ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2020

Τάσος Μαγλαρίδης

Η αστυνομία κτυπάει και σκοτώνει, 28/10/1980, τον  Τάσο Μαγλαρίδη
Ο Τάσος Μαγλαρίδης ήταν μέλος του ΚΚΕ από τα παιδικά του χρόνια και είχε αντιστασιακή δράση.

  Στις 28/10/1980, συμμετείχε στην παρέλαση των Αντιστασιακών, κρατώντας την σημαία της Π.Ε.Α.Ε.Α, στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης

   Όταν οι αντιστασιακοί, επιχείρησαν να παρελάσουν, δέχτηκαν τη βάρβαρη επίθεση της αστυνομίας.

Ο 76χρονος, Τάσος Μαγλαρίδης,  χτυπημένος άσχημα, μεταφέρθηκε στο ΑΧΕΠΑ για να υποκύψει στα τραύματά του.
   Οι δυο αστυνομικοί που κατηγορήθηκαν για την δολοφονία αθωώθηκαν, παρά τα ατράνταχτα στοιχειά που υπήρχαν  εναντίων τους, λίγο πριν την δίκη  προήχθησαν και οι δυο.

Τα γεγονότα

Ήταν 28 του Οκτώβρη το 1980 οι Αντιστασιακοί της  Π.Ε.Α.Ε.Α ετοιμάζονται για την παρέλαση είναι η πρώτη φορά που θα παρελάσουν μετά την Απελευθέρωση.

Ο Δήμος Νεάπολης τους έχει δώσει «άδεια»  και θα παρελάσουν πρώτοι.

Όλα έτοιμα για την παρέλαση.

Ξεκινάνε με σημαιοφόρο τον Τάσο τον Μαγλαρίδη και εκείνη την ώρα, αστυνομικοί αρχίζουν να χτυπάνε με λύσσα τους  Αντιστασιακούς.


Ο κόσμος αρχίζει να βρίζει τους αστυνομικούς και μερικοί ορμάνε και τους ανοίξουν τον δρόμο, στους Αντιστασιακούς, προς την εξέδρα με τους επίσημους.

Οι  Αντιστασιακοί παρέλασαν για πρώτη φορά, αλλά με θύματα, όμως δυο Αντιστασιακούς, τον Μαγλαρίδη και τον Μαυρομάτης.

Ο Μαγλαρίδη έπεσε στον δρόμο από τα κτυπήματα και τις κλοτσιές στο κεφάλι από τους δυο αστυνομικούς. Αναίσθητο τον μετέφεραν στο ΑΧΕΠΑ, όπου και πέθανε μετά από λίγες μέρες.

Ο Μαυρομάτης είχε τις αισθήσεις του και με την βοήθεια των συντρόφων του, πηγαίνει στο σπίτι του. Μετά από λίγο καιρό και κάτω από την ψυχολογική πίεση, πέθανε.    

Η κηδεία του Μαγλαρίδη μετατράπηκε σε λαϊκό συλλαλητήριο.

Η πομπή ξεκίνησε, όπως η διαδρομή που έκανε εκείνη μέρα,  από το σπίτι του στα γραφεία της  Π.Ε.Α.Ε.Α μετά στο ΚΚΕ και μετά στον χώρο όπου δολοφονήθηκε.  

Τη σωρό την σκεπάζει η Κόκκινη Σημαία με το Σφυροδρέπανο και ο αγαπημένος του "Ριζοσπάστης".

Μπροστά πηγαίνουν, με την φωτογραφία του στα χέρια τους, οι νεολαίοι της ΚΝΕ, που τόσο αγαπούσε,, ποιο πίσω στα χέρια των συντρόφων του   το φέρετρο.

Στο σημείο της δολοφονίας έγινε στάση με λίγα λόγια από τον γραμματέα για τον νεκρό σύντροφο.  

Ο κόσμος πλημμυρισμένος από οργή, φώναξε συνθήματα  Αθάνατος, Τιμημένο ΚΚΕ, Εθνική Αντίσταση ΕΑΜ ΕΛΑΣ ΕΠΟΝ. 
 
Ευχαριστώ  τον σ Αντώνη Χ για τις πληροφορίες

11 σχόλια:

  1. Το θυμάμαι πολύ χαρακτηριστικά το γεγονός αυτό με την δολοφονία στην πόλη σου. Δύσκολα χρόνια απαγορευόταν να παρελάσουν οι Αντιστασιακοί που έδωσαν την ψυχή τους στον αγώνα. Το Καπιταλιστικό κράτος τιμούσε τους Ταγματασφαλίτες και τις οργανώσεις γέφυρα μαζί τους ΕΔΕΣ ΚΑΙ ΕΚΚΑ. Τιμή και δόξα στον Σύντροφο και σε όσους θυσιαστηκαν στον αγώνα. Ολοι ΑΘΑΝΑΤΟΙ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ήμουνα "δίπλα"του, μαζί με τον σ Α.Χ και τον Δ.Δ όταν τον κτύπησαν, τον Δ.Δ τον συλλάμβανε και τον χτυπήσανε.

      Πολύ καλός σύντροφος, πάντα με χαμόγελο και μια καλή κουβέντα για όλους.


      ΔΣΕ

      Διαγραφή
    2. Να είσαι καλά πάντα ΔΣΕ να ζήσεις να τον θυμάσαι. Εχω γνωρίσει και εγώ τέτοιους άξιους συντρόφους. Πάντα με το χαμόγελο στα χείλη μετά απο τόσες ταλαιπωρίες. Ορθιοι πάντα δίπλα στο κόμμα Συζητούσα μαζί τους μάθαινα συγκρατούσα γεγονότα μελετούσα στην συνέχεια για να εξηγήσω μέσα μου τις ...αντιφάσεις.... που έβλεπα. Είμαι περήφανος που τους γνώρισα δεν θα τους ξεχάσω ποτέ και θα κρατήσω μέχρι τέλος την υπόσχεση που έδωσα στον ευατό μου το 1991.... Αγώνας ενάντια στους φορείς των Οπορτουνιστικών απόψεων χωρίς ΕΛΕΟΣ. Αυτός ο Καρκίνος μέσα στο κόμμα δεν πρέπει να βρεθεί ξανά. ΠΟΤΕ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    3. Τώρα που βλέπω την φώτο, είμαστε οι 3 μπροστά στα ΜΑΤ

      ΔΣΕ

      Διαγραφή
    4. Από αριστερά ο Α.Χ, εγώ και ο Δ.Δ

      ΔΣΕ

      Διαγραφή
    5. Παναγιώτη αυτοί οι Σύντροφοι, πότε δεν μιλούσαν με το εγώ, πάντα με το εμείς, τίποτα το προσωπικό στην κουβέντα.
      Και όταν μάθαινες από άλλον σύντροφο για το "βιογραφικό" του έμενες με το στόμα ανοιχτό.

      Αννα Φραγκ

      Διαγραφή
    6. Ακριβώς όπως τα λες. Ηθος συνέπεια και τεράστια προσφορά χωρίς κανένα προσωπικό συμφέρον και με μεγάλο κόστος. Αυτοί κράτησαν το ΚΚΕ όρθιο όταν όρμησαν τα Οπορτουνιστικά Σκυλιά με Γράψα...και ...φαράκο να ολοκληρώσουν την καταστροφή το 1987 1991.... Με αυτούς τους συντρόφους ανοίξαμε τα παρατημένα γραφεία το 1991 λεηλατημένα στην κυριολεξία απο αυτούς τους ΑΛΗΤΕΣ. Τους έβλεπες και έπαιρνες κουράγιο. Ας συγκρατήσω τα νεύρα μου..... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  2. Η Καταστροφή βέβαια βρισκόταν στο ότι όλα αυτά βοηθούσαν την ...πασοκαρά... στην πορεία της για την κυβέρνηση στις 18 Οκτώβρη του 1981... Με τον Ριζοσπάστη την άλλη μέρα να πανηγυρίζει για την ...νίκη των ...δημοκρατικών δυνάμεων.... απέναντι στην κακιά...δεξιά. Είμαστε χύμα στο κύμα των ...ιδεολογικών στρεβλώσεων... έτοιμοι να στηρίξουμε τον ...παπατζή... αν δεν είχε Αυτοδυναμία. ...Ευτυχώς είχε. Επίσης να θυμηθούμε πως ΟΠΛΑ ΚΑΙ ΔΣΕ δεν υπήρχε το λεξιλόγιο μας. Ηταν μακρύς ο δρόμος μέχρι το 1991... για να λύσουμε τον ...γόρδιο δεσμό.... Την καλημέρα μου σε όλους. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΕΑΜ ΕΛΑΣ ΕΠΟΝ ΟΠΛΑ ΔΣΕ ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟ ΚΚΕ. ΑΘΑΝΑΤΟΙ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όταν τα ΜΑΤ δολοφονούσαν τον Τάσο Μαγλαρίδη
    https://farosthermaikou.blogspot.com/2020/11/blog-post_2.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου