ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020

Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ


Tην 8η πρωινή της 27ης Ιανουαρίου 1756 στο Ζάλτσμπουργκ, τμήμα τότε της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας του Γερμανικού Έθνους και νυν της Αυστρίας,  γεννήθηκε ο Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ. 
Ενας από τους μεγαλύτερους μουσικούς, ο Μότσαρτ υπερέχει με το δυνατό πλούσιο ταλέντο που άνθησε νωρίς και για την ασυνήθιστη πορεία που πήρε η σταδιοδρομία του, η οποία ξεκίνησε με τους θριάμβους ενός «παιδιού – θαύματος» και εξελίχθηκε σε έναν επίμονο αγώνα για επιβίωση και αναγνώριση.  Σε ηλικία τριών χρονών έπαιζε πιάνο, στα πέντε του συνέθετε και στα έξι έδωσε το πρώτο του κοντσέρτο.

Διακρίθηκε για την απαράμιλλη τόλμη του σαν καλλιτέχνης που προτίμησε την αβέβαιη ζωή του ανεξάρτητου μουσικού από την εξευτελιστική υπηρεσία κάτω από τις διαταγές ενός δεσποτικού αφέντη. Τέλος μοναδικός είναι και ο σφαιρικός χαρακτήρας του δημιουργικού του έργου, που περιλαμβάνει σχεδόν όλα τα είδη μουσικής.
Ο Μότσαρτ έζησε μόνο 35 χρόνια, πρόλαβε όμως να συνθέσει περίπου 600 έργα (συμφωνικά, δωματίου, κονσέρτα, όπερες και χορωδιακά), τα περισσότερα από τα οποία είναι αριστουργήματα.
Το όνομα του Μότσαρτ έγινε σύμβολο του μεγαλύτερου μουσικού ταλέντου και της δημιουργικής μεγαλοφυίας, καθώς και της ενότητας της ομορφιάς και της αλήθειας. Η αξεπέραστη αξία του δημιουργικού του έργου και ο τεράστιος ρόλος του στην πνευματική ζωή της ανθρωπότητας υπογραμμίστηκε από μουσικούς, συγγραφείς, φιλοσόφους και μελετητές.
Μεταξύ σοβαρού και αστείου λέγεται ότι αν υπήρχε δυνατότητα ο Μότσαρτ να διεκδικήσει τα δικαιώματα για τη χρήση της μουσικής και του ονόματός του θα μπορούσε να αγοράσει όλη την Αυστρία. Άλλωστε, η γενέτειρά του Ζάλτσμπουργκ ζει και αναπτύσσεται μέχρι σήμερα χάρις στον Μότσαρτ. Και όμως, ο συνθέτης της «Μικρής Νυχτερινής Μουσικής», του «Ντον Τζιοβάνι», του «ΜαγικούΑυλού» και άλλων αριστουργημάτων πάλευε για να τα φέρει βόλτα με τα οικονομικά του στον σύντομο βίο του.
Πέθανε στη μία τα ξημερώματα της 5ης Δεκεμβρίου 1791, επί των επάλξεων, γράφοντας το «Ρέκβιεμ» της ζωής και της καριέρας του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου