ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019

Εγκαινιάστηκε η έκθεση πρωτότυπου αρχειακού υλικού


Μια συγκλονιστική έκθεση πρωτότυπου αρχειακού υλικού του Κόμματος φιλοξενείται από σήμερα στην έδρα της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ στην Αθήνα.
Δεκάδες βιβλία, που αποτελούν εκδόσεις από όλη την ιστορική διαδρομή του ΚΚΕ, από τη στιγμή της ίδρυσής του μέχρι και σήμερα, αντικατοπτρίζοντας την ηρωική του διαδρομή και στο πεδίο της πάλης των ιδεών εκτίθενται σε ειδικές προθήκες.
Ενώ σε ταμπλό πάνω από τις προθήκες επεξηγούνται οι ιστορικές περίοδοι και πώς λειτουργούσε το εκδοτικό του Κόμματος σε κάθε μια από αυτές.

Τα εγκαίνια αυτής της έκθεσης με τίτλο «Ένας αιώνας δράσης μέσα από τις εκδόσεις του ΚΚΕ» πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Τετάρτης σε μια όμορφη εκδήλωση στην οποία μίλησε ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ (δείτε το βίντεο).

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Δημήτρης Ξεκαλάκης, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ και υπεύθυνος των εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής» (δείτε το βίντεο).

Το «παρών» έδωσαν μέλη και φίλοι του ΚΚΕ, άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών, ανάμεσά τους πανεπιστημιακοί, καλλιτέχνες, συνδικαλιστές, νέοι εργαζόμενοι, φοιτητές.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγιναν και οι πρώτες ξεναγήσεις από τους υπεύθυνους της έκθεσης. Κάθε ντοκουμέντο και μια πτυχή της θυελλώδους υπεραιωνόβιας πρωτοπόρας δράσης του ΚΚΕ.
Ογκώδεις τόμοι που με πολύ κόπο κατάφερναν οι κομμουνιστές να σπάνε τα εμπόδια της λογοκρισίας και να τα μπάζουν στις φυλακές, βιβλία που αξιοποιήθηκαν για τη μόρφωση των πολιτικών κρατουμένων και στα οποία φαίνονται οι σφραγίδες των φυλακών. Ντοκουμέντα, όπως μια μπροσούρα γραμμένη από την δολοφονημένη ηρωίδα του ΚΚΕ Ηλέκτρα Αποστόλου. Ιστορικές εκδόσεις, που αποτυπώνουν κορυφαίες στιγμές της διεθνούς ταξικής σύγκρουσης, όπως η απολογία του Ντιμιτρόφ με τίτλο «Ο ΝΤΙΜΙΤΡΩΦ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ!», αλλά και το βιβλιαράκι του Φριτς Χέκερτ «Τι γίνεται στη Γερμανία», που τυπώθηκε στα ελληνικά το 1933, λίγο καιρό μετά την απαγόρευση του ΚΚ Γερμανίας, ένα ντοκουμέντο που μαρτυρά την προσήλωση του Κόμματος στον προλεταριακό διεθνισμό.




Επίσης στρατιωτικά εγχειρίδια του ΔΣΕ, τα οποία τυπώνονταν στο βουνό, μαζί με το «Κομμουνιστικό Μανιφέστο», που -όπως ειπώθηκε στην ξενάγηση- βρισκόταν ως απαραίτητο εφόδιο στο σακίδιο του μαχητή! Εκδόσεις που δείχνουν ότι ακόμα και στις πιο μεγάλες ανατάσεις του κινήματος, όταν η ταξική αναμέτρηση έφτανε στο απόγειό της η διάδοση της μαρξιστικής γνώσης, του προοδευτικού βιβλίου ήταν από τα πρώτα καθήκοντα του ΚΚΕ.

Από την άλλη το αστικό κράτος μαζί με την καταστολή της δράσης του Κόμματος δεν έπαψε να διώκει και τη διάδοση των ιδεών του. Αυτό μαρτυρείται από τα καμουφλαρισμένα έντυπα που αξιοποιούνταν σε συνθήκες παρανομίας, όπως η μπροσούρα του Νίκου Ζαχαριάδη «Τα προβλήματα καθοδήγησης στο ΚΚΕ», η οποία απέξω είχε την εμφάνιση του κατά Ιωάννη Ευαγγελίου σε έκδοση ...τσέπης, αλλά και άλλες εκδόσεις που είχαν την εμφάνιση διαφημιστικών εντύπων.
Ξεχωριστό κεφάλαιο της έκθεσης αφιερώνεται στην εκδοτική προσπάθεια στην πολιτική προσφυγιά με πάρα πολλά βιβλία να καταπιάνονται με τη μόρφωση των παιδιών στα σχολεία των σοσιαλιστικών χωρών. «Πέντε αίθουσες όπως η σημερινή δεν θα έφταναν για να φανεί ο πλούτος αυτής της προσπάθειας», ειπώθηκε χαρακτηριστικά κατά την ξενάγηση.

Στο χώρο επίσης υπάρχουν κατοπινές εκδόσεις από τα μετεμφυλιακά χρόνια, τα χρόνια της δικτατορίας, φτάνοντας μέχρι το σημερινό εκδοτικό του Κόμματος, τη «Σύγχρονη Εποχή». Από τα ταμπλό μαθαίνουμε ότι το όνομα δόθηκε από τη μετάφραση και έκδοση του σοβιετικού έργου «Ο Λενινισμός και η σύγχρονη εποχή» το 1972, μια προσπάθεια που έχει τη δική της ιστορία σε συνθήκες παρανομίας και η οποία καταγράφεται σε ταμπλό, με τη μαρτυρία του Γιώργη Τρικαλινού.

Στις προθήκες μάλιστα φιλοξενείται η χειρόγραφη έκθεση του Γιώργη Τρικαλινού από το 1973, με απολογισμό από τον ένα χρόνο λειτουργίας του νέου εκδοτικού του Κόμματος.

Ο Στέφανος Πλάκας παραδίδει στον Μάκη Παπαδόπουλο για να εμπλουτιστεί το Αρχείο του Κόμματος τεύχη του περιοδικού «Ελεύθερα Γράμματα», που εκδιδόταν μετά το 1945 με διευθυντή τον λογοτέχνη και Μακρονησιώτη Δημήτρη Φωτιάδη.
Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ για να τιμήσει την επέτειο για τα 75 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας και την ταξική σύγκρουση του Δεκέμβρη του '44 και στις οποίες περιλαμβάνονται διοργάνωση ημερίδας, έκδοση Λευκώματος και συναυλία και αποτελούν συνέχεια στη δραστηριότητα που αναπτύχθηκε στην Αττική όλη την προηγούμενη πενταετία για τα 100χρονα από την ίδρυση του ΚΚΕ.



Οι ώρες και μέρες λειτουργίας της έκθεσης είναι: Τετάρτη 5 μ.μ. - 8 μ.μ., Παρασκευή 5 μ.μ. - 8 μ.μ., Σάββατο και Κυριακή 10 π.μ. - 1 μ.μ. και 5 μ.μ. - 8 μ.μ.

Τις ίδιες ώρες θα λειτουργεί έκθεση βιβλίου.

Στο πλαίσιο της έκθεσης αρχειακού υλικού θα εκτίθενται στο βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής», κατά τις ώρες λειτουργίας του, εκδόσεις από την ίδρυση του εκδοτικού του Κόμματος και μετά.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου