ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020

Μοχάντας Καραμτσάντ Γκάντι


Ύστερα από φυλάκιση δύο χρόνων, στις 24/2/1924, ο Μαχάτμα Γκάντι (ηγετική μορφή του εθνικού κινήματος για την ινδική ανεξαρτησία και εμπνευστής της μεθόδου παθητικής αντίστασης χωρίς τη χρήση βίας έναντι των καταπιεστών) αφήνεται ελεύθερος.


Ο Μοχάντας Καραμτσάντ Γκάντι γεννήθηκε στις 2 Οκτωβρίου 1869 στο Πορμπαντάρ της υπό αγγλική κυριαρχία Ινδικής επαρχίας Γκουτζαράτ. Ενας από τους αρχηγούς του Ινδικού Εθνικο-απελευθερωτικού Κινήματος.

Η πολιτική του δραστηριότητα στην Ινδία άρχισε το 1915, όταν συνεργάστηκε με το Ινδικό Εθνικό Κογκρέσο. Επαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος μετά τον Α` Παγκόσμιο Πόλεμο. 
Διακήρυξε την «παθητική αντίσταση» κατά των Βρετανών αποικιοκρατών.

Απέρριπτε, επίσης, την ταξική πάλη και υποστήριζε ότι οι κοινωνικές αντιθέσεις πρέπει να λύνονται με διαιτησία, μια θέση που εξυπηρετούσε ιδιαίτερα τα συμφέροντα της ινδικής αστικής τάξης. 
Η προσέλκυση των μαζών στο εθνικό απελευθερωτικό κίνημα αποτελεί την κύρια υπηρεσία του Γκάντι και την πηγή της τεράστιας δημοτικότητάς του. Τάχθηκε, επίσης, κατά του διαχωρισμού και της σύγκρουσης μεταξύ ινδουιστών και μουσουλμάνων.

Για τη δράση του, φυλακίστηκε επανειλημμένα. 
Το 1942, κατά τη διάρκεια του Β` Παγκοσμίου Πολέμου, πρόβαλε το σύνθημα «Εξω από την Ινδία», ζητώντας την αποχώρηση των Βρετανών και την ανεξαρτησία της Ινδίας, η οποία ήρθε το 1947.

Στις 30 Ιανουαρίου 1948 δολοφονείται,  ενώ κατευθυνόταν προς τον τόπο της βραδινής του προσευχής στο Δελχί.

1 σχόλιο:

  1. Ωραίες...αταξικές απόψεις υπερ του Καπιταλισμού. Αντιαποικιακός αγώνας χωρίς ....βια ...ΜΑΛΙΣΤΑ.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου