ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Πέμπτη 13 Ιουνίου 2019

Η «επόμενη μέρα» στην Ανώτατη Εκπαίδευση

Με τον πομπώδη τίτλο «12 πρωτοβουλίες για την επόμενη τετραετία» επιχείρησε ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, μιλώντας σε εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Βόλου, να παρουσιάσει την κατά τον ΣΥΡΙΖΑ «επόμενη μέρα» στην Ανώτατη Εκπαίδευση.
Με μια προσεκτική ανάγνωση και αφήνοντας στην άκρη τις γενικολογίες και τα ευχολόγια περί «ποιότητας», «δημοκρατίας», «προστασίας των ανθρωπιστικών επιστημών» και άλλα τέτοια, έχει μια αξία να σταθούμε στα πιο ουσιαστικά σημεία και να δούμε τι «υπόσχεται» ο ΣΥΡΙΖΑ στους αυριανούς φοιτητές και νέους επιστήμονες.
 
***
Από τα πρώτα σημεία στη νέα κυβερνητική ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτό της φοιτητικής μέριμνας. Στα τέσσερα χρόνια της διακυβέρνησής τους μοίραζαν υποσχέσεις για «προτεραιότητα στη φοιτητική μέριμνα», για «ολοκληρωμένα σχέδια που θα αντιμετωπίζουν το πρόβλημα πανελλαδικά», δεν πρόσθεσαν όμως ούτε ένα κρεβάτι σε Εστία. Τώρα, προεκλογικά, ήρθαν να παρουσιάσουν ένα σχέδιο πενταετίας (!) το οποίο περιλαμβάνει δύο Εστίες σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο, συνολικά 3.000 κλινών, που θα γίνουν με τη μέθοδο της Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), ένα μοντέλο με το οποίο - όπως έχει φανεί στην πράξη - ο ιδιώτης εργολάβος ελέγχει πλήρως τα κτίρια. Ως «αναγκαίο συμπλήρωμα», η κυβέρνηση ανακοινώνει ότι πλέον στις Εστίες θα επιβάλλονται ενοίκια στους φοιτητές. Συγκεκριμένα, για τις παραπάνω Εστίες στην Κρήτη, ο υπουργός είπε ότι 1.000 κρεβάτια θα είναι δωρεάν, 1.000 θα είναι με επιδοτούμενο, «χαμηλό» ενοίκιο και άλλα 1.000 θα είναι με κανονικότατο ενοίκιο! Είναι φανερό ότι ένα τέτοιο σχέδιο θα το χειροκροτούσε απόλυτα και η ΝΔ, η οποία δεν είχε τολμήσει μέχρι τώρα να βάλει ενοίκιο στις Εστίες και για άλλη μια φορά ο ΣΥΡΙΖΑ τής παίρνει «την μπουκιά από το στόμα»... Οσο για το χάλι στις υπάρχουσες Εστίες, λίγες μέρες μετά το περιστατικό στα Γιάννενα, όπου έπεσε το ταβάνι στο κεφάλι μιας φοιτήτριας, ο υπουργός είχε το θράσος να κατηγορήσει τους φοιτητές ότι υπενοικιάζουν δωμάτια και διεκδικούν να μένουν παραπάνω χρόνια στις Εστίες! Για τέτοιο θράσος μιλάμε...
 
***
Αλλά δεν σταμάτησε εκεί. Πέρα από την επιβολή ενοικίου στις Εστίες, υποσχέθηκε και... περικοπές στη σίτιση των φοιτητών! Ούτε λίγο ούτε πολύ, είπε πως το να σιτίζονται δωρεάν όλοι οι φοιτητές είναι άδικο για αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη (!) και ότι πρέπει να γίνουν περικοπές και αυτοί που εμφανίζουν μεγαλύτερα εισοδήματα να πληρώνουν. Να ανακυκλωθεί δηλαδή και εδώ η φτώχεια ανάμεσα στους λιγότερο και περισσότερο φτωχούς, ανακυκλώνοντας ταυτόχρονα το δηλητήριο των μειωμένων απαιτήσεων για όλους. Και οι περικοπές δεν σταματούν εδώ. Ο υπουργός είπε ακόμα ότι είναι μεγάλο το κονδύλι κάθε χρόνο για τα πανεπιστημιακά συγγράμματα και πρότεινε να λειτουργήσει ένα παράλληλο σύστημα ηλεκτρονικών συγγραμμάτων για ένα διάστημα, και άρα να περιοριστεί η δωρεάν διανομή έντυπων συγγραμμάτων. Να θυμίσουμε εδώ ότι και η ΝΔ προσπαθούσε για χρόνια να μειώσει τη δωρεάν διανομή συγγραμμάτων, φέρνοντας διαρκώς εγκυκλίους για ένα μόνο δωρεάν σύγγραμμα ανά μάθημα (λες και οι ανάγκες του κάθε γνωστικού αντικειμένου μπορούν να μπουν στο ζύγι με το κιλό των σελίδων!), κάτι όμως που οι αγώνες των φοιτητών το άφηναν στα χαρτιά.
 
***
Ο υπουργός άφησε αιχμές και για τις κινητοποιήσεις των φοιτητών, στο πνεύμα που βάζει η ΝΔ για «μειοψηφίες που διακόπτουν συνεδριάσεις» κ.ο.κ., παίζοντας με τις λέξεις - ότι δεν είναι θέμα «ανομίας», όπως λέει η ΝΔ, αλλά «δημοκρατίας που απειλείται από μια κουλτούρα ότι ελάχιστα άτομα μπορούν να πάρουν την καθημερινότητα στα χέρια τους». Δεν εκπλήσσει η ταύτισή τους ακόμα και σ' αυτά τα ζητήματα, αν θυμηθούμε ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το πόρισμα της επιτροπής Παρασκευόπουλου για τα πανεπιστήμια ποινικοποιούσε ευθέως τις καταλήψεις, λέγοντας επί λέξει ότι πρέπει να συσταθούν επιτροπές για την «αντιμετώπιση των διεκδικητικού χαρακτήρα πρόσκαιρων καταλήψεων χώρων του ΑΕΙ από φοιτητές ή άλλες ομάδες με ή χωρίς φθορές»!
 
***
Κατά τ' άλλα, ο ΣΥΡΙΖΑ για άλλη μια φορά συναντιέται με τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ και της Α. Διαμαντοπούλου για «ατομικά μενού μαθημάτων» και προτείνει να παίρνουν οι φοιτητές ένα 25% των μαθημάτων τους από άλλα τμήματα του πανεπιστημίου τους εκτός από αυτό που φοιτούν. Αλλά εκεί που «έδωσε ρέστα» ο υπουργός Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ ήταν στο θέμα των νέων επιστημόνων. Αρχικά εντόπισε τον κίνδυνο την επόμενη δεκαετία να μην υπάρχουν νέοι επιστήμονες, να μην επιλέγουν οι νέοι να ακολουθήσουν ακαδημαϊκή καριέρα και παραδέχτηκε ότι είναι θέμα εργασιακών σχέσεων και θεσμικής ιδιότητας των νέων επιστημόνων. Η απάντηση όμως του ΣΥΡΙΖΑ σ' αυτό το θέμα, αντί για σταθερές προσλήψεις μόνιμου διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού, είναι να συζητήσουν τα ΑΕΙ «τρόπους διεύρυνσης του ζωτικού χώρου των Πανεπιστημίων, ώστε μέσα σε αυτή την ευρυχωρία να υπάρχουν και αυτοί οι νέοι επιστήμονες με το διαφορετικό στάτους ο καθένας»! Μια πανσπερμία δηλαδή βοηθών και ερευνητών, με κάθε είδους συμβάσεις, που θα αγωνιούν κάθε χρόνο - ή κάθε τριετία ή πενταετία στην καλύτερη περίπτωση - για την ανανέωσή τους ή μη, που για να δουλέψουν στο αντικείμενό τους, στην επιστήμη τους, θα ζουν σε μια διαρκή ομηρία. Σε τίποτα δεν διαφέρει βέβαια η παραπάνω κατάσταση με τα όσα ζούσαν οι νέοι επιστήμονες τα προηγούμενα χρόνια, είτε με κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ κ.λπ. είτε με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
 
***
Αυτή η «επόμενη μέρα» που περιγράφει για την Ανώτατη Εκπαίδευση, τους φοιτητές και τους επιστήμονες ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι μαύρη μέρα για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών και των νέων επιστημόνων, που πασχίζουν για τις σπουδές, τα πτυχία και την επιστήμη τους. Κι άλλο τόσο μαύρες είναι οι μέρες που εγγυώνται η ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα. Απέναντι στις ξεκάθαρες διακηρύξεις για νέες περικοπές παροχών, ιδιωτικοποιήσεις και ανακατανομή των ψίχουλων και της μιζέριας, η απάντηση της νεολαίας πρέπει να είναι ισχυρό ΚΚΕ, ισχυρή δύναμη αντιπολίτευσης και πάλης από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων, για να μπαίνουν φραγμοί σε όσα μας μαυρίζουν τη ζωή, για να δυναμώσουν οι διεκδικήσεις της νέας γενιάς, ο δρόμος για τις σύγχρονες ανάγκες.

Γ. Σ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου