ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Τρίτη 3 Μαρτίου 2020

«Μπόλικη πέτρα μπόλικη καρδιά... »

Μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση εικαστικών έργων θα πραγματοποιήσει η ΚΕ του ΚΚΕ στο Κέντρο Τεχνών - Πάρκο Ελευθερίας (πρώην ΕΑΤ - ΕΣΑ) από 4 έως 29 Μάρτη, με θέμα την αντίσταση στις φυλακές και τις εξορίες και τίτλο «Μπόλικη πέτρα μπόλικη καρδιά», δανεισμένο από στίχο που έγραψε ο Γ. Ρίτσος εξόριστος στη Μακρόνησο.

Τα εγκαίνια θα γίνουν στο Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων - Πάρκο Ελευθερίας (πρώην ΕΑΤ – ΕΣΑ), την Τετάρτη 4 Μάρτη στις 19.30.

Στα εγκαίνια θα μιλήσει η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ.


Θα παρευρεθεί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Η έκθεση αφορά την περίοδο της δεκαετίας του '30, τη δεκαετία του '40 (Κατοχή, Αντίσταση, ΔΣΕ), την περίοδο της βαριάς παρανομίας μετά την ήττα του ΔΣΕ, καθώς και τη μετέπειτα εποχή της στρατιωτικής δικτατορίας των συνταγματαρχών. Τα έργα που εκτίθενται προέρχονται από τη συλλογή του Αρχείου του ΚΚΕ, πολλά επίσης είναι έργα που παραχωρήθηκαν από μουσεία αλλά και συγγενείς των καλλιτεχνών, που με θέρμη ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΚΕ. Πολλά είναι τα έργα που θα εκτεθούν και είναι άγνωστα στο ευρύ κοινό.

Η αντίσταση στις φυλακές και τις εξορίες έχει γράψει τη δική της λαμπρή σελίδα στη μακρά αγωνιστική παράδοση του κομμουνιστικού και λαϊκού μας κινήματος. Ηταν τόποι που επέλεξε μεθοδικά η αστική τάξη της χώρας, για να τσακίσει, όπως ήλπιζε, τους κομμουνιστές, τους πρωτοπόρους αγωνιστές. Αυτοί όμως αντέταξαν το ηθικό τους μεγαλείο, την ακλόνητη πίστη τους στην τελική νίκη. Ο ηρωισμός, η αντοχή που επέδειξαν απέδειξε πως η συνείδηση, η σκέψη τους παρέμενε λεύτερη και πρωτοπόρα, παρά τα δεσμά τους.

Πολλοί είναι οι δημιουργοί που βρέθηκαν οι ίδιοι φυλακισμένοι και εξόριστοι. Μέσα σε δύσκολες συνθήκες ζωγράφισαν, χάραξαν, δημιούργησαν για να φωτίσουν το μεγαλείο του ανθρώπου που παλεύει για ανώτερα ιδανικά. Πολλά έργα είναι έργα - μαρτυρίες: Αποτυπώνονται μορφές εξόριστων, σκηνές της ζωής στην εξορία, βασανιστήρια, αλλά και η οργάνωση των ομάδων, η καθημερινότητα. Πολλά έργα φιλοτεχνήθηκαν για να καταγγείλουν τις άσχημες συνθήκες διαβίωσης, τα βασανιστήρια και τις εκτελέσεις. Η τέχνη στα χρόνια της εξορίας ήταν ένας χώρος έκφρασης και δημιουργίας, στέλνοντας το μήνυμα ότι «υπάρχουν ακόμα κάστρα άπαρτα». Η πίστη στο δίκιο των ιδανικών τους πυροδότησε μια πρωτόγνωρη για εκείνες τις συνθήκες πολιτιστική δραστηριότητα.

Πολλοί ήταν επίσης οι επώνυμοι και ανώνυμοι καλλιτέχνες που μπορεί οι ίδιοι να μην ήταν έγκλειστοι και εξόριστοι, αλλά ο καθένας με τον τρόπο του και στον τόπο όπου ζούσε, με στερήσεις και κινδύνους στήριξε και ανέδειξε με το δικό του έργο τη μάχη που έδιναν οι εξόριστοι και φυλακισμένοι.

Η έκθεση εντάσσεται στη σειρά εκδηλώσεων που ξεκίνησαν με αφορμή τα 100 χρόνια του ΚΚΕ και που συνεχίζονται με την ανέγερση μνημείων, πρόσφατα στη Γυάρο και το αμέσως επόμενο διάστημα στη Μακρόνησο.

Μέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη - Σάββατο από 10.00 έως 21.00 και Κυριακή από 10.00 έως 14.00.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου