ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Πέμπτη 2 Απριλίου 2020

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

2 Απρίλη, Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, φέτος σε συνθήκες πολύ διαφορετικές για τα παιδιά.
 Όμως επειδή ζητούμενο είναι να μείνουμε δυνατοί, με δυνατό μυαλό και δυνατή φωνή και αυτή η περίοδος να μη βάλει φρένο στην πνευματική και μορφωτική καλλιέργεια των παιδιών, το 902.gr προτείνει ορισμένους από τους πολλούς τίτλους αξιόλογων βιβλίων που απευθύνονται σε παιδιά και εφήβους.

Στο πλαίσιο αυτό, παρουσιάζονται και εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής», τις οποίες μπορείτε να προμηθευτείτε διαδικτυακά από το e-shop της «Σύγχρονης Εποχής».
Γιατί ένα βιβλίο είναι πάντα η καλύτερη συντροφιά! 

Ο Δημήτρης Ραβάνης - Ρεντής αποδεικνύει στα παιδιά που θα διαβάσουν τις ιστορίες του στο βιβλίο «Και η θάλασσα ήταν τόσο κοντά...» ότι η ζωή προχωράει μέσα από δύσκολα μονοπάτια, διαβαίνει μέσα από το κρύο, την πείνα, το θάνατο και βγαίνει νικήτρια καταλήγοντας στο μονοπάτι της χαράς. Γιατί σε κάθε ιστορία του υπάρχει ο άνθρωπος που την έζησε και που δεν το έβαλε κάτω!
Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής».
Μέσα από το βιβλίο «Παιδιά της Αθήνας» του Δημήτρη Ραβάνη - Ρεντή παρακολουθούμε τις περιπέτειες μιας παρέας παιδιών που συμμετέχουν στην Αντίσταση απέναντι στους φασίστες κατακτητές και τους συνεργάτες τους, την περίοδο 1940-1944. Αν και μικροί στην ηλικία, μπορούν να κάνουν πολλά για να βοηθήσουν! Μέσα από τη δράση τους μαθαίνουν τις αξίες της αλληλεγγύης, της συλλογικότητας, τη δύναμη του αγώνα. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής».

Ο μεγάλος Μαξίμ Γκόρκι, ο θεμελιωτής της λογοτεχνίας του σοσιαλιστικού ρεαλισμού και γενάρχης της σοβιετικής λογοτεχνίας, αφήνει όλη του την τρυφερότητα να αναδειχτεί μέσα από «Το σπουργιτάκι», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή». Πρόκειται για την ιστορία του Πούντικ, ενός σπουργιτιού, που αμφισβητεί -όπως όλα τα παιδάκια- τη γνώση της μαμάς του και νομίζει ότι τα ξέρει όλα. Θα καταλάβει όμως ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι, μόλις η μαμά του το γλιτώσει από τα νύχια μιας λαίμαργης γάτας... Ένα παραμύθι -σε μετάφραση Μίλιας Ριζίδη- που έχει «ντύσει» πολύ πετυχημένα με την εικονογράφησή της η Εύα Μελά.

Ο Ναζίμ Χικμέτ με το «Ερωτευμένο Σύννεφο» παρουσιάζεται μπροστά στον αναγνώστη του από μιαν άλλη πλευρά: Σαν συγγραφέας παιδικού βιβλίου, παραμυθιού. Το στοιχείο αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει τη μεγάλη αλήθεια: Ότι ο Ναζίμ Χικμέτ είναι ένας μεγαλόπνοος, συμπαντικός πνευματικός δημιουργός. Και ότι, ακόμα, με την ίδια λεπταίσθητη λυρική φλέβα που θα μας δώσει το ποίημά του, μ' αυτή την ίδια διάθεση θα ξετυλίξει και τον πεζό του λόγο και, παραπέρα, σε φυσική προέκταση, το παραμύθι του, όπου ο μεγάλος Τούρκος ρεαλιστής παρουσιάζεται σε αρμονική σύζευξη με την πλούσια λαϊκή θυμοσοφία και γενικότερα με την πλούσια λαογραφία του γειτονικού λαού.

Τα βιβλία «Η Λιχουδοχώρα» και «Η Λιχουδοχώρα αλλάζει», της Ταμάρας Καζαντζίδου, κυκλοφορούν από τις εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής». Η «Λιχουδοχώρα» απευθύνεται σε παιδιά μεγάλων τάξεων του Δημοτικού. Με ένα ωραίο παραμύθι, που τοποθετείται σε έναν μακρινό πλανήτη, η συγγραφέας επιλέγει να μιλήσει για τους εργατικούς λιχούδηδες και τους αχόρταγους κοιλαράδες. Οι λιχούδηδες δουλεύουν για τους κοιλαράδες: Φτιάχνουν γλυκά και μαζεύουν φρούτα, ενώ κρυφό τους όνειρο είναι να φάνε τούρτα. Οι κοιλαράδες κάνουν τα πάντα για να μεγαλώνει η κοιλιά τους. Και οι μέρες κυλάνε μονότονα, ώσπου οι προετοιμασίες για τα γενέθλια της χαζοβιόλας πριγκίπισσας οδηγούν σε μια μεγάλη μάχη με ...απρόσμενες ανατροπές!

Στο βιβλίο «Η Λιχουδοχώρα αλλάζει», οι Λιχούδηδες εργάτες, μετά από τον ξεσηκωμό τους, πιστεύουν ότι τους περιμένει ένα φωτεινό μέλλον. Αλλά οι κοιλαράδες έχουν άλλα σχέδια γι’ αυτούς.
Έτσι, το έρημο βουνό αποδεικνύεται ότι δεν είναι και τόσο έρημο. Η χαζοβιόλα πριγκίπισσα θα βρεθεί αντιμέτωπη με τα πουρπουροπούλια και ο Μέγας Ζαχαρότευτλος θα χρειαστεί να κάνει το θαύμα του για να την βγάλει από το σοκ. Τελικά, ένα βράδυ, τα όνειρα των Λιχούδηδων θα γίνουν εφιάλτης και η Λιχουδοχώρα θα γεμίσει από γαϊδουράγκαθους. Όμως οι λέσχες κεντήματος θα ξεφυτρώσουν παντού και η αντίσταση των Λιχούδηδων θ’ αρχίσει να οργανώνεται.

«Τα βιβλία της Μαρίας» κυκλοφορούν από τις εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής» και απευθύνονται σε μικρότερα παιδιά και είναι μια μαγική περιπέτεια τόλμης, ευαισθησίας και αλληλεγγύης που μαθαίνει τα παιδιά να αγαπάνε τα βιβλία.

«Το καπλάνι της βιτρίνας», «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου», αλλά και η «Μωβ Ομπρέλα» και το «Κοντά στις ράγες» είναι ορισμένα μόνο από τα αριστουργήματα της Άλκης Ζέη, τα οποία αξίζει να διαβάσουν οι μικροί (και μεγαλύτεροι) αναγνώστες. Τα βιβλία κυκλοφορούν από τις εκδόσεις «Μεταίχμιο».

Το «Καπλάνι της βιτρίνας» γράφτηκε από την Άλκη Ζέη όσο η συγγραφέας ζούσε ως πολιτική πρόσφυγας στη Μόσχα. Μέσα από το βιβλίο βλέπουμε την ιστορία δυο μικρών κοριτσιών που μεγαλώνουν στη Σάμο με την οικογένειά τους. Στα κορίτσια αρέσουν οι ιστορίες από την ελληνική μυθολογία που τους λέει ο παππούς τους, όμως περισσότερο τους αρέσουν οι ιστορίες και τα νέα που φέρνει ο ξάδερφός τους, που είναι φοιτητής στην Αθήνα. Και όλα αυτά συμβαίνουν, ενώ στην Ελλάδα εγκαθιδρύεται η δικτατορία του Μεταξά το 1936...

Στον «Μεγάλο περίπατο του Πέτρου» μπορούμε να διαβάσουμε τις περιπέτειες του μικρού Πέτρου κατά τη διάρκεια της Κατοχής στην Αθήνα. Εκείνα τα δύσκολα χρόνια ο Πέτρος δεν διστάζει να συμμετάσχει στην Αντίσταση μαζί με την αδερφή του και τους φίλους του, για να γνωρίσει ο τόπος μας καλύτερες μέρες.

«Ο θησαυρός της Βαγίας» της Ζωρζ Σαρή, μας εξιστορεί τις περιπέτειες μιας παρέας παιδιών που περνούν τις καλοκαιρινές τους διακοπές στην Αίγινα. Εκεί τους επισκέπτεται μια οικογενειακή φίλη που δουλεύει ως βοηθός ψυχιάτρου. Όσο τους μιλάει για έναν ασθενή της, τα παιδιά καταλαβαίνουν ότι κάπου στο νησί ίσως να είναι κρυμμένες πολλές χρυσές λίρες!  Έτσι αρχίζει η αναζήτηση του χαμένου θησαυρού...

Αν όλα τα παιδιά της Γης πιάναν γερά τα χέρια, κορίτσια, αγόρια στη σειρά και στήνανε χορό, ο κύκλος θα γινότανε πολύ πολύ μεγάλος κι ολόκληρη τη Γη μας θ’ αγκάλιαζε, θαρρώ. Στο «Γαϊτανάκι» της Ζωρζ Σαρή διαβάζουμε πώς θα μπορέσει ο γέρος σοφός να βοηθήσει την ειρήνη να απλωθεί στη Γη. Μήπως αν πειστούν όλα τα παιδιά της Γης μια ορισμένη μέρα και ώρα να ενώσουν τα χέρια τους σχηματίζοντας μια τεράστια αλυσίδα που θα αγκαλιάσει τον πλανήτη; Τα βιβλία κυκλοφορούν από τις εκδόσεις «Πατάκη».

«Ο Ασπροδόντης» του Τζακ Λόντον είναι ένα μυθιστόρημα που αφηγείται τις περιπέτειες ενός μικρού λύκου στον παγωμένο αρκτικό κόσμο που από μικρό κουτάβι πλησίασε τους ανθρώπους, οι οποίοι του πρόσφεραν προστασία, ζεστασιά και τροφή. Σιγά σιγά εγκαταλείπει τον κόσμο της άγριας φύσης και υποτάσσεται σε αυτούς. Σύντομα όμως θα γνωρίσει τον βίαιο κόσμο των άγριων ζώων και τον εξίσου βίαιο κόσμο των ανθρώπων. Η δύναμη της περιγραφής του Λόντον και η περίτεχνη πλοκή κάνουν το μυθιστόρημα αυτό μια συναρπαστική περιπέτεια.

«Το φάντασμα του Κάντερβιλ» του Όσκαρ Ουάιλντ μας μιλάει για μια παλιά ιστορία που λέει πως εδώ και πολλά χρόνια, στην αγγλική επαρχία, στον Πύργο του Κάντερβιλ κυκλοφορεί ένα φάντασμα: Ο Σερ Σάιμον Κάντερβιλ, ο παλιός ιδιοκτήτης του πύργου. Η είδηση πως ο πύργος είναι στοιχειωμένος διαδίδεται γρήγορα. Κανένας δεν θέλει πια να μένει εκεί, για εκατοντάδες χρόνια... μέχρι το 1930, όπου καταφθάνει η πενταμελής οικογένεια Όουτις, από τη μακρινή Αμερική. Ο Όσκαρ Ουάιλντ με τη γνωστή δεξιοτεχνία του καταφεύγει στη φιλοσοφική αναζήτηση της ουσίας της ζωής.

Τα βιβλία του ποιητή της περιπέτειας και των επιστημονικών επιτευγμάτων, Ιούλιου Βερν, κλασικά έργα, απευθύνονται ιδιαίτερα στο νεανικό κοινό. Η πολύ πλούσια εργογραφία του πλέκει φανταστικούς κόσμους, που όμως δεν στηρίζονται σε παλιούς μύθους, αλλά σε εφευρέσεις και ανακαλύψεις της εποχής του, τις οποίες ο ίδιος εξελίσσει και τελειοποιεί!

Στο έργο «20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα», κλασικό μυθιστόρημα που εκδόθηκε το 1869, περιγράφει το ταξίδι του καθηγητή Αρονάξ μέσα στο υποβρύχιο του πλοιάρχου Νέμο «Ναυτίλος». Ενδεικτικό της ευφυΐας και της επιστημονικής φαντασίας του Ι. Βερν είναι ότι ο «Ναυτίλος» του ξεκινάει το ταξίδι του πριν από την κατασκευή του πρώτου υποβρυχίου («Gymnote»), το οποίο κατασκευάστηκε στα 1887, δοκιμάστηκε στα 1898, ενώ χρησιμοποιήθηκε για αναγνωριστικές αποστολές και τορπιλισμούς το 1914!

Το έργο του Ι. Βερν «Από τη Γη στη Σελήνη» δημοσιεύθηκε το 1865. Διηγείται, με φαντασία και χιούμορ, την ιστορία του προέδρου ενός συλλόγου βετεράνων του αμερικανικού εμφυλίου, του Μπάρμπικέιν, ο οποίος αποφασίζει να κατασκευάσει ένα τεράστιο κανόνι, την «Κολομπιάδα», και να εκτοξεύσει με αυτό ένα βλήμα ως τη Σελήνη. Μετά την παρέμβαση ενός τολμηρού Γάλλου, του Μισέλ Αρντάν, στο τέλος του μυθιστορήματος εκτοξεύονται μέσα στο βλήμα και τρεις άνθρωποι: Ο Μπάρμπικέιν, ο Αρντάν και ο πλοίαρχος Νίκολ. Το ταξίδι προς και γύρω από τη Σελήνη περιγράφεται στο βιβλίο «Γύρω από τη Σελήνη», που κυκλοφόρησε το 1870.

«Η τελευταία μαύρη γάτα» του Ευγένιου Τριβιζά απευθύνεται σε μεγαλύτερα παιδιά και είναι μια συναρπαστική περιπέτεια που συνδυάζει τον λυρισμό με το χιούμορ, τη συγκίνηση με το μυστήριο, την απόγνωση με την ελπίδα, αποτελώντας παράλληλα ένα δριμύ «κατηγορώ» εναντίον του ρατσισμού και της δεισιδαιμονίας. Σε ένα μακρινό νησί τα μέλη μιας μυστικής αδελφότητας προληπτικών πιστεύουν ότι οι μαύρες γάτες φέρνουν γρουσουζιά και αποφασίζουν να τις εξολοθρεύσουν με δηλητήρια, παγίδες και χίλιους δύο απάνθρωπους τρόπους. Σε λίγο έχουν σχεδόν επιτύχει τον σκοπό τους. Μόνο μια μαύρη γάτα έχει απομείνει ζωντανή. Τα μέλη της αδελφότητας είναι αποφασισμένα να τη βρουν και να την εξοντώσουν. Αλλά και η γάτα είναι αποφασισμένη να επιζήσει. Αυτή είναι η ιστορία ενός ανελέητου διωγμού, ενός απελπισμένου έρωτα, μιας πικρής προδοσίας - αυτή είναι η ιστορία της τελευταίας μαύρης γάτας.

Το βιβλίο της Μαρίας Παπαγιάννη «Πες το μ' ένα παραμύθι... Οι περιπέτειες του Νιλς», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Πατάκη», είναι ένα τρυφερό, παιχνιδιάρικο παραμύθι για τα παιδιά, βασισμένο στο βιβλίο της Σέλμα Λάγκερλεφ «Το θαυμαστό ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον». Η Μ. Παπαγιάννη, συντροφιά με την Μυρτώ Δεληβοριά στην εικονογράφηση του βιβλίου, πράγματι, βρίσκουν τον τρόπο και μιλάνε, χωρίς διδακτισμούς, κατευθείαν στην καρδιά και το μυαλό των παιδιών ενεργοποιώντας τη φαντασία τους. «Βρε, πες το με ένα παραμύθι», σημειώνεται στην αρχή του βιβλίου και πράγματι καλούν τα παιδιά, μαζί με τον Νιλς, να ανακαλύψουν τη χαρά να αγωνίζεσαι για όσους και όσα αγαπάς και πιστεύεις. Ένα παραμύθι για την ελευθερία, το σεβασμό, την εκτίμηση. Ένα αγόρι, ένα κοπάδι αγριόχηνες, ένας αετός θα συναντηθούν στα σύννεφα και θα μοιραστούν περιπέτειες, φόβους, εχθρούς... Ο Νιλς ήταν ένα κακότροπο και τεμπέλικο αγόρι, που φερόταν άσχημα στους ανθρώπους και τα ζώα. Πετώντας με τις αγριόχηνες για έναν ολόκληρο χρόνο, θα ζήσει φοβερές περιπέτειες και θα επιστρέψει σοφότερος και γεμάτος αγάπη.

Το «Λέγε ο ένας λέγε ο άλλος» της Μαρίας Παπαγιάννη και του Θάνου Μικρούτσικου είναι ένα υπέροχο βιβλίο - cd, που μιλάει για «ταξίδια σε έναν κόσμο μαγικό», που μας λέει «ιστορίες για να βρούμε της ζωής το μυστικό». Τραγουδούν οι Μίλτος Πασχαλίδης, Κώστας Θωμαΐδης, Άννα Λινάρδου και ο Θ. Μικρούτσικος. Μια ιδιαίτερη δουλειά για μικρούς και μεγάλους. Τρεις ιστορίες, τρία ταξίδια. Δέκα τραγούδια που μπλέκονται μέσα στον ιστό της αφήγησης. Πάντα αναζητώντας τα πιο πολύτιμα. Οι ήρωες ψάχνουν κάτι που έχασαν ή κάτι που δεν βρήκανε ακόμα. Θα φτάσουν ως την άκρη του κόσμου για να συναντήσουν τον Μεσιάν που με αντάλλαγμα μια ωραία ιστορία προσφέρει ένα πιάτο ζεστή, μαγική σούπα. Και, πράγματι, αξίζει να φτάσεις και ως την άκρη του κόσμου ή αλλιώς κάθε μέρα είναι και μια μικρή ιστορία, μια μικρή περιπλάνηση, ένα ταξίδι για τις μικρές και τις μεγάλες χαρές… «Η ιστορία των πειρατών και του κάπτεν Τζίμι», «Το αίνιγμα του Τρουλ» και η «Απαγορευμένη Λέξη» μας καλούν να τις ανακαλύψουμε, να τις διαβάσουμε και να τις τραγουδήσουμε!

Μια παπαρούνα, ένας κατιφές κι ένα κυκλάμινο αποφασίζουν να πραγματοποιήσουν ένα ταξίδι για να φτάσουν στο μπλε της θάλασσας. Στο ταξίδι τους τούς συνοδεύει ο ήλιος. Θα συναντήσουν όμως στο δρόμο τους τα σύννεφα… Ένα ταξίδι γεμάτο χρώματα, που θα ενθουσιάσει τους μικρούς αναγνώστες! Το βιβλίο «Ένα ταξίδι στα χρώματα» της Άννας Πλιάτσικα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

Τα «Παραμύθια της πολυταξιδεμένης Αλεπούς» της Ζωής Βαλάση, είναι μια συλλογή με λαϊκά παραμύθια και τραγουδάκια απ’ όλον τον κόσμο.
«Παραμύθια χωρίς σύνορα» που, πριν γίνουν βιβλίο, ήταν ζωντανή αφήγηση, τραγούδια, λόγια φτερωτά, ελεύθερα, πολύχρωμα, σαν μάγοι, σαν πεχλιβάνηδες και σαν ταξιδευτές, που πήραν μαζί τους χιλιάδες παιδιά στο πέταγμά τους, πριν φτάσουν, βιβλίο πια, στα δικά σας χέρια...

Στο βιβλίο «Συνηθισμένες και ασήμαντες», η Εύη Κοντόρα μας «ξεναγεί» στη λαχτάρα του μικρού Μάκη ν’ αποκτήσει κατοικίδιο, στην ανάμνηση μιας αξέχαστης φιλίας, στην αγωνία του Σταύρου για την καινούργια γειτονιά, στις αποτυχημένες χριστουγεννιάτικες διακοπές μιας παρέας παιδιών, σε μια συνηθισμένη νύχτα παράστασης για τα μέλη της παιδικής χορωδίας «Παλεστρίνα», στα ξεχασμένα γενέθλια του Στράτου, στο μυστήριο του νυχτερινού επισκέπτη, στη «βαρετή» μέρα της Στέφης και του Νικόλα, σ’ ένα σαββατιάτικο μπέιμπι-σίτινγκ και στο πώς ο Θεόφιλος άρχισε να κρατάει ημερολόγιο. Αν ενωθούν όλα αυτά, φτιάχνουν την εικόνα ενός βιβλίου με «συνηθισμένες» ιστορίες, τις οποίες «έντυσε» με τα «ζεστά» σχέδιά της η Ζωή Κυτοπούλου. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

Ναι, είναι συνηθισμένες αυτές οι ιστορίες, καθημερινές. Είναι όμως και ασήμαντες;… Κάποιοι θα έλεγαν πως είναι, γιατί δεν εκπλήσσουν κανέναν. Οι ήρωές τους δεν μπλέκουν σε απίθανες περιπέτειες, δεν παλεύουν με τρομερούς εχθρούς, δεν σώζουν τον κόσμο από καταστροφές. Δεν έχουν τίποτα το ασυνήθιστο, τίποτα ξεχωριστό. Σε αυτούς θα μπορούσε η καθεμιά και ο καθένας μας ν’ αναγνωρίσει τον εαυτό του.

Αν όμως δούμε αυτές τις ιστορίες από άλλη οπτική γωνία, τότε το «συνηθισμένο» και το «ασήμαντο» χάνουν το «αδιάφορο» περίγραμμά τους και αποκτούν ένα διαφορετικό νόημα. Ίσως γιατί, τελικά, η πιο όμορφη, η πιο μαγική, η πιο υπέροχη περιπέτεια που μπορούμε να ζήσουμε είναι η εκπληκτική περιπέτεια της δικής μας ζωής…

Το βιβλίο «Ζάχρα και Νικόλας: οι ιστορίες τους» της Σοφίας Πανίδου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Παπαδόπουλος». Στη μια σελίδα ειρήνη, στην άλλη πόλεμος. Δύο παιδιά αντικριστά, δύο ζωές με λόγια κοινά, δύο δρόμοι παράλληλοι που θα τα οδηγήσουν κοντά. Χρησιμοποιώντας ελάχιστο κείμενο, απλά ερωτήματα που κάνουν τα παιδιά και με πολύ δυνατές εικόνες της Mariona Cabassa στήνει ένα τρυφερό παραμύθι με άξονα το Προσφυγικό. Παρακολουθούμε την ιστορία δύο παιδιών. Στη μία σελίδα η ζωή της Ζάχρα, ο πόλεμος, η αναγκαστική προσφυγιά... και στην άλλη η ζωή του Νικόλα, η ειρήνη και η ασφάλεια. Αλήθεια, πόσο διαφορετικό νόημα βρίσκεται στη φράση, «μαμά, πότε θα φτάσουμε;».

Η ανθολογία διηγημάτων με θέμα τη μετανάστευση με τίτλο «Γεια σου, φίλε»  κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

Στόχος του βιβλίου είναι η αποσαφήνιση (μέσα από ένα πιο προσιτό μέσο, όπως η λογοτεχνία) των πραγματικών αιτιών των κοινωνικών αντιθέσεων, που βρίσκονται στην ταξική θέση του κάθε ανθρώπου μέσα στα εκμεταλλευτικά συστήματα. Η προσέγγιση του θέματος με πιο κατανοητούς στα παιδιά τρόπους είναι δυνατό να συμβάλει στην ανάπτυξη του πνεύματος αλληλεγγύης μεταξύ των μεταναστών και των Ελλήνων εργαζομένων, να καλλιεργήσει το σεβασμό στη διαφορετικότητα και να προωθήσει τη φιλία ανάμεσα στους λαούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου