ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Σάββατο 20 Ιουνίου 2020

Φορτώνουν ξανά στους λαούς την κρίση του κεφαλαίου

Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ την Παρασκευή (συνήλθε σε τηλεδιάσκεψη), με τους ηγέτες των 27 κρατών - μελών να εστιάζουν στην πρόταση της Κομισιόν για τη συγκρότηση του «Ταμείου Ανάκαμψης», στο πλαίσιο και του υπό διαμόρφωση πολυετούς προϋπολογισμού της ΕΕ για την περίοδο 2021 - 2027.

Το αποτέλεσμα λίγο πολύ αναμενόταν, αφού με επίκεντρο την πρόταση έρχονται ξανά στον «αφρό» οι αντιθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ, με
την κάθε πλευρά να εκφράζει ξανά τις θέσεις της σχετικά με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και το Σχέδιο Ανάκαμψης της Κομισιόν. Κοινό έδαφος, πάντως, παραμένει η προσπάθεια να φορτωθεί και η νέα καπιταλιστική κρίση στις πλάτες των εργαζομένων, εφόσον η πρόταση της Κομισιόν προβλέπει ότι ο μηχανισμός θα ενσωματωθεί στο «Ευρωπαϊκό Εξάμηνο», δηλαδή στα γνωστά μνημόνια διαρκείας της ΕΕ, που ελέγχουν ανά εξάμηνο την πορεία των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων σε κάθε χώρα. Σε αυτό το πλαίσιο, τα κράτη - μέλη θα υποβάλουν «εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας» στο πλαίσιο των εθνικών τους προγραμμάτων μεταρρυθμίσεων, σύμφωνα με τις μακροπρόθεσμες στρατηγικές της ΕΕ, με έμφαση να δίνεται «στις επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και την ανθεκτικότητα των οικονομιών».

Παράλληλα, τα προς διανομή κεφάλαια θα έχουν επίκεντρο τη χρηματοδότηση της λεγόμενης «πράσινης ανάπτυξης», της ψηφιακής οικονομίας, της έρευνας και τεχνολογίας και των υπόλοιπων κλάδων όπου αναζητούν κερδοφόρες «διεξόδους» τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια που προκαλούν και τη νέα καπιταλιστική κρίση, με ταυτόχρονη «δέσμευση των κρατών - μελών στη μεταρρυθμιστική ατζέντα», που υπαγορεύεται από τις ανάγκες του κεφαλαίου και σηματοδοτεί φτώχεια, ανεργία, υπονόμευση των λαϊκών αναγκών.

Σημειωτέον, τα παραπάνω είναι το ελάχιστο πλαίσιο αντιλαϊκής επιτήρησης, αφού πέρα από τις σκόπιμες ασάφειες που υπάρχουν στην πρόταση, στο τραπέζι πέφτουν προτάσεις τύπου ενισχυμένης εποπτείας, όπως ισχύει στην περίπτωση της ελληνικής οικονομίας, που βέβαια θα παραμείνει έτσι κι αλλιώς σε αυτό το καθεστώς, ανεξάρτητα από τον όποιο παράλληλο μηχανισμό αντιλαϊκής εποπτείας.
Είτε με δάνεια είτε με «επιδοτήσεις», τα σπασμένα στο λαό

Τίποτα από αυτά δεν αλλάζει για το λαό, ανεξαρτήτως ποια θα είναι η κατάληξη των ιμπεριαλιστικών παζαριών που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, με χώρες όπως η Ολλανδία, η Αυστρία, η Δανία και η Σουηδία να ζητάνε μεταξύ άλλων οι ενισχύσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους να λάβουν τη μορφή δανείων, για να μην επωμίζονται τα «βάρη» της στήριξης των άλλων καπιταλιστικών οικονομιών.

Και τα νέα δάνεια θα φορτωθούν στις πλάτες των λαών, με τη διόγκωση των χρεών, και οι λεγόμενες επιδοτήσεις θα πληρωθούν μέχρι δεκάρας, μεταξύ άλλων με τα χαράτσια νέας κοπής σε εμπορεύματα μαζικής κατανάλωσης, καθώς και με τους νέους φόρους που βρίσκονται στα σκαριά (στο όνομα της «πράσινης ανάπτυξης») και θα ενσωματωθούν στον προϋπολογισμό της ΕΕ για τα επόμενα χρόνια.

Σε ένα τέτοιο φόντο, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ - σύμφωνα με όσα μετέδωσε το πρακτορείο «Bloomberg», επικαλούμενο αξιωματούχους με γνώση των δηλώσεών της - προειδοποίησε τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι η ΕΕ αντιμετωπίζει τη βαθύτερη ύφεση από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και ότι αυτό «θα οδηγήσει πραγματικά σε πολύ δύσκολους καιρούς», αναρωτήθηκε αν ο κόσμος έχει καταλάβει ακριβώς τι σημαίνει αυτό και ζήτησε να υπάρξει συμφωνία έως το τέλος του καλοκαιριού.

Από την πλευρά του ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, υπερασπίστηκε την ανάγκη για το μέγεθος των επιδοτήσεων προς τους επιχειρηματικούς ομίλους, τονίζοντας και το επείγον της απόφασης, «λόγω των ευαισθησιών των αγορών» και της πίεσης από τις διαπραγματεύσεις για το Brexit. Παράλληλα, κλείνοντας το μάτι στις απαιτήσεις χωρών όπως η Αυστρία, η Ολλανδία κ.ά., δήλωσε διατεθειμένος να συμφωνήσει σε επιστροφές πόρων στις χώρες που εισφέρουν περισσότερο στον προϋπολογισμό της ΕΕ.

«Περνάμε σε νέα φάση: Αυτή της διαπραγμάτευσης», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σ. Μισέλ, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου. Υπογράμμισε δε ότι δεσμεύεται «να ξεκινήσουν πραγματικές διαπραγματεύσεις», ενώ ανέφερε ότι η επόμενη Σύνοδος, όπου ευελπιστούν σε αποφάσεις, θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Ιούλη με φυσική παρουσία. Μέχρι τότε, ο Μισέλ ζήτησε να κατατεθούν «συμπαγείς προτάσεις». Η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, έκανε λόγο για «θετικό κλίμα» και εστίασε «στη σοβαρότητα αυτής της κρίσης», τονίζοντας ότι το Σχέδιο Ανάκαμψης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι «ένα φιλόδοξο σχέδιο».
Με φόβο για την «κοινωνική αναταραχή» η κυβέρνηση

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στην τοποθέτησή του στην τηλεδιάσκεψη ο Κυρ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση «στηρίζει πλήρως την πρόταση της Κομισιόν» και ότι «δεν γίνεται να πάμε κάτω από το επίπεδο αυτής της πρότασης», επικαλούμενος μεταξύ άλλων την ανάγκη για διασφάλιση πολιτικής και κοινωνικής σταθερότητας για την εξουσία του κεφαλαίου, αφού όπως είπε «μιλώντας ως χώρα που το 2011 βίωσε ύφεση της τάξης του 9,1%, αυτού του είδους οι οικονομικές καταστάσεις είναι πραγματικά ιδιαίτερα επώδυνες, οδηγούν σε κοινωνική αναταραχή και σε άνοδο του λαϊκισμού. Θα πρέπει όλοι να γνωρίζουμε καλά τι θα αντιμετωπίσουμε εάν η αντίδρασή μας δεν έχει το κατάλληλο μέγεθος ή την ταχύτητα που απαιτείται».

Παραπέρα, με άγχος να μη λογίζονται τα κονδύλια του πακέτου ως δάνεια, που θα επιβαρύνουν παραπέρα την «ανταγωνιστικότητα» του κεφαλαίου, ζήτησε να διατηρηθούν το ύψος του συνολικού ποσού και η αναλογία επιχορηγήσεων - δανείων, καθώς και να μην αλλάξει η λεγόμενη κλείδα κατανομής. «Οι αγορές έχουν προεξοφλήσει το ύψος της παρέμβασης και οτιδήποτε διαφορετικό θα δημιουργούσε σοβαρότατο πρόβλημα», σημείωσε, αποτυπώνοντας τις ανησυχίες της κυβέρνησης αλλά και τα «μηνύματα» που έχει λάβει για την ανάγκη γρήγορης και μεγάλης ενίσχυσης των επιχειρηματικών ομίλων.

Τέλος, κατά τις κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας, ζητώντας να συζητηθεί το θέμα στη Σύνοδο του Ιούλη, που θα πραγματοποιηθεί διά ζώσης στις Βρυξέλλες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου