ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020

Τώρα μέτρα για τα οξυμένα προβλήματα της Υγείας και τους εργαζόμενους στην Κεντρική Μακεδονία


ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΕΛΗΣ - ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΤΟΛΤΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ο Γιάννης Δελής (διαβάστε εδώ ολόκληρη την τοποθέτηση του) μίλησε για τις ελλείψεις και τα προβλήματα του συστήματος Υγείας που, όπως είπε, «είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής, που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις, με βάση και τις κατευθύνσεις της ΕΕ για την εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση της Υγείας, για τη στήριξη της κερδοφορίας των ομίλων, για τη διασφάλιση των ματωμένων πλεονασμάτων.
Αυτή η πολιτική ακυρώνει στην πράξη τις μεγάλες επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες, που υπάρχουν σήμερα, για την κάλυψη όλων των αναγκών πρόληψης και περίθαλψης του λαού».

Ανέδειξε ότι τα οργανικά κενά του προσωπικού πριν την πανδημία στα νοσοκομεία της περιοχής ήταν 30%, φτάνοντας και σε περιπτώσεις όπως στο «Γ. Παπανικολάου» και στο 40%.

Αναφέρθηκε ενδεικτικά στην υποστελέχωση των Τμημάτων Λοιμώξεων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), με αποτέλεσμα οι ανάγκες τους να καλύπτονται με προσωπικό από άλλα Τμήματα. Στην ενίσχυση των νοσοκομείων με προσωπικό από τα Κέντρα Υγείας που επιβαρύνει τη λειτουργία των Κέντρων Υγείας τα οποία επίσης λειτουργούσαν υποστελεχωμένα.

Όπως είπε, «το ότι δεν έχουν γίνει διορισμοί εδώ και πολλά χρόνια έχει οδηγήσει σε αύξηση της ηλικίας του προσωπικού (πάνω από 45 ετών) με συνέπεια μέρος του προσωπικού να ανήκει στις ευπαθείς ομάδες. Υπάρχουν κλίνες σε μονάδες ΜΕΘ νοσοκομείων (π.χ. στον Πολύγυρο ή η νέα ΜΕΘ του ΑΧΕΠΑ) οι οποίες παραμένουν κλειστές γιατί δεν υπάρχει το αναγκαίο προσωπικό για να τις λειτουργήσει. Υπάρχουν ελλείψεις σε ατομικά μέσα προστασίας που μετά βίας φτάνουν για το προσωπικό που υποδέχεται τα κρούσματα. Πρόβλημα που σχετίζεται με την υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων (μείωση των προϋπολογισμών κατά 50%) αλλά και το σύστημα προμηθειών)».

Αναφέρθηκε στις τραγικές ελλείψεις στην ΠΦΥ που δεν μπορεί να παίξει τον ρόλο της αποσυμφόρησης. «Π.χ. στο Κέντρο Υγείας Θέρμης, που έχει την ευθύνη και του αεροδρομίου, δεν υπάρχουν όλες οι ειδικότητες, το ακτινολογικό δεν έχει το αναγκαίο προσωπικό και στέλνουν τους ασθενείς στο Ιπποκράτειο. Καλύπτει λοιπόν πολύ βασικές εξετάσεις και τη συνταγογράφηση. Αντίστοιχα και με περισσότερα Κέντρα Υγείας των νομών αλλά και τα περιφερειακά νοσοκομεία, όπου δεν υπάρχουν όλες οι ειδικότητες, έτσι ώστε μεγάλος όγκος των ασθενών να παραπέμπεται στη Θεσσαλονίκη με συνέπεια να αυξάνεται το βάρος στα ήδη επιβαρυμένα νοσοκομεία της πόλης».

Ειδική αναφορά έκανε στις περιπτώσεις που το υγειονομικό προσωπικό βγαίνει εκτός είτε νοσώντας, είτε μπαίνοντας σε καραντίνα όπως π.χ. στο νοσοκομείο Κατερίνης όπου το μέτρο επιβλήθηκε για μεγάλο αριθμό υγειονομικών λόγω κρούσματος που νοσηλεύθηκε χωρίς να έχει διαπιστωθεί ότι φέρει τον κορονοϊό.

Επίσης, στις περιπτώσεις όπου δεν δίνονται άδειες στο ευπαθές υγειονομικό προσωπικό, όπως μια εργαζόμενη στο ΑΧΕΠΑ με αυτοάνοσο νόσημα, που δεν της δίνουν ειδική άδεια.

Στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι τις τελευταίες μέρες δεν ελέγχονται εργαστηριακά όλα τα περιστατικά, τα οποία έχουν κάποια από τα συμπτώματα, αφού με βάση τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, οι περιπτώσεις αυτές απλά παραμένουν στο σπίτι. «Τι θα γίνει όμως με το περιβάλλον τους το εργασιακό ή το οικογενειακό, θα πρέπει να μπει σε καραντίνα ή όχι; Πώς όμως θα μπορέσουν αυτοί οι άνθρωποι να πάρουν την αναγκαία άδεια αν δεν έχουν διάγνωση; Ποιος θα τους διασφαλίσει; Θα πρέπει να απευθυνθούν στα ιδιωτικά εργαστήρια με το κόστος της εξέτασης να φτάνει τα 300 ευρώ;» είπε.

Τόνισε ότι «η προπαγανδιστική κυβερνητική εκστρατεία, που εστιάζει σχεδόν αποκλειστικά στην ατομική ευθύνη του κάθε πολίτη και ζητά εθνική ομοψυχία για τη στήριξη της κυβερνητικής πολιτικής, συσκοτίζει το πραγματικό πρόβλημα που είναι η πολιτική της ΕΕ και της στήριξης της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλιακών ομίλων, που θυσιάζουν την ικανοποίηση των αναγκών του λαού στο βωμό της καπιταλιστικής κερδοφορίας».

Κάλεσε την κυβέρνηση εδώ και τώρα να προχωρήσει στη λήψη έκτακτων μέτρων προστασίας της υγείας του λαού μας, παρουσιάζοντας αναλυτικά τις προτάσεις που κατέθεσε το ΚΚΕ.
Επιπλέον, τόνισε ότι θα πρέπει να ξανανοίξουν άμεσα το νοσοκομείο Παναγία και το Λοιμωδών στη Θεσσαλονίκη, που έκλεισαν οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ το 2013 και να στελεχωθούν άμεσα, με μόνιμο προσωπικό και όχι με μετακινήσεις προσωπικού από άλλα νοσοκομεία. Να αυξηθούν τα εργαστήρια ελέγχου του ιού στη Θεσσαλονίκη και στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας.

Να μην πληρώσουν το μάρμαρο οι εργαζόμενοι 


Ο Λεωνίδας Στολτίδης (διαβάστε εδώ ολόκληρη την τοποθέτηση του) αναφέρθηκε στην τρομακτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στους χώρους δουλειάς με ευθύνη της κυβέρνησης και με θύματα τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους που καλούνται να πληρώσουν το μάρμαρο.

Όπως είπε, «τα μέχρι τώρα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί στηρίζουν μόνο τις μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις, ενώ επιφυλάσσουν καθεστώς "καραντίνας" για τα δικαιώματα των εργαζομένων. 

Ταυτόχρονα, δεν εξασφαλίζεται κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας του οικογενειακού εισοδήματος για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες σε περίπτωση που νοσήσουν οι ίδιοι ή λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων σταματήσουν την εργασία τους. Έχει δοθεί δηλαδή "σύρμα" και πλήρης "ελευθερία" στις επιχειρήσεις να κάνουν ό,τι θέλουν. Το μέτρο της αναστολής της υποχρέωσης του εργοδότη να καταχωρεί άμεσα στο πληροφοριακό σύστημα "ΕΡΓΑΝΗ" κάθε τροποποίηση του ωραρίου των εργαζομένων, έδωσε τη "δυνατότητα" μονομερώς από τον εργοδότη να επιβάλει ό,τι εργασιακή σχέση τον βολεύει.

Εργοδοσίες επιβάλλουν συνθήκες "ανοσίας αγέλης" με εκατοντάδες εργαζόμενους στον ίδιο χώρο και με μηδαμινή πρόληψη όπως σε τηλεφωνικά κέντρα, εκτεταμένη τηλεργασία χωρίς δυνατότητα ελέγχου τήρησης του ωραρίου σε επιχειρήσεις τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής, εντατικοποίηση σε επιχειρήσεις όλων των κλάδων που δεν ανέστειλαν στο ελάχιστο τη λειτουργία τους, απορρόφηση της μείωσης του κύκλου εργασιών σε κάποιες επιχειρήσεις με αναγκαστικές άδειες που στις περισσότερες των περιπτώσεων παραβιάζουν ακόμη και αυτή τη στοιχειώδη κάλυψη των εργαζομένων από τις ΠΝΠ».

Τόνισε ότι μέσα σε αυτές τις συνθήκες, οι κομμουνιστές δρώντας μέσα από τις γραμμές των ταξικών συνδικάτων στο συνδικαλιστικό κίνημα κάνουν ό,τι μπορούν για την ανάσχεση αυτής της επίθεσης της εργοδοσίας.

Καυτηρίασε το γεγονός ότι τα ΜΜΕ «έπνιξαν» τις ανακοινώσεις των συνδικάτων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και ενημερώνουν τους εργαζόμενους ότι υπάρχουν 24 ώρες το 24ωρο στο πλευρό τους συνδικαλιστές για παρέμβαση απέναντι σε οποιαδήποτε εργοδοτική επίθεση ή αυθαιρεσία, ενώ την ίδια ώρα πρόβαλαν την ανακοίνωση της πλειοψηφίας του ΕΚΘ για την αναστολή των λειτουργιών του.

Τέλος, παρουσίασε το πλαίσιο διεκδικήσεων που έχει καταθέσει το ΠΑΜΕ και μεταξύ άλλων αναφέρεται στην ανάγκη:

- Να εξασφαλιστεί πρόσθετη άδεια, επιπλέον της κανονικής, με πλήρεις αποδοχές και Ασφάλιση: α) σε όσους εργαζόμενους αρρωσταίνουν, προκειμένου να αναρρώσουν, αλλά και για πρόληψη της διασποράς, β) σε ένα μέλος της οικογένειας που έχει άρρωστο παιδί ή ηλικιωμένο, ή δεν έχει άλλη δυνατότητα φύλαξης του ανήλικου παιδιού.

- Να αυστηροποιηθούν οι έλεγχοι από την Επιθεώρηση Εργασίας.

- Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα έκτακτης οικονομικής στήριξης των εργαζόμενων και των λαϊκών στρωμάτων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα επιπρόσθετα προβλήματα που δημιουργούνται.

- Ειδικά για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που αναστέλλουν τη λειτουργία τους να δοθεί το επίδομα έκτακτης ανάγκης.

- Να δοθεί άμεσα, ως έκτακτη ενίσχυση, 13η σύνταξη σε όλους τους συνταξιούχους.

- Για τους αυτοαπασχολούμενους με ετήσιο εισόδημα ως 12.000 ευρώ: α) να απαλλαγούν από την καταβολή εισφορών για την ατομική τους ασφάλιση για το επόμενο 4μηνο, χωρίς απώλεια των συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων, β) να διαμορφωθεί αφορολόγητο όριο στις 12.000 ευρώ και να μην καταβληθεί το τέλος επιτηδεύματος, προκειμένου να μπορέσουν οι ίδιοι να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές συνέπειες που ήδη αυξάνονται».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου