ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Κυριακή 1 Μαρτίου 2020

«Βήμα» κλιμάκωσης ενώ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ «ζεσταίνουν την πλάτη» της «συμμάχου» Τουρκίας


  • Δεκάδες νεκροί Τούρκοι στρατιώτες από ρωσο-συριακά αντίποινα
  • Το ΝΑΤΟ αποφάσισε να αυξήσει τα «μέτρα αεράμυνας» για να προστατεύσει τις τουρκικές δυνάμεις
«Βήμα» κλιμάκωσης της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης που μαίνεται στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή της Μ. Ανατολής έγινε την Πέμπτη το βράδυ, μετά τον πολύνεκρο βομβαρδισμό τουρκικής στρατιωτικής φάλαγγας από ρωσικά και συριακά μαχητικά αεροσκάφη
και τα όσα ακολούθησαν την επίθεση, σηματοδοτώντας την ενεργότερη εμπλοκή ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ που «ζεσταίνουν την πλάτη» της «συμμάχου» Τουρκίας.

Επισήμως από την τουρκική πλευρά αναγνωρίζεται ότι σκοτώθηκαν 33 Τούρκοι στρατιώτες και πολλοί τραυματίστηκαν, ενώ συνολικά από τις αρχές του Φλεβάρη τουλάχιστον 54 Τούρκοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί και πολλές δεκάδες έχουν τραυματιστεί σε συγκρούσεις με τον συριακό στρατό που υποστηρίζεται από ρωσικά μαχητικά.

Οξυνση της ρωσο-τουρκικής αντιπαράθεσης και «δίαυλοι επικοινωνίας»


Η κλιμάκωση της ρωσο-τουρκικής αντιπαράθεσης και ταυτόχρονα η προσπάθεια να διατηρηθούν «δίαυλοι επικοινωνίας» αποτυπώθηκαν και κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το πρωί της Παρασκευής οι Πρόεδροι Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, και Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι οποίοι επισήμως συμφώνησαν να συνεχίσουν τις προσπάθειες για την «εξεύρεση επιπρόσθετων μέτρων σταθεροποίησης» της κατάστασης στο Ιντλίμπ.
Το Κρεμλίνο σε σχετική ανακοίνωση αναφέρθηκε σε διμερείς διαβουλεύσεις με στόχο τη «διερεύνηση περί πιθανής συνάντησης στο άμεσο μέλλον» των Προέδρων των δύο χωρών.
Νωρίτερα, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ, αφού εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην Τουρκία, δίνοντας τη διαβεβαίωση ότι θέλει την αποφυγή της επανάληψης «τέτοιων τραγωδιών», σημείωσε ότι «αν η Τουρκία είχε συμμορφωθεί πλήρως με τις συμφωνίες, δεν θα υπήρχαν τέτοιες τραγωδίες».

Παράλληλα, προειδοποίησε ότι «σε απάντηση των συστηματικών παραβιάσεων του καθεστώτος της εκεχειρίας στη ζώνη, ο συριακός στρατός έχει το πλήρες δικαίωμα να απαντήσει». «Δεν μπορούμε να τους το απαγορεύσουμε», πρόσθεσε.

Χαρακτηριστικές σε ένα τέτοιο πλαίσιο είναι και οι πληροφορίες που μεταδόθηκαν το πρωί της 
Παρασκευής από ρωσικά ΜΜΕ για την άφιξη των δύο ρωσικών φρεγατών «Ναύαρχος Μακάροφ» και «Ναύαρχος Γκλιγκορόβιτς» στις ακτές της Συρίας με σημαντικά φορτία (μεταξύ άλλων βαλλιστικοί πύραυλοι «Καλίμπρ»), που, αν μη τι άλλο, αναδεικνύουν συγκεκριμένους σχεδιασμούς στα στρατιωτικά επιτελεία Ρωσίας και Συρίας.

Από την πλευρά της, σε ανακοίνωσή της η τουρκική Προεδρία σημείωσε ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε στον Βλαντιμίρ Πούτιν πως «κάθε στοιχείο του συριακού καθεστώτος είναι πλέον νόμιμος στόχος», ενώ την Παρασκευή το πρωί ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε ότι σε βομβαρδισμούς θέσεων του συριακού στρατού σκοτώθηκαν 16 Σύροι στρατιώτες.

Με μοχλό το Προσφυγικό

Στο φόντο των επιθέσεων ενάντια στα τουρκικά στρατεύματα, το βράδυ της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε πολύωρη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας, με ανώτερο Τούρκο αξιωματούχο να δηλώνει κατόπιν πως η κυβέρνηση «αποφάσισε να μην εμποδίζει πλέον Σύρους πρόσφυγες να φθάσουν στην Ευρώπη διά ξηράς και θαλάσσης» και ότι «οι δυνάμεις της τουρκικής αστυνομίας, ακτοφυλακής και οι συνοριοφύλακες έλαβαν διαταγή να αποσυρθούν».

Αυτό αργότερα, από τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος του Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ, διατυπώθηκε ως εξής: «Η Τουρκία παραμένει δεσμευμένη στην τρέχουσα πολιτική της στο προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα, αλλά δεν είναι πλέον σε θέση να συγκρατήσει την εντεινόμενη ροή των προσφύγων από τη Συρία».

Οπως και να 'χει, η Τουρκία ολοφάνερα αξιοποιεί το Μεταναστευτικό ως μοχλό για την ενεργότερη στήριξη ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην επέμβασή της στη Συρία, όπως επιβεβαίωσε και η μαζική μετακίνηση προσφύγων στα ελληνοτουρκικά σύνορα την Παρασκευή σε πολλά σημεία (βλέπε και διπλανό θέμα).

Να σημειωθεί ακόμη πως την Παρασκευή το μεσημέρι το σοσιαλδημοκρατικό CHP και το φιλελεύθερο ΙΥΙ ζήτησαν έκτακτη συνεδρίαση της τουρκικής Βουλής για τις εξελίξεις στο Ιντλίμπ. Σύμφωνα με τη «Χουριέτ», ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, Νατσί Μποσταντσί, δήλωσε ότι δεν υπάρχει λόγος για άμεση σύγκληση του Σώματος και ότι το κόμμα του θα προτείνει συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών την Τρίτη 3 Μάρτη, για να υπάρξει ενημέρωση από το υπουργείο Αμυνας.

Ενεργότερη εμπλοκή αποφάσισε το ΝΑΤΟ

Στο μεταξύ, την πλήρη επιβεβαίωση ότι την επιθετικότητα της Τουρκίας «σπρώχνουν» οι ευρωατλαντικοί σύμμαχοί της ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, στο πλαίσιο και της προσπάθειάς τους για διατήρησή της «πάση θυσία» στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο, έδωσαν και οι αποφάσεις του ΝΑΤΟ την Παρασκευή.

Μετά τη σφοδρή κλιμάκωση της Πέμπτης η τουρκική κυβέρνηση ζήτησε και πέτυχε την έκτακτη σύνοδο των πρεσβευτών των χωρών του ΝΑΤΟ, βάσει του άρθρου 4, που αναφέρεται στην περίπτωση διακύβευσης ασφάλειας, εδαφικής ακεραιότητας και πολιτικής ανεξαρτησίας.

Ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά τη σύνοδο εξέφρασε την υποστήριξη της λυκοσυμμαχίας στην Τουρκία ανακοινώνοντας την αύξηση των μέτρων αεράμυνας για να την προστατεύσει «από πυραυλικές επιθέσεις στη Συρία».

Τόνισε με νόημα πως οι σύμμαχοι της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ «εξετάζουν και άλλα πιθανά μέτρα στήριξης», μη παραλείποντας να εκφράσει «βαθιά ανησυχία» για τις εξελίξεις. Επιπλέον, κάλεσε τις κυβερνήσεις Συρίας και Ρωσίας να σταματήσουν τις αεροπορικές επιδρομές και τις επιθέσεις στο Ιντλίμπ με σκοπό να προχωρήσουν δήθεν «οι προσπάθειες του ΟΗΕ για την εξεύρεση πολιτικής λύσης».

Νωρίτερα, Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν απαιτήσει τη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από το Ιντλίμπ με πρόσχημα την «ανθρωπιστική κρίση» και τους εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένους, αίτημα που δεν έγινε προς το παρόν δεκτό.
«Εμείς είμαστε ο σύμμαχός σας», λένε οι ΗΠΑ

Από την πλευρά του, σε ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε πως οι ΗΠΑ είναι «στο πλευρό της Τουρκίας, συμμάχου μας στο NATO», εξετάζοντας «πώς θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε», απαιτώντας παράλληλα την άμεση διακοπή «της αποτροπιαστικής επίθεσης του καθεστώτος του Ασαντ, της Ρωσίας και δυνάμεων υποστηριζόμενων από το Ιράν».

Επιπλέον, πριν από τη σύνοδο των πρεσβευτών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, η Αμερικανίδα ομόλογός τους, Κέι Μπέιλι - Χάτσισον, σημείωσε χαρακτηριστικά πως «όλα είναι πάνω στο τραπέζι. Αυτή είναι νέα εξέλιξη. Είναι σημαντική εξέλιξη και βρισκόμαστε σε συμμαχία με την Τουρκία».
Αποκλείοντας προς το παρόν να γίνει χρήση του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ περί συλλογικής ασφάλειας, η Χάτσισον πρόσθεσε με νόημα πως «ελπίζω ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν βλέπει ποιος είναι ο αξιόπιστος συνεργάτης του και ποιος δεν είναι... Ελπίζω ο Πρόεδρος Ερντογάν να καταλάβει ότι εμείς είμαστε ο σύμμαχος του παρελθόντος και του μέλλοντός τους και να εγκαταλείψουν τους "S-400"».

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Ζοζέπ Μπορέλ, αφού εξέφρασε «θλίψη» για τις απώλειες ζωών στο Ιντλίμπ, κάλεσε όλες τις πλευρές να προχωρήσουν σε «ταχεία αποκλιμάκωση» των συγκρούσεων, διακρίνοντας τον κίνδυνο μίας «μεγάλης, ανοιχτής διεθνούς» στρατιωτικής σύγκρουσης. Επανέλαβε πως «η ΕΕ θα εξετάσει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των συμφερόντων ασφαλείας της. Είμαστε σε επαφή με όλους τους σχετικούς παράγοντες». Ενώ μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο σημείωσε πως «ελήφθησαν διαβεβαιώσεις ότι η Τουρκία παραμένει προσηλωμένη στην Κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας».

Κάλυψη στην επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία προσέφερε στο μεταξύ και η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, η οποία σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τούρκο Πρόεδρο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της, Στέφεν Σάιμπεργκ, «καταδίκασε τις αδίστακτες επιθέσεις κατά των τουρκικών στρατευμάτων και κάλεσε σε τερματισμό των επιθετικών επιχειρήσεων του συριακού καθεστώτος και των υποστηρικτών του».

Να σημειωθεί πως αντίστοιχη επικοινωνία αναμενόταν να έχουν Τραμπ, Μακρόν και Τζόνσον.
Από την πολυπαραγοντική «εξίσωση» δεν λείπει ούτε το Ισραήλ, που συνεχίζει από τα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν τις επιθέσεις στη Δαμασκό, όπως την Παρασκευή το πρωί, με στόχους συμμάχους της συριακής κυβέρνησης, π.χ. δυνάμεις του Ιράν και της λιβανέζικης «Χεζμπολάχ».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου