ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2019

Το κυνήγι του κέρδους ο «ένοχος» και για την καταστροφή του περιβάλλοντος


Συζήτηση στις επιτροπές της Βουλής χτες για την καταστροφή στον Αμαζόνιο και την επερχόμενη Σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα

Η επιχείρηση συγκάλυψης των αιτιών που πυρκαγιές καταπίνουν τα τροπικά δάση του Αμαζονίου, προκαλώντας περιβαλλοντικό έγκλημα απροσδιόριστων διαστάσεων, όπως και συνολικά για τις αιτίες και τον ένοχο της κλιματικής αλλαγής, σε συνδυασμό με τις υποκριτικές κορόνες και αποπροσανατολιστικές
αντιπαραθέσεις των αστικών κομμάτων, αλλά και τις «ευκαιρίες» που βλέπουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι στις «πράσινες» μπίζνες μεταφέρθηκε χτες στις Επιτροπές της Βουλής, κατά τη διάρκεια συζητήσεων για την καταστροφή στον Αμαζόνιο και για την επερχόμενη Σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα.

Οσον αφορά στη συζήτηση για τον Αμαζόνιο στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής είχαν κληθεί οι πρέσβεις στην Ελλάδα της Βραζιλίας C. M. Neto, της Αργεντινής J. Arcuri, του Μεξικού D. Joseph και ο επίτιμος ορόξενος της Κολομβίας στην Ελλάδα, εφοπλιστής Μ. Σκούφαλος. Από την πλευρά της κυβέρνησης της ΝΔ ο Οδ. Τσιώτος - Γωγούσος, προϊστάμενος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, απέδωσε την κλιματική αλλαγή και τις «παρεμβάσεις» όπως αυτές στον Αμαζόνιο στον «ανθρώπινο παράγοντα», από τον ΣΥΡΙΖΑ η Χ. Καφαντάρη αναφέρθηκε στις δράσεις και τα προγράμματα της ΕΕ, ενώ ο Π. Γρηγορίου από την «Greenpeace Ελλάς» ενοχοποίησε την «αλόγιστη κατανάλωση κρέατος» που απαιτεί μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις ως αιτία των πυρκαγιών κ.ο.κ.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης ανέδειξε ότι «το έγκλημα στον Αμαζόνιο συντελείται από μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που αξιοποιούν την αποψιλωμένη γη για αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή που προορίζεται βασικά για εξαγωγή, για εξορυκτικές και μεταλλουργικές επιχειρήσεις που καταστρέφουν - συν τοις άλλοις - και τον υδροφόρο ορίζοντα», πολιτική που όπως σημείωσε στηρίζουν όλες οι αστικές κυβερνήσεις των περιοχών αυτών.

Αναφέρθηκε στους σφοδρούς ανταγωνισμούς ανάμεσα στα ευρωενωσιακά μονοπώλια σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους, κινεζικών, ρωσικών μονοπωλίων που θέλουν να εκμεταλλευτούν τον τεράστιο πλούτο και τις συμφωνίες που κλείνονται όπως αυτή της ΕΕ - Mercosur (το νοτιοαμερικανικό εμπορικό μπλοκ, όπου κυριαρχούν Βραζιλία και Αργεντινή) και τόνισε: «Γίνεται φανερό ότι οι σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων για αξιοπρεπή ζωή με δικαιώματα, σε αρμονία με τη φύση και όσα αυτή μπορεί να προσφέρει, είναι ασύμβατες με την καπιταλιστική ανάπτυξη».
Ενώ ειδικά για τον καβγά ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ για την περιβαλλοντική καταστροφή στον Αμαζόνιο και την κλιματική αλλαγή ανέφερε ότι «είναι υποκριτικός, γιατί και οι δύο έχουν βαρύτατες ευθύνες για μεγάλες περιβαλλοντικές καταστροφές που κόστισαν ανθρώπινες ζωές π.χ. Μάτι».

Το κυνήγι του κέρδους είναι η αιτία

Οσον αφορά στη δεύτερη συνεδρίαση, αυτή έγινε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για τη Δράση για το Κλίμα που θα γίνει στις 23 Σεπτέμβρη στη Ν. Υόρκη και το Πολιτικό Φόρουμ Υψηλού Επιπέδου των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη που θα ακολουθήσει στις 24 και 25 Σεπτέμβρη. Στη συζήτηση, από την πλευρά της κυβέρνησης ο Κ. Αραβώσης, γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος, αναφέρθηκε στις δράσεις για την προώθηση της «πράσινης βιώσιμης ανάπτυξης» και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας σε αυτόν τον τομέα που πρέπει να αναληφθούν στη βάση των κατευθύνσεων της ΕΕ για τη μείωση των εκπομπών αερίων, ενώ από τον ΣΥΡΙΖΑ που υλοποίησε ως κυβέρνηση αυτήν ακριβώς την πολιτική, ο Σ. Φάμελος για να αντιπαρατεθεί κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσέρχεται σε αυτά τα φόρουμ «χωρίς επεξεργασμένη πρόταση» κ.ο.κ.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, μιλώντας στη δεύτερη Επιτροπή σημείωσε ότι «σκόπιμα γίνεται η συζήτηση γύρω από τις εκπομπές ρύπων του διοξειδίου του άνθρακα» για να συγκαλυφθούν πλευρές όπως η επένδυση στις Σκουριές και η εξόρυξη του χρυσού, η επένδυση στο Ελληνικό, «τα οποία - σημείωσε - έχουν σοβαρά περιβαλλοντικά αποτυπώματα και επώδυνες επιπτώσεις και προωθήθηκαν και από την προηγούμενη κυβέρνηση και από τη σημερινή», αλλά και «η τεράστια έλλειψη υποδομών αντιπυρικής, αντισεισμικής, αντιπλημμυρικής προστασίας».

Πρόσθεσε ότι πίσω από τη συζήτηση για το περιβάλλον, τις ΑΠΕ και τα πράσινα επενδυτικά ταμεία, βρίσκεται μια σκληρή διαπάλη, με γεωπολιτικές προεκτάσεις, όπου συγκρούονται τεράστια οικονομικά συμφέροντα, ανάμεσα «στις επιχειρήσεις που θα κερδίζουν από την πράσινη οικονομία, μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι, πολυεθνικοί όμιλοι και τις επιχειρήσεις πολυεθνικές, οι οποίες χάνουν από αυτή, ιδιαίτερα αυτές που αξιοποιούν ορυκτά καύσιμα».

Οσο για τις ευθύνες, τόνισε πως «αυτό που επιδιώκεται να συγκαλυφθεί είναι οι σχέσεις ιδιοκτησίας και οι σχέσεις παραγωγής στον καπιταλισμό, όπου, ακριβώς, το κυνήγι του κέρδους είναι αυτό που δεν σέβεται ούτε την ανθρώπινη υπόσταση».

Εκανε σαφές ότι «η προστασία του περιβάλλοντος, η ισορροπημένη παρέμβαση, μπορεί να γίνει μέσα από έναν διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, όπου δεν θα υπάρχουν οι καπιταλιστικές σχέσεις ιδιοκτησίας και παραγωγής. Αυτός ο δρόμος ανάπτυξης είναι μόνο ο σοσιαλιστικός δρόμος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου