ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020

Όλοι πλην ΚΚΕ


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΑΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
 Σε κλίμα συναίνεσης η συζήτηση για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Το κλίμα «ευρείας συναίνεσης» αποτυπώνεται από τις ανακοινώσεις των αστικών κομμάτων, με τις οποίες απαντούν στην πρόταση της κυβέρνησης για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μια συζήτηση που αξιοποιείται για να συντηρείται η συζήτηση περί των αναγκαίων συγκλίσεων ανάμεσά τους.
Οπως ανακοινώθηκε, η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή ΠτΔ θα γίνει την Τετάρτη 22 Γενάρη, σύμφωνα δε με τις συνταγματικές διαδικασίες, μετά την πρόσφατη αναθεώρηση απαιτούνται 200 ψήφοι για να εκλεγεί ΠτΔ, αριθμός που συγκεντρώνεται όπως φαίνεται από τη στάση των αστικών κομμάτων. Αν δεν συγκεντρωθεί, η ψηφοφορία θα επαναληφθεί τη Δευτέρα 27 Γενάρη και θα απαιτηθεί η ίδια πλειοψηφία. Σε περίπτωση που χρειαστεί τρίτη ψηφοφορία, θα γίνει το Σάββατο 1η Φλεβάρη και θα απαιτηθεί πλειοψηφία τριών πέμπτων, δηλαδή 180 βουλευτών. Αν χρειαστεί και νέα ψηφοφορία, θα γίνει στις 6 Φλεβάρη και θα απαιτηθεί απόλυτη πλειοψηφία (151 βουλευτών). Και αν δεν επιτευχθεί ούτε αυτή, ο νέος ΠτΔ θα εκλεγεί σε πέμπτη ψηφοφορία, στις 11 Φλεβάρη, με απλή πλειοψηφία επί των παρόντων βουλευτών.

Σε χτεσινή του συνέντευξη ο Κυρ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίηση του για την αποδοχή που λαμβάνει από τα άλλα αστικά κόμματα η υποψηφιότητα. Υπερασπιζόμενος την πρότασή του, είπε ότι η υποψήφια έχει ικανότητες και δυνατότητες, και τα «εχέγγυα να εκπροσωπήσει τη χώρα στο εξωτερικό», μπροστά και σε ζητήματα που ανοίγονται μπροστά (Ελληνοτουρκικά κ.ά.).
ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ αποδέχτηκαν την πρόταση Σακελλαροπούλου, με τον Αλ. Τσίπρα μάλιστα να δηλώνει ότι πρέπει να εκλεγεί με ευρεία πλειοψηφία ούτως ώστε «να είναι για τα πέντε επόμενα χρόνια εκφραστής της ενότητας του λαού και της Δημοκρατίας μας». Θύμισε μάλιστα ότι ήταν δική του επιλογή για να αναλάβει πρόεδρος του ΣτΕ. Παράλληλα, χαρακτήρισε «σφάλμα» τη μη ανανέωση της θητείας Παυλόπουλου, χρεώνοντας στον πρωθυπουργό «μια μακρά και εξευτελιστική για το θεσμό διαδικασία προεδρικών καλλιστείων» και προσπάθεια να αλλάξει την ατζέντα με την ανακοίνωση της πρότασής του.

Στα παραπάνω απάντησε η ΝΔ, η οποία περιορίστηκε να χαιρετίσει τη συναινετική στάση του ΣΥΡΙΖΑ, αφού συμβάλλει σε μια «ευρεία πλειοψηφία» στη Βουλή.

Από την πλευρά του ΚΙΝΑΛ, η Φ. Γεννηματά, μετά την κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Εκτελεστικού Πολιτικού Συμβουλίου, δήλωσε ότι η υποψηφιότητα της Αικ. Σακελλαροπούλου ανταποκρίνεται σε ουσιώδεις πλευρές της πρότασής της, επομένως θα τη στηρίξει.

Τέλος, ο επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης Κυρ. Βελόπουλος δήλωσε ότι διαφωνεί με την επιλογή της Αικ. Σακελλαροπούλου.

Το ΚΚΕ έχει επαναλάβει τη σταθερή του στάση, επικεντρώνοντας την κριτική του όχι στο πρόσωπο αλλά στον θεσμό της Προεδρίας, που την καθιστούν θεματοφύλακα της κυρίαρχης πολιτικής και των αντιλαϊκών κατευθύνσεων της εκάστοτε κυβέρνησης. Κριτήρια με βάση τα οποία τοποθετείται και απέναντι στην πρόταση της ΝΔ.

Απαράδεκτη προσπάθεια καπηλείας των αντιφασιστικών συναισθημάτων του λαού

Επιμένει στην απαράδεκτη προσπάθεια καπηλείας των αντιφασιστικών συναισθημάτων του λαού το ΜΕΡΑ25 με την πρόταση του επικεφαλής του Γ. Βαρουφάκη, να είναι η Μάγδα Φύσσα υποψήφια για την Προεδρία της Δημοκρατίας, σαν σύμβολο - όπως είπε - ενότητας απέναντι στη διχόνοια και τη μισαλλοδοξία.Μια πρόταση που στην ουσία αποτελεί προσβολή στη μνήμη του δολοφονημένου Π. Φύσσα και των υπόλοιπων θυμάτων της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, αφού έκανε προσπάθεια να εντάξει τη μάνα του δολοφονημένου στα δικά του επικοινωνιακά και μικροκομματικά παιχνίδια.

Βεβαίως, λίγη ώρα αργότερα, ο Γ. Βαρουφάκης και το κόμμα του πήραν απάντηση από την ίδια τη Μ. Φύσσα, η οποία σε δήλωσή της ανέφερε ότι δεν ήταν ενήμερη για την πρόταση Βαρουφάκη και ότι πληροφορήθηκε γι' αυτήν από τα Μέσα Ενημέρωσης. Πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να αποδεχτεί την πρόταση, αφενός γιατί έχει αφιερώσει όλες της τις δυνάμεις στην ολοκλήρωση της δίκης της ναζιστικής οργάνωσης και αφετέρου επειδή δεν ασχολείται με την πολιτική.

Σε νεότερη ανακοίνωση το ΜΕΡΑ25 αναφέρει πως «το ότι δεν την αποδέχθηκε την τιμά και επιβεβαιώνει ότι οι αγωνιστές δεν αγωνίζονται για τα αξιώματα και, για αυτό, αποτελούν την καλύτερη επιλογή για ένα συμβολικό αξίωμα όπως η Προεδρία της Δημοκρατίας». Επιμένοντας, επί της ουσίας, στην απαράδεκτη προσπάθεια καπηλείας.

1 σχόλιο:

  1. Μάλιστα!
    Στον Παπαδάκη βουλευτής του Μπαρουφάκη!
    Ο οποίος και κυνικά, είπε ότι «δεν χρειαζόταν να την ενημερώσουν» …
    Οποία … δημοκρατία τους δέρνει!
    Μάλλον, ο λόγος ήταν να βγουν στα κανάλια, να τους μάθει ο κόσμος και τίποτα άλλο.
    Α, και να καπηλευτούν, τα αντιφασιστικά αντανακλαστικά του λαού μας.
    Ποιοι; Οι του Μπαρουφάκη …
    Θου Κύριε φυλακή τω στόματί μου!

    Faros;s

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου