ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Τρίτη 26 Μαΐου 2020

«Γκριζάρει» σύνορα, μεγαλώνει τους κινδύνους η εμπλοκή στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ

Σε μεγάλες περιπέτειες βάζει τον ελληνικό λαό και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας η πολιτική της εμπλοκής στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ που ακολουθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη στήριξη όλων των αστικών κομμάτων, πολιτική που μεταξύ άλλων δίνει αέρα στα πανιά της τουρκικής επιθετικότητας.

Τελευταίο τέτοιο δείγμα όσα συνέβησαν τις προηγούμενες μέρες στη θέση Μελισσοκομείο Φερρών, ανατολικά του ποταμού Εβρου, σε
σημείο που ανήκει στην ελληνική επικράτεια, εκεί όπου η πρεμούρα της κυβέρνησης για την επέκταση του αντιμεταναστευτικού φράχτη σε σημείο όπου υποχωρούν τα νερά του ποταμού, έδωσε την ευκαιρία στην Τουρκία να προβάλει τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της.

Η Τουρκία επέδωσε στην Ελλάδα διακοίνωση, με την οποία ζητούσε η ελληνική πλευρά να της γνωρίσει προκαταβολικά τις συντεταγμένες κατασκευής του φράχτη, ενώ το τουρκικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του μέσα στο Σαββατοκύριακο αμφισβήτησε ευθέως τη Συνθήκη της Λοζάνης, ισχυριζόμενο πως «η κοίτη του ποταμού που οριοθετεί το τουρκο-ελληνικό χερσαίο σύνορο το 1926 έχει αλλάξει σημαντικά λόγω φυσικών και τεχνητών παραγόντων και επομένως δεν υπάρχουν κοινά συμπεφωνημένες γεωγραφικές συντεταγμένες στη συγκεκριμένη περιοχή του συνόρου που να είναι συμβατές με τη συμφωνία (Πρωτόκολλο) του 1926». Πρόσθετε δε πως η «παραβίαση» από τη μεριά της Ελλάδας «εμποδίστηκε αμέσως από τις αρμόδιες αρχές μας, οι οποίες πήραν τα απαραίτητα μέτρα», καταλήγοντας ότι «δεν θα ανεχτούμε, σε καμία περίπτωση, κανένα τετελεσμένο στα σύνορά μας».

Να σημειωθεί πως το εν λόγω Πρωτόκολλο, που υπογράφτηκε στην Αθήνα το 1926 (περιελάμβανε τα συμπεράσματα της επιτροπής που συγκροτήθηκε με το άρθρο 5 της Συνθήκης της Λοζάνης), ορίζει με ακρίβεια τα ελληνοτουρκικά σύνορα στην περιοχή και μεταξύ άλλων προβλέπει πως στη χάραξή της η συνοριακή γραμμή παραμένει σταθερή και δεν ακολουθεί τις μετατοπίσεις της κοίτης του ποταμού.

Σύμφωνα με τα όσα είπε την Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας στο «ΣΚΑΪ», η απάντηση στο τουρκικό αίτημα (με διακοίνωση της ελληνικής πρεσβείας στην Αγκυρα) ήταν αρνητική, κατόπιν - σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα του υπουργού - παρατηρήθηκε «κινητικότητα από τουρκικής πλευράς σε ένα σημείο όπου είχαν γίνει προπαρασκευαστικές εργασίες για την κατασκευή αυτού του φράχτη» και τότε το ΥΠΕΞ έστειλε δεύτερη διακοίνωση στον εδώ πρέσβη της Τουρκίας, «απαιτώντας να μην υπάρχει η παραμικρή τουρκική ενέργεια επ' αυτού». Παράλληλα, τόσο το υπουργείο Εξωτερικών όσο και το υπουργείο Αμυνας διέψευσαν κατηγορηματικά πως δυνάμεις του τουρκικού στρατού βρέθηκαν εντός του ελληνικού εδάφους.
 
«Δεν έγινε τίποτα αξιοσημείωτο», λέει ο πρωθυπουργός!

Να σημειωθεί πως η κυβέρνηση, με τη «χείρα βοηθείας» του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και διαφόρων εθνικιστικών κύκλων που έστησαν ένα γαϊτανάκι για το πού βρέθηκαν οι Τούρκοι στρατιωτικοί, έσπευσε να κρύψει τον «ελέφαντα στο δωμάτιο», την ανοιχτή αμφισβήτηση των συνόρων από τη μεριά της Τουρκίας και το γεγονός ότι εκείνη αποθρασύνεται ενθαρρυμένη από το ευρωατλαντικό παζάρι που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη για όλα τα ανοιχτά ζητήματα στην περιοχή, παζάρι όπου συμμετέχει «με τα μπούνια» και η ελληνική αστική τάξη.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είπε χτες βράδυ μιλώντας στο «Star» o Kυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος αναφερόμενος στο θέμα σημείωσε χαρακτηριστικά πως «δεν εκτιμώ ότι συνέβη τίποτα που να είναι αξιοσημείωτο, που να χρίζει τέτοιας συζήτησης»! Ενώ απογειώνοντας τον επικίνδυνο εφησυχασμό, απέδωσε την υπόθεση σε «νευρικότητα» της τουρκικής πλευράς, από την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να επεκτείνει τον φράχτη και στον Νότιο Εβρο, το οποίο όπως είπε θα γίνει.

Την ίδια στιγμή, έσπευδε να τονίσει πως το επίπεδο των διμερών σχέσεων δεν είναι αυτό που θα ήθελε και κάλεσε να πέσουν οι τόνοι. Πρόσθεσε ότι υπάρχει μεν διαφωνία με την Αγκυρα σε μια σειρά ζητήματα, «αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας».
Να σημειωθεί πως την ίδια ώρα, πέρα από τις σχεδόν καθημερινές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, τις εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά και τις υπερπτήσεις που έφτασαν τις 300 - αριθμός πρωτόφαντος - πάνω από ελληνικά νησιά, κατά πηγές από το ΓΕΝ οι παραβιάσεις των ελληνικών χωρικών υδάτων από τουρκικά σκάφη από τις αρχές του χρόνου πλησιάζουν τις 1.000, επίσης αριθμός ρεκόρ σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Χαρακτηριστική περίπτωση η ενέργεια τουρκικών ακταιωρών να φτάσουν λίγα μέτρα από τις ακτές στη νήσο Βάτος στο σύμπλεγμα των Οινουσσών, την προηγούμενη βδομάδα, και να παρενοχλήσουν ελληνικά αλιευτικά και σκάφη του Λιμενικού.

Αλλωστε, ο υπουργός Ν. Δένδιας, ερωτηθείς χτες στον τ/σ «Alpha», αν στην κυβέρνηση υπάρχει αίσθηση ότι οι Τούρκοι είναι έτοιμοι να προκαλέσουν θερμό επεισόδιο στην περιοχή, απάντησε: «Υπάρχει μια κλιμάκωση. Και η κλιμάκωση αυτή, αν καταστεί ανεξέλεγκτη, μπορεί να οδηγήσει οπουδήποτε».

Σε κάθε περίπτωση, ενημέρωση για τα γεγονότα τόσο στον Εβρο όσο και ευρύτερα στα Ελληνοτουρκικά αναμένεται να γίνει σήμερα, από τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας, στα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής, που πρόκειται να συνέλθει στο υπουργείο Αμυνας.
 
Δημιουργεί τετελεσμένα «στο πεδίο και στο τραπέζι» η Τουρκία

Ταυτόχρονα με την κλιμάκωση της προκλητικότητας της Τουρκίας, συνεχίζονται και οι επισημάνσεις για την αξία που έχουν οι «διευθετήσεις», με φόντο βέβαια τις ευρύτερες επιδιώξεις ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ να την κρατήσουν στο «δυτικό μπλοκ».

Μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι «DIM TV», ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είπε ότι «αν η ελληνοκυπριακή πλευρά λάμβανε υπόψη τις προτροπές και προτάσεις της Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) και αν μάθαινε να διαμοιράζεται, δεν θα υπήρχαν αυτές οι εντάσεις». Υποστηρίζοντας ότι προτεραιότητα της Αγκυρας είναι πάντοτε η διπλωματία, σχολίασε: «Εμείς όταν είπαμε "διπλωματία" αυτοί την αντιλήφθηκαν ως αδυναμία. Κι εμείς στείλαμε τα πλοία μας, ξεκινήσαμε τις γεωτρήσεις μας. Σήμερα ποιοι είναι εκεί (σ.σ. στη Μεσόγειο); Τώρα έχουν αποχωρήσει όλοι μέχρι το τέλος της χρονιάς. Ποιος είναι εκεί; Μόνο η Τουρκία είναι εκεί...». Και συνέχισε: «Και η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να συμβιβαστεί με την Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου κάνοντας συμφωνία. Και το μήνυμα στις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου είναι ότι η Τουρκία είναι εδώ. Πρέπει να συνεργαστείτε με την Τουρκία».

Είπε ακόμα ότι η χώρα του έχει δύναμη και στο πεδίο των μαχών και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, επιμένοντας ότι αν δοθούν εγγυήσεις για διαπραγματεύσεις, είναι έτοιμη να αναπροσαρμόσει συνολικά τη στάση της: «Αν η ΤΔΒΚ πει "εμείς συμφωνήσαμε κι έχουν τεθεί υπό εγγύηση τα δικαιώματά μου εδώ, πλέον δεν χρειάζεται γεώτρηση", εμείς τότε θα επανεξετάσουμε την αδειοδότηση στις περιοχές που μας παραχώρησε η ΤΔΒΚ...». Τόνισε βέβαια ότι «και πάλι υπάρχουν οι γεωτρήσεις που συνεχίζω στην υφαλοκρηπίδα νοτιοδυτικά της Κύπρου», μιλώντας για «περιοχές κυριαρχίας μου» (της Τουρκίας) και υπογραμμίζοντας ότι «τα κυριαρχικά δικαιώματά μου δεν τα διαπραγματεύομαι με κανέναν». Επανέλαβε ωστόσο ότι «αν η Ελλάδα και οι άλλοι το βλέπουν θετικά, εμείς είμαστε πάντοτε υπέρ του διαμοιρασμού, είμαστε υπέρ της συνεργασίας...», αλλά και ότι «είμαστε έτοιμοι για συνεργασία με όλους πλην του "ελληνοκυπριακού τομέα"», αφού αυτός «πρέπει να πάει (να διαπραγματευτεί) στην ΤΔΒΚ».
 
«Χαρτί» των παζαριών και πάλι οι ξεριζωμένοι

Την ίδια στιγμή, βέβαια, ο Τσαβούσογλου δεν απέφυγε τις νέες απειλές, με όχημα ξανά το Μεταναστευτικό, λέγοντας ότι «οι μετανάστες είχαν πάει στα σύνορα με Ελλάδα και λόγω της πανδημίας αυτή η διαδικασία επιβραδύνθηκε. Αλλά όταν τελειώσει η πανδημία, και δεν το λέω αυτό ως απειλή, οπωσδήποτε θα θέλουν να πάνε (σ.σ. προς τη Δύση)». Επίσης, αξιοποιώντας και πάλι τη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας (2016), παρέπεμψε σε νέους γύρους παζαριών με «χαρτί» τους ξεριζωμένους, αναφέροντας: «Αλλά σας προτρέπω κι εσάς από εδώ, διαβάστε αυτή τη Συμφωνία. Τι εκπλήρωσε η ΕΕ και τι δεν εκπλήρωσε από αυτήν τη Συμφωνία;... Αυτή η Συμφωνία πρέπει να αναθεωρηθεί. Διαφορετικά δεν είναι σωστό να υποβαθμίσουμε το θέμα απλά δίνοντας μόνο χρήματα για να μείνουν οι μετανάστες στην Τουρκία».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» επικαλέστηκε πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες το γερμανικό ΥΠΕΞ εξέφρασε πρόσφατα τη διαμαρτυρία του στον Τούρκο πρέσβη στο Βερολίνο για το περιστατικό που σημειώθηκε τον Απρίλη στον Εβρο, όταν Τούρκοι στρατιώτες πυροβόλησαν προς την κατεύθυνση περιπόλου της FRONTEX. Στην περίπολο συμμετείχαν και Γερμανοί στρατιώτες.

Σύμφωνα με το περιοδικό, η γερμανική κυβέρνηση «κατήγγειλε το γεγονός» και «ζήτησε διευκρινίσεις». Το «Spiegel» επικαλείται πληροφορίες από τις ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας, σύμφωνα με τις οποίες από τότε υπήρξαν τουλάχιστον τέσσερα ακόμη παρόμοια περιστατικά. Επίσης, επικαλείται εσωτερικό έγγραφο της Europol, που εκφράζει ανησυχία για «περαιτέρω προσπάθειες (σ.σ. της τουρκικής κυβέρνησης) να οδηγήσουν πρόσφυγες προς τα ελληνικά σύνορα».
 
Προαναγγελία ερευνών και...

Δηλώσεις έκανε όμως και ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, Χουλούσι Ακάρ, ο οποίος από τη φρεγάτα «Μπαρμπαρός», που συμμετέχει στη ναυτική άσκηση της χώρας του «Ασπίδα της Μεσογείου», χαρακτήρισε τις - σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ - «πρόσφατες παρενοχλήσεις τουρκικών σκαφών από Ελληνες στο Αιγαίο» «πολύ σοβαρές προκλήσεις» και πρόσθεσε: «Παρ' όλες τις προσπάθειές μας, την κατανόηση και την υπομονή που πηγάζει από τις σχέσεις καλής γειτονίας, δεν είναι δυνατό να κατανοήσουμε τις πρόσφατες παρενοχλήσεις...». Κατέληξε δε ότι «καταβάλαμε κάθε προσπάθεια να λυθούν αυτά τα θέματα με διάλογο και αμοιβαία κατανόηση και θα συνεχίσουμε να κάνουμε το ίδιο». Σε άλλες του δηλώσεις έκανε ξανά λόγο για την υπεράσπιση της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Στο μεταξύ, η Τουρκία επανήλθε και στις σχεδιαζόμενες γεωτρήσεις που έχει εξαγγείλει με βάση την παράνομη συμφωνία Ερντογάν - Σάρατζ. Ο υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, μιλώντας στο ενεργειακό συνέδριο «Turkey Energy Summit», είπε πως η τουρκική ΤΡΑΟ έχει υποβάλει αίτηση στην κυβέρνηση Σάρατζ για την έναρξη σεισμικών ερευνών στην περιοχή μέσα στον Ιούλη.
 
...«χείρα συνεργασίας» για τις μοιρασιές των ομίλων και τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια

Την ίδια ώρα, επιβεβαιώνοντας ότι «αέρα στα πανιά» της τουρκικής επιθετικότητας δίνουν οι αμερικανοΝΑΤΟικοί σχεδιασμοί στους οποίους η κυβέρνηση είναι χωμένη με τα μπούνια για τα συμφέροντα της αστικής τάξης, ο Ν. Δένδιας μιλώντας χτες στον τ/σ «Alpha» επαναλάμβανε: «Οσον αφορά, τώρα, την Ανατολική Μεσόγειο, στην οποία επεκτάθηκαν οι Τούρκοι επίσημοι, θέλω κι εκεί να τους πω το εξής: Η Ελλάδα τείνει χείρα συνεργασίας σε όλους. Και η συνεργασία με την Ελλάδα και η τριμερής, η συνεργασία 3+1 (με Κύπρο, Ισραήλ και ΗΠΑ), ακόμα και η πενταμερής με τα Εμιράτα και την Αίγυπτο, είναι ανοιχτή προς την Τουρκία, αν η Τουρκία ενστερνιστεί τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου».

Ενώ μιλώντας για τις εξελίξεις στη Λιβύη και την τηλεδιάσκεψη που είχε την προηγούμενη βδομάδα με τον Αμερικανό πρέσβη στη χώρα, Νόρλαντ, παρουσία και του εδώ πρέσβη Πάιατ, όπως και τη τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο της Βουλής της Λιβύης, A. Σαλέχ, το βράδυ της ίδιας μέρας, είπε πως «μας ζητήθηκαν από διάφορες πλευρές συγκεκριμένα πράγματα (...) είναι μια κατάσταση εξαιρετικά ευμετάβλητη», γεννώντας ερωτήματα για τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η κυβέρνηση απέναντι στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στην περιοχή, με τα κυριαρχικά δικαιώματα στο «κρεβάτι του Προκρούστη».

Παρουσίασε, δε, περίπου ως επιτυχία της κυβέρνησης ότι «ζητούν οι Αμερικανοί να μιλήσουν με τον Ελληνα υπουργό και ότι ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Λιβύης μιλά με τον Ελληνα υπουργό». Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση ξεκινά διαδικασία ανοίγματος της ελληνικής πρεσβείας και στη Συρία, «και μιλάμε, και γι' αυτό, και με τους Γάλλους και με τους Αμερικανούς. Υποχρέωση της Ελλάδας είναι να είναι παρούσα (...) Η Ελλάδα, λοιπόν, πρέπει να επανέλθει στη λεκάνη της Μεσογείου, όπως και πρέπει να επανέλθει στα Βαλκάνια», επέμεινε να διαφημίζει την εμπλοκή σε επικίνδυνα σχέδια.

Να σημειωθεί πως η κατάσταση στην περιοχή αναμένεται θα βρεθεί στο επίκεντρο των συναντήσεων που θα έχει ο υπουργός Εξωτερικών σε μια σειρά ταξίδια και επαφές. Τις επόμενες μέρες μεταβαίνει στο Παρίσι, ενώ στις 5/6 αναμένει τον Ιταλό ομόλογό του στην Αθήνα. Ακολούθως ταξιδεύει στην Τυνησία, στην Αίγυπτο και στα Εμιράτα.

Δεν περνά απαρατήρητο, εξάλλου, ότι χτες ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Α. Φ. Σίσι, με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις να κάνουν λόγο ότι οι δυο «επιβεβαίωσαν τη σύμπτωση απόψεων και συμφερόντων μεταξύ των δύο χωρών στην Ανατολική Μεσόγειο» και «τη βούλησή τους να ενισχύσουν τη διμερή συνεργασία σε όλα τα επίπεδα και κυρίως στους τομείς της ασφάλειας, της άμυνας και της οικονομίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου