ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018

Οργάνωση και ενιαίος αγώνας

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ
     Μισθοί - ψίχουλα που καταβάλλονται με καθυστερήσεις μηνών, εντατικοποίηση, ανθυγιεινές συνθήκες δουλειάς, διαρκής ανασφάλεια και εργοδοτική τρομοκρατία...
Ολα τα παραπάνω αποτελούν κοινό τόπο για τους χιλιάδες εργαζόμενους στον κλάδο της καθαριότητας, είτε οι εργοδότες τους είναι ιδιωτικές εταιρείες, είτε δουλεύουν με συμβάσεις που συνάπτουν απευθείας με δημόσιους οργανισμούς.

    Το προηγούμενο διάστημα, τα φώτα της δημοσιότητας εστίασαν στον κλάδο με αφορμή την αδιανόητη ποινή 10ετούς φυλάκισης σε βάρος εργαζόμενης καθαρίστριας σε παιδικό σταθμό στον Βόλο, η οποία προκειμένου να βρει μεροκάματο «παρανόμησε», βάζοντας στα προσόντα της μια τάξη Δημοτικού παραπάνω...
«Η άδικη τιμωρία της συναδέλφισσας στον Βόλο έφερε στο προσκήνιο όχι μόνο τη δική της απόγνωση, αλλά την κατάσταση που αντιμετωπίζουν καθημερινά χιλιάδες εργαζόμενοι στην καθαριότητα, όπου κι αν εργάζονται», επισήμανε σε ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ.
    Παράλληλα με τη διαβεβαίωση πως τα σωματεία θα συνεχίσουν τις παρεμβάσεις τους και μετά την αποφυλάκιση της εργαζόμενης, μέχρι να αρθεί συνολικά η άδικη τιμωρία της συναδέλφισσάς τους και να επιστρέψει στη δουλειά, η Πανελλαδική Γραμματεία θέτει στο επίκεντρο συνολικά την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο.
 Πλευρές της κατάστασης αυτής αποτυπώνει η πείρα των σωματείων και των ίδιων των εργαζομένων σε μια σειρά χώρους.
    Κοινά τα προβλήματα ανεξάρτητα από τον εργοδότη και το χώρο δουλειάς
«Κόντρα στον κάλπικο διαχωρισμό, η πραγματικότητα είναι πως όλοι οι εργαζόμενοι στον κλάδο της καθαριότητας βράζουν στο ίδιο καζάνι», ξεκαθαρίζει η Χριστίνα Καραμαλίκη, πρόεδρος του Σωματείου Καθαριστριών - Καθαριστών Πειραιά.
    Στο έδαφος αυτό, εξηγεί πως κομβική θέση στην παρέμβαση των σωματείων έχει το αίτημα για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις σε μισθούς και δικαιώματα, καθώς πρόκειται για ένα αίτημα που απαντά στην εργασιακή ζούγκλα την οποία αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι σε νοσοκομεία, σε πανεπιστήμια, στις μεταφορές και αλλού.
    Στο αμαξοστάσιο της ΟΣΥ στου Ρέντη, όπου το Σωματείο έκανε πρόσφατα περιοδεία, 19 εργαζόμενες από εργολαβικό συνεργείο καθαρίζουν κάθε βράδυ 800 οχήματα. Η βάρδιά τους «στα χαρτιά» είναι 5ωρη, ενώ οι μισθοί τους καταβάλλονται με καθυστερήσεις μηνών.
    Στα νοσοκομεία, οι εργαζόμενοι τσακίζονται από την εντατικοποίηση, είτε δουλεύουν μέσα από εργολαβικά συνεργεία είτε έχουν συνάψει ατομικές συμβάσεις απευθείας με τις διοικήσεις των δομών. «Δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που ολόκληρα τμήματα μένουν ακάλυπτα, που δεν επαρκούν οι εργαζόμενοι για να καλύψουν την καθαριότητα στην εντατική ή στα χειρουργεία, με ανάλογες συνέπειες στη λειτουργία τους», σχολιάζει.
    Δίπλα στις γνωστές εργολαβικές εταιρείες, επισημαίνει η Χρ. Καραμαλίκη, ξεφυτρώνουν πολλές εταιρείες που δημιουργούνται με τη μορφή των «Μονοπρόσωπων Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών Εταιρειών» (ΙΚΕ). Οι εν λόγω εταιρείες γίνονται εύκολα «φαντάσματα» και «εξαφανίζονται» προκειμένου να ξεφορτωθούν συσσωρευμένες οφειλές προς τους εργαζόμενους, ενώ οι ίδιοι ιδιοκτήτες συνεχίζουν τη δραστηριότητά τους κάτω από μια νέα επωνυμία.
    Παράλληλα, οι εργαζόμενοι βλέπουν τους όρους δουλειάς τους να γίνονται λάστιχο ανάλογα με τις απαιτήσεις του εργοδότη. Σε εργατική διαφορά που είχε το Σωματείο τις προηγούμενες μέρες, διαπίστωσε πως εταιρεία τροποποιούσε τη σύμβαση εργαζόμενης κάθε μήνα, με αποτέλεσμα να αλλάζουν οι μέρες και οι ώρες δουλειάς, τα ένσημα, να μεταβάλλεται ο τόπος εργασίας της εργαζόμενης, ενώ η ίδια ενημερωνόταν για το πότε, πού και πόσο θα δουλέψει με μηνύματα που λάμβανε ακόμα και την προηγούμενη μέρα.
Παλεύουν συλλογικά στο πλευρό του κλαδικού σωματείου
    Αντιμέτωπες με την αυθαιρεσία της εργολαβικής εταιρείας έχουν βρεθεί και οι εργαζόμενες στην καθαριότητα του Πολυτεχνείου της Αθήνας. Στις αρχές του 2017 είχαν δώσει πολυήμερο απεργιακό αγώνα, καταφέρνοντας να βάλουν φρένο στις μειώσεις μισθών και στην περικοπή επιδομάτων.
    Σήμερα, εξακολουθούν να συσπειρώνονται στο κλαδικό Σωματείο της Αθήνας. Μάλιστα, στις αρχαιρεσίες του που ξεκινούν αύριο Παρασκευή, μια σειρά εργαζόμενες από τον συγκεκριμένο χώρο παίρνουν μέρος ως υποψήφιες, ενώ την πρώτη μέρα των εκλογών κάλπη προγραμματίζεται να στηθεί στο χώρο δουλειάς τους, ώστε περισσότερες εργαζόμενες να στηρίξουν και με την ψήφο τους το Σωματείο.
    Οπως εξηγούν οι εργαζόμενες, η μάχη που έδωσαν τις έχει διδάξει με τον καλύτερο τρόπο πώς να διεκδικούν συλλογικά το δίκιο τους. Ετσι, πρόσφατα αντέδρασαν με ανάλογο τρόπο στην αξίωση της εργοδοσίας να παραχωρήσουν προσωπικά δεδομένα, ακόμα και ιατρικό φάκελο, αποκρούοντας εκβιασμούς και απειλές.
Τους «βγάζουν το λάδι» για μια ολιγόμηνη και κακοπληρωμένη σύμβαση
    «Φαρμάκι» για τους εργαζόμενους αποδεικνύονται και οι συμβάσεις με δημόσιους οργανισμούς, τις οποίες η κυβέρνηση παρουσιάζει ως «φάρμακο» και «αντίδοτο» στους εργολάβους.
    Πάνω από 450 συμβασιούχοι στην καθαριότητα των κτιρίων του ΟΑΕΔ σε όλη τη χώρα έπιασαν δουλειά το Μάη, αλλά έμειναν απλήρωτοι για μήνες. Επειτα από νομικές ενέργειες κατάφεραν να πληρωθούν τα δεδουλευμένα μέχρι Αύγουστο - Σεπτέμβρη. Σήμερα βρίσκονται και πάλι στην ίδια κατάσταση, διανύοντας τον τρίτο μήνα της απληρωσιάς...
«Για μια σύμβαση 8 μηνών και έναν μισθό 300 ευρώ μάς έχουν βγάλει το λάδι», τονίζει η Βούλα Γαλάνη, συμβασιούχος από τη Θεσσαλονίκη και μέλος της Επιτροπής Αγώνα που έχουν δημιουργήσει οι εργαζόμενοι. «Για πολλές οικογένειες τα μόνα λεφτά που περιμένουν να μπουν στο σπίτι είναι αυτά τα 300 ευρώ», προσθέτει και υπενθυμίζει πως το «διαβατήριο» για την υπογραφή των συμβάσεων ήταν οι μήνες της ανεργίας που είχαν στις πλάτες τους. Στις 31 Δεκέμβρη οι συμβάσεις τους λήγουν και, όπως εξηγεί, θα βρεθούν ξανά στην ανεργία χωρίς να δικαιούνται επίδομα, αφού τα ένσημα δεν φτάνουν. Αξίζει να σημειωθεί πως οι εργαζόμενοι βρέθηκαν τους προηγούμενους μήνες και ανασφάλιστοι, καθώς εκτός από τους μισθούς τους μέχρι πρότινος δεν είχαν καταβληθεί ούτε τα ένσημά τους.
    Οι συμβάσεις προβλέπουν 4ωρη δουλειά και μισθό 330 ευρώ, ενώ οι συμβασιούχοι δεν παίρνουν το ανθυγιεινό επίδομα. Οπως καταγγέλλει η Β. Γαλάνη, η τελευταία απάντηση που έδωσε μόλις προχτές το οικονομικό τμήμα του ΟΑΕΔ στα ερωτήματά τους σχετικά με την καταβολή του επιδόματος ήταν πως «το έχει απορρίψει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους».
    Παράλληλα, με νέα 24μηνη σύμβαση, το ΔΣ του ΟΑΕΔ ετοιμάζεται τις επόμενες μέρες να ζητήσει εκ νέου 500 εργαζόμενους στην καθαριότητα. Κλείνοντας την πόρτα στο δικαίωμα των εργαζομένων στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, η κυβέρνηση εξασφαλίζει τη διαρκή εναλλαγή τους στο μύλο της ανακύκλωσης της ανεργίας...
Ομηρία και απληρωσιά για τις σχολικές καθαρίστριες
    Περίπου 8.500 σχολικές καθαρίστριες εξακολουθούν να δουλεύουν με το καθεστώς ομηρίας των δεκάμηνων συμβάσεων έργου.
«Κάθε χρόνο παλεύουμε για τη δουλειά μας», σημειώνει η Κική Μητσάκου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του κλαδικού Σωματείου στον Πειραιά, εργαζόμενη σε σχολείο του δήμου Κορυδαλλού.  
    Και ενώ η εκάστοτε κυβέρνηση τους πετά «το ψίχουλο του ενός ή των δύο χρόνων» ανανέωσης των συμβάσεων, το αίτημα των εργαζομένων και του Σωματείου είναι η εξασφάλιση μόνιμης και σταθερής δουλειάς για όλες τις εργαζόμενες.
Η εργασιακή σχέση της σύμβασης έργου τις αφήνει χωρίς ωράριο, ενώ τους στερεί το δικαίωμα σε άδειες, όπως άδειες ασθενείας και μητρότητας. Οι μισθοί των σχολικών καθαριστριών διαμορφώνονται με βάση τις σχολικές αίθουσες που καθαρίζουν, με ανώτατο όριο τις 18 αίθουσες.    
    Οι κοινόχρηστοι χώροι (προαύλια, σκάλες, τουαλέτες, γραφεία) δεν προσμετρώνται, παρότι μπορεί να αναλογούν στη μισή δουλειά που κάνουν. Ετσι, το «ταβάνι» στους μισθούς μπαίνει γύρω στα 550 ευρώ, ενώ αν οι αίθουσες είναι λίγες, οι μηνιαίες αποδοχές υποδιπλασιάζονται. Ακόμα κι αυτά τα ψίχουλα καταβάλλονται με καθυστέρηση. «Με μεγάλο αγώνα οι εργαζόμενες στον Κορυδαλλό έχουμε καταφέρει να πληρωνόμαστε στο δίμηνο», αναφέρει η Κ. Μητσάκου, προσθέτοντας πως σε άλλες περιπτώσεις η κατάσταση είναι χειρότερη.
    Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι εργαζόμενες στο δήμο της Αθήνας, οι οποίες δεν έχουν πληρωθεί ούτε ευρώ παρότι καθαρίζουν τα σχολεία καθημερινά από την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Χτες, η Επιτροπή Αγώνα Σχολικών Καθαριστριών Δήμου Αθήνας έκανε παρέμβαση στο Ιδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ), με αίτημα να πληρωθούν άμεσα τα δεδουλευμένα και να διασφαλιστεί η καταβολή της μισθοδοσίας κάθε μήνα. Η απάντηση που πήραν ήταν ότι οι εργαζόμενες θα πληρωθούν μέχρι τις 14 Δεκέμβρη, ενώ η επόμενη πληρωμή παραμένει «στον αέρα» και θα εξαρτηθεί από τις εκταμιεύσεις των χρημάτων...
    Οπως εξηγεί η Ελένη Καμπουρούδη, μέλος της Επιτροπής Αγώνα και εκλεγμένη με τη ΔΑΣ στο Σωματείο Σχολικών Καθαριστριών Αθήνας, οι 147 εργαζόμενες που αμείβονται κατά μέσο όρο με 300 - 400 ευρώ μισθό πληρώνονται τρεις φορές το χρόνο!
Αιτήματα που ενώνουν τους εργαζόμενους του κλάδου
«Μοναδικό όπλο των εργαζομένων είναι ο συλλογικός αγώνας, η αλληλεγγύη, η οργάνωση στα σωματεία τους σε κάθε χώρο και κλάδο. Μακριά από τις κυβερνητικές υποσχέσεις που τάζουν ψίχουλα και λόγια του αέρα, τους εργοδοτικούς συνδικαλιστές που βαδίζουν στην ίδια ρότα με τις κυβερνητικές προτάσεις, τα αρπαχτικά - δικηγόρους που βρίσκουν πελατεία εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη των εργαζομένων», τονίζει η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ και καλεί τους εργαζόμενους να έρθουν σε επαφή με τα σωματεία τους, να δυναμώσουν τον αγώνα και να διεκδικήσουν:
  • Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους.
  • Κανένας εργαζόμενος στον κλάδο να μη χάνει τη δουλειά του.
  • Κανένας κάτω από τα 751 ευρώ, κανένας να μην στερείται το ανθυγιεινό επίδομα σε έναν κλάδο όπου θα έπρεπε να είναι αυτονόητο.
  • Να σταματήσει το αίσχος των εργολαβιών αλλά και των κριτηρίων, των τετραγωνικών μέτρων, των αιθουσών, των ελαστικών μορφών εργασίας.
  • Σταθερή πληρωμή ανά μήνα.
  • Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις και συγκροτημένα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου