ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Τρίτη 14 Ιουλίου 2020

«Συναίνεση», «αποκλιμάκωση» και διάλογο ζητά από την Τουρκία

Με εύρεση τρόπων για «αποκλιμάκωση της κατάστασης με την Τουρκία», απάντησαν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ στην όξυνση της τουρκικής επιθετικότητας, μέρος της οποίας είναι και η μετατροπή της Αγια-Σοφιάς σε τζάμι, αναδεικνύοντας τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης που ανάγει και την ΕΕ σε υπερασπιστή των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, την ώρα που με τη στάση της υποδαυλίζει την τουρκική επιθετικότητα, στο πλαίσιο του σύνθετου παζαριού Τουρκίας - ΕΕ.
Με μια τυπική ανακοίνωση το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ καταδικάζει την απόφαση της Τουρκίας για την Αγια-Σοφιά και καλεί την τουρκική κυβέρνηση να «επανεξετάσει την απόφασή της».

Σύμφωνα με τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ το Συμβούλιο εξουσιοδότησε τον ίδιο να εξετάσει τρόπους για αποκλιμάκωση της κατάστασης με την Τουρκία. Επιπροσθέτως, το Συμβούλιο του ανέθεσε την προετοιμασία «πιθανών μέτρων που θα μπορούσαν να ληφθούν σε σχέση με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε», όπως ανέφερε ο ύπατος εκπρόσωπος, αναδεικνύοντας την πρόθεση της ΕΕ να προχωρήσει το παζάρι της με την Άγκυρα.
Σε δήλωσή του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας εξέφρασε την ικανοποίησή του «διότι οι εταίροι εξέφρασαν αλληλεγγύη έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου για τις παράνομες τουρκικές ενέργειες σε βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

Πολιτιστικό και όχι πολιτικό ζήτημα η μετατροπή της Αγια-Σοφιάς σε τζαμί λέει το Βερολίνο

Λίγη ώρα πριν την ανακοίνωση της Συνόδου, η γερμανική κυβέρνηση έδωσε το στίγμα των χλιαρών αντιδράσεων απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, μιλώντας στο κυβερνητικό μπρίφινγκ της Δευτέρας, τόνισε ότι το ζήτημα δεν αφήνει αδιάφορη τη γερμανική κυβέρνηση και ότι σκοπεύει να το συζητήσει με την Τουρκία. Παράλληλα, όμως, διευκρίνισε πως η Αγια-Σοφιά δεν θα αποτελέσει μέρος των «πολιτικών» σχέσεων των δύο χωρών: «Όταν μιλάμε για μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς και τη διατήρησή τους επιδιώκουμε να κρατάμε απ’ έξω τη διεθνή πολιτική». Το θέμα της Αγια-Σοφιάς είναι ένα πολιτιστικό ζήτημα και δεν άπτεται των «πολιτικών σχέσεων ή ακόμη της πολιτικής αντιπαράθεσης ανάμεσα σε κράτη», σημείωσε χαρακτηριστικά.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Deutsche Welle»)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου