ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2020

Ξεδιπλώνεται γρήγορα το «σπιράλ» της εμπλοκής

Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, με μεγάλη αποβατική ενέργεια στη Σκύρο (θέση Καλαμίτσα), η πολυεθνική διακλαδική άσκηση Ελλάδας, Γαλλίας και ΗΠΑ, «Μέγας Αλέξανδρος 2020».

Διεξήχθη από τις 27/1 στην ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας και του Αιγαίου, ενώ πρωταγωνιστικό ρόλο στην απόβαση έπαιξε το γαλλικό πλοίο αμφίβιων επιθέσεων «Dixmude», που - αφού πρώτα έκανε γυμνάσια στην Ανατ. Μεσόγειο με τουρκικές φρεγάτες -
κατέπλευσε διαδοχικά σε Πειραιά και Βόλο, φέρνοντας ελικόπτερα, αποβατικά και ισχυρή δύναμη πεζοναυτών («Fusiliers Μarins») για να συμμετάσχει στην άσκηση. Σε κάθε περίπτωση, ήταν η πρώτη φορά που στην άσκηση συμμετείχαν γαλλικές Ενοπλες Δυνάμεις.

Επίσης, στην άσκηση έπαιξαν βασικό ρόλο (ειδικά σε προηγούμενα στάδιά της, π.χ. στο Πεδίο Βολής Λιτοχώρου) τα αμερικανικά ελικόπτερα της 3ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού των ΗΠΑ (3 CAB - σταθμεύουν εδώ και μήνες στο Στεφανοβίκειο, σε υλοποίηση της νέας Συμφωνίας για τις βάσεις, μια υπόθεση δρομολογημένη ήδη από την εποχή ΣΥΡΙΖΑ), όπως και Αμερικανοί πεζοναύτες από την 26η MEU (Marine Expeditionary Unit).

Ο κόλπος της Καλαμίτσας την Παρασκευή γέμισε ασφυκτικά από πλοία και πλεούμενα (το γαλλικό ελικοπτεροφόρο συν πλοία του ελληνικού ΠΝ - 3αρματαγωγά και 1 φρεγάτα - όπως και τα αποβατικά διαφόρων τύπων και μεγεθών), ενώ από την Πέμπτη ακόμα, σε όλα τα επίμαχα σημεία του νησιού ακροβολίστηκαν πάνοπλοι Γάλλοι και Αμερικανοί. Εκπαιδευμένα σκυλιά τους έλεγχαν το χώρο, ενώ παράλληλα βαρέα οχήματα έστρωναν την ακτή για τα αποβατικά και τα τεθωρακισμένα οχήματα συν το προσωπικό που ερχόταν κατόπιν κατά κύματα. Ταυτόχρονα, ελικόπτερα και αεροσκάφη έσκιζαν τον ουρανό του Αιγαίου.

Αλλο ένα στοιχείο της «παγκινητοποίησης» την Παρασκευή στη Σκύρο ήταν το γεγονός ότι η Καλαμίτσα είχε αποκλειστεί για τους κατοίκους του νησιού, ενώ μεγάλη ήταν και η κινητοποίηση των πολιτικών αρχών, π.χ. της Πυροσβεστικής κ.λπ.
Ολα σε μια εικόνα μεγάλων διαστάσεων που σαφώς ξέφευγε κατά πολύ από τα όρια μιας συνηθισμένης άσκησης, παραπέμποντας ευθέως σε πολεμική προπαρασκευή.
Στο... Μάλι για τα συμφέροντα του κεφαλαίου

Την ίδια ώρα, το επικίνδυνο «σπιράλ» της εμπλοκής ξεδιπλώνεται όλο και πιο γρήγορα.
Ετσι, όπως αποκαλύφθηκε μέσα στη βδομάδα, η κυβέρνηση, μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη - Μακρόν στο Παρίσι, «εξετάζει» αίτημα των Γάλλων για αποστολή Ελλήνων στρατιωτών στο Μάλι (πρώην γαλλική αποικία στην Αφρική), για να συνδράμουν τους Γάλλους που ήδη επιχειρούν εκεί.
Ολα αυτά σε συνέχεια της συμμετοχής που δήλωσε η κυβέρνηση στην ευρωενωσιακή δύναμη θαλάσσιας επιτήρησης που θα αναπτυχθεί στα Στενά του Ορμούζ (EMASOH), με τις κάννες στραμμένες στο Ιράν, στέλνοντας σε πρώτη φάση τις προηγούμενες μέρες τη φρεγάτα «Σπέτσαι» στην ομάδα κρούσης (Carrier Group) που συνόδευσε το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ Ντε Γκολ» από την Τουλόν μέχρι τα ανοιχτά της Κύπρου.

Η κυβέρνηση «συζητά» εξάλλου τη συμμετοχή της χώρας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό ΠαρέμβασηςEuropean Intervention Initiative» - EII), που προεξάρχουσας της Γαλλίας στήθηκε το 2018 ως μια εν δυνάμει στρατιωτική δομή που θα παρακάμπτει την ανάγκη «ομοφωνίας» στην ΕΕ, και ενώ στα τέλη του μήνα αναμένεται στην Αθήνα η υπουργός Αμυνας της Γαλλίας, προκειμένου να συζητηθούν τα παραπέρα βήματα της «στρατηγικής συνεργασίας» Γαλλίας - Ελλάδας που ανακοίνωσαν Μητσοτάκης και Μακρόν.
Στη ζώνη πολέμου...

Την ίδια ώρα, διά στόματος κυβερνητικού εκπροσώπου η κυβέρνηση επιβεβαίωνε μέσα στη βδομάδα ότι ετοιμάζεται η αποστολή πυραύλων «Patriot» στη Σαουδική Αραβία (μαζί με 130 άτομα προσωπικό), σφίγγοντας τον κλοιό των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και των συμμάχων τους γύρω από το Ιράν και τους λαούς της περιοχής.

Ενδεικτικό εξάλλου είναι το άρθρο που αναδημοσίευσε μέσα στη βδομάδα ο Αμερικανός πρέσβης Τζ. Πάιατ από την ιστοσελίδα «Ζώνη Πολέμου», σύμφωνα με το οποίο η ανάπτυξη των ελληνικών «Patriot» «θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για τις ΗΠΑ», αφού «απελευθερώνει» τους αντίστοιχους αμερικανικούς για να μετεγκατασταθούν στο Ιράκ, λειτουργεί δηλαδή ως βασικό στοιχείο για να ξεδιπλωθεί ο αμερικανοΝΑΤΟικός σχεδιασμός συνολικά στην περιοχή, που μετατρέπει τις υποδομές αυτές και συνολικά τη χώρα σε στόχο των ανταγωνισμών.

Αποκαλυπτική εξάλλου είναι και η νέα προειδοποίηση του Ιρανού πρέσβη μέσα στη βδομάδα. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο πολεμικής σύγκρουσης Ιράν - Σαουδικής Αραβίας και αν σε αυτήν την περίπτωση η ελληνική αποστολή αντιμετωπίσει κίνδυνο, ξεκαθάρισε ότι αν το Ιράν «δεχτεί επίθεση από οποιαδήποτε χώρα, κανένα από τα στρατιωτικά σημεία της χώρας - εισβολέα δεν θα είναι ασφαλές από τα ιρανικά αντίμετρα». Πρόσθεσε ότι σε μια τέτοια περίπτωση, «η αμυνόμενη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, με βάση όλους τους διεθνείς νόμους και κανόνες διατηρεί το δικαίωμα απάντησης και λήψης αντιμέτρων».
Συνεργασία για ισραηλινές κορβέτες στη Σύρο

Την ίδια ώρα, αποκαλυπτικό για την εμπλοκή που βαθαίνει σε όλα τα επίπεδα είναι και το προσύμφωνο στρατηγικής συνεργασίας που υπέγραψαν μέσα στη βδομάδα η «Onex Neorion Shipyards», που ήδη από την εποχή ΣΥΡΙΖΑ πάτησε το πόδι της στο ναυπηγείο της Σύρου, με στόχο ανάμεσα στα άλλα τη μετατροπή του σε ναυπηγοεπισκευαστική βάση για την πολεμική μηχανή των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στην περιοχή, με τα ισραηλινά ναυπηγεία της «Israel Shipyards Ltd».

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, την Πέμπτη «Onex» και «Israeli Shipyards» διοργάνωσαν στη Σύρο «Μέρα Βιομηχανικής Συνεργασίας», όπου τονίστηκε ότι το ναυπηγείο μπορεί να προχωρήσει σε ναυπήγηση κορβετών για το Πολεμικό Ναυτικό Ελλάδας και Ισραήλ.

Μιλώντας στην εκδήλωση ο πρόεδρος της «Onex», Π. Ξενοκώστας, καυχήθηκε ότι «εργαζόμαστε για το μέλλον και είμαστε σε θέση να σπάσουμε ένα νέο ρεκόρ. Αν υποθέσουμε ότι θα αναλάβουμε την κατασκευή ενός πολεμικού πλοίου (κορβέτα), αυτό μπορούμε να το ολοκληρώσουμε σε 250 μέρες. Μαζί με τους συνεταίρους μας του Ισραήλ, υποσχόμαστε ποιότητα και όχι ποσότητα, όπως υπόσχονται άλλοι».
«Ανυπομονούν» να χτίσουν πάνω στην κατάπτυστη Συμφωνία

Την ίδια ώρα, στην Αθήνα, ο Πάιατ πήγαινε την Παρασκευή για πολλοστή φορά στο ΥΠΕΘΑ, αυτήν τη φορά προκειμένου να «συγχαρεί» τον νέο αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Κων. Φλώρο, για τα νέα του καθήκοντα. «Ανυπομονώ να οικοδομήσουμε πάνω στην εξαιρετικά θετική συζήτηση που είχαμε για τους τρόπους εμβάθυνσης της αμυντικής σχέσης ΗΠΑ - Ελλάδας και για την προώθηση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας», έγραψε κατόπιν ο Αμερικανός πρέσβης σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο.

Το ΥΠΕΘΑ επισκέφτηκαν εξάλλου τις προηγούμενες μέρες μια σειρά ανώτατα στελέχη του ΝΑΤΟ, ενόψει και της επερχόμενης (12-13/2) Συνόδου των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ.
Σε ακριβώς αυτό το πλαίσιο, πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά ετοιμάζεται να λάβει μέρος και φέτος στη διακλαδική άσκηση των Ενόπλων Δυνάμεων Ουκρανίας και ΗΠΑ, «Sea Breeze 2020» (στέλνει συνήθως πλοίο, εκπαιδευτές από το ΚΕΝΑΠ και επιτελείς στο στρατηγείο που συντονίζει την όλη άσκηση), που διεξάγεται με επίκεντρο τη Μαύρη Θάλασσα. Στην άσκηση αναμένεται φέτος να στείλουν δυνάμεις περίπου 20 χώρες, ανάμεσά τους ακόμα και η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, συγκεντρώνοντας μια σειρά πολεμικά μέσα στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, σηματοδοτώντας και έτσι την κλιμάκωση της ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου