ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Τρίτη 25 Ιουνίου 2019

Τα κέρδη των ενεργειακών ομίλων... εγγυητές της ασφάλειας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων!

ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ
Την προκλητική προσπάθεια να εμφανίσουν τα συμφέροντα των μονοπωλίων που συγκρούονται για τον ενεργειακό πλούτο της περιοχής, όπως και τα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ (τους λόγους δηλαδή για τους οποίους οι λαοί της περιοχής μπλέκονται όλο και βαθύτερα στη δίνη των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών), ως «εγγυητές» της ασφάλειας του λαού και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, συνέχισαν με τις τοποθετήσεις τους τις προηγούμενες μέρες τόσο ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, όσο και ο αρχηγός της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, μαζί με την προσπάθεια να καλλιεργήσουν εφησυχασμό σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις.

Παραπάνω από χαρακτηριστική ήταν η αποστροφή του Αλ. Τσίπρα το Σάββατο στο cnn.gr. Ούτε λίγο ούτε πολύ είπε ότι η υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας συναρτάται από το μέγεθος των οικονομικών συμφερόντων που διακυβεύονται, δηλώνοντας επί λέξει: «Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Στην περιοχή υπάρχουν συμφέροντα τα οποία παίζουν έναν πολύ μεγάλο ρόλο (...) Την επόμενη βδομάδα έχουμε υπογραφές σύμβασης για έρευνα και αξιοποίηση στα οικόπεδα νότια και δυτικά της Κρήτης. Οι εταιρείες, οι πολυεθνικές οι οποίες θα συμμετάσχουν σ' αυτή τη διαδικασία, είναι και ευρωπαϊκές - γαλλικές και ιταλικές - και αμερικανικές. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι εδώ δεν πρόκειται απλά και μόνο για μια αλληλεγγύη ηθικού χαρακτήρα (...) όταν γνωρίζει ο Γάλλος Πρόεδρος ότι η TOTAL κάνει έρευνες και εξορύξεις στην περιοχή και έρχεται από την άλλη πλευρά αυθαιρέτως, μονομερώς μια κρατική εταιρεία της Τουρκίας και ενδεχομένως πίσω απ' αυτές τις κινήσεις υπάρχει και το υπονοούμενο ότι μπορεί να εμποδιστούν αυτές οι δραστηριότητες (...) έχουν οικονομικές επιπτώσεις όλα αυτά, αντιλαμβάνεστε ότι δεν πρόκειται ούτε η Γαλλία, ούτε καμία άλλη χώρα αυτό να το αφήσει έτσι»!

Πέραν των μονοπωλίων, ο πρωθυπουργός εναπόθεσε και στην ΕΕ ελπίδες υπεράσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων, της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή, παρουσιάζοντας το ευχολόγιο του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σαν «μεγάλη τομή», επειδή προαναγγέλλει «αυστηρά, στοχευμένα μέτρα» έναντι της Τουρκίας «αν συνεχίσει την προκλητική συμπεριφορά», όπως είπε.

Στο φόντο αυτό, ευλόγησε τα γένια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας ότι η βαθύτερη εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς - όπως π.χ. επιβεβαιώθηκε και με τη ΝΑΤΟικής κοπής συμφωνία των Πρεσπών - «αναβάθμισε το κύρος της χώρας», ενώ φυσικά καθησύχασε ξανά το λαό λέγοντας ότι ο κίνδυνος ατυχήματος υπάρχει πάντα αλλά «δεν πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή η Τουρκία έχει σχεδιασμό να προκαλέσει κάποιο θερμό επεισόδιο. Διότι, αν το έκανε αυτό, θα επιδείνωνε ακόμα περισσότερο τη θέση της».

Ενδεικτικά και όσα είπε σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος. Ισχυρίστηκε ότι ΗΠΑ, Ισραήλ, Αίγυπτος και ΕΕ «έστειλαν ένα σαφές μήνυμα υπεράσπισης της διεθνούς νομιμότητας», έκανε λόγο για «επίτευγμα της κυπριακής και της ελληνικής διπλωματίας, αποτέλεσμα της συστηματικής προσπάθειας των τελευταίων χρόνων» και πρόσθεσε πως «η οριοθέτηση της κυπριακής ΑΟΖ και η αδειοδότηση οικοπέδων σε μεγάλες πολυεθνικές συνέβαλαν καθοριστικά».
 
Στοιχισμένη και η ΝΔ στη γραμμή ΝΑΤΟ - κεφαλαίου

Με τα ίδια ακριβώς λόγια και στην ίδια γραμμή, του εφησυχασμού και της ανάθεσης της διασφάλισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων στα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων, ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας στη «Νέα Τηλεόραση Κρήτης», έλεγε: «Υπάρχει μία ένταση, δεν είναι ασυνήθιστη, μπορούμε να τη διαχειριστούμε, ψυχραιμία χρειάζεται και αποφασιστικότητα. Και, βέβαια, να καταλάβουμε ότι στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής που έχει να κάνει με την ενεργειακή ασφάλεια χρειάζονται ουσιαστικές κινήσεις». Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «αποφάσισε με 4,5 χρόνια καθυστέρηση να προχωρήσει μαζί με την "ExxonMobil" στην εκμετάλλευση ενός οικοπέδου το οποίο βρίσκεται νότια της Κρήτης». Οτι αυτό μπορούσε να είχε γίνει εδώ και δύο χρόνια. «Δεν θα ήταν καλό για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα να έχουμε έναν αμερικανικό κολοσσό αυτή τη στιγμή σε εξορυκτική δραστηριότητα εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας;», αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά, επιμένοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν τάχα «χρήσιμο, και ενεργειακά και γεωπολιτικά».

Την ίδια ώρα, με τη σειρά του χαρακτήριζε την απόφαση - ευχολόγιο του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου «θετική» και «σημαντικό πρώτο βήμα», ακολουθώντας δε τις αμερικανικές «παραινέσεις» για διατήρηση «ανοικτών διαύλων» με την Αγκυρα, επαναβεβαίωσε τη βούλησή του, εφόσον εκλεγεί, να συναντηθεί με τον Ρ. Τ. Ερντογάν: «Δεν σταματάει κανείς το διάλογο, ποτέ. Θα έλεγα ότι όταν υπάρχει ένταση υπάρχει ένας λόγος παραπάνω να μιλάει κανείς. Και, ναι, θα επιδιώξω με τον κ. Ερντογάν, εφόσον με εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός, να έχω μία ειλικρινή σχέση».

Την ίδια ώρα αναγνώριζε τη σύμπλευση όλων των αστικών κομμάτων στα στρατηγικά προτάγματα των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων, λέγοντας ότι «στο ζήτημα της στάσης απέναντι στην Τουρκία υπάρχει μία εθνική γραμμή (...) και θέλω να ελπίζω ότι θα συνεχιστεί και μετά τις εκλογές», ενώ, δείχνοντας προς την προσπάθεια να στοιχηθεί ο λαός στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και την εμπλοκή, έλεγε ότι «δική μου δουλειά, εφόσον με εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός, είναι να διαμορφώσω πλαίσιο συναίνεσης στην εξωτερική πολιτική».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου