ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2019

Συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα


Συνέντευξη παραχώρησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στην εφημερίδα «Το ΒΗΜΑ» και τον δημοσιογράφο Λ. Σταυρόπουλο.

Η τουρκική προκλητικότητα κλιμακώνεται μετά και την αυθαίρετη χάραξη των θαλασσίων ζωνών με τη Λιβύη, κάτι που δημιουργεί νέα δεδομένα ως προς τις αξιώσεις της στην περιοχή.
Πόσο επικίνδυνη θεωρείτε ότι είναι αυτή η εξέλιξη; Φοβάστε ακόμα και θερμό επεισόδιο; Και ποια θεωρείτε ότι πρέπει να είναι η στάση της ελληνικής κυβέρνησης στον απόηχο και της συνάντησης Μητσοτάκη - Ερντογάν;

Προφανώς αυτή η αυθαίρετη συμφωνία αποτελεί επικίνδυνη εξέλιξη, απόδειξη ότι η Τουρκία κλιμακώνει βήμα το βήμα την προκλητικότητά της για να προωθήσει τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της. Από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι το δίλημμα "συμβιβασμός και συνεκμετάλλευση ή πολεμική εμπλοκή", στην ουσία έχει τους ίδιους μεγάλους κινδύνους για το παρόν και το μέλλον του λαού μας, για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, για την ειρήνη. Γιατί, η συνεκμετάλλευση και ο επώδυνος συμβιβασμός δεν αποτρέπουν τη σύγκρουση, η οποία θα επανέλθει δριμύτερη και πιο γενικευμένη, αφού αφορά συμφέροντα ενεργειακά, οικονομικά, ισχυρών μονοπωλιακών ομίλων και ανταγωνιστικών κρατών.
Θυμίζω επίσης ότι είμαστε οι μόνοι που εδώ και καιρό προειδοποιούσαμε ότι το κλίμα αισιοδοξίας και ο εφησυχασμός που καλλιεργούσε πριν ο ΣΥΡΙΖΑ, τώρα η ΝΔ, για την πορεία των ελληνοτουρκικών, ήταν αποπροσανατολιστικός και επικίνδυνος, γιατί είχε ως βάση τη λογική ότι αν η Ελλάδα είναι το "καλό παιδί" του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ θα προστατεύσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Σήμερα, αυτή η πολιτική στα μάτια του λαού έχει χρεοκοπήσει. Ανεξάρτητα αν άλλοι απλά "κλαψουρίζουν" και άλλοι έχουν πάθει αφωνία για τη στάση των συμμάχων τους. Αυτό που θα άνοιγε ένα δρόμο, θα ταρακουνούσε για καλά τα νερά, θα φώτιζε μία άλλη διέξοδο, είναι ο άμεσος απεγκλωβισμός από το θανατηφόρο εναγκαλισμό του ΝΑΤΟ, για το ξήλωμα όλων των βάσεων για να ανοίξει ο δρόμος για άλλες εναλλακτικές, σε συντονισμό με τα λαϊκά κινήματα της περιοχής και του υπόλοιπου κόσμου, για ριζικές αλλαγές.

Πιστεύετε ότι είναι αναγκαία μια σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας;

Αυτή τη στιγμή δεν νομίζω ότι θα βοηθήσει, το αντίθετο, μπορεί να περιπλέξει τα πράγματα. Άλλωστε είναι γνωστό πως υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις. Η ενημέρωση για την κατάσταση και την ανταλλαγή απόψεων μπορεί να γίνει με άλλες διαδικασίες, που προβλέπονται από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Το ΝΑΤΟ αποφάσισε -και με την έγκριση της Τουρκίας- να εγκρίνει τα αμυντικά σχέδια της ατλαντικής συμμαχίας για τις βαλτικές χώρες και την Πολωνία, διαβεβαιώνοντας μάλιστα για τις αμυντικές προθέσεις της. Πώς το κρίνετε;

Οι αποφάσεις της συνόδου του ΝΑΤΟ δυναμιτίζουν την κατάσταση περισσότερο. Τα αποτελέσματα της Συνόδου ήταν η ομολογία αφενός των ισχυρών ανταγωνισμών και της πολεμικής προετοιμασίας του ΝΑΤΟ απέναντι στη Ρωσία και αφετέρου της εκδήλωσης των ισχυρών αντιθέσεων στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ.
Τα περί "αμυντικών προθέσεων", όταν ακούγονται από το ΝΑΤΟ, προκαλούν ανατριχίλα σε όποιον έχει στοιχειώδη γνώση και πείρα. Πολύ περισσότερο όταν στην απόφαση της Συνόδου σημειώνεται πως στα πολεμικά σχέδια που επεξεργάζονται -με την έγκριση της σημερινής και της προηγούμενης ελληνικής κυβέρνησης- περιλαμβάνουν πυραυλικά - συμβατικά και πυρηνικά όπλα.

Έχει ξεκινήσει μια συζήτηση περί διπλών εκλογών λόγω αδυναμίας σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης εξαιτίας του αναλογικού νόμου που έχει ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να προκληθούν νέες εκλογές με τον νόμο που θα έχει ψηφίσει η ΝΔ. Πώς τα βλέπετε αυτά τα σενάρια;

Ο εκβιασμός της ΝΔ για διπλές εκλογές αποτελεί την καλύτερη πάσα στον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να υψώσει ξανά τις παρωχημένες πλαστές διαχωριστικές γραμμές μέσα στην ελληνική κοινωνία. Αν προκύψει δυσκολία σχηματισμού κυβέρνησης αντικειμενικά, με βάση τις θέσεις των κομμάτων, το πλέον ρεαλιστικό σενάριο είναι η δυνατότητα να προκύψει μία συγκυβέρνηση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ, ή τουλάχιστον να ανοίξει ο δρόμος για μία τέτοια συγκυβέρνηση αργότερα. Στα μεγάλα ζητήματα που καθορίζουν τις εξελίξεις, συμφωνούν τα άλλα κόμματα. Διαφωνούν για το ΝΑΤΟ; Για την ΕΕ; Για το δρόμο ανάπτυξης που πρέπει να ακολουθεί η ελληνική οικονομία; Η συμφωνία τους βγάζει μάτι... Κάποιοι ...τσίνισαν όταν είπαμε για ενδεχόμενο συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ. Τα πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ που έχουν συγκυβερνήσει ήδη με τη ΝΔ και πλέον μεταπήδησαν στο σημερινό "ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ" ξαφνιάστηκαν και αυτοί; Όσοι ξορκίζουν ένα ενδεχόμενο συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, ας σκεφτούν πώς το αντιμετώπιζαν παλιότερα η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, μέχρι που το έκαναν πράξη. Τα ίδια "επιχειρήματα" χρησιμοποιούσαν και τότε. Ο ένας ήταν το "φως" και ο άλλος το "σκότος". Και ήρθε η ώρα που ήρθαν εις "σάρκαν μίαν".

Πάντως ο κ. Τσίπρας μίλησε για τη δυνατότητα να προκύψει μια κυβέρνηση συνεργασίας όλων των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων. Σας βρίσκει σύμφωνους μια τέτοια προοπτική;

Ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω για κανέναν. Δεν είμαστε ούτε στο 1985, ούτε καν στο 2015. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως το μεταμοντέρνο ΠΑΣΟΚ, θυμήθηκε ξανά τα αλήστου μνήμης περί "κυβέρνησης δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων". Η πείρα της συγκυβέρνησης των "αντιμνημονιακών δυνάμεων", που έγινε η "μνημονιακότερη" όλων, είναι και πολύ νωπή και πολύ πικρή. Πλέον μιλάνε τα έργα του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο ως κυβέρνηση για 4,5 χρόνια, όσο και ως αξιωματική αντιπολίτευση, πριν και τώρα. Και μη μας πούνε ότι αυτά τα έκαναν γιατί ήμασταν μέσα στην κρίση. Μα και όταν περάσαμε τον τελευταίο χρόνο σε ανάκαμψη, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τώρα που είναι αξιωματική αντιπολίτευση ίδιας κοπής νομοσχέδια περνάνε. Οι επιμέρους διαφορές του διπολισμού δεν συνιστούν ριζικά διαφορετική εναλλακτική πρόταση υπέρ του λαού. Προοδευτική, φιλολαϊκή κατεύθυνση μπορεί να χαραχτεί μόνο όσο διαμορφώνεται και δυναμώνει μια πλατιά αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή συμμαχία όσων πλήττονται από τη σημερινή αντιλαϊκή πολιτική, όσο κερδίζει έδαφος η πρόταση πάλης και εξουσίας που καταθέτει το ΚΚΕ στο λαό, μέσα στο κίνημά του και στις αγωνιστικές διεργασίες που αυξάνονται καθημερινά.

Το ΚΚΕ θα ψηφίσει το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού;

Το ΚΚΕ εδώ και πολύ καιρό έχει καταθέσει μια ολοκληρωμένη πρόταση που διευκολύνει να ασκούν το εκλογικό δικαίωμα στον τόπο διαμονής, όσοι Έλληνες εργάζονται ή σπουδάζουν στο εξωτερικό. Απ' την άλλη, αυτή η πρόταση αποτρέπει την αλλοίωση του εκλογικού σώματος, που είναι ένας υπαρκτός κίνδυνος, με δεδομένο ότι δυνητικά δικαίωμα ψήφου μπορούν να αποκτήσουν και όσοι κάτοικοι εξωτερικού, με βάση το αναχρονιστικό δίκαιο του αίματος, έχουν ένα μακρινό πρόγονο ελληνικής καταγωγής. Αυτή η πρόταση έχει τύχει πλατιάς αποδοχής, ανεξαρτήτως πολιτικών ή εκλογικών προτιμήσεων και είναι και προς το συμφέρον των ίδιων των αποδήμων. Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή καλύπτει βασικά τα κριτήρια που έχουμε θέσει (ελάχιστος χρόνος παρουσίας στη χώρα, οικονομικούς και κοινωνικούς δεσμούς, αυτοπρόσωπη παρουσία), χωρίς να σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρξουν βελτιώσεις σε ορισμένα σημεία, όπως στο διακομματικό έλεγχο της διαδικασίας.

Στην πρόσφατη συνταγματική αναθεώρηση κυριάρχησε το θέμα της αποσύνδεσης της προεδρικής εκλογής από την πρόωρη διάλυση της Βουλής. Ποια κριτήρια πρέπει να συγκεντρώνει κατά τη γνώμη σας το πρόσωπο που θα προταθεί για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα;

Το βασικό χαρακτηριστικό του ΠτΔ είναι ότι αποτελεί το θεματοφύλακα της κυρίαρχης πολιτικής και των αντιλαϊκών αποφάσεων της εκάστοτε κυβερνητικής πλειοψηφίας. Αυτό είναι το βασικό για το ΚΚΕ, γι' αυτό και δεν μπαίνει στη συζήτηση περί προσώπων. Δεν πρόκειται για διαφωνία στα πρόσωπα, αλλά κυρίως για διαφωνία στο τι υπηρετεί και τι υπογράφει ο εκάστοτε ΠτΔ.

Η κυβέρνηση έχει βρεθεί ενώπιον της διόγκωσης του προσφυγικού προβλήματος. Πώς βλέπετε την απόφαση για δημιουργία κλειστών κέντρων φιλοξενίας, αλλά και τις αντιδράσεις από μερίδα της ελληνικής κοινωνίας για τη μεταφορά προσφύγων στις περιοχές τους;

Όσο υπάρχουν πόλεμοι, καταστροφές στις χώρες των ξεριζωμένων, όσο εξακολουθεί να εφαρμόζεται η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας και η Συνθήκη του Δουβλίνου, η απαράδεκτη δηλαδή πολιτική της ΕΕ που υλοποιεί η ΝΔ, όπως πριν ο ΣΥΡΙΖΑ, το προσφυγικό πρόβλημα θα επιδεινώνεται. Αυτή η πολιτική στρώνει το έδαφος για να καλλιεργούνται ρατσιστικές, μισαλλόδοξες φωνές, όπως συμβαίνει σε ορισμένες περιοχές. Και αυτές πρέπει να απομονωθούν από το λαό μας που εκδηλώνει καθημερινά την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη του. Όσο επίσης δεν παίρνονται μέτρα ουσιαστικής λύσης, που σημαίνει ανοικτές δομές φιλοξενίας, με ευπρεπείς όρους διαβίωσης για όσο καιρό οι πρόσφυγες βρίσκονται στη χώρα μας, ώστε να γίνονται σύντομα οι διαδικασίες χορήγησης ασύλου και για να πάνε στις χώρες προορισμού τους, τόσο θα υποφέρουν οι ξεριζωμένοι αυτοί άνθρωποι, αλλά και ο ελληνικός λαός.

Αύριο συνέρχονται μετά από πρωτοβουλία σας τα Ευρωπαϊκά Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα στις Βρυξέλλες για να συντονίσουν τη δράση τους. Πού στοχεύετε;

Η επίθεση σε βάρος των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων στην Ευρώπη, κουβαλάει, όπως η χελώνα το καβούκι της, τον αντικομμουνισμό. Πρόσφατο είναι το επαίσχυντο ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου, που ψήφισαν "δεξιοί" και σοσιαλδημοκράτες και ζητά την εμβάθυνση και κλιμάκωση μέτρων κατά των κομμουνιστικών κομμάτων σε όλη την Ευρώπη. Τα κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα της Ευρώπης, καλούνται να συντονίσουν τη δράση τους, μέσα από την ανασυγκρότηση και αντεπίθεση του εργατικού κινήματος της Ευρώπης, απαντώντας και στην ανιστόρητη θεωρία των "δύο άκρων", που επιδιώκει να κρύψει την οργανική σχέση του καπιταλισμού με το φασισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου