ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2019

Δίνουν «γη και νερό» για τα κέρδη του κεφαλαίου


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με πρόταγμα την τόνωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων και για την προσέλκυση κερδοφόρων επενδύσεων συνεχίζεται το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης της ΝΔ, με επόμενο βήμα το «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο, ενώ για το προσεχές διάστημα σχεδιάζεται η κατάθεση του νομοσχεδίου αναφορικά με τις νέες φοροελαφρύνσεις προς τις ισχυρές επιχειρήσεις,
το κόστος των οποίων θα ενσωματωθεί στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2020.

Σε χτεσινές δηλώσεις του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας αναφερόμενος στον κυβερνητικό προγραμματισμό σημείωσε ότι το «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο θα συζητηθεί σήμερα Τετάρτη στο υπουργικό συμβούλιο, ενώ εισηγήσεις θα γίνουν από τον υπουργό Ανάπτυξης, Αδ. Γεωργιάδη, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκη, καθώς και από τον υπουργό Επικρατείας (αρμόδιο για την ψηφιακή διακυβέρνηση), Κυρ. Πιερρακάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με το διυπουργικό πολυνομοσχέδιο προωθείται μπαράζ αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, μεταξύ των οποίων:

-- Αρση επιχειρηματικών «εμποδίων» αναφορικά με τον χωροταξικό σχεδιασμό.
-- Νέα κίνητρα για επενδύσεις σε επιχειρηματικές ζώνες - πάρκα, για επενδύσεις ύψους πάνω από 15 εκατ. ευρώ.
-- Παραπέρα «απλοποιήσεις» του πλαισίου αδειοδότησης επιχειρήσεων.
-- Δημιουργία «ψηφιακής τράπεζας γης», μέσω της οποίας θα επεκτείνεται η δυνατότητα αγοραπωλησιών και μεταφοράς συντελεστών δόμησης.
-- Ανάθεση σε τρίτους, κατά κύριο λόγο στις τράπεζες, της αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων του «αναπτυξιακού» νόμου, όπως και του ελέγχου της υλοποίησης των επενδύσεων.
-- Επιτάχυνση των δικαστικών διαδικασιών που αφορούν μεγάλα επενδυτικά σχέδια κ.ά.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, με το ίδιο «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο προωθούνται η δημιουργία «ηλεκτρονικού μητρώου» στις συνδικαλιστικές οργανώσεις και ταυτόχρονα η ηλεκτρονική ψηφοφορία για την κήρυξη απεργίας και για τις αρχαιρεσίες στα συνδικάτα, σε συνδυασμό και με άλλες αντεργατικές διατάξεις με άξονα την προσέλκυση «επενδυτών».

«Δημοσιονομικός χώρος» για το κεφάλαιο

«Ολες οι τεχνικές που μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων είναι ευπρόσδεκτες», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφορικά με τα εν εξελίξει αντιλαϊκά παζάρια γύρω από τους ετήσιους στόχους για τα πλεονάσματα (3,5% του ΑΕΠ) μέχρι και το 2022, όπως προβλέπεται στη συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς «θεσμούς».

Στις προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι υπάρχει και αυτή γύρω από τον τρόπο υπολογισμού της επιστροφής κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ακούρευτα κρατικά ελληνικά ομόλογα. Τα έσοδα αυτά για την ώρα (με βάση τη συμφωνία) δεν συνυπολογίζονται στη μάζα των πλεονασμάτων, ωστόσο στο παρασκήνιο συζητείται η ενσωμάτωσή τους στα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) από το 2021 και βέβαια ο συνυπολογισμός τους στο ύψος των πλεονασμάτων των κρατικών προϋπολογισμών. Πρόκειται για ετήσια έσοδα της τάξης του 1,2 δισ. ευρώ (0,6% του ΑΕΠ), σε μια εξέλιξη που θα σηματοδοτούσε την έμμεση μείωση του στόχου για τα πλεονάσματα στην περιοχή του 2,9% του ΑΕΠ. Παράλληλα, μέσω του ΠΔΕ διασφαλίζεται πρόσθετος «δημοσιονομικός χώρος» (1,2 δισ. σε ετήσια βάση), προκειμένου και αυτός με τη σειρά του να αποδοθεί σε παρεμβάσεις τόνωσης των επιχειρηματικών ομίλων.

Σε κάθε περίπτωση, η επιστροφή των κερδών στον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό (μέχρι το 2022) έχει όρο και προϋπόθεση την πλήρη εφαρμογή της «μεταμνημονιακής» συμφωνίας με τα αντιλαϊκά μέτρα που προβλέπονται σε αυτή...

Νέα κρατικά πακέτα στις τράπεζες

«Σινιάλο» για την επιτάχυνση της εφαρμογής της «συστημικής» λύσης που έχει προτείνει το Ταμείο 
Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων των ελληνικών τραπεζών εκπέμπει η πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το ζήτημα αυτό συζητήθηκε χτες στη Φρανκφούρτη, σε συνάντηση του υφυπουργού Οικονομικών, αρμόδιου για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, Γ. Ζαββού, με τον επικεφαλής του εποπτικού μηχανισμού της ΕΚΤ (SSΜ) Α. Ενρια.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει ότι «έγινε ανταλλαγή απόψεων επί του προτεινόμενου από την ελληνική κυβέρνηση Σχήματος Εγγύησης Στοιχείων Ενεργητικού (Asset Protection Scheme) και της πορείας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, μετά την πρόσφατη κυβερνητική αλλαγή».

Το εν λόγω σχέδιο αφορά τη μεταβίβαση προβληματικών δανείων από τις τράπεζες σε νέα εταιρεία, με την παράλληλη έκδοση ομολόγων, που μάλιστα θα έχουν την εγγύηση του Δημοσίου, έτσι ώστε να διασφαλίζονται οι «επενδυτές» και οι «παίκτες» που μυρίζονται κέρδη από τη δευτερογενή αγορά των «κόκκινων» δανείων. Αυτό το σχέδιο προϋποθέτει και την έγκρισή του από την πλευρά της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Κομισιόν, προκειμένου στη συνέχεια να πάρει το δρόμο για τη Βουλή.

«Παλαμάκια» για την άρση των «κεφαλαιακών ελέγχων»

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «χαιρετίζει» την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για την άρση των «κεφαλαιακών ελέγχων» («capital controls») στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Οπως ανέφερε χτες η εκπρόσωπος της Κομισιόν Μ. Αντρέεβα, «αυτό είναι ένα σημαντικό ορόσημο και ένα ακόμη σημάδι ότι η εμπιστοσύνη συνεχίζει να στηρίζεται στην οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας». Πρόσθεσε ότι «εναπόκειται στις ελληνικές αρχές να αποφασίζουν και να λαμβάνουν μέτρα για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, σε συνεργασία με τους διεθνείς οργανισμούς και σύμφωνα με τον συμφωνημένο οδικό χάρτη».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Ν. Μπακατσέλος, υπογράμμισε πως «η επιστροφή στην κανονικότητα της λειτουργίας της πραγματικής οικονομίας είναι αδήριτη ανάγκη για την προσέλκυση των απαραίτητων για την Ελλάδα επενδύσεων και την άντληση κεφαλαίων που θα καταστήσουν βιώσιμη την αγορά μας».

Τέλος, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδας (ΣΒΕ) τονίζει: «Ευελπιστούμε ότι το τραπεζικό σύστημα θα πρέπει πλέον να λειτουργήσει ορθολογικά, για να μπορέσει να γίνει πραγματικός πυλώνας υποστήριξης της ανταγωνιστικότητας της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου