ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Κυριακή 5 Απριλίου 2020

Σχέδιο «Τέρμινους»


Ο κυβερνητικός στρατός ξεκινά, 5/4/1947, μεγάλες επιθετικές επιχειρήσεις κατά του ΔΣΕ (Σχέδιο «Τέρμινους»), αρχικά στην Ρούμελη και κατόπιν στην Θεσσαλία και την Ήπειρο.

 Οι αρχικές επιθέσεις του κυβερνητικού στρατού δεν είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. 

Οι αντάρτες ούτε αιφνιδιάστηκαν ούτε κιότεψαν μπροστά στη δύναμη πυρός του αντιπάλου, παρά τις προσδοκίες του τελευταίου.

Σύντομα ο ΔΣΕ πέρασε στην αντεπίθεση και με δύναμη 11 ταγμάτων δημιούργησε σφήνα ανάμεσα στα Ιωάννινα και την Κόνιτσα, καταλαμβάνοντας το Δερβένι (12 Ιούλη) και απειλώντας την 8η Μεραρχία (Ηπείρου) του κυβερνητικού στρατού με περικύκλωση. Το ενδεχόμενο κατάληψης των Ιωαννίνων από το ΔΣΕ προκάλεσε πανικό στο αστικό στρατόπεδο. Οι μάχες συνεχίστηκαν το επόμενο διάστημα καταλήγοντας στην πλήρη αποτυχία του Σχεδίου «Τέρμινους» στις 15 Οκτώβρη.

Το κυβερνητικό σχέδιο «Τέρμινους»
 
Οργανώθηκε από το γενικό επιτελείο του αστικού στρατού. Συντάχθηκε από τον αρχηγό της εγγλέζικης αποστολής Ρόλινγκς. Πρώτο πεδίο η Ρούμελη. Στόχος ο εγκλωβισμός και εξουδετέρωση του ΔΣΕ με κυκλωτικές κινήσεις. Στις 5 Απρίλη 1947 ο στρατός εξορμά με 7 Μεραρχίες με σύνολο 40 τάγματα πεζικού, 36 λόχους ΛΟΚ, 20 τάγματα χωροφυλακής, 43 τάγματα εθνοφρουράς, στο γενικό σύνολο 80.000, με 60 αεροπλάνα και 40 πυροβόλα. Απέναντι, το Αρχηγείο Ρούμελης έχει να αντιπαραθέσει όλους κι όλους 1.000 αντάρτες. Το ειδικό σχέδιο ονομάζεται «Αετός». έπεσε με σπασμένα τα φτερά του. Ούτε ένας εγκλωβισμός δεν πέτυχε.
Στρατηγός Ζαφειρόπουλος: Η συντριβή του συμμοριτισμού, αποδείχτηκε ανώτερος των δυνάμεων του Στρατού (…) ανεδαφική,, στηριζόμενη εις την εσφαλμένη εκτίμησην των ηθικών και υλικών δυνάμεων του αντιπάλου.

Στις 17 Αυγούστου του ’47 το Γενικό Αρχηγείο του ΔΣΕ με συντακτική πράξη καταργεί τη Βασιλεία και η Ελλάδα ανακηρύσσεται προεδρευομένη Δημοκρατία.
Στις 20 Αυγούστου το Αρχηγείο της Ρούμελης συνοδεύει το Γενικό Αρχηγείο ως τα υψώματα Τετράκωμου Αυχένα Μεσούντας. Από κει τους πήραν τα μακεδονικά τμήματα.

Το «Τέρμινους» συνέχισε προς Γράμμο με το όνομα «Κόραξ».

Στις 12-13 Σεπτέμβρη του ’47 η 3η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ δίνει γραμμή για ολοκληρωτικό πόλεμο. 

1 σχόλιο:

  1. Σεπτέμβρη του 1947 η 3η Ολομέλεια δίνει γραμμή για ολοκληρωτικό πόλεμο. 19 μήνες μετά την 2η Ολομέλεια 2 χρόνια μετά το 7ο Συνέδριο 2.5 χρόνια μετά την Βάρκιζα και 3 χρόνια απο τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944 που δεν διεκδικήσαμε την εξουσία. Νομίζω πως δεν χρειάζεται κανένα σχόλιο. ΟΛΑ ΜΙΛΑΝΕ ΑΠΟ ΜΟΝΑ ΤΟΥΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου