ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Πέμπτη 16 Ιουλίου 2020

Εντείνονται οι κρυφές και φανερές διαπραγματεύσεις με «προξενήτρες» την ΕΕ και τις ΗΠΑ

Συναντήσεις κρυφές και φανερές, επικοινωνίες με Ευρωπαίους αξιωματούχους, παρεμβάσεις από τις ΗΠΑ, νέες απειλές και ανακίνηση παλιών αξιώσεων από την τουρκική κυβέρνηση συνθέτουν τις διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, με «προξενήτρες» την ΕΕ και τις ΗΠΑ και με ορίζοντα μια διευθέτηση για τη συνεκμετάλλευση των θαλάσσιων ζωνών.


Στο φόντο αυτό, και ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που ξεκινάει αύριο στις Βρυξέλλες, ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε χτες τηλεφωνική επικοινωνία με την Α. Μέρκελ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το περιεχόμενο της συζήτησης ήταν ανάλογο με αυτό της προχτεσινής επικοινωνίας του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σ. Μισέλ, και περιλαμβάνει - εκτός από τα χρηματοδοτικά πακέτα του «Ταμείου Ανάκαμψης» - τα Ελληνοτουρκικά, στον απόηχο της απόφασης της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί.

Η τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Μέρκελ γίνεται μία μέρα μετά τη «διαρροή» ότι την περασμένη Κυριακή στο Βερολίνο πραγματοποιήθηκε τριμερής συνάντηση Γερμανίας - Ελλάδας - Τουρκίας σε επίπεδο υψηλόβαθμων συμβούλων. Μια πρωτοβουλία της γερμανικής κυβέρνησης, που επιβεβαιώνει τις προθέσεις της γερμανικής προεδρίας της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο να «συνδράμει» στην «επίλυση» ελληνοτουρκικών διαφορών, δηλαδή σε μια ακόμα ευρωατλαντική διευθέτηση.
Ολα στο τραπέζι του ευρωατλαντικού σχεδιασμού

Η συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν οι διπλωματικοί σύμβουλοι των Μέρκελ και Μητσοτάκη, Γιαν Χέκερ και Ελένη Σουρανή αντίστοιχα, καθώς και ο Ιμπραχίμ Καλίν, εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας, έγινε λίγες ώρες πριν ξεκινήσει το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, το οποίο επιβεβαίωσε ότι προτεραιότητα της λυκοσυμμαχίας είναι η διατήρηση της Τουρκίας στο «δυτικό στρατόπεδο». Στον στόχο αυτό άλλωστε ευθυγραμμίζεται και η ελληνική κυβέρνηση, κάτι που καθορίζει το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για ευρύτερες διευθετήσεις στην περιοχή.

Αλλωστε, οι αναφορές του επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, για «διαφιλονικούμενα ύδατα στην Ελλάδα», εννοώντας τις θαλάσσιες ζώνες που διεκδικεί η Τουρκία, μαζί με τα ευχολόγια για «μονοπάτια κατανόησης», ήρθαν ξανά να επιβεβαιώσουν ότι η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας «ταΐζεται» από τις «προτεραιότητες» των ιμπεριαλιστικών οργανισμών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την τριμερή Ελλάδας - Τουρκίας - Γερμανίας και το ΣΕΥ, με την ελληνική κυβέρνηση να επικαλείται τις γλυκανάλατες «καταδίκες» της ΕΕ για τη στάση της Τουρκίας, ακολούθησε η ανάρτηση στα έγγραφα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη νέας επιστολής (Α/68/857) του μόνιμου αντιπροσώπου της Τουρκίας, Φεριντούν Σινιρλίογλου (με ημερομηνία 7 Ιούλη), ο οποίος επαναλαμβάνει τις καταθέσεις συντεταγμένων των τουρκικών θαλάσσιων ζωνών στο παρελθόν (2004, 2005, 2013, 2014, 2019 και 2020). Σε αυτές περιλαμβάνεται ξανά η οριοθέτηση της θαλάσσιας ζώνης που καθορίζει η προκλητική τουρκολιβυκή συμφωνία. Μάλιστα, στην επιστολή γίνεται σαφής αναφορά για έρευνες στην περιοχή του τουρκολιβυκού μνημονίου, καθώς τονίζεται ότι «καλύπτει περιοχές που βρίσκονται εξολοκλήρου εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, όπου η Τουρκία ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα και αρμοδιότητα όπως έχει αναγγελθεί στον ΟΗΕ».

Σε συνέχεια των προκλήσεων, η Αγκυρα εξέδωσε χτες και Navtex (οδηγία προς ναυτιλλομένους) για την περιοχή νοτιοδυτικά της Κύπρου, ενημερώνοντας ότι ξεκινά διαδικασίες γεώτρησης με το ερευνητικό της σκάφος «Γιαβούζ» από τις 18 Ιούλη, οι οποίες θα διαρκέσουν έως τις 18 Αυγούστου. Σενάριο που εξετάζεται από αρμόδιους κύκλους στην Αθήνα είναι το τουρκικό ερευνητικό να προσεγγίσει και σημεία ελληνικών θαλάσσιων ζωνών στην περιοχή του τουρκολιβυκού μνημονίου, είτε νοτιοανατολικά της Κρήτης είτε στην περιοχή του Καστελόριζου.

Εξάλλου, βάζοντας κι άλλα θέματα στο τραπέζι, η πρεσβεία της Τουρκίας στην Αθήνα επανέφερε χτες την υπόθεση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που κατέφυγαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη, έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία τον Ιούλη του 2016.

Σημειωτέον, στην Αθήνα χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, απαντώντας σχετικά με την τριμερή συνάντηση επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θέλει «πάντα να υπάρχει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας, ιδίως σε περιόδους κρίσεων».

Από την πλευρά του ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζ. Πάιατ μετέβη χτες για πολλοστή φορά στο ΥΠΕΞ, όπου συναντήθηκε με τον υπουργό Ν. Δένδια, ο οποίος ενημέρωσε κατόπιν ότι συζήτησαν για το πώς προχωρά ο περιλάλητος «Στρατηγικός Διάλογος» μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και για τις «περιφερειακές εξελίξεις», με την Αγιά Σοφιά. Ο πρέσβης από την πλευρά του έδωσε το περίγραμμα της συζήτησης, λέγοντας ότι μίλησαν για τους «κοινούς στόχους» τους: «Την περιφερειακή σταθερότητα, τα κοινά μας συμφέροντα στα Δυτικά Βαλκάνια και τον προγραμματισμό για τον επόμενο γύρο Στρατηγικού Διαλόγου». Κατέθεσε δε τη «βαθιά απογοήτευσή» του για την απόφαση της Τουρκίας για την Αγιά Σοφιά, συμπληρώνοντας τα ευχολόγια της ΕΕ.
Ενημέρωση θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ

Αμεση ενημέρωση για το περιεχόμενο της τριμερούς ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του, επικροτώντας βέβαια το γεγονός ότι «η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης επιτέλους, έστω και με τεράστια καθυστέρηση, αντιλαμβάνονται τη σημασία της απειλής των κυρώσεων, της συμμετοχής στον ευρωτουρκικό διάλογο και των ανοιχτών διαύλων». Σε συνέντευξή του στον ρ/σ «Στο κόκκινο», ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Χαρίτσης, επέκρινε το χρόνο που πραγματοποιήθηκε η τριμερής, διαπιστώνοντας ότι η Τουρκία δεν είναι «απομονωμένη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου