ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020

Βενετσανόπουλος Βασίλης


Έφυγε από την ζωή, στις 29/6/2006, στα 95 χρόνια, ο Βενετσανόπουλος Βασίλης Ταξίαρχος Πεζικού εα

Ο Βενετσανόπουλος Βασίλης, γεννήθηκε, 31/12/1911, στην Κυπαρισσία Μεσσηνίας.

Ο Βασίλης Βενετσανόπουλος αποφοίτησε από τη Σχολή Ευελπίδων με το βαθμό του Ανθυπολοχαγού. Ως αξιωματικός του αστικού στρατού είχε επαφή με το εργατικό και κομμουνιστικό κίνημα ακόμα και στις συνθήκες της δικτατορίας του Μεταξά.

Εγινε μέλος του ΚΚΕ το 1941 και έδρασε ως αξιωματικός στον ΕΛΑΣ Αθήνας. Από το 1943 έως το 1944 υπηρέτησε από τη θέση του επιτελάρχη σε διάφορα τμήματα του ΕΛΑΣ στην Κεντρική Ελλάδα και την Ηπειρο και στο Γενικό Αρχηγείο. Το 1944 ανέλαβε τη διοίκηση στην αρχή τάγματος και λίγο αργότερα συντάγματος του ΕΛΑΣ στην Αθήνα. Ελαβε μέρος στις μάχες του Δεκέμβρη 1944.

Τον Αύγουστο του 1947 και ενώ ήταν έτοιμος να περάσει και πάλι στο βουνό και να ενταχθεί στις γραμμές του ΔΣΕ, τον συνέλαβαν και τον έστειλαν εξορία στη Νάξο. Από εκεί δραπέτευσε μαζί με άλλους 13 μόνιμους αξιωματικούς την Πρωτομαγιά του 1947 και εντάχθηκε στον ηρωικό ΔΣΕ.

Υπηρέτησε στο Αρχηγείο Δυτικής Μακεδονίας και ύστερα ως επιτελάρχης στην 9η Μεραρχία που πήρε μέρος στις μάχες του Γράμμου και του Βίτσι. Το 1949 και ως την υποχώρηση του ΔΣΕ ήταν στο Αρχηγείο του ΔΣΕ ως αξιωματικός επιχειρήσεων.

Το 1968 πήρε μέρος στη 12η πλατιά Ολομέλεια της ΚΕ όπου και εκλέχθηκε τακτικό μέλος της ΚΕ. Μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ εκλέχθηκε και στο 9ο και 10ο Συνέδριο του ΚΚΕ. Στο 11ο Συνέδριο εκλέχτηκε μέλος της Επιτροπής Κομματικού Ελέγχου.

Ο Βασίλης Βενετσανόπουλος ήταν διαλεχτός και αταλάντευτος κομμουνιστής μαχητής. Ηταν από εκείνους όπου χωρίς να υπολογίσουν θυσίες ή οφέλη ακολούθησαν το δρόμο του αγώνα ανταποκρινόμενοι στη φωνή της συνείδησης και του χρέους, που ταυτίζεται με το δίκιο του λαού και την ανάγκη της εποχής, την πάλη για το Σοσιαλισμό.

Αυτό το δρόμο τον βάδισε έως το τέλος, προσφέροντας από διάφορες υπεύθυνες στρατιωτικές και στελεχικές θέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου