ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2019

Με «διαβατήριο» την επιτάχυνση της αντιλαϊκής πολιτικής


ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΕ ΓΑΛΛΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΟΛΛΑΝΔΙΑ

Την ευρωπαϊκή του περιοδεία ολοκλήρωσε τη βδομάδα που πέρασε ο Κυρ. Μητσοτάκης, με τελευταίο σταθμό τη Χάγη της Ολλανδίας, μετά από τις επίσημες επισκέψεις σε Παρίσι και Βερολίνο.

Στις συναντήσεις με τους ομολόγους του παρουσίασε τη «στοχοπροσήλωση» της
κυβέρνησης της ΝΔ στις αντιλαϊκές δεσμεύσεις που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση και στον εμπλουτισμό τους με ένα τσουβάλι νέα αντιδραστικά μέτρα που δρομολόγησε ήδη με το «καλημέρα», όπως επίσης και τη δέσμευσή της στην προώθηση των ευρωατλαντικών σχεδίων στην περιοχή. Ολα αυτά ως προϋπόθεση για την «τόνωση» της καπιταλιστικής ανάπτυξης και την προσέλκυση επενδύσεων, αλλά και - κατά τους κυβερνητικούς κύκλους - ως «προαπαιτούμενο» για την «ανάκτηση της αξιοπιστίας» της χώρας, ώστε σε επόμενη φάση να επαναδιαπραγματευτεί με «εταίρους» και δανειστές, για έναν από τους βασικούς στόχους του κεφαλαίου, τη μείωση του ύψους των πρωτογενών πλεονασμάτων, ώστε να βρεθεί «δημοσιονομικός χώρος» που θα αξιοποιηθεί για ένα νέο γύρο προνομίων, φοροαπαλλαγών και φτηνού δανεισμού προς τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Ανοίγοντας νέα πεδία κερδοφορίας...

Ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων με Ε. Μακρόν, Α. Μέρκελ και Μ. Ρούτε βρέθηκε το ζήτημα της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων. Ο Κυρ. Μητσοτάκης «διαφήμισε» τις «προοπτικές που ανοίγονται στην Ελλάδα μετά τις εκλογές» και τη «σημαντική βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος». Σε συνδυασμό με τα σχέδια νέων φοροαπαλλαγών για το κεφάλαιο, αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων σε Εργασιακά και συνδικαλιστικές ελευθερίες που επικρότησαν οι ομόλογοί του, απηύθυνε κάλεσμα στους επενδυτές των κρατών που επισκέφτηκε να εκμεταλλευτούν τις ευνοϊκές συνθήκες που διαμορφώνει η κυβέρνηση ΝΔ για την εξασφάλιση της κερδοφορίας τους και μάλιστα να «σπεύσουν» να λάβουν έγκαιρα «θέσεις» και πόστα.

Σημειώθηκε πως το ενδιαφέρον των Γάλλων καπιταλιστών είναι μεγάλο και καλύπτει σειρά τομέων, όπως η Ενέργεια, τα δίκτυα, οι κατασκευές και ο τουρισμός.

Ακόμα πιο συγκεκριμένα φαίνεται ότι έγιναν τα πράγματα στη συνάντηση με την Γερμανίδα καγκελάριο, όπου συζητήθηκαν οι άξονες ενός «Πράσινου Επενδυτικού Σχεδίου» με ορίζοντα δεκαετίας (2020 - 2030), που κατά τους κυβερνητικούς κύκλους θα αποτελέσει έναν από τους βασικούς μοχλούς για τον «αναπτυξιακό μετασχηματισμό της οικονομίας», με βάση τους τομείς και κλάδους που ιεραρχεί το κεφάλαιο ως τους πλέον «δελεαστικούς» για την προσέλκυση επενδύσεων, λόγω και των μεγάλων περιθωρίων κέρδους.

Πρόκειται για τα νέα πεδία κερδοφορίας για τα αρπακτικά των «πράσινων» μπίζνες, και συγκεκριμένα σε τομείς όπως:
-- Η αγροδιατροφή, όπου με μοχλό την εισαγωγή των νέων τεχνολογιών στη γεωργία θα προωθηθεί μια ώρα αρχύτερα το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών, άρα η συγκέντρωση της παραγωγής σε μια χούφτα επιχειρηματικούς ομίλους, όπως άλλωστε προβλέπεται και στη νέα ΚΑΠ.
-- Η διαχείριση των σκουπιδιών, ιδιαίτερα σε Αττική και Θεσσαλονίκη, όπου τα νέα «χρυσωρυχεία» κερδοφορίας που βλέπουν τα γερμανικά και άλλα μονοπώλια, πηγαίνουν χέρι χέρι με το αίσχος της επέκτασης των χωματερών, όπως στην περίπτωση της Φυλής, την καρκινογόνα καύση σκουπιδιών στον Βόλο και τα υπόλοιπα «καλά» που προβλέπει και το σχετικό ευρωενωσιακό «κεκτημένο».
-- Η Ενέργεια, με αιχμή την παραπέρα προώθηση των ΑΠΕ, «ένας τομέας ο οποίος είναι πάρα πολύ δυναμικός και για τον οποίο γνωρίζω ότι υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον στη Γερμανία», όπως είπε ο πρωθυπουργός, αλλά και τα επόμενα βήματα στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, όπως και στα δίκτυα της Ενέργειας. Ολα αυτά στο πλαίσιο της προώθησης της «απελευθέρωσης» του κλάδου, που για το λαό σηματοδοτεί ακόμα μεγαλύτερη ενεργειακή φτώχεια, όπως δείχνουν και οι πρόσφατες αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος, επιβάρυνση του περιβάλλοντος με τις ανεμογεννήτριες να ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια και άναρχα σε κάθε γωνιά και κορυφογραμμή, ένταση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας, αλλά και νέους κινδύνους από τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.
-- Στις Κατασκευές, με «αιχμή» τα προγράμματα για την «ενεργειακή αναβάθμιση» κτιρίων, ακόμα έναν τομέα όπου οι κατασκευαστικοί όμιλοι βλέπουν μεγάλα περιθώρια κερδοφορίας, την ώρα που μια σειρά από άλλα απαραίτητα για τις λαϊκές ανάγκες έργα και υποδομές θα συνεχίσουν να θεωρούνται «μη επιλέξιμα», στο πλαίσιο της πολιτικής που υπηρετεί το κεφάλαιο.
Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς κύκλους, το παραπάνω σχέδιο θα χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, τα ΕΣΠΑ, το Σχέδιο Γιούνκερ, αλλά και από αναπτυξιακές τράπεζες, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η EBRD, ενώ ενδεικτικές για το ρόλο «εγγυητή» που θα έχει το αστικό κράτος για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων είναι και οι δηλώσεις για το ότι η πρωτοβουλία χρειάζεται να γίνει σε συνεννόηση με την Κομισιόν «ώστε να αντιμετωπιστούν θέματα που μπορεί να προκύπτουν από το κοινοτικό κεκτημένο περί κρατικών ενισχύσεων».

Στις δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση ο Κυρ. Μητσοτάκης μίλησε για «ένα φιλόδοξο σχέδιο επενδύσεων γύρω από την "πράσινη οικονομία", τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τη διαχείριση των απορριμμάτων, την ηλεκτροκίνηση», ενώ μαζί με την Γερμανίδα καγκελάριο προανήγγειλαν και ένα σχετικό «φόρουμ» «για να παρουσιάσουμε αυτές τις επενδυτικές ευκαιρίες» σε γερμανικές αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και επενδυτικές τράπεζες, που προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στις αρχές του επόμενου χρόνου.

...με εγγύηση τις «βαθιές» καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις...

Οι «μεγάλες αναπτυξιακές δράσεις» της επόμενης δεκαετίας θα κοστίσουν ακριβά για το λαό καθώς ως προϋπόθεση για την επίτευξή τους τέθηκε η επιτάχυνση του αντιλαϊκού έργου, για «βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές πιο γρήγορα και πιο βαθιά από ό,τι είχαν επιβληθεί στη χώρα την εποχή των μνημονίων, διότι θα είναι δικές μας», κατά τον πρωθυπουργό. «Ο οδικός χάρτης», δήλωσε κατά την επίσκεψή του στη Γαλλία, «περιλαμβάνει από ελληνικής πλευράς, τη μείωση των φόρων που ήδη δρομολογείται, την ταχεία υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, το ξεμπλοκάρισμα των επενδύσεων και την απελευθέρωση της οικονομίας από γραφειοκρατικά εμπόδια».

Πίσω απ' αυτές τις φράσεις, όπως δείχνουν και τα πρώτα δείγματα γραφής της κυβέρνησης ΝΔ, όπως π.χ. το νέο «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο που αναμένεται σύντομα στη Βουλή, κρύβονται ένας νέος γύρος επίθεσης στο λαό, ένταση της εκμετάλλευσης μεταξύ άλλων και με τα νέα χτυπήματα στις Συλλογικές Συμβάσεις αλλά και την προσπάθεια να μπει στο γύψο η συνδικαλιστική δράση, υπονόμευση συνολικά των αναγκών του και αντίστοιχα ένας νέος γύρος προκλητικών προνομίων, φοροελαφρύνσεων και εισφοροαπαλλαγών για το κεφάλαιο, πάνω στα «κεκτημένα» των τριών μνημονίων και των εκατοντάδων αντιλαϊκών νόμων.

Αλλωστε, σύμφωνα με δημοσιεύματα, για το προαναφερόμενο «πράσινο αναπτυξιακό» σχέδιο, η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκ. Μέρκελ, τόνισε πως δύο από τα βασικά εμπόδια που πρέπει να απαλειφθούν είναι τα ζητήματα που αφορούν το ρυθμιστικό πλαίσιο «και δυσχεραίνουν τις επενδύσεις μεγάλης κλίμακας» και το μικρό μέγεθος της ελληνικής αγοράς, «που θα ήταν πιο ελκυστική αν πρόσφερε πρόσβαση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη».

...και την ακόμα πιο βαθιά εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς

Η τελευταία αυτή αναφορά δίνει και μια άλλη διάσταση των σχεδιασμών της αστικής τάξης. Πρόκειται για τους πρωταγωνιστικούς ρόλους που επιδιώκει να παίξει η κυβέρνηση στην προώθηση των ευρωατλαντικών σχεδιασμών στην περιοχή, για τη «γεωστρατηγική αναβάθμιση» της αστικής τάξης.

Εξάλλου, κατά τις επισκέψεις του στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ο Κυρ. Μητσοτάκης:
-- Εδωσε εκ νέου διαβεβαιώσεις για την «πιστή τήρηση» της ΝΑΤΟικής συμφωνίας των Πρεσπών με τη Β. Μακεδονία, για την οποία, όπως είπε, «τα σοβαρά ελαττώματά της μπορούν να αμβλυνθούν μέσα από την ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων», μέσα δηλαδή από την παραπέρα προώθηση των σχεδίων της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» στην περιοχή.
-- Επιβεβαίωσε - με αφορμή την τουρκική επιθετικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, όσο και την έξαρση των μεταναστευτικών ροών - την πολιτική ακόμα βαθύτερης εμπλοκής, ως «αιχμή του δόρατος» για την προώθηση των ευρωατλαντικών σχεδιασμών στην περιοχή και σε ό,τι αφορά τους ρόλους «διαύλου» στα ιμπεριαλιστικά παζάρια με την Τουρκία, σημειώνοντας πως «η Ελλάδα, ως χώρα η οποία αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, θα έχει πάντα έναν πρωταγωνιστικό ρόλο να παίξει στη συνολική δρομολόγηση των σχέσεων της Ευρώπης με την Τουρκία».

Συνεχίζοντας, εξάλλου, από εκεί που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση την επιχείρηση του επικίνδυνου εφησυχασμού, περί τάχα ενίσχυσης της ασφάλειας για το λαό από την εκχώρηση των αποθεμάτων υδρογονανθράκων σε πολυεθνικές, υποστήριξε αντιστρέφοντας έτσι την πραγματικότητα πως «η παρουσία μεγάλων ευρωπαϊκών εταιρειών από σύμμαχες χώρες συμβάλλει στη διατήρηση ενός περιβάλλοντος ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή».

Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου