ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2020

Συμβολή στην προσπάθεια διεθνούς αγωνιστικού συντονισμού σε κάθε κλάδο


Στο πλαίσιο της διεθνούς δράσης που αναπτύσσει σταθερά με «πυξίδα» την ταξική αλληλεγγύη και τον διεθνισμό, το ΠΑΜΕ συμμετείχε ενεργά το προηγούμενο διάστημα σε συνέδρια που πραγματοποίησαν κλαδικές οργανώσεις της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ).
Συγκεκριμένα, το ΠΑΜΕ συμμετείχε στο Παγκόσμιο Συνέδριο Εκπαιδευτικών της ΠΣΟ (FISE WFTU) στις 9 και 10 Δεκέμβρη στην Ινδία.
Το Συνέδριο συζήτησε για τα ζητήματα, τα προβλήματα και τις ανάγκες των εκπαιδευτικών παγκοσμίως, καθώς και για την ανάγκη ενδυνάμωσης του αγώνα για δημόσια δωρεάν Παιδεία υψηλού επιπέδου για όλους.

Αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ συμμετείχε επίσης στο 13ο Συνέδριο της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Οργάνωσης Δημοσίων Υπαλλήλων της ΠΣΟ. Οι εργασίες του πραγματοποιήθηκαν στην Κύπρο στις 16 και 17 Νοέμβρη και διοργανώθηκαν από τη Συντεχνία Ημικρατικών, Δημοτικών και Κοινοτικών Εργατοϋπαλλήλων Κύπρου της Παγκύπριας Εργατικής Ομοσπονδίας (ΣΗΔΗΚΕΚ - ΠΕΟ). Το Συνέδριο, στο οποίο συμμετείχαν δεκάδες συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι από όλες τις ηπείρους, έδωσε την ευκαιρία στους δημοσίους υπαλλήλους να συζητήσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, την οργάνωση του αγώνα τους και τον συντονισμό της δράσης κατά των ιδιωτικοποιήσεων και για ποιοτικές, δωρεάν, δημόσιες υπηρεσίες για όλους.
   
Από τη συμμετοχή του ΠΑΜΕ στο Συνέδριο
της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Οργάνωσης Δημοσίου της ΠΣΟ
Στο Συνέδριο πήραν το λόγο ο Βασίλης Πετρόπουλος εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και ο Μπάμπης Βορτελίνος ως αντιπρόεδρος της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Οργάνωσης Δημοσίων Υπαλλήλων υπεύθυνος για την Ευρώπη.

Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν με την εκλογή νέας διοίκησης και την απόφαση του Προγράμματος Δράσης. Το Συνέδριο εξέλεξε στη θέση του γενικού γραμματέα της Διεθνούς τον Zola Saphetha από τη NEHAWU (Νότια Αφρική), ενώ ο Μπ. Βορτελίνος επανεξελέγη στη θέση του αντιπροέδρου της Διεθνούς για την Ευρώπη.

Τέλος, αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ και των ταξικών συνδικάτων των εμποροϋπαλλήλων της Ελλάδας συμμετείχε στη Διεθνή Συνάντηση Συνδικάτων Εμπορίου, που διοργάνωσαν η ΠΣΟ και η Ομοσπονδία Εμπορίου Γαλλίας στο Παρίσι, στις 20 και 21 Νοέμβρη. Η Συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη συμμετοχή συνδικάτων του Εμπορίου, είχε στόχο την ανταλλαγή πείρας και την ανάπτυξη κοινών δράσεων και συντονισμού των εργαζομένων, ειδικά στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους του κλάδου. Η προπαρασκευαστική συνάντηση των συνδικάτων του Εμπορίου είχε φιλοξενηθεί το καλοκαίρι στην Αθήνα από το ΠΑΜΕ.

Στο επίκεντρο η δράση για την ταξική συσπείρωση νέων δυνάμεων

Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» για τη σημασία αυτής της διεθνούς δραστηριότητας και της συμβολής του ΠΑΜΕ, ο Νίκος Θεοδωράκης, εκ μέρους της Γραμματείας Διεθνών Σχέσεων του Μετώπου, σημείωσε τα εξής:

«Το ΠΑΜΕ από την ίδρυσή του έχει ως βασικές αρχές την αλληλεγγύη και τον διεθνισμό. Στον προσανατολισμό του βρίσκεται σταθερά η ανάπτυξη σχέσεων και συντονισμού μεταξύ των εργαζομένων κάθε χώρας, ζήτημα το οποίο αναδεικνύεται ακόμη πιο επιτακτικό σε κλάδους όπου κυριαρχούν μια χούφτα μονοπώλια παγκοσμίως και οι εργαζόμενοι αποτελούν στόχο ενιαίας επίθεσης κυβερνήσεων - επιχειρηματικών ομίλων - ιμπεριαλιστικών οργανισμών.
Σε αυτήν την κατεύθυνση, παράλληλα με τις πρωτοβουλίες και τη δράση που αναπτύσσουμε σε διεθνές επίπεδο, το ΠΑΜΕ έγινε μέλος της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας το 2000.

Ειδικότερα μετά το 2005 η ΠΣΟ, και με τη συμβολή του ΠΑΜΕ, έκανε πολλά βήματα στην κατεύθυνση της ανάπτυξης της δράσης και του συντονισμού των εργαζομένων σε κλαδικό επίπεδο. Συγκρότησε ή αναζωογόνησε μια σειρά Διεθνών Συνδικαλιστικών Οργανώσεων (Trade Union Internationals - TUIs), οργάνων των αγωνιστικών κλαδικών συνδικάτων και ομοσπονδιών σε διεθνές επίπεδο.

Αυτή η πορεία εκφράστηκε και στο 17ο Συνέδριο της ΠΣΟ, στη Νότια Αφρική, με νέες οργανώσεις, με εκατομμύρια εργαζόμενους - μέλη, να γίνονται μέλη της ΠΣΟ και στο Συνέδριο να μπαίνουν μπροστά οι νέες, υψηλότερες απαιτήσεις προόδου και βελτίωσης της Ομοσπονδίας και των κλαδικών της οργανώσεων.

Με βάση αυτές τις αποφάσεις, το 2019 έγιναν Συνέδρια πολλών κλαδικών TUIs, όπως των Συνταξιούχων, των Μεταφορών, των Εκπαιδευτικών, του Δημοσίου, ενώ πάρθηκαν και πρωτοβουλίες Διεθνών Συναντήσεων σε κλάδους όπου δεν υπάρχει Διεθνής Συνδικαλιστική Οργάνωση, όπως η Διεθνής Σύσκεψη που συνδιοργανώθηκε από την ΠΣΟ και την Ομοσπονδία Εμπορίου Γαλλίας στο Παρίσι το Νοέμβρη και η προπαρασκευαστική της στην Αθήνα το καλοκαίρι.

Για το 2020, η ΠΣΟ προγραμματίζει τα Συνέδρια των TUIs σε Τουρισμό και Κατασκευές, αλλά και το ιδρυτικό Συνέδριο της TUI στον κλάδο της Κλωστοϋφαντουργίας.

Ενα πρώτο συμπέρασμα που αφορά αυτές τις συναντήσεις είναι η αύξηση των απαιτήσεων. Οι εξελίξεις και οι αγώνες που αναπτύσσονται σε όλες τις ηπείρους αναδεικνύουν, εκτός από τα επιμέρους, "τοπικά" ζητήματα, την ανάγκη της καλύτερης ανταλλαγής πείρας και πληροφοριών μεταξύ των συνδικάτων των χωρών, ειδικά σε ομοιογενείς κλάδους. Αναδεικνύουν τη σημασία της έκφρασης αλληλεγγύης.

Σημαντικό παράδειγμα σε αυτήν την κατεύθυνση είναι οι αγώνες που αναπτύχθηκαν στο αεροδρόμιο της Αθήνας σε συντονισμό με την USB Ιταλίας για ανάκληση απόλυσης εργαζομένου, στην απεργία των εργαζομένων της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, αλλά και στο εξωτερικό, π.χ. η διεθνής κινητοποίηση ενάντια στη δίωξη του γγ της Ομοσπονδίας Εμπορίου Γαλλίας. Ταυτόχρονα, οι αποφάσεις αυτών των συναντήσεων δίνουν κατεύθυνση για ανάπτυξη κοινών αγωνιστικών δράσεων, στήριξη των αγώνων που αναπτύσσονται σε διαφορετικές χώρες, ενδυνάμωση της αλληλεγγύης.

Βέβαια, ο αρνητικός συσχετισμός που υπάρχει στο συνδικαλιστικό κίνημα διεθνώς, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλά αγωνιστικά συνδικάτα, οι διώξεις συνδικαλιστών, η εργοδοτική επίθεση και η ιδεολογική διαπάλη με τη γραμμή της ταξικής συνεργασίας, τις δυνάμεις της ΣΕΣ, αποτελούν παράγοντες που εκφράζονται σε κάθε διεθνή δραστηριότητα.

Από τη μεριά μας, το ΠΑΜΕ παράλληλα με τη δράση και τις πρωτοβουλίες του στην Ελλάδα παλεύει σταθερά για τη συσπείρωση νέων δυνάμεων και συνδικάτων σε ταξική - αγωνιστική κατεύθυνση στην Ευρώπη. Για τη δημιουργία των προϋποθέσεων για τη διαμόρφωση ενός αγωνιστικού συνδικαλιστικού πόλου στην Ευρώπη, την ενδυνάμωση της ΠΣΟ και των κλαδικών της οργανώσεων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου