαλλίας

    Στις εργατικές συγκεντρώσεις των προηγούμενων ημερών στη Γαλλία, σημαίες του ΠΑΜΕ κυμάτιζαν δίπλα-δίπλα με τις σημαίες της ΠΣΟ και των αγωνιστικών συνδικάτων της Γαλλίας.
    Στο Παρίσι, στη μεγάλη εργατική συγκέντρωση στις 14 Δεκέμβρη, Έλληνες εργαζόμενοι μετανάστες στη Γαλλία συμμετείχαν στη συγκέντρωση με το Εργατικό Κέντρο Βαλ-Ντε-Μαρν και τις σημαίες του ΠΑΜΕ.

«Αγκάθι» για κυβέρνηση - ΣΕΒ - εργατοπατέρες η συμμετοχή της ΔΑΣ στο ΔΣ του ΟΑΕΔ

 Συνέντευξη Τύπου του ΠΑΜΕ για τις άθλιες μεθοδεύσεις από την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ

    Την άθλια προσπάθεια του προεδρείου της ΓΣΕΕ να αποκλείσει συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ από τη διοίκηση του ΟΑΕΔ, στην οποία μετέχουν ως εκπρόσωποι των εργαζομένων, καθώς και από άλλους οργανισμούς κοινωνικής πολιτικής, αλλά και τη μετατροπή του ΟΑΕΔ σε έναν πολύμορφο μηχανισμό ενίσχυσης των εργοδοτών με τα λεφτά των εργαζομένων, γεγονός που αποδεικνύει και ο προϋπολογισμός του για το 2019, ανέδειξε η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες στο αμφιθέατρο της ΓΣΕΕ.

Ποιος βάζει λουκέτο στις επιχειρήσεις;

Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που τα κυρίαρχα ΜΜΕ και τα παπαγαλάκια τους στοχοποιούσαν τους απεργούς της Ελληνικής Χαλυβουργίας και τον εννιάμηνο αγώνα τους για το κλείσιμο της επιχείρησης. Έβαλαν μπροστά την κασέτα για τη σοβιετική μας χώρα που διώχνει τους επενδυτές και αφήνει τους πολίτες έρμαιο στις ανεύθυνες συντεχνίες, τις απεργίες και άλλα κακά της σοβιετικής μας μοίρας.

Δυναμική απάντηση

 Δυναμική απάντηση σε όλους αυτούς που ετοιμάζουν ένα μίζερο μέλλον για την εργατική τάξη και τα παιδιά της

Δυναμική απάντηση σε όλους αυτούς που ετοιμάζουν ένα μίζερο μέλλον για την εργατική τάξη και τα παιδιά της, έδωσε ο εργαζόμενος λαός της Θεσσαλονίκης που συμμετείχε μαζικά στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ και των ταξικών σωματείων, το απόγευμα της Τρίτης 18 Δεκέμβρη, παρά τη βροχή και το τσουχτερό κρύο.

Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου 2018

“Κλέαρχος – Μικρό Χωριό”!

Για πολύ καιρό η παραπάνω φράση αποτελούσε σύνθημα και παρασύνθημα, αντίστοιχα, των ανταρτών του ΕΛΑΣ Ευρυτανίας, προς τιμή του νεαρού νεκρού της θρυλικής μάχης του Μικρού Χωριού στις 18 Δεκέμβρη του 1942. 16χρονος μαθητής στο Γυμνάσιο ήταν ο "Κλέαρχος" (Κώστας Μπίρτσας) όταν παράτησε τα τετράδια και τα βιβλία για να αγκαλιάσει "τ’ άγιο τουφέκι" της λευτεριάς. Και γίνηκε σύμβολο και αετός στα λεύτερα ευρυτανικά βουνά μας!

Οι συνταξιούχοι να είναι σε αγωνιστική επαγρύπνηση και ετοιμότητα


ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

     Από κάθε γωνιά της χώρας συνέρρευσαν εκατοντάδες μπλοκ των συλλόγων συνταξιούχων, ανταποκρινόμενοι με ενθουσιασμό στο κάλεσμα της ΣΕΑ και των Σωματείων τους. Το μήνυμα της συγκέντρωσης είναι καθαρό:

Αναρτήσεις στο διαδίκτυο λευκωμάτων, φωτογραφιών και αντάρτικων τραγουδιών της περιόδου 1918-1974

ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

    Με αναρτήσεις στο διαδίκτυο λευκωμάτων, φωτογραφιών και αντάρτικων τραγουδιών της περιόδου 1918-1974, που δίνουν το αφήγημα των αγώνων του ελληνικού λαού για εθνική και κοινωνική απελευθέρωση, η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ  (Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας) Κεντρικής Μακεδονίας παρουσιάζει συνοπτικά την πρόσφατη ιστορία, που έχει θαφτεί, διαστρεβλωθεί και συκοφαντηθεί.

Αλήθειες και ψέματα για τον Στάλιν

Grover Furr

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 140 χρόνων από τη γέννηση του Ιωσήφ. Β. Στάλιν μιλήσαμε με τον Grover Furr, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Montclair του Νιού Τζέρσι, γνωστό για τις μελέτες και το συγγραφικό του έργο πάνω στην ιστορία της Σοβιετικής Ένωσης και ιδιαίτερα για την περίοδο της ηγεσίας του Ι.Β.Στάλιν. Από τα πλέον γνωστά βιβλία του είναι το “Khrushchev Lied” (Ο Χρουστσόφ είπε ψέματα) ενώ έχει συγγράψει πληθώρα ερευνητικών πονημάτων, μεταξύ άλλων για τη δολοφονία του Σεργκέι Κιρόφ, τις Δίκες της Μόσχας και την υπόθεση της «σφαγής στο Κατίν». Το 2007 το όνομα του Grover Furr συγκαταλέχθηκε από συντηρητικούς κύκλους των ΗΠΑ στον κατάλογο των «101 πιο επικίνδυνων ακαδημαϊκών στην Αμερική».

* * *  

ΟΛΕΣ και ΟΛΟΙ στα συλλαλητήρια στις 18 Δεκέμβρη!

Μπροστά οι δικές μας ανάγκες!
 Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κλιμακώνει την επίθεσή της μέσα από την ψήφιση στη Βουλή ενός σκληρού, ταξικού, αντιλαϊκού προϋπολογισμού για το 2019. Ο πρώτος τάχα "μεταμνημονιακός" προϋπολογισμός, που συζητιέται αυτές τις μέρες, εμπεριέχει όλα τα αντιλαϊκά μέτρα των τριών μνημονίων και προσθέτει νέα.

Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου 2018

Στο ΚΚΕ το κομματικό βιβλιάριο και η ταυτότητα ΠΕΑΕΑ της Έλλης Αλεξίου

    Μια ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή εκτυλίχθηκε στη λήξη των εργασιών της πρώτης μέρας του 5ου Επιστημονικού Συνεδρίου της ΚΕ του ΚΚΕ με θέμα «Η συνάντηση της νεοελληνικής λογοτεχνίας με το εργατικό κίνημα και την κομμουνιστική ιδεολογία από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι και το Μεσοπόλεμο», που εντάσσεται στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ.
    Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας παρέλαβε εκ μέρους του ΚΚΕ από την ανιψιά της Γαλάτειας Καζαντζάκη και της Έλλης Αλεξίου, Μελίνα Σιδηροπούλου, το κομματικό βιβλιάριο

Ανακοίνωση για την Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη

    Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Μετανάστη, το ΚΚΕ καλεί τους Έλληνες μετανάστες και τις Ελληνίδες μετανάστριες που εργάζονται στο εξωτερικό, τους μετανάστες εργάτες και εργάτριες που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας να οργανωθούν και να παλέψουν μέσα από τις γραμμές του ταξικού εργατικού κινήματος, να συμπορευθούν με το ΚΚΕ όχι μόνο για την επίλυση μιας σειράς ειδικών διακρίσεων και προβλημάτων, αλλά για τη ζωή που αξίζει στους εργαζόμενους, με γνώμονα τις δικές τους ανάγκες.

Ανοιχτή επιστολή προς τις συνδικαλιστικές οργανώσεις

Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει την απόφαση του προεδρείου της ΓΣΕΕ
 να πετάξει εκτός ΔΣ του ΟΑΕΔ το στέλεχος της ΔΑΣ

    Το προεδρείο της ΓΣΕΕ, με πρωτοφανή απόφαση χωρίς να έχει συγκληθεί κανένα συνδικαλιστικό όργανο, επιδιώκει να πετάξει εκτός του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΕΔ

«ΦΑΚΕΛΟΣ ΚΥΠΡΟΥ»

Έκθεση Ι. Τσουδερού: Ενα αποκαλυπτικό ντοκουμέντο

 Πρόσφατα δόθηκε στη δημοσιότητα ο «Φάκελος της Κύπρου». Αν και πλήθος στοιχείων παραμένουν απόρρητα, ορισμένα από αυτά που έχουν δει το φως της δημοσιότητας συμβάλλουν στην εξαγωγή συμπερασμάτων τόσο για τα γεγονότα πριν από το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1967 στην Ελλάδα, όσο και για μετά από αυτό.

Ευχετήριες κάρτες από τους τόπους εξορίας και τις φυλακές


Χειροποίητες  κάρτες, από τους τόπους εξορίας  και τις φυλακές
     Οι μέρες που διανύουμε τώρα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι μέρες χαράς, οικογενειακής συγκέντρωσης, ενώ για χιλιάδες αγωνιστές τότε ήταν μέρες δύσκολες, μακριά από τις οικογένειές τους, γεμάτες κακουχίες.
   Εκατοντάδες ήταν οι γυναίκες στις Φυλακές Αβέρωφ που έκαναν ό,τι μπορούσαν για να γιορτάσουν αγωνιστικά τις δικές τους στιγμές.
 «Γιορτάζουμε στη φυλακή με έναν πόθο μιαν ευχή, χαρά παντού να ανθίσει της ειρήνης ο ήλιος ν' αντηχήσει. Ευχόμαστε στην κάθε μια μες στην καινούρια την χρονιά, στο σπίτι να γυρίσει και χαρά ζωής να αρχίσει...».

Θεατρικό έργο "Άρης"

Το πρόγραμμα της παραστάσεις
"Το τερπνόν μετά του ωφελίμου" 
Ο Γκαγκάριν προτείνει το θεατρικό έργο "Άρης"

ΑΦΗΓΗΣΗ
Πριν κάμποσο καιρό... ρώτησα ένα παιδί ως 8 χρονών:
- τον ξέρεις τον Άρη;
   - Ναι, μου λέει. Τον ξέρω.
- Τον είδες ποτέ σου;
  - Όχι Μα τόνε ξέρω.
- πώς είναι;
  - Τρεις βολές πιο αψηλός απ τον πατέρα μου. Κι έχει ένα μεγάλο-μεγάλο κόκκινο άλογο. Και πίσω τον ακολουθάει πάντοτες ένας τρανός αητός με μια σημαία.