ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2019

Στρώνουν «κόκκινο χαλί» για την επίσκεψη Πομπέο

             ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ...

Εκκωφαντική συμφωνία στις Επιτροπές της Βουλής για συνέχιση και ένταση της ιμπεριαλιστικής εμπλοκής


«Μονομπλόκ» στην προώθηση των προταγμάτων του αμερικανοΝΑΤΟικού ιμπεριαλισμού εμφανίστηκαν τα αστικά κόμματα στις ενημερώσεις που έγιναν την περασμένη βδομάδα σε Επιτροπές της Βουλής από τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας για θέματα της αρμοδιότητάς τους.


Η στάση κυρίως των ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι η εξωτερική πολιτική, πυλώνας της οποίας είναι η βαθύτερη εμπλοκή στα βρώμικα ευρωΝΑΤΟικά σχέδια και στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, έχει αδιάλειπτη συνέχεια, την οποία εγγυάται πάνω απ' όλα το συμφέρον της αστικής τάξης, που επιδιώκει την αναβάθμισή της στην περιοχή, έναντι ανταγωνιστών της (Τουρκία, βαλκανικές χώρες κ.ά.).

Σ' αυτή τη βάση, περίσσεψε η ανταλλαγή φιλοφρονήσεων μεταξύ των κομμάτων για την προσήλωση του πολιτικού συστήματος στην παραπέρα ανάπτυξη των σχέσεων με τις ΗΠΑ και τον εξωραϊσμό της εγκληματικής πολιτικής τους, με εκφράσεις όπως «το ζήτημα της εθνικής άμυνας της χώρας δεν είναι κομματική αλλά εθνική υπόθεση», «δεν προσφέρεται ως πεδίο για στείρα κομματική αντιπαράθεση» και ότι χρειάζεται «εθνική ομοψυχία».

Μέσα από ένα τέτοιο κλίμα συναίνεσης και συνεργασίας, επιδίωξή τους είναι να στοιχίσουν τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα πίσω από τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών, να παρουσιάσουν ως μονόδρομο την ιμπεριαλιστική εμπλοκή, που μετατρέπει το λαό σε μαγνήτη μεγάλων κινδύνων.

Αλλά και να επιβάλουν σιγή νεκροταφείου απέναντι στη μαχητική αντίδραση του αντιπολεμικού - αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, κυρίως ενόψει του β' γύρου του «Στρατηγικού Διαλόγου» με τις ΗΠΑ και της ανανέωσης της Συμφωνίας για τις βάσεις, σε μια περίοδο που προμηνύεται όξυνση των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων και της στρατιωτικής εμπλοκής στην ευρύτερη περιοχή.
 
Η Ελλάδα απέραντο ορμητήριο πολέμου
 
Ενημερώνοντας την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, στις 12 Σεπτέμβρη, ο ΥΠΕΞ Ν. Δένδιας ανέφερε εισηγητικά ότι η κυβέρνηση επιδιώκει «ενδυνάμωση των δεσμών μας με παραδοσιακούς συμμάχους της χώρας, όπως οι ΗΠΑ. Με τις ΗΠΑ φιλοδοξούμε και αναβαθμίζουμε συνεχώς τον Στρατηγικό μας Διάλογο, επεκτείνοντάς τον σε όλες τις σφαίρες των κοινών ενδιαφερόντων».

Να σημειωθεί ότι ο Ν. Δένδιας θα συνοδεύσει τον πρωθυπουργό στις ΗΠΑ, όπου θα «τρέξει» ένα παράλληλο πρόγραμμα συναντήσεων, μεταξύ άλλων με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Μ. Πομπέο, για ζητήματα της περιοχής, με αιχμές το Κυπριακό, την κατάσταση στον Περσικό Κόλπο και τη Συρία.

Λίγες μέρες μετά, στην Επιτροπή Εθνικής Αμυνας, στις 19 Σεπτέμβρη, ο αρμόδιος υπουργός Ν. Παναγιωτόπουλος ήταν πιο αναλυτικός, ενημερώνοντας ότι «ο Στρατηγικός Διάλογος με τις ΗΠΑ λειτουργεί ως καταλύτης για την περαιτέρω αναβάθμιση και εμβάθυνση των στρατηγικών σχέσεων των δύο χωρών» και ότι στη βάση αυτού «είναι σχεδόν έτοιμη» «η περίφημη MDCA, η "Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας" μεταξύ των δύο χωρών στο πεδίο της άμυνας, όσον αφορά το τελικό επεξεργασμένο κείμενο».
Αποκάλυψε μάλιστα ότι η συμφωνία «θα υπογραφεί πριν από την επίσκεψη στη χώρα μας του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, του Μάικ Πομπέο», προφανώς ως ένα... ζεστό καλωσόρισμα από την πλευρά της κυβέρνησης στο «γεράκι», που επισκέπτεται τη χώρα μας από 5 έως 7 Οκτώβρη.

Θυμίζουμε ότι η MDCA υπεγράφη για πρώτη φορά το 1990 και έκτοτε ανανεώνεται κάθε χρόνο από όλες τις κυβερνήσεις. Αυτό που συζητιέται τώρα είναι η επέκτασή της για περισσότερα χρόνια (8 ή 10) και βέβαια η επέκτασή της, ώστε εκτός από τη βάση της Σούδας να περιλάβει και άλλα «σημεία ενδιαφέροντος» για τις ΗΠΑ: Τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Λάρισα, για τη φιλοξενία drones, το Στεφανοβίκειο για βάση ελικοπτέρων, το Ακτιο για την εγκατάσταση «ιπτάμενων κατασκόπων», το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, για τη συγκέντρωση ευρωατλαντικών στρατευμάτων και τη προώθησή τους στα ρωσικά σύνορα και άλλα.
 
Πάνω από όλα συναίνεση και «ομοψυχία»

Ακολούθησε ένα γαϊτανάκι τοποθετήσεων από βουλευτές των άλλων κομμάτων, όπου ο ένας μετά τον άλλο κατέθεταν διαπιστευτήρια στην υπηρέτηση της ίδιας επικίνδυνης για το λαό πολιτικής.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος, παρότρυνε τον Ν. Δένδια «να συνεχίσετε να αξιοποιείτε το διπλωματικό κεφάλαιο που συσσωρεύσαμε το προηγούμενο διάστημα υπέρ της χώρας. Ξέρω ότι και εσείς συμμερίζεστε την άποψη ότι μπορεί να υπάρχουν ιδεολογικές διαφορές, αλλά στα εθνικά ζητήματα, κατά το δυνατόν, πρέπει να έχουμε μία ενιαία άποψη».

Επιβεβαιώνοντας ότι η «πολυδιάστατη» εξωτερική πολιτική της Ελλάδας αφορά την ανάληψη ρόλων «γέφυρας» και «διαύλου» για την προώθηση των ευρωατλαντικών συμφερόντων, ο πρώην ΥΠΕΞ συμπλήρωσε ότι «η πολιτική μας, μολονότι το πολιτικό μας "σπίτι" είναι η Ευρώπη, πρέπει να είναι πολυδιάστατη, να μπορούμε να είμαστε μία "γέφυρα" με τον αραβικό κόσμο, με χώρες με τις οποίες έχουμε πατροπαράδοτα καλές σχέσεις, όπως είναι η Ρωσία, αλλά και με ανερχόμενες νέες δυνάμεις ανταγωνιστικές, όπως είναι η Κίνα. Γι' αυτό πετύχαμε κάτι που θα φαινόταν ίσως παράδοξο, να έχουμε τις καλύτερες από ποτέ διμερές σχέσεις με τις ΗΠΑ».

Μάλιστα κάλεσε τον νυν ΥΠΕΞ να προσδιορίσει αν τελικά υπάρχουν σημεία από την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης «στα οποία θεωρείτε ότι θα υπάρχουν αποκλίσεις από τη στρατηγική την οποία εφαρμόσαμε».

Αλλά και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσας, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Αμυνας, είπε πως «θα συμφωνήσουμε στην επισήμανση ότι τα θέματα εθνικής άμυνας είναι θέματα πολιτικής που δεν μπορούν να περιχαρακώνονται σε κομματικές σκοπιμότητες και επιλογές στενού χαρακτήρα, και έτσι προσερχόμεθα σε αυτήν τη συζήτηση, και τώρα και πάντα».
 
Συντονισμός χωρίς παραφωνίες

Υπάρχει όμως και συνέχεια: Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ Β. Κεγκέρογλου, κατά την τοποθέτησή του στην πρώτη συνεδρίαση, ανέφερε ότι «είναι πάγια η θέση της παράταξής μας ότι η διαμόρφωση εθνικής γραμμής μέσα από την αξιοποίηση όλων των θεσμών και όλων των διαδικασιών εθνικής συνεννόησης ή και της δημιουργίας νέων θεσμών και διαδικασιών, αν αυτό απαιτείται, ή την αναβάθμιση των υπαρχόντων, είναι μια απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσει η χώρα με επιτυχία να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις». Μιλώντας δε στη δεύτερη συνεδρίαση είπε ότι «υπάρχει λαμπρό πεδίο δόξης, δηλαδή για συνεννόηση και συναίνεση στα θέματα του υπουργείου Αμυνας».

Ο Κ. Γρηγοριάδης, από το «ΜέΡΑ25», παροτρύνοντας την κυβέρνηση να αναλάβει ακόμα πιο ενεργό ρόλο στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, αναρωτήθηκε «αν η Ελλάδα συνεχίζει να αποτελεί ισότιμο εταίρο στην παγκόσμια και στην ευρωπαϊκή σκακιέρα» και αν «σκοπεύετε τελικά να ενεργοποιήσετε επιτέλους με κάποιον τρόπο την εξωτερική μας πολιτική», διευκρινίζοντας ότι «εμείς στο ΜέΡΑ25 θα είμαστε παρόντες με όλες μας τις δυνάμεις, αναλαμβάνοντας διεθνείς πρωτοβουλίες τόσο σε εθνικό επίπεδο, όσο και σε ευρωπαϊκό».

Από το κόμμα του Βελόπουλου, τέλος, ο Αντ. Μυλωνάκης «πέταξε την μπάλα στην εξέδρα», επικεντρώνοντας την όποια κριτική του στη αποδοχή από τη ΝΔ της Συμφωνίας των Πρεσπών. Επανέλαβε ωστόσο κι αυτός με νόημα ότι η εξωτερική πολιτική της χώρας καθορίζεται από το γεγονός ότι «η πατρίδα μας είναι στο ΝΑΤΟ παραδοσιακά και μέλος του», ζητώντας όμως «να βλέπουμε και τις χώρες οι οποίες κινούνται φιλικά προς την πατρίδα μας, π.χ. τη Ρωσία».

Α. Ζ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου