ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020

Πρώτο βήμα για την παραπέρα εμπλοκή στη Μέση Ανατολή


ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

Το πρώτο βήμα για παραπέρα εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση σε Μέση Ανατολή και Ανατ. Μεσόγειο έγινε χτες, με απόφαση που πάρθηκε στη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας της λυκοσυμμαχίας, να αναλάβει την ευθύνη για «εκπαιδευτικά προγράμματα» σε χώρες της περιοχής, που σήμερα καθοδηγεί ο Συνασπισμός κατά του ISIS.
Ταυτόχρονα, ανέλαβαν δέσμευση να εξετάσουν τι παραπέρα μπορούν να κάνουν σε αυτήν την κατεύθυνση, προετοιμάζοντας νέες επικίνδυνες αποφάσεις που θα ξεκινήσουν να εξειδικεύονται από αύριο κιόλας, στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου.

Ειδικότερα, χτες το πρωί, ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, μιλώντας σε δημοσιογράφους, είπε ότι στη Σύνοδο θα εστιάσουν σε μια ευρεία γκάμα θεμάτων και θα συζητήσουν «πώς το NATO θα μπορέσει να κάνει περισσότερα να υποστηρίζει τη μάχη κατά των ISIS, Daesh και της διεθνούς τρομοκρατίας», όλα στον απόηχο και των πρόσφατων δηλώσεων Τραμπ για πιο ενεργή «δραστηριοποίηση» του ΝΑΤΟ στη Μ. Ανατολή, με πρώτο στόχο το Ιράν και πρόσχημα την «τρομοκρατία».

Δεν περνά απαρατήρητο ότι αμέσως μετά ο Στόλτενμπεργκ φρόντισε να συναντηθεί με τον υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ, Μ. Εσπερ, τον οποίο και διαβεβαίωσε προσωπικά ότι η Σύνοδος θα εστιάσει στο «τι παραπάνω μπορεί να κάνει το ΝΑΤΟ στο Ιράκ και να διασφαλίσει ότι ο ISIS δεν θα επιστρέψει ποτέ, και επίσης πώς μπορούμε να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε το Αφγανιστάν».

Ακολούθησε η συνεδρίαση του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου (North Atlantic Council) στη σύνθεση των υπουργών Αμυνας, με τον Στόλτενμπεργκ να δηλώνει εισαγωγικά ότι η Σύνοδος «θα επικεντρωθεί στο Ιράκ και τι μπορεί να κάνει το ΝΑΤΟ για να αντιμετωπίσει την κατάσταση ασφάλειας στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική», με το ΝΑΤΟ να παίζει ήδη «βασικό ρόλο στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αναπτύσσοντας αποστολή εκπαιδευτών στο Ιράκ και ως μέλος του Παγκόσμιου Συνασπισμού κατά του ISIS». «Συνεργαζόμαστε επίσης με τους άλλους εταίρους μας, όπως η Ιορδανία και η Τυνησία, για να ενισχύσουμε την ικανότητά τους να καταπολεμούν την τρομοκρατία. Αλλά το ΝΑΤΟ έχει τη δυνατότητα να κάνει περισσότερα», τόνισε ξανά, «για να συμβάλει στην οικοδόμηση σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής».

Αργότερα το βράδυ, κλείνοντας την πρώτη μέρα της Συνόδου, με δηλώσεις του σε δημοσιογράφους δήλωσε και επισήμως ότι η Σύνοδος των υπουργών «επιβεβαίωσε την υποστήριξή μας στο Ιράκ και κατέληξε σε μια καταρχήν συμφωνία να ενισχύσει την εκπαιδευτική αποστολή του ΝΑΤΟ» στο Ιράκ για τις ντόπιες Ενοπλες Δυνάμεις. Εξήγησε ότι «αυτό θα συνίσταται στην ανάληψη ορισμένων από τις τρέχουσες εκπαιδευτικές δραστηριότητες του Παγκόσμιου Συνασπισμού».

Δεν έδωσε παραπάνω στοιχεία, μόνο επέμεινε ότι είναι μια καταρχήν απόφαση και ότι άμεσα θα επεξεργαστούν τις λεπτομέρειες εφαρμογής της. Ωστόσο, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «όλα τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ είναι και μέλη του Συνασπισμού». Πρόσθεσε ότι έτσι κι αλλιώς το ΝΑΤΟ είναι σε «στενή συνεργασία και συνεννόηση με το Συνασπισμό» και ότι ο ίδιος θα συναντηθεί αύριο, Παρασκευή, με τους ηγέτες του, στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, «και θα εργαστούμε και θα αποφασίσουμε για τις λεπτομέρειες».

Ακολούθησε το βράδυ συζήτηση για την παραπέρα συνεργασία ΝΑΤΟ - ΕΕ, παρουσία του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικών και Αμυνας, Ζ. Μπορέλ, με τον Στόλτενμπεργκ να δηλώνει εξαρχής ότι οι δύο οργανισμοί είναι «οι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος».
Επικίνδυνες αποφάσεις σε όλα τα επίπεδα

Στη Σύνοδο υπογράφτηκαν εξάλλου δύο Μνημόνια Κατανόησης (Memorandum of Understanding) για την από κοινού ανάπτυξη τακτικών πυρομαχικών χερσαίας αντιπαράθεσης και για «κρίσιμες υπηρεσίες δορυφορικής επικοινωνίας». Θυμίζουμε ότι στην προηγούμενη Σύνοδό τους, τον Οκτώβρη, οι υπουργοί Αμυνας αποφάσισαν να δρομολογήσουν τη θέσπιση πιο αυστηρών προτύπων ασφαλείας στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας «πέμπτης γενιάς» (5G) καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο τον γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, εντείνονται οι ανησυχίες για τους κινδύνους που συνδέονται με κινεζικούς ομίλους και το «μπάσιμό» τους στα δίκτυα μιας σειράς μελών του ΝΑΤΟ.

Τέλος, από νωρίς χτες το πρωί, στο περιθώριο της Συνόδου, υψηλόβαθμοι ΝΑΤΟικοί αξιωματούχοι έκαναν «άτυπες» ενημερώσεις σε δημοσιογράφους για θέματα - «φωτιά», όπως η «πυρηνική αποτροπή» της λυκοσυμμαχίας (έγινε εκεί σαφές ότι το ΝΑΤΟ διατηρεί τακτικά πυρηνικά σε μια σειρά από στρατηγικά σημεία - βάσεις στην Ευρώπη, ενώ έχει πάντα διαθέσιμες και άλλες υποδομές, με τον Αραξο να ξεπροβάλλει σαν μία από αυτές), ο «ρόλος του ΝΑΤΟ στα Δυτικά Βαλκάνια» (στηλιτεύτηκε η «κακόβουλη επιρροή» της Ρωσίας, ενώ αναδείχτηκε η Κίνα ως επερχόμενος βασικός ανταγωνιστής, που αυξάνει ραγδαία και πολύτροπα την παρουσία του στην περιοχή), αλλά και «οι σχέσεις του ΝΑΤΟ με Ρωσία και Ουκρανία». Σημειωτέον, ο Στόλτενμπεργκ επιτέθηκε στη Ρωσία και ...μέσω Συρίας, καταδικάζοντας τις ενέργειες της κυβέρνησης Ασαντ στο Ιντλίμπ, που όπως είπε στηρίζεται από τη Μόσχα.

Η Σύνοδος ολοκληρώνεται σήμερα, Πέμπτη, με συνάντηση των υπουργών με τα κράτη που συνδράμουν με δυνάμεις την επιχείρηση «Resolute support» στο Αφγανιστάν, αλλά και κράτη που «πιθανώς» - όπως λένε οι ΝΑΤΟικοί - να θελήσουν να συνδράμουν από εδώ και στο εξής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου