ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Τρίτη 2 Ιουνίου 2020

Ο Τίτο επισκέπτεται την Ελλάδα

Ο Τίτο επισκέπτεται, 2/6/1954, την Ελλάδα.
Η κυβέρνηση προχωρεί σε αθρόες προληπτικές συλλήψεις κομμουνιστών και ΕΔΑϊτων και μεταφέρθηκαν βράδυ με καμιόνια από τα σπίτια τους στο στρατόπεδο των Σπάτων.

 Οι Αμερικανοί, προσπαθώντας να ρυμουλκήσουν τον Τίτο και τη χώρα του στο άρμα τους, είχαν βάλει την Ελλάδα να εξαπολύσει «επίθεση φιλίας» προς τη γιουγκοσλαβική πλευρά.

Η προσέγγιση της Ελλάδας με τη Γιουγκοσλαβία ξεκίνησε στις αρχές του 1950 και ολοκληρώθηκε στα τέλη του ίδιου έτους με την τοποθέτηση πρεσβευτών στο Βελιγράδι και την Αθήνα, αντίστοιχα.


Στην αποβάθρα καταφθάνει το αυτοκίνητο του Πρωθυπουργού Αλέξανδρου Παπάγου.

Ο Πρέσβης της Γιουγκοσλαβίας στην Ελλάδα Γιοβάνοβιτς επισκέπτεται τον Γ. Μ. Τίτο στη θαλαμηγό «Γκάλεμπ».


Ο Βασιλιάς Παύλος καταφθάνει με ανοιχτό αυτοκίνητο στο Πασαλιμάνι και μεταβαίνει με τη βασιλική άκατο στη θαλαμηγό «Γκάλεμπ», όπου καλωσορίζει τον Γ. Μ. Τίτο και επιθεωρεί το πλήρωμα.

Ο Γ. Μ. Τίτο και ο Βασιλιάς Παύλος αποβιβάζονται από τη βασιλική άκατο στην αποβάθρα, όπου οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές υποδέχονται επισήμως τον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο.

Ο πρόεδρος της ενιαίας τότε Γιουγκοσλαβίας, στρατάρχης Γιόσιπ Μπροζ Τίτο, είχε φτάσει στην Αθήνα κομίζοντας ως δώρο προς τον τότε βασιλιά Παύλο δύο άλογα.
Κι αφού του απονεμήθηκε το χρυσό μετάλλιο της Αθήνας και επιθεώρησε τον ελληνικό πολεμικό στόλο.

Δύο μέρες αργότερα επιβαίνοντας του καταδρομικού «Έλλη», έφτασε στη Θεσσαλονίκη, όπου έγινε προς τιμήν του μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στο αεροδρόμιο του Σέδες.


Έτσι, μερικές ημέρες πριν από την άφιξη του Τίτο στην πόλη μας, είχαν συλληφθεί και κρατηθεί στα αστυνομικά τμήματα εκατοντάδες μέλη και στελέχη της ΕΔΑ. Κι όχι μόνο εδώ στη Θεσσαλονίκη, αλλά ακόμη στον Έβρο ή τη Φλώρινα και την Καστοριά!!.


5 σχόλια:

  1. Εποχή 1954, ψυχρός πόλεμος. Το ΚΚΕ στην παρανομία.

    Τον Τίτο τον υποδέχονται, οι δυο μεγαλύτεροι αντικομουνιστές της Ελλάδας, ο βασιλιάς, ο Παπάγος.

    Τόσο μεγάλος (Αντι)Κομουνιστής ήταν ο Τίτο

    ΔΣΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βασιλιάς Παύλος

      Πρωθυπουργός Αλέξανδρος Παπάγος


      «Κι αφού του απονεμήθηκε το χρυσό μετάλλιο της Αθήνας και επιθεώρησε τον ελληνικό πολεμικό στόλο.

      Δύο μέρες αργότερα επιβαίνοντας του καταδρομικού «Έλλη», έφτασε στη Θεσσαλονίκη, όπου έγινε προς τιμήν του μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στο αεροδρόμιο του Σέδες.»

      Ο Παύλος του δίνει χρυσό μετάλλιο και επιθεωρεί, μαζί με τον Παύλο, πολεμικό πλοίο…
      Με πολεμικό πλοίο πάει στην Θεσσαλονίκη

      Ούτε ο αμερικάνος πρόεδρος να ήταν.

      Το άρθρο Το "πισώπλατο χτύπημα" λύνει τις απορίες

      Διαγραφή
    2. Να συμπληρώσω τη βοήθεια της Γιουγκοσλαβικής πρεσβείας στον Οπορτουνισμό μετά το 1948... για τη δημιουργία νέου κόμματος και τη διάλυση του ΚΚΕ σύμφωνα με τα τηλεγραφήματα Βαβούδη απο την Αθήνα. Είμαστε στο 1954... στην ΕΣΣΔ έχει ....πεθάνει.... ο σ.Ι.Β ΣΤΑΛΙΝ έχει ξεκινήσει η επίσημη επικράτηση του Οπορτουνισμού με τον ..Χρουτσόφ.... οπότε δεν χρειάζεται να κρατάει τα προσχήματα ο ΤΙΤΟ. Λίγο μετά θα τον επισκεφθεί στο Βελιγράδι να αποκαταστήσουν σχέσεις και να καταδικάσουν ... τα σταλινικά εγκλήματα..... ΑΛΗΤΕΣ ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΕΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    3. Στις φυλακές και εξορίες βρέθηκαν οι Γιουγκοσλάβοι κομμουνιστές που έμειναν πιστοί στο Μαρξισμό Λενινισμό μετά το 1948. Το κλείσιμο των Συνόρων στο ΔΣΕ και η χρησιμοποίηση του Γιουγκοσλαβικού εδάφους απο τον Μοναρχοφασισμό σε συνδυασμό με τον Γιουγκοσλαβικό στρατό που χτυπούσε πισώπλατα καταδίκασε οριστικά τον αγώνα μας. Χωρίς αυτή την προδοσία η εξέλιξη του αγώνα θα ήταν διαφορετική παρά το ότι δεν έπεσε όλο το βάρος στο ΔΣΕ απο τα τέλη 45 λόγο ....λαοκρατίας ευρωκομουνισμός ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  2. Επίσης οι Αμερικάνοι η Αστική τάξη της χώρας και ο Τίτο ετοίμαζαν επίθεση ενάντια στην Αλβανία μετά το 1948. Τους χάλασε τα σχέδια ο Ηρωικός αγώνας του ΔΣΕ που επιτέλεσε στο ακέραιο το διεθνιστικό του καθήκον. Και βέβαια τα τσακάλια οι ...Μακεδονομάχοι.... κατάπιαν και δεν έβγαλαν άχνα τις Εθνικιστικές βλέψεις του Τίτο. Το ταξικό τους συμφέρον πάντα μπροστά. Και είναι απόλυτα λογικό. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου