ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2018

Στο απυρόβλητο οι πραγματικές αιτίες των σκανδάλων στην Υγεία και το Φάρμακο

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
 Το ΚΚΕ καταψήφισε το κυβερνητικό πόρισμα και κατέθεσε το δικό του

     Με την ψήφιση του πορίσματος του ΣΥΡΙΖΑ από την κυβερνητική πλειοψηφία, έπεσε χτες η αυλαία για την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που αφορούσε τη διερεύνηση σκανδάλων στο χώρο της Υγείας κατά τα έτη 1997 - 2014 και συγκεκριμένα τις υποθέσεις του «Ντυνάν», των αρθροσκοπήσεων, του Φάρμακου, με αφορμή τα σκάνδαλα «Novartis» και ΚΕΕΛΠΝΟ.

    Το πόρισμα καταψήφισαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενώ οι εκπρόσωποι του Ποταμιού και της Ενωσης Κεντρώων ψήφισαν «παρών», με τις όποιες διαφωνίες τους να εστιάζονται στο «ποιος τα έπαιρνε και ποιος όχι», καλύπτοντας όλοι μαζί από κοινού ότι πάνω στη σαπίλα του καπιταλιστικού συστήματος, που μετατρέπει την υγεία του λαού, την ίδια την ανθρώπινη ζωή σε εμπόρευμα, φυτρώνουν και τα κάθε είδους σκάνδαλα.
    Στο πόρισμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας, το οποίο σήμερα Παρασκευή θα επιδοθεί στον πρόεδρο της Βουλής, προκειμένου να πάρει το δρόμο για την Ολομέλεια, επιρρίπτονται ευθύνες σε πρώην υπουργούς της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, χωρίς ωστόσο να γίνεται λόγος για σύσταση προανακριτικής επιτροπής σχετικής με κάποια από τις 4 υποθέσεις και ζητείται περαιτέρω διερεύνηση από τη Δικαιοσύνη. «Υπέρ» του πορίσματος ψήφισε και ο ανεξάρτητος βουλευτής Ν. Νικολόπουλος.
Το πόρισμα του ΚΚΕ
    Το ΚΚΕ καταψήφισε το κυβερνητικό πόρισμα και κατέθεσε το δικό του, που παράλληλα με την απαίτηση για τη διερεύνηση των υποθέσεων σε βάθος, αναδεικνύει και τις πραγματικές αιτίες των σκανδάλων.
Το εισαγωγικό σημείωμα του πορίσματος του ΚΚΕ επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Το ΚΚΕ, όπως εξαρχής είχε τοποθετηθεί, συμμετείχε στις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τη διερεύνηση των υποθέσεων σχετικά με το "Ερρίκος Ντυνάν", τις "Αρθροσκοπήσεις", τα "Φάρμακα" και το "ΚΕΕΛΠΝΟ", για να εξετασθούν οι όποιες καταγγελίες για διαβλητές και παράνομες πράξεις.
Ταυτόχρονα το ΚΚΕ επισήμανε την ανάγκη η έρευνα να επεκταθεί συνολικά σε όλους τους παράγοντες που διαμορφώνουν την επικίνδυνη για τον λαό μας κατάσταση στο χώρο της Υγείας, χωρίς χρονικούς περιορισμούς μέχρι σήμερα.
    Οπως έχουμε ήδη τοποθετηθεί κατά την εξέταση των παραπάνω υποθέσεων, η θέση μας είναι να διερευνηθούν από τη Δικαιοσύνη και όσοι αποδειχτεί ότι εμπλέκονται σε ποινικά αδικήματα να τιμωρηθούν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τον νόμο.
Οι τεράστιες πολιτικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων δεν παραγράφονται
    Ο καταλογισμός όμως των ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών δεν μπορεί να παραγράψει τις τεράστιες πολιτικές ευθύνες για την κατάσταση στο χώρο της Υγείας που φέρουν τόσο οι προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ όσο και η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
    Η πολιτική ευθύνη συνίσταται στο γεγονός ότι όλες οι κυβερνήσεις και ανεξάρτητα από τις επιμέρους διαφοροποιήσεις τους, στήριξαν και στηρίζουν απαρέγκλιτα την αντιλαϊκή πολιτική της ανταγωνιστικότητας και της ενίσχυσης της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία, στο πλαίσιο της ανάπτυξης που έχει ως ατμομηχανή τους επιχειρηματικούς ομίλους.
    Το χρονικό διάστημα της έρευνας και κυρίως η θεματολογία της έδωσε "τροφή" για μια βολική αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και στα κόμματα της "αντιπολίτευσης", μακριά από την αιτία της άθλιας κατάστασης του δημόσιου συστήματος Υγείας (μονάδες Υγείας και παροχές) σε σχέση με τις σύγχρονες και αυξημένες λαϊκές ανάγκες.
Στρατηγικά η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα της "αντιπολίτευσης" συμφωνούν με τις κατευθύνσεις της ΕΕ για τη δραστική μείωση του λεγόμενου "μη μισθολογικού κόστους", που σημαίνει υποχρηματοδότηση από το κράτος για τη λειτουργία, στελέχωση, εξοπλισμό των δημόσιων μονάδων Υγείας και ταυτόχρονα δραστικό περιορισμό των δωρεάν παροχών στους ασθενείς από τις δημόσιες μονάδες Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ (ασφαλιστικά ταμεία).
    Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αυτήν την πολιτική υλοποιεί - με επιταχυνόμενους ρυθμούς - η οποία είναι συνέχεια όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και μάλιστα με μεγαλύτερη "μαεστρία" από τους προηγούμενους στην προώθηση των αντιλαϊκών μέτρων που επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση στο χώρο της Υγείας.
Δεν είναι τυχαίο ότι τόσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σήμερα, όσο και της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ προηγούμενα, είχαν και έχουν ως προπαγανδιστικό περιτύλιγμα των αντιλαϊκών μέτρων το "νοικοκύρεμα", τον "εξορθολογισμό των δαπανών", το χτύπημα της "σπατάλης". Με αυτήν την προπαγάνδα προωθούνται όλα αυτά τα αντιλαϊκά μέτρα που με νόμιμο τρόπο γίνεται η τεράστια κλοπή με την αφαίρεση ακόμα και αυτών των ελάχιστων και ανεπαρκών λαϊκών δικαιωμάτων στην Υγεία.
Θερμοκήπιο σκανδάλων η πολιτική υπέρ του κεφαλαίου
    Αυτή η πολιτική, που υπηρετεί την καπιταλιστική οικονομία και ανάπτυξη, έχει κατ' επανάληψη επιβεβαιωθεί ότι αποτελεί το θερμοκήπιο παραγωγής και αναπαραγωγής σκανδάλων και παραβίασης ακόμα και του ποινικού νόμου, αφού όλα υποτάσσονται στο κυνήγι του κέρδους, το οποίο αποτελεί και το κριτήριο, τον σκοπό αυτού του σάπιου συστήματος.
Δεν υπάρχει πιο τρανταχτή απόδειξη από το γεγονός ότι υπάρχουν μια πλούσια νομοθεσία και διατάξεις που έχουν νομοθετηθεί από όλες τις κυβερνήσεις, υπάρχουν πολλές "Εξεταστικές Επιτροπές" που κατά διαστήματα έχουν συγκροτηθεί, όμως κάθε λίγο και λιγάκι οι ίδιοι οι πολιτικοί διαχειριστές αυτού του σάπιου συστήματος διαπιστώνουν "έκπληκτοι" κάποιο νέο σκάνδαλο.
    Φυσικά και από αυτήν την Εξεταστική Επιτροπή - όχι ότι περιμέναμε και τίποτα διαφορετικό - με ευθύνη όλων των άλλων κομμάτων έμεινε εκτός συζήτησης το μεγαλύτερο σε έκταση και σε βάθος σκάνδαλο που είναι η πολιτική επιδείνωσης των όρων ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης του λαού. Και όχι μόνο αυτό. Επιχειρήθηκε από την κυβέρνηση - αξιοποιώντας τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα των προηγούμενων κυβερνήσεων - να αθωώσει την πολιτική της υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων για χάρη των οποίων περικόπτει επιπλέον κρατικές δαπάνες για τη λαϊκή υγεία, περικόπτει παροχές, επιβάλλει επιπλέον πληρωμές και χαράτσια για την αγορά υπηρεσιών στην Υγεία, διατηρεί την υποστελέχωση των δημόσιων μονάδων Υγείας, ενισχύει τους επιχειρηματικούς ομίλους στην Υγεία, στο Φάρμακο κ.λπ.
    Επιχειρήθηκε από την κυβέρνηση να περάσει το "μήνυμα" ότι όλα αυτά δεν οφείλονται στην πολιτική υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων αλλά στην έλλειψη "διαφάνειας", στους κακούς "χειρισμούς", στην ανεπαρκή στήριξη της "υγιούς" επιχειρηματικότητας, λες και αυτή είναι απαλλαγμένη από την άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων.
   Από την άποψη αυτή οι "ρόλοι" του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ, της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ, αλλά και των υπόλοιπων που έχουν "κορόνα στο κεφάλι τους" τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων ήταν "μοιρασμένοι", προκειμένου να συγκαλυφθούν και όχι να αποκαλυφθούν οι αιτίες των όποιων σκανδάλων και ασφαλώς το μεγαλύτερο που είναι η επιδείνωση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης του λαού. Αντικειμενικά προσπάθησαν να εγκλωβίσουν το λαό στην παγίδα του κυνηγητού ενός δήθεν "ηθικού" καπιταλισμού ως τρόπο επίλυσης των λαϊκών προβλημάτων. (...)
    Επαναλαμβάνουμε ότι όσοι αποδειχτεί ότι έχουν ποινικές ευθύνες να τιμωρηθούν αυστηρότατα.      Μαζί με αυτό, όμως, ο λαός, για να έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα με κριτήριο τις ανάγκες και τα δικαιώματά του, για σύγχρονη, καθολική και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, απαιτείται με την οργάνωση και την πάλη του να τιμωρήσει την πολιτική και τα κόμματα που τον εμποδίζουν να τα έχει, σε αντίθεση με τις σημερινές τεράστιες δυνατότητες της επιστήμης, της παραγωγικότητας και του πολυάριθμου υγειονομικού προσωπικού όλων των κλάδων και ειδικοτήτων. Να χαράξει τον δικό του λαϊκό δρόμο ανάπτυξης, που θα έχει κριτήριο τις ανάγκες του, απαλλαγμένος από το σαράκι της ανταγωνιστικότητας και του κέρδους».
Για τις τέσσερις υποθέσεις
    Υπενθυμίζεται ότι τα ειδικά τμήματα του πορίσματος που αφορούν τις 4 υποθέσεις έχουν ήδη παρουσιαστεί από τις τοποθετήσεις του βουλευτή του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλη που συμμετείχε στην Επιτροπή και έχει δημοσιεύσει αναλυτικά ο «Ριζοσπάστης» σε προηγούμενα φύλλα του.
Συνοπτικά: Για το «Ντυνάν», όπου αναζητήθηκαν οι αιτίες για την υπερχρέωσή του, το ΚΚΕ ανέδειξε πως όταν δημιουργήθηκε, όλες οι πολιτικές δυνάμεις - πλην ΚΚΕ - εκθείαζαν αυτήν την επιχείρηση ως «πρότυπο νοσοκομείου» που θα έπρεπε να ακολουθήσουν και τα δημόσια νοσοκομεία, παρουσιάζοντας δηλαδή ως «πρότυπο» μια επιχείρηση «της μεγαλύτερης ΜΚΟ στην Ελλάδα, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, που πουλούσε τις εργασίες της είτε στα ασφαλιστικά ταμεία είτε απευθείας στους ασθενείς - πελάτες». Με ευθύνη των κυβερνήσεων «σαν επιχείρηση αποπειράθηκε να διευρύνει τον κύκλο εργασιών της στον τομέα της Μαιευτικής - Γυναικολογίας, συμπράττοντας με τον Ομιλο του "Ιατρικού Κέντρου". Αυτή η κίνηση όμως ήταν ανταγωνιστική στον Ομιλο του "Υγεία" - στον οποίο ανήκαν το "Λητώ" και το "Μητέρα" - και σε συνθήκες που γινόταν "σκοτωμός" για την πίτα της συγκεκριμένης αγοράς. Ως αντίδραση η MARFIN - ιδιοκτήτης του ομίλου του "Υγεία χρησιμοποίησε τα δάνεια που είχε δώσει στο "Ερρίκος Ντυνάν" προκειμένου να ακυρώσει τη συμφωνία του με τον Ομιλο του "Ιατρικού Κέντρου"» και πάει λέγοντας, με αποτέλεσμα το σκάνδαλο της υπερχρέωσης.
    Οσον αφορά τις αρθροσκοπήσεις ελέγχονται οι αιτίες της υπερκοστολόγησης της εξέτασης αυτής. Η σχετική υπόθεση αφορά την περίοδο που υπουργός Υγείας ήταν ο Μ. Βορίδης και αναπληρωτής υπουργός ο Μ. Σαλμάς και στηρίζεται κυρίως στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί για την «προκαταρκτική εξέταση προς διακρίβωση τέλεσης αυτεπαγγέλτως διωκόμενων πράξεων σε βαθμό κακουργήματος». Συγκεκριμένα, την εξεταζόμενη περίοδο εκδόθηκε υπουργική απόφαση που κοστολογούσε τη διαγνωστική αρθροσκόπηση στα 1.500 ευρώ, ενώ η συγκεκριμένη εξέταση γινόταν από ένα συγκεκριμένο ιδιωτικό κέντρο, το οποίο φέρεται να έχει σχέση με τον τότε αναπληρωτή υπουργό Υγείας. Το ΚΚΕ, παράλληλα με το αίτημα για τη διερεύνηση σε βάθος της υπόθεσης, ανέδειξε ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και τα άλλα κόμματα άφησαν στο απυρόβλητο ότι «μια διαγνωστική ιατρική πράξη τιμολογείται ως εμπόρευμα το οποίο θα πωλείται είτε στα ασφαλιστικά ταμεία είτε απευθείας στους ασθενείς», αλλά εστίασαν «στο ύψος της τιμής της πώλησης αυτού του εμπορεύματος».
    Οσον αφορά το Φάρμακο με αφορμή το σκάνδαλο «Novartis», το ΚΚΕ στην αρχή του πορίσματός του για το θέμα αυτό σχολίασε ότι «ερωτήματα προκαλεί τόσο η στάση της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην Επιτροπή όσο και η στάση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για την απόρριψη των προτάσεων του ΚΚΕ, που ζήτησε να κληθούν για να καταθέσουν πολιτικά πρόσωπα, καθώς και ο περιορισμός των συνεδριάσεων της Επιτροπής για το συγκεκριμένο θέμα των Φαρμάκων σε αντίθεση με τα άλλα ζητήματα που απασχόλησαν την Επιτροπή, για τα οποία αφιερώθηκαν πολυάριθμες συνεδριάσεις». Ενώ ανέδειξε ότι το σκάνδαλο αυτό είναι «έκφραση του πραγματικού - ουσιαστικού προβλήματος ότι η αλυσίδα της έρευνας - παραγωγής και διακίνησης του Φαρμάκου, δηλαδή μια κοινωνική ανάγκη και δικαίωμα, αποτελεί ατομική - μετοχική ιδιοκτησία που λειτουργεί με κριτήριο το κέρδος».
    Τέλος, για το ΚΕΕΛΠΝΟ υπενθυμίζεται και εδώ ότι με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων λειτουργούσε και λειτουργεί ως ΝΠΙΔ, ενώ ήδη είναι υπό διερεύνηση από τη Δικαιοσύνη η διαχείριση των οικονομικών του, οι προσλήψεις προσωπικού, το οποίο ωστόσο υπηρετούσε σε υπουργικό γραφείο, η διαφημιστική δαπάνη σε ΜΜΕ, οι δανειοδοτήσεις για αγορά εμβολίων την περίοδο της επιδημίας της γρίπης Η1Ν1 κ.ά. Το ΚΚΕ επεσήμανε ότι «η θέση μας είναι να σταλεί ο φάκελος στη Δικαιοσύνη, για να διερευνηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες όλων των εμπλεκομένων και να καταλογισθούν αυτές, εφόσον αποδειχθούν».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου