ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Τετάρτη 21 Αυγούστου 2019

Ψάχνουν στα σκουπίδια και τρώνε χαρτί υγείας πεινασμένοι μαθητές στη Βρετανία


Ενώ η Βρετανία κινείται στους ρυθμούς ενός πιθανού άτακτου Μπρέξιτ, με τις ενδοαστικές αντιθέσεις να κορυφώνονται, τα κοινωνικά προβλήματα που απορρέουν από το εκμεταλλευτικό σύστημα, που δεν πρόκειται φυσικά να επηρεαστεί στην ουσία του με ή χωρίς παραμονή στην ΕΕ, οξύνονται ολοένα και περισσότερο.

Σε μια από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου, είναι κυριολεκτικά δεκάδες χιλιάδες τα παιδιά που βρίσκονται σε τέτοιες συνθήκες
ένδειας, ώστε αναγκάζονται ακόμα και να ψάχνουν στα σκουπίδια για φαγητό ή να μασουλάνε ακόμα και χαρτί υγείας για να ξεγελάσουν την πείνα τους.

Τα σοκαριστικά αυτά στοιχεία προέρχονται από φιλανθρωπική οργάνωση, με τον επικεφαλής της, Λώρενς Γκίνες να προειδοποιεί πως η απώλεια των δωρεάν σχολικών γευμάτων στη διάρκεια του καλοκαιριού, αφήνει ξεκρέμαστους πολλούς γονείς που δε διαθέτουν επαρκές εισόδημα για να θρέψουν αξιοπρεπώς τα παιδιά τους.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους, καθώς περίπου 4 εκ. παιδιά κινδυνεύουν από αυτό που έχει ονομαστεί «πείνα των διακοπών», ενώ πάνω από τα μισά εξ αυτών (53% από 51% πέρσι) είναι κάτω των 5 ετών. Ανάμεσά τους, σε συνθήκες ακραίας φτώχειας εκτιμάται πως ζουν 700.000 παιδιά, 100.000 παραπάνω από την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ το εκπληκτικό είναι πως η πλειονότητα αυτών των παιδιών, περίπου το 70%, προέρχεται από οικογένειες όπου οι γονείς εργάζονται κανονικά.

Κατά το Λώρενς: «Το γεγονός πως παιδιά σε μια ευημερούσα χώρα σαν τη Βρετανία δεν τρώνε αρκετά σε καθημερινή βάση είναι σοκαριστικό και οι άδειες υποσχέσεις των πολιτικών σχετικά με αυτό χυδαίες».
Πρόσθεσε πως ο ίδιος πριν λίγες μέρες συνάντησε ένα 15χρονο αγόρι που εξωθήθηκε από συμμορίες να πουλά ναρκωτικά έναντι φαγητού, ενώ έχει καταγράψει περιστατικά σε φτωχογειτονιές του βόρειου Λονδίνου όπου 12χρονα παιδιά συστηματικά ψάχνουν τους κάδους για φαγητό.
Επιπλέον, μετέφερε την εμπειρία του από δημοτικό σχολείο, όπου οχτάχρονος μασούσε χαρτί υγείας, καθώς, όπως είπε το αγόρι: «διώχνει τον πόνο στην κοιλιά μου». Δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο που παιδιά της ίδιας περίπου ηλικίας ανταλλάσουν φαγητό με παιχνίδια, ποδήλατα ή και αγγαρείες. «Αυτή είναι η κρυμμένη Βρετανία και σου ραγίζει την καρδιά να το βλέπεις».
Αυξημένη είναι η ζήτηση σε παιδικά συσσίτια που διοργανώνονται από φιλανθρωπικές οργανώσεις, της τάξης του 20%. Με μέτρα διαχείρισης της ακραίας φτώχειας προτίθεται να απαντήσει η βρετανική κυβέρνηση στο πρόβλημα, αφήνοντας φυσικά στο απυρόβλητο τα αίτια που τη γεννούν. Ο υπουργός παιδείας Γκάβιν Γουίλιαμσον σχεδιάζει επαφές με φιλανθρωπικές οργανώσεις και ΜΚΟ ώστε να εξασφαλιστεί «ένα οικουμενικό σύστημα για όσους το δικαιούνται», δηλαδή προφανώς όσοι βρίσκονται κυριολεκτικά στο φάσμα της πείνας ή λίγο πριν από αυτό.

Κατιούσα 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου