ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019

Παραίτηση Μοράλες μετά από σχέδιο ανατροπής

Η στρατιωτική ηγεσία της Βολιβίας
την ώρα που ανακοινώνει
ότι δεν στηρίζει τον Μοράλες
Ραγδαίες ήταν οι εξελίξεις το Σαββατοκύριακο στη Βολιβία, καθώς κλιμακώθηκε το σχέδιο πραξικοπήματος της αντιδραστικής αντιπολίτευσης με τη στήριξη των ΗΠΑ και του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ - στην υπηρεσία του αμερικανικού ιμπεριαλισμού) για την ανατροπή του σοσιαλδημοκράτη εκλεγμένου Προέδρου, Εβο Μοράλες, ο οποίος τελικά οδηγήθηκε σε παραίτηση μετά και την απαίτηση του στρατού, ενώ χτες αργά το βράδυ, ώρα
Ελλάδας, το υπουργείο Εξωτερικών του Μεξικού ανακοίνωσε ότι ο παραιτηθείς Πρόεδρος ζήτησε πολιτικό άσυλο στη χώρα, αίτημα που η κυβέρνηση του Μεξικού έκανε δεκτό.

Είχαν προηγηθεί εμπρησμοί σε σπίτια υπουργών, βουλευτών και κυβερνητών με το κυβερνητικό Κίνημα για το Σοσιαλισμό και συγγενών τους (απειλήθηκε και η αδελφή του Μοράλες) από ομάδες κρούσης της αντιπολίτευσης και πολλές παραιτήσεις κυβερνητικών αξιωματούχων.

Η αντιδραστική αντιπολίτευση του φιλελεύθερου συνασπισμού Κοινότητα Πολιτών, του πρώην Προέδρου της χώρας, Κάρλος Μέσα, και του ακροδεξιού προέδρου της Επιτροπής Πολιτών της Σάντα Κρους, Λούις Φερνάντο Καμάτσο, αξιοποίησε και πόρισμα κλιμακίου του ΟΑΚ, που είχε προσκληθεί από τον Πρόεδρο Μοράλες για επανακαταμέτρηση των ψήφων των εκλογών της 20ς Οκτώβρη, το οποίο διαπίστωσε χειραγώγηση του αποτελέσματος από την Εκλογική Επιτροπή και ζήτησε ακύρωση των εκλογών. Ο ίδιος ο Μοράλες ανακοίνωσε το πρωί της Κυριακής ότι καλεί σε επανάληψη των εκλογών και ορισμό νέας Εκλογικής Επιτροπής. Ωστόσο ο σχεδιασμός της αντιπολίτευσης, που είχε ξεκινήσει από τις 21 Οκτώβρη αμφισβητώντας το αποτέλεσμα, κλιμακώθηκε και το καθοριστικό στοιχείο ήταν η απαίτηση του στρατού, με δήλωση του επιτελάρχη, Ουίλιαμ Καλιμάν, «να παραιτηθεί ο Πρόεδρος για το καλό της Βολιβίας». Επίσης, σημαντικές δυνάμεις της αστυνομίας εδώ και μέρες είχαν ταχθεί στο πλευρό της αντίδρασης, ενώ ο αρχηγός της, Βλαντιμίρ Γιούρι Καλντερόν, κάλεσε τον Μοράλες να παραιτηθεί.

Ο Εβο Μοράλες, ηγέτης του ιθαγένικου κινήματος, Πρόεδρος της χώρας από το 2006, τελικά το μεσημέρι της Κυριακής οδηγήθηκε σε παραίτηση, όπως είπε σε διάγγελμά του, για την «κοινωνική ειρήνη» και για «να μη συνεχίζουν να καίνε τα σπίτια μας, να ταπεινώνουν τις οικογένειές μας και να τις απειλούν», καταλήγοντας πως «ο αγώνας θα συνεχιστεί».
Το Σαββατοκύριακο επίσης έγιναν επιθέσεις με δυναμίτες στις πρεσβείες της Κούβας, της Βενεζουέλας και του Μεξικού, καταλήψεις των κρατικών μέσων ενημέρωσης.

Τις παραιτήσεις τους υπέβαλαν τόσο ο αντιπρόεδρος Αλβαρο Γκαρσία Λινέρα, όπως και μια σειρά αξιωματούχων στην κυβέρνηση και τη Βουλή. Με βάση το Σύνταγμα και μετά τη σειρά παραιτήσεων ως υπηρεσιακή Πρόεδρος θα αναλάβει η Γιανίνε Ανιές, Β' αντιπρόεδρος της Γερουσίας της Βολιβίας, που ανήκει σε παράταξη της αντιπολίτευσης.
Επίσης, συνελήφθη η πρόεδρος της Εκλογικής Επιτροπής, ενώ ο Καμάτσο δήλωσε πως έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης του Μοράλες, ωστόσο αργότερα αυτό διαψεύστηκε από την αστυνομία. Πάντως, η κυβέρνηση του Μεξικού έχει από την πρώτη στιγμή προσφέρει άσυλο στον Ε. Μοράλες και σε στελέχη του, ενώ ήδη 20 πρώην αξιωματούχοι έχουν καταφύγει στη μεξικανική πρεσβεία.
Διεθνείς αντιδράσεις

Οι εξελίξεις στη Βολιβία προκάλεσαν άμεσες αντιδράσεις από τις κυβερνήσεις της Κούβας, της Βενεζουέλας, της Νικαράγουας του Μεξικού και της Αργεντινής που κατήγγειλαν το πραξικόπημα κατά του Μοράλες.

Ενδεικτική της εμπλοκής της είναι η στάση της κυβέρνησης των ΗΠΑ, όπου σε ανακοίνωση του ΥΠΕΞ σημειώνει ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις και ότι «έχει κρίσιμη σημασία η πολιτική ηγεσία να διατηρήσει τον έλεγχο στη διάρκεια της μετάβασης», προκλητικά απευθύνει κάλεσμα σε όλους «να μην καταφεύγουν στη βία» και διαβεβαιώνει ότι «θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τους διεθνείς εταίρους μας για να διασφαλίσουμε ότι η δημοκρατία και η συνταγματική τάξη της Βολιβίας θα αντέξουν». Ο Πρόεδρος Τραμπ χαρακτήρισε την εξέλιξη «σημαντική στιγμή για τη δημοκρατία στο Δυτικό Ημισφαίριο».

Η κυβέρνηση της Κολομβίας ζήτησε έκτακτη σύγκληση του διαρκούς συμβουλίου του ΟΑΚ, ενώ η κυβέρνηση της Χιλής, που αντιμετωπίζει έντονες λαϊκές διαμαρτυρίες για την αντιλαϊκή της πολιτική, κάλεσε «να υπάρξει άμεση και ειρηνική λύση στην κρίση στη χώρα».

Η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, κάλεσε χτες όλες τις πολιτικές δυνάμεις στη Βολιβία να δείξουν «μετριοπάθεια» και «υπευθυνότητα, για να επιτύχουν τη διεξαγωγή νέων αξιόπιστων εκλογών».

Η Ρωσία καταδίκασε τα επεισόδια βίας στη Βολιβία, που, όπως σημειώνει, ενορχηστρώθηκαν από την αντιπολίτευση, για να εξαναγκάσουν τον Πρόεδρο της χώρας σε παραίτηση, επισημαίνοντας ότι τα γεγονότα αυτά θυμίζουν «σενάριο πραξικοπήματος».

Ακόμη, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης με ανακοίνωσή του «καταγγέλλει με τον πιο έντονο τρόπο το πραξικόπημα στη Βολιβία, που υποκινήθηκε και υποστηρίχτηκε από τους Αμερικανούς ιμπεριαλιστές, μαζί με την τοπική ολιγαρχία και το γνωστό τους όργανο, τον ΟΑΚ», που, όπως σημειώνει, «θυμίζει τις πιο σκοτεινές μέρες στην Ιστορία της Λατινικής Αμερικής».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου