ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Πέμπτη 7 Μαΐου 2020

1986 Π.Ν.Π που απαγόρευε τις αυξήσεις


Η Ελλάδα παραλύει, 7/5/1986, όταν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα κατέρχονται σε απεργία.

Οι απεργοί διαμαρτύρονταν για την εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης (Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που απαγόρευε τις αυξήσεις) και για τις κυβερνητικές παρεμβάσεις στο συνδικαλιστικό κίνημα («εκπαραθύρωση» της νόμιμης διοίκησης της ΓΣΕΕ).


Η απαγόρευση αυξήσεων και άλλα τερτίπια

Το καλοκαίρι του 1985,το ΠΑΣΟΚ έκανε το μεγάλο βήμα, στη δεξιόστροφη πορεία οικονομικής πολιτικής, που εκφράστηκε ανάγλυφα με την εισοδηματική πολιτική που απαγόρευε να δοθούν αυξήσεις μισθών και συντάξεων, όχι μόνο στο δημόσιο, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα,ενώ παράλληλα προχώρησε σε μεθοδεύσεις για την υπονόμευση του θεσμού της ΑΤΑ, σε μια πορεία προς την πλήρη κατάργησή της. Ενώ, παραμονές των βουλευτικών εκλογών του 1985, καλούσε τους εργαζόμενους να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ "για ακόμη καλύτερες μέρες", με το σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης ακολούθησαν χειρότερες μέρες. ΟΚώστας Σημίτης παρέλαβε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, έχοντας εξασφαλίσει τη στήριξη των Βρυξελλών και του ΣΕΒ, εφάρμοσε με ευλαβική συνέπεια το διετές πρόγραμμα μονόπλευρης λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων. Ενα από τα βασικά στοιχεία του διετούς προγράμματος λιτότητας, ήταν η αντιλαϊκή εισοδηματική πολιτική που επέβαλε τη δραστική μείωση της αγοραστικής δύναμης των μισθών και συντάξεων με: α) την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που απαγόρευε τη χορήγηση αυξήσεων στους μισθούς και συντάξεις, τόσο στο δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Οσοι τόλμησαν να παραβιάσουν αυτή την ανάλγητη εισοδηματική πολιτική, κλήθηκαν να πληρώσουν τα τσουχτερά πρόστιμα. Τέτοιο πρόστιμο επιβλήθηκε και στο "Ρ", με απόφαση που έχει την υπογραφή του Κ. Σημίτη, επειδή έδωσε αυξήσεις στο προσωπικό του! β) τη νόθευση του συστήματος της ΑΤΑ, που - με την εφεύρεση του "εισαγόμενου πληθωρισμού" - μείωνε το ποσοστό αύξησης των μισθών και συντάξεων από την άνοδο του επίσημου τιμαρίθμου, κατά το ποσοστό του εισαγόμενου πληθωρισμού. Αξίζει, για την ιστορία, ν' αναφερθεί ότι το φθινόπωρο του 1987 ο Κ. Σημίτης παραιτήθηκε από υπουργός Εθνικής Οικονομίας, επειδή ήθελε να συνεχιστεί η αντιλαϊκή πολιτική λιτότητας με την παράταση του χρόνου εφαρμογής των μέτρων του προγράμματος "σταθεροποίησης"...

Η κατάργηση της ΑΤΑ

Τον Απρίλη του 1990,που η κυβέρνηση της ΝΔ κατάφερε με την ψήφο του κ. Κατσίκη να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, ο πρώτος νόμος που έφερε στη Βουλή πρόβλεπε την κατάργηση της ΑΤΑ, με το επιχείρημα ότι... αυτό το σύστημα δεν προστατεύει, αλλά υπονομεύει την αγοραστική δύναμη των μισθών και συντάξεων. Και επικαλέστηκε αυτό το επιχείρημα η ΝΔ, γιατί είχαν φροντίσει στην περίοδο 1985 - 1990 οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ να μετατρέψουν το θεσμό της ΑΤΑ από μηχανισμό προστασίας των μισθών και συντάξεων σε μηχανισμό ...αυτόματης τιμαριθμικής απώλειας.Αν και το ΠΑΣΟΚ, από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είχε καταγγείλει την κυβέρνηση της ΝΔ να καταργήσει θεσμοθετημένη ΑΤΑ, με την επάνοδό του στην κυβερνητική εξουσία τον Οκτώβρη του 1993, αντί να επαναφέρει την ΑΤΑ, συνέχισε την εισοδηματική πολιτική, που συμβάλλει στη λεηλασία των μισθών και συντάξεων.

Η ουσία είναι πως η κατάργηση της ΑΤΑ - ως θεσμού προστασίας της αγοραστικής δύναμης των μισθών και συντάξεων - είχε τεθεί στο στόχαστρο του ΣΕΒ, της ΕΟΚ, του ΟΟΣΑ, του ΔΝΤ και άλλων κέντρων στήριξης και υποστήριξης των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων, που ζητούσαν επίμονα την κατάργησή της. Και αξίωναν την κατάργηση της ΑΤΑ, γιατί αποτελούσε, από τη μια, τη βάση διαμόρφωσης της εισοδηματικής πολιτικής στο δημόσιο τομέα (που ήταν οι αυξήσεις γύρω από το ύψος του επίσημου πληθωρισμού) και, ταυτόχρονα, την αφετηρία για τη διεκδίκηση μεγαλύτερων αυξήσεων στον ιδιωτικό τομέα. Τώρα, χωρίς την ΑΤΑ, η εκάστοτε κυβέρνηση ορίζει την εισοδηματική πολιτική, με αυξήσεις - ψίχουλα για τους δημοσίους υπαλλήλους (ορίζονται με υπεραισιόδοξες προβλέψεις για την πορεία του πληθωρισμού, που πάντα κλείνει σε μεγαλύτερα επίπεδα). Και καθώς η εισοδηματική πολιτική του δημόσιου τομέα αποτελεί τον πιλότο, ανάλογη είναι και η εισοδηματική πολιτικού στον ιδιωτικό τομέα.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η ιστορία έχει αποδείξει πως δεν ισχύει η αντιδραστική θεωρία, πως δήθεν φταίνε οι μισθοί για τον πληθωρισμό. Και αυτό είναι κάτι που τεκμηριώνεται από το γεγονός ότι: Στην πρώτη τετραετία του ΠΑΣΟΚ (1982 - 1985, που δόθηκαν αυξήσεις μισθών και συντάξεων, όσο περίπου και ο πληθωρισμός και ίσχυε μια αρκετά καλή ΑΤΑ), ο πληθωρισμός παρουσίασε πτωτική πορεία. Από 24,5% το 1981 έπεσε το 1984 στο 18,4%. Με την εφαρμογή εισοδηματικής πολιτικής λιτότητας (απαγόρευση μισθολογικών αυξήσεων και νόθευση της ΑΤΑ), ο πληθωρισμός παρουσίασε ανοδική πορεία. Το 1985, που δε δόθηκε η τρίτη δόση της ΑΤΑ, ο πληθωρισμός έκλεισε στο 19,3% και το 1986 που δε δόθηκαν καθόλου αυξήσεις έκλεισε στο 23%!Το ίδιο έγινε και το 1990. Ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ κατάργησε την ΑΤΑ και "έφαγε" τις αυξήσεις των μισθωτών και συνταξιούχων για το πρώτο τετράμηνο, ο πληθωρισμός, σε μέσα επίπεδα, ανέβηκε στο 20,4% από 13,7% που είχε κλείσει το 1989.

Και δυστυχώς, τώρα που η ΑΤΑ έχει ...ξεχαστεί και από τα συνδικάτα, κυβέρνηση και βιομήχανοι έχουν βάλει πλώρη για την κατάργηση της Γενικής Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που ορίζει τον κατώτατο μισθό και το κατώτατο μεροκάματο, ώστε να μπορούν να μειώσουν σε ακόμη πιο χαμηλά επίπεδα την αγοραστική δύναμη των μισθών και συντάξεων. Στα πλαίσια αυτά, κινείται και το νέο μισθολόγιο, που αφήνει στον αέρα το "επίδομα απόδοσης".

2 σχόλια:

  1. Μια χαρά ξέπλυνε τον Καπιταλισμό το ΠΑΣΟΚ με τον ...παπατζή την 8ετία 1981 1989. Επαιξε καλλιτεχνικά ...το φιλοσοβιετικό χαρτί.... έτοιμα στρωμένα απο την ...ΕΔΑ... βρήκε και τις ιδεολογικές στρεβλώσεις στο πρόγραμμα του ΚΚΕ που δεν είχαμε στρατηγικό στόχο τον Σοσιαλισμό και εγκλώβισε όλους τους αγώνες που έγιναν στον καπιταλισμό. Και βέβαια δεν αποτελούσε λύση αυτό που ξεστόμισε ο ...άθλιος φαράκος.... πως θα μπορούσαμε χωρίς την διάσπαση του 1968 να είχαμε αναλάβει εμείς το ρόλο του ΠΑΣΟΚ. Τα είδαμε αυτά το 2015 2019 με την ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΥΒΕΡΗΣΗ δηλαδή το ΠΑΣΟΚ 2. Η Λύση βρίσκεται στην κατάργηση των πολιτικών μετώπων και σταδίων που έγινε στο 15ο συνέδριο του 1996... με την Κοινωνική συμμαχία με στόχο τον Σοσιαλισμό. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ...ενωμένη αριστερά το 1974.... ανοχή στο ΠΑΣΟΚ και ψήφο στους 2ους γύρους δημοτικών εκλογών ...πραγματική αλλαγή 2η κατανομή.... το 1981 για να φύγει η ...κακιά δεξιά.... Σαρτζετάκης το 1985 12ο Συνέδριο 1987... Κοινό πόρισμα ΚΚΕ ΕΑΡ.... συνασπισμός της αριστεράς και της προόδου το 1989 συμμετοχή σε δύο κυβερνήσεις στο έδαφος του καπιταλισμού έφοδος απο την αριστερίστικη τροτσκιστική συμμορία Γράψας Δελαστίκ Ρούσης Χάγιος Βαλαβάνη Κοτζιάς κ.α για να παρασύρουν εκτός κόσμο για να ανοίξει ο δρόμος στην δεξιά οπορτουνιστική συμμορία ΦΑΡΑΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ ΔΑΜΑΝΑΚΗ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ ΑΛΑΒΑΝΟΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ κ.α να επικρατήσουν το 1991... Ολοι έσπασαν τα μούτρα τους. Το ΚΚΕ βρήκε τον σωστό δρόμο και η πορεία αυτών που τάχα διαφωνούσαν κοινή στο σύριζα. ...η αριστερά είναι πολύ μεγάλη..... ΟΥΦΦΦΦΦΦΦΦΦ........ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου