Συνέντευξη Τύπου του ΠΑΜΕ για τις άθλιες μεθοδεύσεις από την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ
Την άθλια προσπάθεια του προεδρείου της ΓΣΕΕ να αποκλείσει συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ από τη διοίκηση του ΟΑΕΔ, στην οποία μετέχουν ως εκπρόσωποι των εργαζομένων, καθώς και από άλλους οργανισμούς κοινωνικής πολιτικής, αλλά και τη μετατροπή του ΟΑΕΔ σε έναν πολύμορφο μηχανισμό ενίσχυσης των εργοδοτών με τα λεφτά των εργαζομένων, γεγονός που αποδεικνύει και ο προϋπολογισμός του για το 2019, ανέδειξε η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες στο αμφιθέατρο της ΓΣΕΕ.
Τα στελέχη του ΠΑΜΕ Γιώργος Πέρρος, μέλος της Διοίκησης της ΓΣΕΕ, Θανάσης Γκώγκος, μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ και της διοίκησης του ΟΑΕΔ, και Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ και μέλος της διοίκησης του ΕΦΚΑ, ξεκαθάρισαν ότι τέτοιες μεθοδεύσεις δεν θα γίνουν αποδεκτές και κάλεσαν την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της.
Ο,τι δεν μπόρεσε ο ΣΕΒ, έρχεται να το κάνει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ...
Παρουσιάζοντας
τις θέσεις του ΠΑΜΕ, ο Θ. Γκώγκος, αφού σημείωσε ότι ο ΟΑΕΔ αποτελεί
«βασικό μοχλό της κυβερνητικής πολιτικής», τόνισε ότι αυτό δεν
απαλλάσσει τα μέλη της διοίκησής του από τις δικές τους ευθύνες, για να
προσθέσει:«Η εμπειρία όλων αυτών των ετών και ανεξαρτήτως προσήμου κυβέρνησης δείχνει πως πέρα από ψευτοκαβγάδες για τους τύπους και το "φαίνεσθαι", υπάρχει πλήρης ομοφωνία όλων των "κοινωνικών εταίρων" στις διάφορες κυβερνητικές προτάσεις, στα προγράμματα, στους προϋπολογισμούς. Δεν είναι παράξενο που αρκετές φορές ως δυνάμεις του ΠΑΜΕ μέσα στο ΔΣ έχουμε κληθεί από τον εκπρόσωπο του ΣΕΒ να παραιτηθούμε, καθώς δεν στηρίζουμε τον προϋπολογισμό του Οργανισμού. Ο,τι δεν μπόρεσε να κάνει ο ΣΕΒ, έρχεται να το κάνει αυτήν την περίοδο η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ...».
Ειδικότερα για τη στάση των υπόλοιπων μελών της διοίκησης της ΓΣΕΕ που μετέχουν στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΕΔ, τόνισε πως «δεν υπάρχει καμία απολύτως διαφοροποίηση στις κυβερνητικές προτάσεις, καμία αυτοτελής πρόταση της ΓΣΕΕ για τον ΟΑΕΔ, καμία ενασχόληση και πρακτική παρέμβαση για τα ζητήματα που προκύπτουν από το πολύπλευρο αντικείμενο που έχει ο ΟΑΕΔ σήμερα. Καμία επαφή ή παρέμβαση για τους εργαζόμενους του Οργανισμού, τους μόνιμους ή τους συμβασιούχους, καμία τριβή ή πρόταση για τις σχολές μαθητείας και τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σπουδαστές, καμία πρόταση για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τα κοινωνικά προγράμματα, τους οργανισμούς ΟΕΚ και ΟΕΕ».
Ενοχλούν οι παρεμβάσεις και οι αποκαλύψεις των στελεχών της ΔΑΣ
Γι' αυτό, όπως υπογράμμισε ο συνδικαλιστής της ΔΑΣ, «η
συμμετοχή του στελέχους της ΔΑΣ στο ΔΣ του ΟΑΕΔ φαίνεται πως αποτελεί
αγκάθι για το σχεδιασμό και τη γραμμή της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ. Είναι προφανές πως από τη μια ενοχλεί η παρέμβαση και η αποκάλυψη πλευρών, όπως υπεύθυνα και ανοιχτά τοποθετούμαστε και σήμερα απέναντι στους εργαζόμενους, και από την άλλη υπάρχει φανερή συναλλαγή μεταξύ των παρατάξεων που συγκροτούν το προεδρείο της ΓΣΕΕ, σε συνεργασία με την κυβέρνηση και την εργοδοσία.Ενοχλεί η τοποθέτηση του ΠΑΜΕ πως την ίδια στιγμή που οι άνεργοι δεινοπαθούν, που πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις δυσκολεύονται οικονομικά να οργανώσουν την πάλη των εργαζομένων, η ΓΣΕΕ μέσω του ΟΑΕΔ αντλεί σε επίπεδο κορυφής τεράστια ποσά για να υλοποιεί και η ίδια ως εργοδότης προγράμματα απασχόλησης, να πραγματοποιεί ανά την Ελλάδα συνέδρια εργατοπατερίστικου τουρισμού. Και δεν είναι τυχαίο πως σε αρκετές συνδικαλιστικές οργανώσεις όπου πλειοψηφούν αυτές οι δυνάμεις, υπάρχουν σκιές γύρω από τέτοια προγράμματα».
Ο Θ. Γκώγκος υπενθύμισε ότι η προσπάθεια αποκλεισμού των δυνάμεων της ΔΑΣ έγινε χωρίς καμία συνεδρίαση συνδικαλιστικού οργάνου, ενώ από το σχετικό έγγραφο που έχει αποστείλει η ΓΣΕΕ προς το υπουργείο Εργασίας ζητείται να αντικατασταθεί και στη θέση του να οριστεί κεντρικό διευθυντικό στέλεχος του μεγαλύτερου εργοδότη της χώρας, του «Σκλαβενίτη»!
Ολα τα παραπάνω εξηγούν γιατί «επιχειρούν να πετάξουν έξω τις δυνάμεις εκείνες που με κάθε μορφή οργάνωσης και αγώνα, όλα τα προηγούμενα χρόνια και κυρίως στα χρόνια της κρίσης, πήραν εκατοντάδες πρωτοβουλίες στήριξης των ανέργων και των οικογενειών τους, μπήκαν μπροστά για την οργάνωσή τους, για την προστασία τους... Τις δυνάμεις εκείνες που βρίσκονται σταθερά μέσα στις σχόλες κατάρτισης του ΟΑΕΔ, στα 7μελή όργανα των μαθητών, κόντρα στην εκμετάλλευση που διογκώνεται, στην απλήρωτη εργασία εκτός αντικείμενου σπουδών, στην καθυστέρηση των δεδουλευμένων.
Τις δυνάμεις εκείνες που ανεξαρτήτως κυβέρνησης ασκούν ουσιαστική κριτική, έχοντας ως οδηγό τις ανάγκες των ανέργων, των εργαζομένων, των σπουδαστών. Που δεν αποτελούν διακοσμητικό όργανο στο ΔΣ του ΟΑΕΔ...
Τις δυνάμεις που αναδεικνύουν σταθερά πλευρές και προβλήματα που καίνε τους εργαζόμενους και τους ανέργους, που παρεμβαίνουν τόσο εντός όσο και εκτός ΔΣ, για ζητήματα που δεν έρχονται στις εβδομαδιαίες συνεδριάσεις, που δεν αποτελούν κομμάτι των τυπικών ημερήσιων διατάξεων».
Τίποτα θετικό για την προστασία των ανέργων από τον προϋπολογισμό του 2019
Την ίδια στιγμή, κάνοντας μια πρώτη εκτίμηση για τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ το 2019, ο Θ. Γκώγκος σημείωσε ότι «δεν υπάρχει καμία θετική μεταβολή σε αυτό που ονομάζουμε πλέγμα προστασίας των ανέργων».Χαρακτηριστικά ανέφερε πως «το 68% περίπου των εσόδων του ΟΑΕΔ προέρχεται από τις ασφαλιστικές εισφορές, δηλαδή από τον κόπο και τον ιδρώτα των εργαζομένων, και την ίδια στιγμή μόλις το 32% επιστρέφει στην επιδότηση των ανέργων. Για μια ακόμα χρονιά, ενώ διατηρούνται οι κρατήσεις προς τους δύο καταργηθέντες οργανισμούς ΟΕΕ - ΟΕΚ, οι κοινωνικές παροχές αυτών, ανάμεσά τους το νέο κατασκευαστικό έργο, οι παροχές σε βιβλία, θέατρα κ.λπ., είναι αόρατα. Δηλαδή οι εργαζόμενοι πληρώνουν για κάτι το οποίο δεν υπάρχει, και γι' αυτό το ζήτημα δεν ιδρώνει κανενός το αυτί, ενώ οι εργοδοτικές εισφορές για τους συγκεκριμένους οργανισμούς έχουν καταργηθεί από το Μεσοπρόθεσμο του 2012».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου