ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2019

Παραδόθηκε το μνημείο που θα στηθεί στη Μακρόνησο

Στο μηχανουργείο του Δήμου Βασίβαγλη, που κατασκευάστηκε μεγάλο μέρος του Μνημείου που θα ανεγερθεί στη Μακρόνησο, πραγματοποιήθηκε σήμερα η τελετή παράδοσης - παραλαβής, παρουσία αντιπροσωπείας της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, της Επιτροπής Κρίσης καθώς και των μελών και φίλων του Κόμματος που θα συμβάλουν στην εγκατάσταση του μνημείου.

 Η Επιτροπή Κρίσης εξέτασε το έργο και διαπίστωσε ότι είναι ολοκληρωμένο και πληροί όλες τις αισθητικές προϋποθέσεις και τα κριτήρια που ορίζει η προκήρυξη του διαγωνισμού.
Το έργο παραδόθηκε στο ΚΚΕ, που εκπροσωπήθηκε από τον Δημήτρη Γόντικα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, προκειμένου να προχωρήσουν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για την τοποθέτηση του Μνημείου στο χώρο που έχει ορισθεί. Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν και οι Αλέκα Παπαρήγα και Διαμάντω Μανωλάκου, μέλη της ΚΕ.

Ο γλύπτης Μάρκος Γεωργιλάκης, που φιλοτέχνησε το έργο, παρουσίασε το έργο καθώς και τους συμβολισμούς τους οποίους θέλει να αναδείξει. Όπως ανέφερε: «Το θέμα το γνώριζα πολύ καλύτερα, αφορμή γι' αυτό στάθηκε το γεγονός ότι και ο πατέρας μου υπήρξε εξόριστος στη Μακρόνησο. Από μικρό παιδί λοιπόν και στο οικογενειακό μου περιβάλλον, αλλά και γενικά στο χωριό μου, παρατηρούσα τους Μακρονησιώτες, όπως τους έλεγαν, έτσι η πρώτη μου "εικόνα" για τη Μακρόνησο ήταν μέσω αυτών των ανθρώπων. Αργότερα ενδιαφέρθηκα, έψαξα, έμαθα για όλη αυτή την ιστορία».

Για τον Μ. Γεωργιλάκη ζητούμενο ήταν η «παρουσία» των εξόριστων στο Μνημείο. «Δεν μπορώ να αντιληφθώ τη Μακρόνησο χωρίς τους ανθρώπους της, χωρίς τους εξόριστους, που έζησαν, πόνεσαν, βασανίστηκαν στα χώματά της», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Περιγράφοντας το Μνημείο, ο Μ. Γεωργιλάκης αναφέρει: «Σε αυτές τις σκέψεις, γενικά, βασίστηκε η πρότασή μου για το Μνημείο της Μακρονήσου. Η γλυπτική σύνθεση περιλαμβάνει πέντε ανθρώπινες μορφές-σκιές, που ξεπροβάλλουν από τη γη της Μακρονήσου. Οι πέντε αυτές μορφές και ο χώρος έδρασής τους, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί, αποτελούν μια ενιαία σύνθεση. Είναι δε με τέτοιον τρόπο διαμορφωμένη, ώστε ο επισκέπτης να μπορεί να κινηθεί ανάμεσα σ' αυτές τις μορφές, να τις ακουμπήσει».

Στο πλευρό αυτών των 5 φιγούρων, υπήρχε και η μήτρα από την οποία βγήκαν. Όπως ανέφερε ο γλύπτης, επεξεργαζόμενος τη σύνθεση και σκεπτόμενος ότι η Μακρόνησος «είναι μια ζωντανή ιστορία, είναι μια μήτρα που γεννά πράματα, προβληματίζει συγκινεί και γεννά νέους αγωνιστές, έτσι και η μήτρα των φιγούρων, θα θαφτεί στο χώμα της Μακρονήσου κάτω από το Μνημείο».

Κλείνοντας, ο γλύπτης ανέφερε ότι όλο αυτό το έργο δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την αμέριστη βοήθεια του Δήμου Βασίβαγλη καθώς και όλων των εργατών και των μαστόρων του μηχανουργείου.

Στη συνέχεια ο Μπάμπης Δαραδήμος, από την Επιτροπή Κρίσης, ανέφερε ότι «αυτήν τη στιγμή μπορούμε να αντιληφθούμε το 60% του πώς θα είναι αυτή η σύνθεση, καθώς η ολοκλήρωση του έργου συνεπάγεται τη σχέση του με τον περιβάλλοντα χώρο, τις αντανακλάσεις του ήλιου κλπ».

Όπως ανέφερε, το σημείο που επιλέχθηκε να στηθεί το μνημείο, είναι και από ιστορικής πλευράς σημαντικό, καθώς από πίσω υπάρχουν ερείπια κτισμάτων και δεξιά, η διαβόητη χαράδρα, τόπος βασανισμού και εκτελέσεων.

Αναφέρθηκε επίσης σε όλη τη διαδικασία που ακολούθησε το Κόμμα για τη φιλοτέχνηση και εγκατάσταση των μνημείων, ξεκινώντας από την πραγματοποίηση του Πανελλήνιου Καλλιτεχνικού Διαγωνισμού, την έκθεση των μακετών, αλλά και την ίδια τη διαδικασία της εγκατάστασης, σημειώνοντας ότι είναι μια φανερή απόδειξη του πώς το ΚΚΕ αντιμετωπίζει την τέχνη (δείτε εδώ το video). 

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, εκ μέρους του Κόμματος, τόνισε την ανάγκη να ασκηθούν πιέσεις στους κυβερνώντες γιατί υπάρχουν εκκρεμότητες για την ολοκλήρωση των έργων πρόσβασης και συντήρησης των χώρων στο νησί και σημείωσε ότι από εδώ και μπρος το ΚΚΕ θα οργανώσει την εκδήλωση για τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου. Έκλεισε την αναφορά του ευχαριστώντας «όλους σας, για τη συνεισφορά σας, τον καλλιτέχνη, την κριτική επιτροπή, τους εργαζόμενους και όλους τους φίλους και συντρόφους που βοήθησαν» (δείτε πάνω το video). 

Η τελετή παράδοσης και παραλαβής του Μνημείου έληξε με την αντιπροσωπεία του Κόμματος, τον καλλιτέχνη και όλους τους εργάτες που συνέβαλλαν στη δημιουργία του Μνημείου, να μοιράζονται ένα ποτήρι κρασί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου