ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Παρασκευή 26 Ιουνίου 2020

«Πήρατε και θα ξαναπάρετε»

«Πήρατε και θα ξαναπάρετε», ήταν το μήνυμα του Κυρ. Μητσοτάκη προς τους μεγαλοξενοδόχους, μιλώντας χτες στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ, την ίδια ώρα που οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό είναι απροστάτευτοι και χωρίς εισόδημα και καταγράφονται περιστατικά λιποθυμίας από πείνα παιδιών άνεργων ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε και νέο πακέτο προς τους μεγαλοξενοδόχους τις επόμενες βδομάδες, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «είμαστε εδώ για να δούμε αν χρειάζεται πρόσθετη στήριξη των δυνάμεων της παραγωγής και αν αυτή είναι απαραίτητη, πιστεύω προς τα τέλη Ιουλίου, δεν θα διστάσουμε να τη δώσουμε».

Πρόσθεσε, και όχι άδικα με βάση τα πεπραγμένα της, πως η κυβέρνησή του «έχει αποδείξει ότι αφουγκράζεται τις δυνάμεις της αγοράς» και ότι «έχουμε ακόμη εφεδρείες να ρίξουμε στη μάχη εφόσον αυτό είναι απαραίτητο. Το κάνουμε σταδιακά, γιατί πρέπει ανά πάσα στιγμή να αξιολογούμε την αντίδραση της αγοράς στην πραγματικότητα, όπως αυτή διαμορφώνεται και στα μέτρα που παίρνουμε», εξήγησε, διαβεβαιώνοντας σε κάθε περίπτωση ότι έχει όσα λεφτόδεντρα χρειαστούν για τη στήριξη του κεφαλαίου.

Βέβαια, από τη διακήρυξή του ότι «το κράτος στέκεται δίπλα στον κόσμο του Τουρισμού» εξαιρούνται οι εργαζόμενοι, αφού από το πολυδιαφημισμένο έκτακτο επίδομα εξαιρέθηκαν χιλιάδες, καθώς δεν ήταν πλήρους απασχόλησης, το περιβόητο πρόγραμμα «Συν-Εργασία» καταργεί τις ΣΣΕ, δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να υλοποιούν συνδυαστικά τα μέτρα της αναστολής και εκ περιτροπής εργασίας με παραπέρα μείωση των μισθών πάνω από 20%, ενώ η κυβέρνηση έχει απαλλάξει τους μεγαλοξενοδόχους και από την υποχρέωση για επαναπρόσληψη των εποχικών, όπως προβλέπουν και οι ΣΣΕ.

Για αυτούς, τους εργαζόμενους, ο πρωθυπουργός είχε μόνο ευχολόγια, με ...παροτρύνσεις στους μεγαλοξενοδόχους «να ανταποκριθείτε στο μερίδιο της ευθύνης που έχετε ως ο αναμφισβήτητα ηγετικός κλάδος της οικονομίας. Και αυτό θα γίνει στηρίζοντας έμπρακτα και πάνω απ' όλα κάθε εργαζόμενο του Τουρισμού και την οικογένειά του».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γ. Ρέτσος, απηύθυνε μήνυμα στις αστικές πολιτικές δυνάμεις, ζητώντας τους χαρακτηριστικά «προστατέψτε την κοινωνική ειρήνη», ζήτησε εκ μέρους των μεγαλοξενοδόχων κι άλλα, «όπως, για παράδειγμα, μια πιθανή επέκταση της μείωσης του ΦΠΑ στα καταλύματα, στην υπηρεσία του τουριστικού πακέτου» και θύμισε τις «βασικές μας διαχρονικές στρατηγικές επιδιώξεις» και την απαίτηση για επιτάχυνση των αναδιαρθρώσεων για «ένα επενδυτικό περιβάλλον φιλικό και ευέλικτο για νέες μεγάλες επενδύσεις, με απλούστευση των διαδικασιών, χωρίς γραφειοκρατία και, πάνω απ' όλα, με ασφάλεια δικαίου (...) σύγχρονου, απλού και δίκαιου φορολογικού πλαισίου, που θα βοηθάει την ανταγωνιστικότητα και θα συμβάλλει και αυτό με τη σειρά του στην προσέλκυση επενδύσεων», αλλά και «συνολική βελτίωση των υποδομών, που σημαίνει ορθή διαχείριση απορριμμάτων και υγρών αποβλήτων, ενεργειακή και υδατική επάρκεια, υλοποίηση τοπικών χωροταξικών σχεδίων, διαχείριση του χώρου και του περιβάλλοντος», έργα χρυσοπληρωμένα από το λαό, που σχεδιάζονται και εκτελούνται όμως με βάση τις προτεραιότητες του κεφαλαίου.

Με βάση αυτές τις απαιτήσεις άλλωστε και με φόντο το λεγόμενο «Ταμείο Ανάκαμψης» της ΕΕ, ο Ρέτσος προανήγγειλε ότι σύντομα ο ΣΕΤΕ θα καταθέσει τις «ολοκληρωμένες απόψεις» του «για τον ρόλο του τουρισμού στον νέο αναπτυξιακό σχεδιασμό, για τη νέα γενιά του ελληνικού τουρισμού, μαζί με τα μεγάλα ώριμα έργα που ήδη έχουμε συζητήσει και λίγο πριν την αρχή της πανδημίας».

Στο μεταξύ, ενώ παγκοσμίως καταγράφονται νέα ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων του κορονοϊού, η κυβέρνηση προχωρά απτόητη το σχεδιασμό της για το περιβόητο «άνοιγμα του τουρισμού», με πλήρη υποταγή των υγειονομικών πρωτοκόλλων στην προστασία των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να επαναλαμβάνει χτες πως ισχύει ο αρχικός σχεδιασμός για το άνοιγμα των συνόρων την 1η Ιούλη, παρότι, όπως παραδέχτηκε, στην κυβέρνηση προκαλεί «προβληματισμό» το γεγονός ότι ευρωπαϊκές χώρες δηλώνουν ότι πιθανότατα δεν θα είναι έτοιμες για το άνοιγμα των συνόρων έως τότε.
Ταξίματα και στους εξαγωγείς της Βόρειας Ελλάδας

Αργότερα το απόγευμα, ο Κυρ. Μητσοτάκης μίλησε σε διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος στο πλαίσιο της ΓΣ του, ακόμα έναν κλάδο που από «μεγάλο ατού», όπως παρουσιαζόταν από τις αστικές κυβερνήσεις, έγινε ο «μεγάλος ασθενής» της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας.

Οπως είπε, στους 12 μήνες διακυβέρνησής του προωθήθηκαν «σημαντικές νομοθετικές τομές στη λειτουργία του κράτους και μέτρα ενθάρρυνσης της επιχειρηματικότητας. Με μειώσεις φόρων και αυξήσεις των μεγεθών και των δεικτών της πραγματικής οικονομίας».
Διαβεβαίωσε τους εξαγωγείς ότι ναι μεν «η πανδημία αναδιέταξε τις προτεραιότητες του κράτους.

Ομως δίπλα στις πρωτοβουλίες για την υγεία, η οικονομία είχε και έχει τη δική της θέση», απαριθμώντας τα μέτρα υπέρ του κεφαλαίου που δρομολόγησε στην πανδημία, τονίζοντας π.χ. ότι το κράτος «ουσιαστικά ανέλαβε τη μισθοδοσία των εργαζομένων των επιχειρήσεων» και σημειώνοντας πως «όλα όσα έγιναν, γίνονται και θα γίνουν, συνδέονται ευθέως με τα ζητούμενα και του δικού σας χώρου, των εξαγωγών. Φορολογικές ελαφρύνσεις, η εύκολη πρόσβαση στη χρηματοδότηση και το ψηφιακό κράτος σας αφορούν, ως δυναμικό πυλώνα της εθνικής οικονομίας. Αυτές οι αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου