ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019

«ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ»


«Ανάμεσα στα βιβλία, τα εμπνευσμένα απ’ τούς αγώνες του λαού μας για τη ζωή και τη λευτεριά, είναι και το βιβλίο του Κώστα Μπόση: «Εμείς θα νικήσουμε», που κυκλοφόρησε τελευταία απ’ το εκδοτικό  «Νέα Ελλάδα».

Ο Κώστας Μπόσης είναι γνωστός κιόλας στα ελληνικά γράμματα, από το πρώτο του έργο « Αη – Στράτης». Αγωνιστής του λαού ο Μπόσης κλεισμένος απ’ την βασιλομεταξική φασιστική διχτατορία στο κάτεργο του Αη – Στράτη, πήρε μέρος στην ηρωϊκή μάχη με το θάνατο της πείνας, που έδοσαν οι εξόριστοι αγωνιστές εκεί, κι’ απόδοσε αυτή τη μάχη με τη πέννα του πολύ ρεαλιστικά, δημιουργώντας ένα απτά καλύτερα έργα της επαναστατικής μας λογοτεχνίας.


Το καινούργιο έργο του Μπόση έχει για θέμα του το Γράμμο. Τη μεγάλη μάχη του 1948, όπου μια χούφτα μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού, όρθωσαν τα στήθεια τους στους αγγλοαμερικάνους καταχτητές, έγραψαν με το αίμα τους μια απτίς λαμπρότερες σελίδες της ιστορίας της πατρίδας μας, κι’ έκαναν το Γράμμο σύμβολο της λευτεριάς. Μαχητής του Γράμμου κι ο Μπόσης, ζωντανεύει τώρα με την τέχνη του το μεγαλείο αυτής της μάχης, αρχίζοντας με μια υποβλητική εισαγωγή. Περιγράφει τη φύση του Γράμμου, μνημονεύει παλιότερα δοξασμένα κατορθώματα, ανιστορεί τη σκληρή ζωή του μαχητή του Δημοκρατικού Στρατού για να τον δόσει ύστερα ολοκληρωμένο στην έξαρση, στη θυσία, φλογισμένο απτά ανώτερα ιδανικά της λευτεριάς, ακλόνητο στην πίστη του για τη τελική νίκη του λαού.»

(Απόσπασμα από την απομαγνητοφωνημένη εκπομπή του Ρ/Σ Ελεύθερη Ελλάδα (Βουκουρέστι, 1953) για την παρουσίαση του βιβλίου του Κ. Μπόση «ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ». Ολόκληρη η εκπομπή ΕΔΩ.)

Το «ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ»  είναι ένα σπάνιο και δυσεύρετο στις μέρες μας  βιβλίο που δεν κυκλοφόρησε ποτέ, μέχρι σήμερα, στην Ελλάδα. Τυπώθηκε στη Ρουμανία τον Σεπτέμβρη του 1953 και κυκλοφόρησε (4500 αντίτυπα) στις Λαϊκές Δημοκρατίες. Έτσι, ο πιο πιθανός τρόπος για να φτάσουν κάποια λίγα αντίτυπα στην Ελλάδα ήταν μέσω των επαναπατρισθέντων πολιτικών προσφύγων.  Μέσω της "e-βιβλιοθήκης Κώστας Πουρναράς (Μπόσης)" το «ανεβάζουμε» στο διαδίκτυο, για να γίνει κτήμα του κάθε «ανήσυχου» και ασυμβίβαστου αναγνώστη. Από σήμερα ο καθένας έχει τη δυνατότητα  να το διαβάσει ή να το «κατεβάσει» δωρεάν στον υπολογιστή του.

«Ο σ. Μπόσης πονεί το Γράμμο. Το μεγαλείο του Γράμμου προβάλλεται σαν εσωτερική, συγγραφική του, απαίτηση. Αυτό γίνεται ευτύς αντιληπτό και στον αναγνώστη. Όποιος μάλιστα διαβάσει το «Εμείς θα νικήσουμε» και δεύτερη φορά, τότε το πρώτο μέρος το βλέπει σα γεφύρι, που βιάζεται να το περάσει, για να φτάσει το γρηγορότερο στις λεύτερες κορυφογραμμές του αθάνατου βουνού. Ο αναγνώστης σχηματίζει την εντύπωση, πως κι ο ίδιος ο συγγραφέας αναπνέει εκεί απάνω διαφορετικά. Απελευθερώνεται. Τον βλέπεις να κινιέται άνετα μέσα στο δικό του, αγαπημένο κόσμο. Όσο ανεβαίνομαι, όσο γνωρίζομε, όσο μπαίνομε στη ζωή του αντάρτικου, τόσο πυκνώνουν και οι καλές σελίδες του Μπόση. Η αξία του βιβλίου προχωρεί σταθερά, όσο η εποποιία του Γράμμου πλησιάζει στο αποκορύφωμα και τη λύση της. Ο Γράμμος αγκαλιάζει και χειραγωγεί τον συγγραφέα, κι ο συγγραφέας το Γράμμο. Κ’ οι δυο μαζί οδηγούν τον αναγνώστη σ’ έναν ανώτερο ηθικό κόσμο, απόπου τα όντα που αφίσαμε πίσω μας, πρόεδροι και παπάδες, δάσκαλοι και αλαφρόμυαλες μοναχοκόρες, φαίνονται σα μυρμηγκάκια, που βουλοπλένε σε βουρκιασμένα νερά.

[…]Χρωστούμε ευγνωμοσύνη  στο σ. Μπόση σαν αναγνώστες και σαν κομμουνιστές για τις σελίδες που μας χάρισε από την εποποιία του Γράμμου. Ο Γράμμος δεν είναι θέμα, όπως πολύ σωστά λέει ο σ. Μπόσης που μπορεί να το ολοκληρώσει ένας συγγραφέας. Όλοι οι συγγραφείς και όλοι όσοι ζήσανε το Γράμμο καθήκον έχουνε να μιμηθούνε το Μπόση. Ο Μπόσης στο σημαντικό αυτό κεφάλαιο της νεώτερης ιστορίας μας, που τιτλοφορείται «Γράμμος», πρόσφερε ένα πολύτιμο πετράδι. Άμποτε κ’ οι άλλοι που ζήσανε το Γράμμο να πλούτιζαν την ένδοξη αυτή ιστορία μας, με ανάλογη με το σ. Μπόση συμβολή».

(Απόσπασμα από βιβλιοκρισία της Έλλης Αλεξίου για το «ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ» του Κ. Μπόση – Διαβάστε τη ολόκληρη ΕΔΩ.)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου