ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ
Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2021
Η «σοβιετική εισβολή» και «κατοχή» στο Αφγανιστάν
Στις 27 Δεκεμβρίου 1979 η Σοβιετική Ένωση, έπειτα από έκκληση της αφγανικής κυβέρνησης και υλοποιώντας το σύμφωνο βοήθειας που είχαν συνάψει ένα χρόνο πριν, σπεύδει σε βοήθεια της λαϊκής δημοκρατίας του Αφγανιστάν που δοκιμαζόταν από την αντεπαναστατική δράση των αστών, του θρησκευτικού κατεστημένου και του διεθνούς ιμπεριαλισμού (κυρίως του αμερικανικού).
Συναντήσεις της αντιπροσωπείας της ΚΝΕ στο περιθώριο του Συνεδρίου της FJC
Στο περιθώριο του 3ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Νέων Κομμουνιστών από το Μεξικό (FJC), η αντιπροσωπεία της ΚΝΕ, αποτελούμενη από τον Νίκο Αμπατιέλο, Γραμματέα του ΚΣ και τον Ζαχαρία Ντελακρούζ, μέλος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του ΚΣ, πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων και επισκέψεων. Είχαν προηγηθεί ο χαιρετισμός στις εργασίες του Συνεδρίου και η παρέμβαση της ΚΝΕ σε Διεθνές Σεμινάριο με θέμα την κοινή πάλη των νέων κομμουνιστών διεθνώς.
«Γιορτινές» όψεις της κλασικής λογοτεχνίας
Το γιορτινό δωδεκαήμερο της τελευταίας βδομάδας κάθε χρόνου και της πρώτης του επόμενου θεωρείται ως μία από τις πιο χαρούμενες και γεμάτες προσμονή περιόδους. Για τα παιδιά είναι η εποχή των δώρων, του χριστουγεννιάτικου δέντρου, του Αϊ-Βασίλη, της ανταλλαγής ευχών, της γλυκιάς επανάληψης εθίμων που έχουν επιβιώσει στο πέρασμα των αιώνων.
Χρειαζόμαστε την αλληλεγγύη αλλά και την κατανόηση της Ιστορίας για να μη γίνουν τα ίδια λάθη
ΣΥΖΗΤΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΝΤΑΛΑΡΑ
Μετά από τις θριαμβευτικές περιοδείες του σε Ευρώπη, Αμερική και Καναδά και πριν από μια σειρά συναυλιών με τίτλο «Ρεμπέτικο με ωραία παρέα», στο «Christmas Theater», από 15 Γενάρη, ο Γιώργος Νταλάρας προλαβαίνει να μου δώσει αυτήν την χριστουγεννιάτικη συνέντευξη.
Η επαναστατική Πανρωσική Κεντρική Εκτελεστική Επιτροπή της Σοβιετικής εξουσίας εκδίδει διάταγμα για την εθνικοποίηση των τραπεζών
Από τις πρώτες μέρες της Σοβιετικής εξουσίας η εργατική τάξη και οι σύμμαχοι της ξεκίνησαν να οικοδομούν (και) τις οικονομικές βάσεις της νέας κοινωνίας. Το ζήτημα του τραπεζικού συστήματος ήταν καθοριστικής σημασίας για το σκοπό αυτό. Με γνώμονα τις Λενινιστικές θέσεις για τον ρόλο των τραπεζών στο σύστημα της κοινωνικής παραγωγής και παίρνοντας υπόψη τα διδάγματα της Παρισινής Κομμούνας που άφησε τις τράπεζες στα χέρια της αστικής τάξης η Σοβιετική εξουσίας άρχισε άμεσα την εθνικοποίηση των τραπεζών.
Ιδεολογική αντεπίθεση με όπλο την ΚΟΜΕΠ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΣ ΤΗΣ ΚΝΕ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ «ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ»
Αποσπάσματα από την ομιλία του Μάκη Παπαδόπουλου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
Ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσουμε τα 100 χρόνια που συμπληρώθηκαν φέτος από την έκδοση του 1ου τεύχους της «Κομμουνιστικής Επιθεώρησης», είναι να ανταποκριθούμε στο κάλεσμα του ΚΣ της ΚΝΕ να ξεδιπλώσουμε πλατιά ιδεολογική, μορφωτική αντεπίθεση εκεί που σπουδάζει, εργάζεται, ζει η νεολαία (...)
Σε διαρκή «καραντίνα» οι ανάγκες του λαού για τα κέρδη του κεφαλαίου
Μα… στόλιζαν δέντρα στη Σοβιετική Ένωση;
Ναι, στόλιζαν το δέντρο του Νέου Έτους. Στα χρόνια της ΕΣΣΔ ο γιορτασμός της Πρωτοχρονιάς ήταν η πιο σημαντική γιορτή όλου του έτους. Ψάχνοντας στο διαδίκτυο ανακαλύψαμε φωτογραφίες και σειρά στολιδιών που πωλούνται σήμερα στα διαδικτυακά παζάρια σε ιδιαίτερα τσουχτερές τιμές.
Κάντο όπως η Κούβα!
ΚΟΥΒΑ
Στο 85,6% η πλήρης εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού
Την ώρα που αρκετές χώρες της Ευρώπης καταγράφουν καθημερινά αρνητικά ρεκόρ σε κρούσματα και θανάτους από τον κορονοϊό, η Κούβα, παρά τον βάρβαρο ιμπεριαλιστικό αποκλεισμό από το εγκληματικό εμπάργκο των ΗΠΑ και την εχθρική πολιτική της ΕΕ, συνεχίζει να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση στην αντιμετώπιση της πανδημίας.Νέα αναλυτικά προγράμματα της Χημείας: Καινοτομία ή ημιμάθεια;
Τα νέα αναλυτικά προγράμματα σπουδών της Χημείας παρακολουθούν την εξέλιξη των αναλυτικών προγραμμάτων σπουδών των Φυσικών Επιστημών (ΦΕ) την τελευταία τριακονταετία, παρότι η κυβέρνηση προσπαθεί να τα παρουσιάσει ως καινοτόμα.
Μια μέρα σαν τη σημερινή
27/12/1571
Γεννιέται ο πρωτοπόρος Γερμανός αστρονόμος Γιόχαν Κέπλερ.
27/12/1822
Γεννιέται ο Γάλλος χημικός Λουί Ζαν Παστέρ, «πατέρας» της μικροβιολογίας.