ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Τετάρτη 6 Μαΐου 2020

Το κλείσιμο της Μακρονήσου


Ο Πλαστήρας εξαγγέλλει, 6/5/1950, το κλείσιμο της Μακρονήσου. Η λειτουργία όμως αυτού του τόπου εξορίας και μαρτυρίου θα συνεχιστεί έως το 1954.

Στις 19 Φλεβάρη 1947 αποφασίζεται από την κυβέρνηση Μαξίμου η ίδρυση του στρατοπέδου πολιτικών κρατουμένων στη Μακρόνησο, κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου.

Η Μακρόνησος, νησί έκτασης 18 χ.μ.2 περίπου, βρίσκεται σε απόσταση 5 χ.μ. από το Λαύριο, της ανατολικής ακτής Αττικής. Είναι Κοινοτική γη, και υπάγεται διοικητικά στην κοινότητα Κορυσσιάς.
Προβάλλει ως τεράστιος μακρόστενος βράχος, στο δίαυλο του Λαυρίου, με ελάχιστες συστάδες πεύκων, και θάμνους. Οι φυσικές γέφυρες της Ωραίας Ελένης, καθώς και τα ιστορικά ίχνη που σώζονται, (πρωτοελλαδικός οικισμός, θεμέλια αρχαίων κτισμάτων), είναι οι μοναδικές ενδείξεις εποικισμού του νησιού. Χρησιμοποιείται στις αρχές του αιώνα μας, σαν τόπος εξορίας αιχμαλώτων πολέμου, (1912 - 13) και αργότερα για προσωρινή διαμονή προσφύγων της Μικρασιατικής καταστροφής.

Η Μακρόνησος άρχισε να λειτουργεί σαν Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης από τα μέσα του 1947. Εδώ συγκεντρώθηκαν:
  •     Νεοσύλλεκτοι φαντάροι από διάφορες πειθαρχικές μονάδες του στρατού.
  •     Αξιωματικοί του ΕΛΑΣ, έφεδροι και μόνιμοι.
  •     Πολιτικοί εξόριστοι (άνδρες, γυναίκες και παιδιά) από τα διάφορα στρατόπεδα πολιτικών κρατουμένων π.χ. Άη Στράτη, Ικαρία, Λήμνο, Τρίκερι κ.α.
  •     Προληπτικώς συλληφθέντες πολίτες στις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις εναντίον του Δημοκρατικού Στρατού.
  •     Υπόδικοι Πολιτικοί Κρατούμενοι που βρίσκονταν στις διάφορες φυλακές της χώρας και που προορίζονταν να δικαστούν από τα έκτακτα Στρατοδικεία.


Η καθημερινή ζωή των κρατουμένων ήταν αυστηρά στρατιωτική, με βάρβαρη πειθαρχεία. Δηλαδή προσκλητήρια, αναφορές, καψόνια, εγκλεισμός στα πειθαρχεία, ώρες στον ήλιο ή στη βροχή και το κρύο, βασανιστήρια, ξυλοδαρμοί και τέλος, απροσχημάτιστες δολοφονίες, με αποκορύφωμα τη μεγάλη σφαγή στο ΑΕΤΟ, το Φλεβάρη - Μάρτη του 1948. Το συσσίτιο ήταν άθλιο, το νερό ελάχιστο ή και σπάνιο, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ουσιαστικά ανύπαρκτη.

Τα στρατόπεδα της Μακρονήσου Στρατόπεδα Μακρονήσου

Η γνωριμία με τα στρατόπεδα αρχίζει από το βορρά και καταλήγει στο Νότο, όπως φαίνεται στον παρακείμενο χάρτη. Δηλαδή δεν γίνεται με τη χρονολογική σειρά που εγκαταστάθηκαν στο νησί.

Τα Στρατόπεδα από Βορρά προς Νότο είναι:
  •     Το Στρατόπεδο Πειθαρχημένης Διαβίωσης των πολιτικών εξόριστων.
  •     Το Β' Τάγμα Σκαπανέων (αργότερα ονομάσθηκε Β' Ειδικό Τάγμα Οπλιτών - ΒΕΤΟ). Από το θέρος του 1949 περιλάμβανε και το στρατόπεδο αναμόρφωσης πολιτικών εξόριστων που ονομαζόταν «Ειδικό Σχολείο Αναμορφώσεως Ιδιωτών» (ΕΣΑI).
  •     Το Α' Τάγμα Σκαπανέων (αργότερα ονομάσθηκε Α' Ειδικό Τάγμα Οπλιτών - ΑΕΤΟ). Από το θέρος του 1949 περιλάμβανε και στρατόπεδο Αναμόρφωσης Πολιτικών Εξόριστων (ΕΣΑΙ) καθώς και το στρατόπεδο των εξόριστων γυναικών που μεταφέρθηκαν εκεί από το Τρίκκερι.
  •     Το Γ' Κέντρο Παρουσιάσεως Αξιωματικών.
  •     Το Γ' Κέντρο Σκαπανέων (αργότερα ονομάσθηκε Γ' Ειδικό Τάγμα Οπλιτών - ΓΕΤΟ).
  •     Οι «Στρατιωτικές Φυλακές Αθηνών» (ΣΦΑ)
 

 

4 σχόλια:

  1. 18 Φλεβάρη του 1947 το Αστικό κράτος ανοίγει τη Μακρόνησο και είναι ... απόλυτα φυσιολογικό.... ΤΑΞΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ έκαναν απο το 1943... και πήγαιναν βήμα βήμα να σωθούν με το ένα πόδι στο τάφο. 30 μήνες απο την αποχώρηση των Γερμανών με το ΚΚΕ να μην έχει στόχο την εξουσία εγκλωβισμένοι στο ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ...λαοκρατία....ομαλότητα....ευρωκομουνισμός.... βαδίζαμε προς την καταστροφή με ενα ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ να προσπαθεί να αποτρέψει το μοιραίο. Η μοναδική Κομματική αποκατάσταση σε παραβίαση του ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΣΜΟΥ είναι του ΑΡΗ επειδή δεν υπήρχε συλλογική λειτουργία του κόμματος τα λέει όλα. Αντι να βρεθούν στις φυλακές και εξορίες τα παρασιτα του καπιταλισμού βρέθηκαν όσοι τους πολέμησαν γιατί ...άλλο φασισμός και άλλο καπιταλισμός.... ΟΥΦΦΦΦΦ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Αριστερός Πλαστήρας των ...δημοκρατικών δυνάμεων.... που θα έκλεινε την Μακρόνησο που δεν έκλεισε και Δολοφόνησε τον Μπελογιάννη που ...άλλοι.... του αρνήθηκαν την υποψηφιότητα ενώ έβαλαν τον ...Γλέζο.... Ενας λαός που πολέμησε και θυσιάστηκε το 1941 1944 στη συνέχεια σταυρώθηκε και θυσιάστηκε δεμένος χειροπόδαρα απο την οπορτουνιστική αντεπανάσταση που και μέσα στα στρατόπεδα συγκεντρώσεως έπαιξε το καταστροφικό διαβρωτικό διαλυτικό της ρόλο στο να λυγίσουν οι σύντροφοι. Και δεν μιλάω για απλούς ανθρώπους που φυσιολογικά δεν άντεξαν σε αυτή την θηριωδία. Μιλάω για τους φορείς των οπορτουνιστικών απόψεων. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Την ώρα που γινόταν η μεγάλη σφαγή του 1948 στην Μακρόνησο δολοφονήθηκε στην Θεσσαλονίκη ο Ζεύγος που πήγαινε να συναντήσει ...την επιτροπή του ΟΗΕ.... για το πως θα αποφευχθεί ο ...εμφύλιος σπαραγμός.... Και μιλάω πάντα για τις συλλογικές αποφάσεις. ...πραγματικότητα πικρή οδυνηρή και μονόπλευρη..... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η προγιαγιά μου η Ουρανία Τζάλα οδηγήθηκε στην Μακρονησο αφού πρώτα ξυλοκοπηθηκε αγρίως στην πλατεία του χωριού. Ο προπάππους μου Νικολαος Τζάλας οδηγήθηκε την ίδια περίοδο στην Γυαρο. Ανακάλυψαν στον στάβλο τους όπλα . Ο γιος τους Βασιλης Τζάλας ήταν αντάρτης στα βουνά. Ή προγιαγιά μου η Ουρανία έπειτα από τον ξυλοδαρμό της και την εξορία πέρασε την υπόλοιπη της ζωή στο κρεβάτι με προβλήματα στην μέση . Δεν μπορούσε να σταθεί όρθια παρα μόνο λιγα λεπτά,πέθαναν και οι δύο με σαράντα μέρες διάφορα όταν ήμουν δέκα χρονών .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου