ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Παρασκευή 31 Μαΐου 2019

Αντιλαϊκές συμπλεύσεις με την «μπαγκέτα» του κεφαλαίου

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ - ΕΕ

Το αντιλαϊκό σκηνικό της επόμενης περιόδου προετοιμάζουν τις μέρες αυτές τα επιτελεία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όσο και της ΝΔ, με άξονα την τήρηση της «μεταμνημονιακής» συμφωνίας με τους ευρωπαϊκούς «θεσμούς» για την ερχόμενη τετραετία μέχρι και το 2022.
Κομβικό σημείο και νέα αφετηρία αυτής της διεργασίας στην πορεία κλιμάκωσης της αντιλαϊκής πολιτικής και των αναδιαρθρώσεων, που αφορούν στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων, αποτελούν οι «εκκρεμότητες» του τρίτου κύκλου «μεταμνημονιακής αξιολόγησης». Στα «προαπαιτούμενα» προστίθεται και το υπό διαμόρφωση νέο αντιλαϊκό πακέτο, ανεξάρτητα βέβαια από το κόμμα που θα βρεθεί στο τιμόνι της αστικής διακυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά από σκέψεις για το ενδεχόμενο αναβολής θα προχωρήσει με βάση το χρονοδιάγραμμα και θα δημοσιοποιήσει την ερχόμενη Πέμπτη την «έκθεση της ενισχυμένης εποπτείας», όπου και θα προδιαγράφεται ο νέος κύκλος αντιλαϊκής κλιμάκωσης, αναφορικά με την επίτευξη των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Μάλιστα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η Κομισιόν εντοπίζει νέα και τεράστια «δημοσιονομικά κενά», όπως αυτά προκύπτουν από την αντιλαϊκή στοχοθεσία για τα φαραωνικά πλεονάσματα. Συγκεκριμένα, αυτά διαμορφώνονται στο 1% του ΑΕΠ για τον φετινό κρατικό προϋπολογισμό και στο 1,5% του ΑΕΠ για το 2020, δηλαδή σε ποσά της τάξης των 1,9 δισ. ευρώ για το 2019 και τουλάχιστον 2,9 δισ. ευρώ για το 2020.

Σε κάθε περίπτωση, είτε με το ένα είτε με το άλλο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής ή και με κάποιο συνδυασμό τους, τα «κενά» αυτά θα καλυφθούν από το επόμενο αντιλαϊκό πακέτο, που με τη σειρά του αναμένεται να ενσωματωθεί στο προσχέδιο κρατικού προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή από τη νέα κυβέρνηση στις αρχές Οκτώβρη.
«Από τη μύγα ξίγκι»

Την ίδια ώρα, τα στοιχεία αποκαλύπτουν πως ενώ η μεγάλη μάζα των οφειλών βρίσκεται συγκεντρωμένη στους κάθε είδους μεγαλοοφειλέτες, η κυβέρνηση και ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός εστιάζουν σε κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, τυχόν άλλων εισοδημάτων σε βάρος της «μαρίδας», προκειμένου να διασφαλίσουν τα «φαραωνικά» πλεονάσματα στους κρατικούς προϋπολογισμούς.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ, που αφορούν στο α' τρίμηνο του 2019:
Πάνω από 2,1 εκατομμύρια οφειλέτες (περίπου 54% στο σύνολο) «χρωστάνε» στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό ποσά μέχρι 500 ευρώ ο καθένας. Μάλιστα, ο αριθμός των «οφειλετών» της συγκεκριμένης κατηγορίας αυξήθηκε κατά 40.850 στη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου. Ποσά από 500 μέχρι 10.000 ευρώ αφορούν χρέη περίπου 1,5 εκατ. φορολογούμενων.

 Την ίδια ώρα, στην αντίπερα όχθη εμφανίζεται η μικρή δράκα μεγαλοοφειλετών που έχει αφήσει «φέσια» δεκάδων δισ., τα οποία και θεωρούνται οριστικά ξεγραμμένα από την κυβέρνηση και τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό. Ειδικότερα, μόλις 7.876 οφειλέτες, που αντιστοιχούν στο 0,1% του συνόλου, έχουν φέσια πάνω από 1 εκατ. ευρώ ο καθένας. Σύμφωνα με παλαιότερα στοιχεία, η συγκεκριμένη κατηγορία χρωστά συνολικά 81,6 δισ. ευρώ ή το 78,1% του συνόλου των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου