ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019

Έκρηξη νάρκης στην επέτειο από την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου


Στις 29/11/1964, ισχυρότατη έκρηξη νάρκης –προϊόν προβοκάτσιας- σημειώνεται κατά τη διάρκεια του επίσημου εορτασμού της επετείου από την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου, με αποτέλεσμα το θάνατο 13 και τον τραυματισμό 39 ατόμων.
Στις 29 Νοέμβρη 1964 ορίστηκε για πρώτη φορά ο γιορτασμός της επετείου του Γοργοπόταμου, με κυβερνητική ευθύνη (κυβέρνηση Ενωσης Κέντρου).

Τούτος ο γιορτασμός δεν ήταν σαν τους άλλους. Η συμμετοχή του κόσμου ήταν μεγαλύτερη παρά ποτέ. Σε χιλιάδες υπολογίζονται τα πλήθη που κατέκλυσαν το χώρο κάτω από τη γέφυρα και τις γύρω πλαγιές. Παρούσα με τις οργανωμένες δυνάμεις της η ΕΔΑ και η «Νεολαία Λαμπράκη», παρόντα τα σωματεία της ΕΑΜικής Αντίστασης με χιλιάδες αντιστασιακούς αγωνιστές. Εκεί και ο στρατηγός Αυγερόπουλος του ΕΛΑΣ, καθώς και ο εκπρόσωπος αγωνιστών του ΕΔΕΣ στρατηγός Κοσίντας. Την κυβέρνηση εκπροσωπούσε ο υφυπουργός Αμυνας Μιχ. Παπακωνσταντίνου.

Ενταση προκλήθηκε όταν απαγορεύτηκε στους εκπροσώπους του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ να καταθέσουν στεφάνι. Το πανδαιμόνιο που ακολουθεί καλύπτεται από έναν εκκωφαντικό κρότο και πυκνός καπνός κάλυψε τα πάντα. Τι είχε συμβεί; Μια νάρκη που είχε σκάσει προκάλεσε το θάνατο 13 ατόμων και τον τραυματισμό 45.

Μεσημέρι Κυριακής, 29 Νοέμβρη του 1964. Στη γέφυρα του Γοργοπόταμου, μετά από μακρόχρονα πάθη, περίπου 20.000 ζώντες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης -έχοντας αγωνιστεί και γι' αυτό το γιορτασμό- γιόρταζαν επίσημα, για πρώτη φορά, την 22η επέτειο της ανατίναξης του Γοργοπόταμου. Στις 1.22', λίγο πριν τελειώσει η τελετή, ο τόπος όλος συνταράχτηκε. Σαν να ανατινάχτηκε. Βούιξε από κραυγές πανικού και οιμωγές πόνου. Σε ένα λοφάκο, σε απόσταση 90μ από το χώρο της τελετής, μια νάρκη εξερράγη, σκοτώνοντας δεκατρείς και τραυματίζοντας δεκάδες άλλους γιορταστές. Ποιοι και γιατί έσπειραν αυτόν τον εφιάλτη; Εύκολη η απάντηση στο ερώτημα για όσους είχαν γευτεί την τρομοκρατία των συνεργατών του κατακτητή και του παρακράτους. Αλλά για να αποδειχτεί ότι επρόκειτο για προμελετημένη εγκληματική ενέργεια, χρειάζονταν και τεκμήρια. Πλην, όμως, τα τεκμήρια ήταν βαθιά κρυμμένα στην άβυσσο της αμερικανοκρατίας, του ελληνικού κράτους και παρακράτους, ώστε το έγκλημα να θεωρηθεί τυχαίο δυστύχημα, η τοποθέτηση της νάρκης να χρονολογηθεί το 1949 και αντί των εγκληματιών να καταδικαστούν, κατά τη «Δίκη της Λαμίας», 18 αντιστασιακοί.

Συγκεκριμένα 18 αντιστασιακοί παράγοντες- ανάμεσά τους ο στρατηγός Γεράσιμος Αυγερόπουλος (του ΕΛΑΣ) και ο στρατηγός Ν. Κοσίντας (του ΕΔΕΣ) - και άλλοι απλοί πολίτες βρέθηκαν ξαφνικά κατηγορούμενοι για τα "γεγονότα του Γοργοπόταμου".

Αρκετοί από αυτούς προφυλακίστηκαν και στις 26 Μαΐου 1965 άρχισε στη Λαμία η σχετική δίκη αποτέλεσμα της οποίας ήταν 12 από τους 18 κατηγορούμενους να καταδικαστούν και 6 να αθωωθούν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου