ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Τρίτη 18 Αυγούστου 2020

Διασφαλίζονται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα με επιδιαιτητές ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ε.Ε;

Μέχρι το 1987 η μόνη ελληνοτουρκική διαφορά που αναγνώριζε η Ελλάδα με την Τουρκία ήταν αυτή της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας μεταξύ χωρών στο Αιγαίο.

Το ωκεανογραφικό «Πίρι Ρέις» και το σεισμογραφικό «Σισμίκ Ι» (1987)


Το 1987 η Τουρκία έβγαλε στο Αιγαίο το ωκεανογραφικό «Πίρι Ρέις» και ακολούθως το σεισμογραφικό «Σισμίκ Ι» να ερευνήσουν για κοιτάσματα πετρελαίου στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. 
Οι δύο χώρες (πρωθυπουργοί Αντρέας Παπανδρέου και Τουργούτ Οζάλ) βρέθηκαν στα πρόθυρα ενός θερμού επεισοδίου. Η κρίση εκτονώθηκε με την παρέμβαση του ΝΑΤΟ και η χώρα μας δέχτηκε τη 
Συμφωνία του Νταβός (1-2-1988) με την οποία αναγνώρισε το σύνολο των διεκδικήσεων της Τουρκίας, αφήνοντας έξω τα προς συζήτηση θέματα το Κυπριακό. Ο Α. Παπανδρέου θα αναγνωρίσει αργότερα το λάθος της συμφωνίας (mea cupla).

Νταβός (31-1-1992)



Λίγα χρόνια αργότερα, με την πίεση του αμερικανο-νατοϊκού παράγοντα με μια νέα Συμφωνία στο Νταβός (31-1-1992), οι δύο χώρες (πρωθυπουργοί Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ) έβαζαν ταφόπλακα στο Κυπριακό, αποδεσμεύοντας το πρόβλημα της παράνομης εισβολής και κατοχής του νησιού από τις προϋποθέσεις ομαλοποίησης των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας. Η συμφωνία προκάλεσε αγανάκτηση στον κυπριακό ελληνισμό και αντιδράσεις στην Ελλάδα.

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις καταλαμβάνουν τα Ίμια και δύο Έλληνες αξιωματικοί πέφτουν νεκροί (1996)

Το 1996, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις καταλαμβάνουν τα Ίμια και δύο Έλληνες αξιωματικοί και ένας υπαξιωματικός πέφτουν νεκροί στα νερά του Αιγαίου. Η κρίση εκτονώνεται με την παρέμβαση των Αμερικανών και η Ελλάδα αποδέχεται το γκριζάρισμα μέρους της εθνικής μας κυριαρχίας (νησίδων του Ανατολικού Αιγαίου). Η χώρα μας σύρεται από τις ΗΠΑ αλλά και το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε στη Συμφωνία της Μαδρίτης (8-7-1997) που συνυπογράφουν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας Κώστας Σημίτης και της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ. Η συμφωνία αναγνωρίζει ζωτικά συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο.

Η παρέμβαση των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στις διενέξεις μας με την Τουρκία,
έχει αρνητικά αποτελέσματα για τη χώρα μας

Θα μπορούσε να γίνει αναφορά και σε πολλές άλλες μικρότερης έντασης κρίσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, στο Αιγαίο, στις γκριζαρισμένες νησίδες, την Ανατολική Μεσόγειο και ιδίως στο σύμπλεγμα του Καστελορίζου, στον Έβρο. Θα μπορούσε επίσης, να γίνει αναφορά στις ωμές παραβιάσεις της κυριαρχίας της Κύπρου, ιδίως με τις γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της, την οποία η Ελλάδα έχει ουσιαστικά εγκαταλείψει. Όμως, το συμπέρασμα θα είναι το ίδιο. Κάθε φορά που δημιουργείται μια κρίση η χώρα μας απευθύνεται στις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την Ε.Ε. Πάντοτε η παρέμβαση αυτών των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων ως επιδιαιτητών στις διενέξεις μας με την Τουρκία, έχει αρνητικά αποτελέσματα για τη χώρα μας. Εξυπηρετώντας πρωταρχικά τα δικά τους συμφέροντα και επιχειρώντας να κρατήσουν την Τουρκία στο άρμα του ΝΑΤΟ και γενικότερα της Δύσης, ροκανίζουν κάθε φορά και περισσότερα από τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.

Οι ελληνικές Κυβερνήσεις εμπλέκουν διαχρονικά τη χώρα μας με τους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών στην περιοχή

Όμως το συμπέρασμα αυτό δεν φαίνεται να συνεκτιμάται από τις κυβερνήσεις τις ελληνικής αστικής τάξης. Υπηρετώντας τα συμφέροντα του κεφαλαίου εμπλέκουν διαχρονικά τη χώρα μας με τους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών στην περιοχή, προσδοκώντας διευρύνσεις αγορών και κερδών με αντίτιμο τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Προσαρμόζουν μάλιστα τις στρατηγικές τους με βάση τους ευρύτερους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. και υποσκάπτουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση της ΝΔ υπέγραψε μια συμφωνία για τον καθορισμό της ΑΟΖ με την Αίγυπτο, που αφενός ικανοποιεί την τελευταία, αλλά κυρίως αφορά τμήμα της ΑΟΖ που δεν θίγει τις παράνομες Τουρκικές διεκδικήσεις. Έτσι άφησε στις ορέξεις της Άγκυρας το σύμπλεγμα του Καστελόριζου, τα όρια με την ΑΟΖ της Κύπρου, αλλά και τμήματα των ΑΟΖ Ρόδου και Κρήτης. Ουσιαστικά, η συμφωνία με την Αίγυπτο δεν ακυρώνει το τουρκολυβικό μνημόνιο συνεργασίας. Αντίθετα, η Ελλάδα με την «παραίτηση» από τα τμήματα της ΑΟΖ της, που δημιουργούν τις τριβές με την Τουρκία, άνοιξε την όρεξη στην Τουρκική αστική τάξη να διεκδικήσει περισσότερα.

Το Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα (2020)

Η Τουρκία ακολουθώντας τις πάγιες τακτικές της, εμφανίζεται στην παρούσα κρίση που δημιούργησε με τις σεισμογραφικές έρευνες του «Oruc Reis» μέσα στην ελληνική ΑΟΖ, ως αδικημένη, γιατί η Ελλάδα υπέγραψε τη λειψή συμφωνία με την Αίγυπτο, χωρίς να περάσει πρώτα από το τραπέζι του εκβιαστικού διαλόγου, όπως προφανώς είχε διαβεβαιώσεις από τη Γερμανική προεδρία της Ε.Ε. Η τωρινή επίθεσή της στην ελληνική ΑΟΖ, αποσκοπεί στην επιβολή τετελεσμένων και στο σύρσιμο της Ελλάδας, με τις πιέσεις ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ε.Ε, στη λαιμητόμο αποκοπής των κυριαρχικών δικαιωμάτων της.

Προφανώς, σε μια τέτοια διαδικασία, οι ιμπεριαλιστές, ως επιδιαιτητές της κρίσης, δεν θα επιτρέψουν την άμεση ικανοποίηση όλων των διεκδικήσεων της Τουρκικής αστικής τάξης. Υποθάλπτουν την Τουρκική επιθετικότητα, αλλά στο βαθμό που εξυπηρετούνται τα δικά τους συμφέροντα. Στόχος τους να βάλουν χέρι στον ενεργειακό πλούτο της περιοχής. Για να ικανοποιήσουν την Τουρκία, θα επιχειρήσουν να γίνουν αποδεκτές οι απαιτήσεις της για γκριζάρισμα «αλα ‘Ιμια» και της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και για μειωμένη επήρεια των ελληνικών νησιών στο μελλοντικό καθορισμό της ΑΟΖ.

Ελληνική και τουρκική Κυβέρνηση



Η Ελληνική κυβέρνηση από την πλευρά της είναι έτοιμη να συρθεί σ’ ένα διάλογο με την Τουρκία στον οποίο έχει μόνο να απεμπολήσει κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Η μέχρι τώρα τακτική της δείχνει ότι είναι τόσο βαθιά δεμένη στο άρμα του ευρωατλαντισμού που δεν μπορεί να ασκήσει μια σοβαρή αποτρεπτική πολιτική κατά της Τουρκίας. Δεν συνάδει να δηλώνει ότι θα υπερασπιστεί την ΑΟΖ του Καστελόριζου και να το αφήνει έξω από τη συμφωνία με την Αίγυπτο. Είναι αστείο να προβάλλει ότι οι σεισμολογικές έρευνες του «Oruc Reis» είναι ανεπιτυχείς λόγω του θορύβου των πλοίων συνοδείας, όταν οι Τούρκοι αρμενίζουν ετσιθελικά στην ελληνική ΑΟΖ, όπου σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας απαιτείται αδειοδότηση της Ελλάδας.

Η Τουρκική κυβέρνηση, σταθερή στο στόχο της για να επιτύχει το μέγιστο θετικό αποτέλεσμα για την Τουρκική αστική τάξη, διαμηνύει με τον υπουργό άμυνας Χουλουσί Ακάρ (11-8-2020 προς στρατιωτική ηγεσία Τουρκίας), ότι «κανένα πλάνο που δεν περιλαμβάνει την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους, δεν μπορεί να επιβιώσει στην Ανατολική Μεσόγειο. Είμαστε αποφασισμένοι και ικανοί να προστατέψουμε τα συναφή δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στη γαλάζια πατρίδα, συμπεριλαμβανόμενης και της Κύπρου». Επίσης, ο Τούρκος υπουργός ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ δηλώνει (twitter 09.20/12-8-2020) ότι «Το Oruc Reis σκανάρει τις θάλασσές μας. Ως τις 23 Αυγούστου, συνολικά 1.750 χιλιόμετρα ταινίας (σεισμικό καλώδιο) θα ποντιστούν στη Μεσόγειο για 2D σεισμική έρευνα».

Κρίση και στη συνέχεια μια συμφωνία με απεμπόληση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας

Η όλη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από την επιθετικότητα της Τουρκίας και τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της Τουρκικής αστικής τάξης, εκτιμάται ότι θα μας οδηγήσουν σε μια επανάληψη της διαχρονικής ιστορίας των αντιπαραθέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Κρίση και στη συνέχεια μια συμφωνία με απεμπόληση στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. Οι αμερικανονατοϊκοί επιδιαιτητές, με τις ανακοινώσεις και δηλώσεις τους, έχουν ήδη στήσει το πλαίσιο των διευθετήσεων. 

Να οδηγήσουν τη χώρα μας για ακόμη φορά με το πιστόλι στο κρόταφο, σε ένα επικίνδυνο ελληνοτουρκικό παζάρι, που θα προωθεί πάνω απ’ όλα τη συνεκμετάλλευση στην ΑΟΖ κάτω από τη δική τους εποπτεία και θα διασφαλίζει τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων της ενέργειας που εκπροσωπούν. Παράλληλα, να ικανοποιούν τις απαιτήσεις της Τουρκίας στο βαθμό που απαιτείται για τη συνοχή του ΝΑΤΟ και τον έλεγχο του προσφυγικού προς την Ε.Ε.

Πάλη για την αποδέσμευση της χώρας μας από το ΝΑΤΟ, την Ε.Ε.

Ο λαός μας όμως πρέπει να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα και από αυτή την κρίση. Να αντιληφθεί ότι ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ε.Ε. δεν μπορούν να είναι προστάτες της ειρήνης στην περιοχή, ούτε υπερασπιστές των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας. Δεν έχουμε τίποτε να περιμένουμε από τέτοιους συμμάχους και επιδιαιτητές. Για να γίνουμε νοικοκύρηδες στον τόπο μας και να αποκτήσουμε σχέσεις καλής γειτονίας, φιλίας και συνεργασίας με τους άλλους λαούς της περιοχής, αλλά και αποφασιστική αποτρεπτική στρατηγική όταν χρειαστεί, απαιτείται η αφύπνιση και η δραστηριοποίηση όλου του λαού. Αυτό προϋποθέτει πάλη για την αποδέσμευση της χώρας μας από το ΝΑΤΟ, την Ε.Ε., τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, καθώς και αγώνες για την ειρήνη και την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας.

Γ.Π

1 σχόλιο:

  1. Οι παλινωδίες στις δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών, όπως του Α. Διακόπουλου, όχι μόνο δεν διορθώνουν, αλλά μεγαλώνουν την ανησυχία για τα παζάρια, τα οποία εξελίσσονται υπό την υψηλή εποπτεία των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, με θύμα τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, τον οδυνηρό συμβιβασμό της συνεκμετάλλευσης, αλλά και την ειρήνη στην περιοχή.

    Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

    https://www.902.gr/eidisi/politiki/233454/oi-palinodies-stis-diloseis-ton-kyvernitikon-stelehon-megalonoyn-tin-anisyhia

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου