ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Δευτέρα 6 Ιουλίου 2020

Στην πεπατημένη της υπονόμευσης του εργατικού - λαϊκού δικαιώματος στις διακοπές


Παρά τις επικοινωνιακές «ενέσεις» της κυβέρνησης για τον δήθεν «ενισχυμένο» χαρακτήρα του «νέου προγράμματος κοινωνικού τουρισμού» για την περίοδο 2020 - 2021, αυτό συνεχίζει να κινείται στην πεπατημένη των περικοπών και της υπονόμευσης του δικαιώματος των εργατικών - λαϊκών οικογενειών στις διακοπές και την αναψυχή.


Οι επαναλαμβανόμενοι ισχυρισμοί του υπουργού Εργασίας περί «νέου, ενισχυμένου, διευρυμένου και ποιοτικά αναβαθμισμένου προγράμματος», που τάχα ενισχύει τον «εσωτερικό τουρισμό», αποτελούν τουλάχιστον πρόκληση, αφού στην πραγματικότητα η μεγάλη πλειοψηφία μισθωτών και ανέργων - αλλά και οι συνταξιούχοι που συνεχίζουν να αποκλείονται τα τελευταία χρόνια από το πρόγραμμα - δεν θα λάβουν καμία στήριξη προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα για λίγες μέρες διακοπών και ξεκούρασης.

Πολλαπλάσιες οι εισφορές των εργαζομένων, ακάλυπτη η μεγάλη πλειοψηφία τους

Για να στηρίξει τους ισχυρισμούς της, η κυβέρνηση διατείνεται ότι το σχετικό κονδύλι αυξήθηκε φέτος από τα 10 στα 30 εκατομμύρια ευρώ, ότι αυξήθηκαν από 140.000 σε 300.000 οι «ωφελούμενοι» και ότι οι διανυκτερεύσεις έγιναν 6 από 5, ενώ επιδοτείται και μέρος των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.

Ομως, αυτά τα μπαλώματα δεν αναιρούν το βασικό στοιχείο: Οτι στο έδαφος των τεράστιων περικοπών όλων των προηγούμενων χρόνων, το πρόγραμμα συνεχίζει και έτσι να αφορά έναν πολύ περιορισμένο αριθμό εργαζομένων και ανέργων, καθώς οι επιταγές αυτές δεν αντιστοιχούν ούτε στο 10% των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα και των εγγεγραμμένων ανέργων στα μητρώα του ΟΑΕΔ!

Πολύ περισσότερο που και αυτά τα 30 εκατ. ευρώ που διαφημίζει η κυβέρνηση, είναι χρήματα που προέρχονται αποκλειστικά από τις εισφορές των ίδιων των εργαζομένων, οι οποίοι συνεχίζουν να πληρώνουν πολλαπλάσιες εισφορές για το σκοπό αυτό. Την ίδια ώρα, η εισφορά των εργοδοτών στην τότε Εργατική Εστία έχει καταργηθεί από το 2012...

Στην πράξη, τόσο η σημερινή κυβέρνηση ΝΔ όσο και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ περιόρισαν τόσο πολύ το συγκεκριμένο πρόγραμμα, που για τον κοινωνικό τουρισμό αποδίδεται μόλις ένα ελάχιστο μέρος από τα χρήματα που συγκεντρώνονται από τους εργαζόμενους για αυτόν το σκοπό.

Χαρακτηριστικά, το 2018 - με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - αποδόθηκαν μόλις 10 εκατομμύρια ευρώ, όταν την ίδια χρονιά τα έσοδα της πρώην Εργατικής Εστίας (που βασική της λειτουργία ήταν το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού) ανήλθαν στα 142,1 εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή, αποδόθηκε μόλις το 1/14 των εισφορών των εργαζομένων που προορίζονταν για το σκοπό αυτό.

Αντίστοιχα, το 2019, ενώ τα έσοδα της πρώην Εργατικής Εστίας ανήλθαν στα 154,8 εκατομμύρια ευρώ, για κοινωνικό τουρισμό αποδόθηκαν και πάλι 10 εκατ. ευρώ.
Φέτος, η κυβέρνηση ΝΔ διαφημίζει ότι αυξάνει το κονδύλι του προγράμματος στα 30 εκατ. ευρώ, όταν οι εισφορές των εργαζομένων με βάση τον προϋπολογισμό θα ανέλθουν στα 155,4 εκατομμύρια ευρώ.

Δηλαδή, και φέτος θα αποδοθεί μόλις το 20% απ' αυτά που συγκεντρώνονται από την πρώην Εργατική Εστία για τον κοινωνικό τουρισμό, χωρίς μάλιστα το κράτος να συμμετέχει ούτε με ένα ευρώ!

Για να υπάρχει μάλιστα ένα πληρέστερο μέτρο σύγκρισης, αξίζει να αναφερθεί ότι το 2011 το κονδύλι για τον κοινωνικό τουρισμό ήταν τουλάχιστον διπλάσιο από φέτος και ανήλθε στα 62,5 εκατ. ευρώ, ενώ οι δικαιούχοι ήταν 570.000 άτομα και οι μέρες διανυκτέρευσης 7.

Και δεν είναι μόνο τα παραπάνω, καθώς τα τελευταία χρόνια πέρα από το κονδύλι και τους δικαιούχους του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού, περικόπηκαν και άλλα μικρότερα προγράμματα με ολιγοήμερες εκδρομές με λεωφορεία, τα οποία ήταν για πολλούς εργαζόμενους και συνταξιούχους μια ανάσα διαφυγής και ξεκούρασης.

Στο λογαριασμό πρέπει να προστεθεί και η συνέχιση του απαράδεκτου αποκλεισμού των συνταξιούχων από το πρόγραμμα «κοινωνικού τουρισμού» (εντάσσονται μόνο στο πρόγραμμα - κλήρωση «Τουρισμός για όλους»), παρότι ως εργαζόμενοι για μια ζωή έχουν πληρώσει ένα σωρό εισφορές. Ακόμα περισσότερο, η ΠΟΣ ΟΑΕΕ καταγγέλλει πως οι συνταξιούχοι - μέλη της στερούνται και τον θεραπευτικό τουρισμό, παρότι για δέκα ολόκληρα χρόνια πληρώνουν ειδική εισφορά από τις συντάξεις τους. Οπως σημειώνει η Ομοσπονδία, με τον νόμο 3863/2010 θεσπίστηκε μηνιαία εισφορά 1 ευρώ για τους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ, από την οποία τα 0,75 ευρώ προορίζονταν για προγράμματα θεραπευτικού τουρισμού. Μέχρι τώρα στον «κουμπαρά» αυτόν έχουν συγκεντρωθεί 35 εκατ. ευρώ, χωρίς όμως οι συνταξιούχοι να έχουν λάβει ούτε μια μέρα θεραπευτικού τουρισμού! Τα παραπάνω ζητήματα ανέδειξαν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις την Πέμπτη 2/7, πραγματοποιώντας διαμαρτυρία στο υπουργείο Τουρισμού.

Χιλιάδες δικαιούχοι μένουν... με το κουπόνι αμανάτι

Τα εμπόδια για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, ακόμα και γι' αυτούς που καταφέρνουν να ξεπεράσουν τους υπόλοιπους σκοπέλους και να πάρουν την επιταγή κοινωνικού τουρισμού, δεν σταματούν εδώ.

Παρά τη φετινή μερική επιδότηση των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, το κόστος μετάβασης για μια οικογένεια σε ένα νησί ή σε κάποια άλλη περιοχή της χώρας παραμένει υψηλό, συχνά απαγορευτικό, με τα πανάκριβα εισιτήρια, με τις συνεχείς αυξήσεις στα διόδια, σε συνθήκες που το εισόδημα ακόμα και αυτών που συνεχίζουν να εργάζονται - ούτε λόγος για τους ανέργους - έχει συρρικνωθεί δραματικά.

Ταυτόχρονα, παραμένουν τα χρόνια προβλήματα του προγράμματος: Σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχει επιβάρυνση του δικαιούχου ακόμα και για το κόστος του πρωινού, ενώ σε κάθε περίπτωση το πρόγραμμα και το ύψος της επιδότησης δεν καλύπτουν τα έξοδα των γευμάτων, που επιβαρύνουν τον δικαιούχο.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι δικαιούχοι επιλέγονται με βάση το εισόδημα, είναι κατανοητό ότι σε συνθήκες πετσοκόμματος του προγράμματος, καθίζησης των μισθών, μεγάλης ανεργίας και αύξησης της υποαπασχόλησης, μιλάμε για δικαιούχους και οικογένειες με πολύ χαμηλό εισόδημα, οι οποίες πολύ συχνά αδυνατούν τελικά να αντεπεξέλθουν σε όλα αυτά τα έξοδα που προϋποθέτει η συμμετοχή στο πρόγραμμα.

Ενα επιπλέον πρόβλημα προκαλεί το γεγονός ότι η έναρξη του προγράμματος ορίστηκε για την 1η Αυγούστου, με τη διαδικασία των αιτήσεων να «τρέχει» μέσα στον Ιούλη και με τους εργαζόμενους να μη γνωρίζουν αν θα είναι δικαιούχοι ή όχι, να μην μπορούν να προγραμματίσουν οτιδήποτε. Οι δύο πρώτοι μήνες του καλοκαιριού χάνονται, στην πραγματικότητα για πάρα πολλούς χάνεται τελικά και ο Αύγουστος, με το κουπόνι να μένει για την επόμενη χρονιά έως τον Ιούλη, με ό,τι μπορεί αυτό να συνεπάγεται για κάθε οικογένεια.

Το αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι δεκάδες χιλιάδες δικαιούχοι να μην μπορούν τελικά να εξαργυρώσουν τις επιταγές του προγράμματος...
Χαρακτηριστικά, εξαιτίας αυτών, καθώς και της καθυστερημένης έναρξης και του περυσινού προγράμματος (τέλη Ιούλη), ο υπουργός Εργασίας επιβεβαίωσε ότι μέχρι τώρα δεν αξιοποιήθηκαν οι 113.000 από τις 140.000 περσινές επιταγές κοινωνικού τουρισμού (!) γι' αυτό το υπουργείο παρατείνει το υφιστάμενο πρόγραμμα μέχρι το τέλος Οκτώβρη.

Φέτος, μάλιστα, αναδεικνύονται δύο πρόσθετες δυσκολίες: Καθώς το φετινό πρόγραμμα έχει ως εισοδηματικό κριτήριο τα εισοδήματα του 2018, οδηγεί σε επιπλέον στρεβλώσεις, αφού εργαζόμενοι που μπορεί ενδιάμεσα να έχασαν την εργασία τους και κάθε εισόδημα, θα κρίνονται με βάση την προ διετίας οικονομική τους κατάσταση. Επιπλέον, η χρονική παράταση που αναγκάστηκε να δώσει το υπουργείο Εργασίας στους παρόχους για να ενταχθούν στο πρόγραμμα (προφανώς λόγω χαμηλής συμμετοχής), παρά την πληθώρα ξενοδοχείων και καταλυμάτων που διαθέτει η χώρα, δείχνει ότι ακόμα και οι δικαιούχοι θα έχουν μία ακόμα δυσκολία να πάνε διακοπές...

Από την κοροϊδία της ΝΔ στην υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ

Στην κοροϊδία της κυβέρνησης ΝΔ για το φετινό πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού ήρθε να προστεθεί η υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος με δήλωση της πρώην υπουργού Εργασίας, Εφης Αχτσιόγλου, αναφέρει πως «είναι απολύτως ανεπαρκές τόσο για τη στήριξη του τουριστικού κλάδου, όσο και για την κάλυψη της ανάγκης για διακοπές που έχουν εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες». Πλειοδοτώντας, προτείνει πρόγραμμα ύψους 720 εκατ. ευρώ που να καλύπτει 2,5 εκατομμύρια δικαιούχους.

Η όψιμη ευαισθησία του ΣΥΡΙΖΑ δεν αφορά βέβαια τους εργαζόμενους και τους ανέργους. Αν πραγματικά ενδιαφερόταν δεν θα κρατούσε το πρόγραμμα πετσοκομμένο στα 10 εκατομμύρια ευρώ στα χρόνια διακυβέρνησής του! Η πλειοδοσία του αφορά ακριβώς στην ανησυχία του για τη στήριξη των ξενοδοχειακών ομίλων στις σημερινές συνθήκες που διαμορφώνει η πανδημία...

Γ. Ζαχ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου