ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2019

«Πανωπροίκια» στο κεφάλαιο, «στάχτη στα μάτια» του λαού

Στην τελική ευθεία έχουν περάσει οι διαδικασίες γύρω από τη διαμόρφωση των μεγεθών του κρατικού προϋπολογισμού για το 2020, με πρώτη προτεραιότητα τη νέα φουρνιά με τις παρεμβάσεις που αφορούν στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων και ισχυρών επιχειρήσεων.

Σε αυτό το φόντο, η κυβέρνηση ΝΔ έρχεται να αξιοποιήσει τη μάζα των ματωμένων πλεονασμάτων που παρέλαβε από την προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ με άξονα τη συνέχιση των φοροελαφρύνσεων, απαλλαγών και κάθε είδους διευκολύνσεων προς το εγχώριο κεφάλαιο, επιχειρώντας παράλληλα
να διαφημίσει τις ...«ελαφρύνσεις» σε τμήματα του λαού, που βέβαια θα συνεχίσουν και τα επόμενα χρόνια να πληρώνουν υπέρογκους φόρους και χαράτσια, παράλληλα με τα μόνιμα μέτρα που αφορούν την κατακρεούργηση ακόμη και στοιχειωδών αναγκών της λαϊκής οικογένειας.
 
Παζάρια για τη φορολογική κλίμακα, «αδιαπραγμάτευτη» η φοροληστεία του λαού

Σε αυτό το πλαίσιο και μετά το όργιο φοροληστείας απέναντι στο λαϊκό εισόδημα η κυβέρνηση επιχειρεί να καλλιεργήσει κάλπικες προσδοκίες στο λαό, με αφορμή και την εξαγγελία που όπως διαρρέουν οι κυβερνητικοί κύκλοι επίκειται στη ΔΕΘ, για μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή, από το 22% σήμερα, στο 9%, για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, ενώ παραμένει «ασαφές» το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του.

Κατά τη χτεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχετικά με τις φοροελαφρύνσεις επιβεβαίωσε ότι αυτές θα αφορούν πρώτα απ' όλα το κεφάλαιο λέγοντας πως «αυτό που ξέρουν οι πολίτες είναι ότι εμείς θα μειώσουμε τους φόρους. Και ξέρουν ότι από το 2020 για τα εισοδήματα του 2019 αυτό θα ισχύσει για τις επιχειρήσεις και θα ακολουθήσει και η μείωση που αφορά τα φυσικά πρόσωπα. Εάν θα είναι ταυτόχρονη ή όχι, αυτό θα ήθελα να περιμένουμε λίγο χρόνο», με τα λαϊκά στρώματα βέβαια να συνεχίζουν να πληρώνουν πάνω από το 95% της φοροληστείας, για να απολαμβάνει το κεφάλαιο και νέες φοροαπαλλαγές.

Στην περίπτωση εφαρμογής της συγκεκριμένης εξαγγελίας η «ελάφρυνση» ενός μισθωτού ή συνταξιούχου (χωρίς προστατευόμενα παιδιά) με ετήσιο εισόδημα στα 9.500 ευρώ - και με τη διατήρηση του σημερινού αφορολόγητου ορίου - θα διαμορφωθεί σε περίπου 110 ευρώ, ή περίπου 9 ευρώ το μήνα. Για ετήσιο εισόδημα στα 9.000 ευρώ, το «όφελος» συμπιέζεται στα 47 ευρώ, ή 3,9 ευρώ το μήνα. Και την ίδια ώρα βέβαια κεφάλαιο και κυβέρνηση θα συνεχίζουν να τα παίρνουν διπλά από τις υπόλοιπες «τσέπες» του λαού.

Ενδεικτικά εξάλλου είναι τα μεγέθη του φετινού κρατικού προϋπολογισμού, μεταξύ των οποίων σε ένα σύνολο φόρων (άμεση και έμμεση φορολογία) ύψους 51,1 δισ. ευρώ, μόλις 4,42 δισ. εμφανίζονται στο «φόρο εισοδήματος από νομικά πρόσωπα», δηλαδή από κάθε είδους εταιρείες.
Παράλληλα, τα στοιχεία εκτέλεσης των κρατικών προϋπολογισμών της περιόδου 2015 - 2018 αποκαλύπτουν:

Η συνολική μάζα των φορολογικών εσόδων, από 43,5 δισ. ευρώ το 2015, απογειώθηκε στα 48,85 δισ. το 2018. Πρόκειται για διόγκωση ύψους 5,35 δισ., που αντιστοιχεί σε ενίσχυση της φοροληστείας με ποσά της τάξης του 1,8 δισ. σε ετήσια βάση κατά μέσο όρο.
Από αυτά ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων (μισθωτοί, συνταξιούχοι κ.ά.), από 7,81 δισ. το 2015, εκτινάχθηκε το 2018 στα 8,64 δισ., με διόγκωση ύψους 830 εκατ.

Οι έμμεσοι φόροι (ΦΠΑ και άλλα χαράτσια στη λαϊκή κατανάλωση) αυξήθηκαν από 23,77 δισ. το 2015 σε 27,97 δισ. το 2018, δηλαδή κατά 4,2 δισ.
 
Νέες ελαφρύνσεις στους ομίλους

Την ίδια ώρα, τα «πλεονάσματα» και ο «δημοσιονομικός χώρος» από τη φοροληστεία του λαού αλλά και τη συνέχιση των περικοπών αξιοποιούνται για αντίστοιχες «ελαφρύνσεις» προς το μεγάλο κεφάλαιο, με φοροαπαλλαγές και λοιπές διευκολύνσεις.

Πέρα από τη διόγκωση του «εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων», μέσω του οποίου (μαζί με τα κονδύλια του ΕΣΠΑ) επιδοτούνται επενδύσεις επιχειρηματικών ομίλων, η κυβέρνηση ΝΔ ιεραρχεί ως πρώτο ζήτημα τη μείωση των φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις και μάλιστα ξεκινώντας από τα κέρδη του 2019, με αντίστοιχες απώλειες στα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού του 2020.

Συγκεκριμένα, με φορολογικό νομοσχέδιο προωθούνται:
  • Περαιτέρω μείωση του συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων από 28% σε 20% σε δύο χρόνια, κάτι που σε ένα τμήμα του ήδη έχει προνομοθετήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ως πρώτη δόση (κέρδη 2019) προωθείται η μείωση του συντελεστή επί των επιχειρηματικών κερδών στο 24%.
  • Αμεση εφαρμογή (από το 2019) θα έχει και το μέτρο της μείωσης επί των διανεμόμενων μερισμάτων στους μετόχους των επιχειρήσεων (τόσο για τις εισηγμένες στο χρηματιστήριο όσο και για τις υπόλοιπες). Ο νέος συντελεστής διαμορφώνεται στο συμβολικό πλέον επίπεδο του 5% από 10% προηγουμένως.
  • Στο φορολογικό νομοσχέδιο αναμένεται ακόμα να ενσωματωθούν τα φορολογικά επενδυτικά κίνητρα που υπάρχουν διάσπαρτα στη νομοθεσία, συμπεριλαμβανομένων των κινήτρων για την αγορά ακινήτων και την αναθέρμανση των επενδύσεων σε έρευνα και ανάπτυξη, σε συνδυασμό με τις διατάξεις του «αναπτυξιακού» πολυνομοσχεδίου που «ψήνεται» προκειμένου να κατατεθεί στη Βουλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου