ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2020

Αεροπειρατεία από 6 μέλη της ΕΠΟΝ

Αεροπειρατεία εκδηλώνεται, 12/9/1948, σε αεροσκάφος της ΤΑΕ, που εκτελεί το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη. 

Οι έξι νεαροί αεροπειρατές, μέλη της ΕΠΟΝ, αναγκάζουν τον πιλότο να οδηγήσει το σκάφος στη Γιουγκοσλαβία. Είναι μία από τις πρώτες αεροπειρατίες στην ιστορία της πολιτικής αεροπορίας.


Στις 12 Σεπτέμβρη 1948 έγινε η πρώτη αεροπειρατεία στην ελληνική ιστορία την οποία πραγματοποίησε η ΕΠΟΝ (και από τις πρώτες παγκοσμίως). Την έκαναν οι  6 ΕΠΟΝίτες που κατηγορούνταν από τις αρχές για ενέργειες σαμποτάζ.
Αλέξανδρος Κουφουδάκης, 21 ετών
Δημήτριος Κουφουδάκης, 23 ετών
Αχιλλέας Κετιμλίδης, 19 ετών
Αντώνης Βογιάζος, 18 ετών
Γιώργος Κέλας, 17 ετών
Σπύρος Χελμιάδης, 18 ετών
 
«Προσπαθώντας να ξεφύγουν από τους διώκτες τους, οι έξι νεαροί κατέφυγαν στην Αθήνα, με απώτερο σκοπό να διαφύγουν σε κάποια γειτονική σοσιαλιστική χώρα και στη συνέχεια να επαναπροωθηθούν στην Ελλάδα για να πολεμήσουν στις τάξεις του Δημοκρατικού Στρατού. 

Ψάχνοντας τρόπους να υλοποιήσουν το σχέδιό τους, τους κατέβηκε η ιδέα να καταλάβουν ένα αεροπλάνο της πολιτικής αεροπορίας και να το οδηγήσουν στη Γιουγκοσλαβία. Σχέδιο παράτολμο, αλλά και «πρωτοποριακό» για την εποχή».

Η προσπάθειά τους ξεκίνησε το μεσημέρι της 12ης Σεπτέμβρη από το αεροδρόμιο του Ελληνικού, όπου επιβιβάστηκαν στο αεροπλάνο τύπου «Ντακότα».
«Λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του κι ενώ το αεροπλάνο πετούσε πάνω από τη βόρεια Εύβοια, οι τέσσερις από τους έξι νεαρούς μπήκαν στον θάλαμο διακυβέρνησης και αφού τραυμάτισαν με σουγιά τον συγκυβερνήτη και τον ασυρματιστή, ανάγκασαν τον κυβερνήτη Αθανάσιο Ηγουμενάκη να οδηγήσει το αεροπλάνο προς τα γιουγοσλαβικά σύνορα. 
 
O Ηγουμενάκης προσπάθησε να παραπλανήσει τους αεροπειρατές, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Έτσι, ακολουθώντας το ποτάμι του Αξιού κατόρθωσε να προσγειώσει τελικά το αεροπλάνο σε μία λωρίδα γης στην τοποθεσία Μπούργκα, 60 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά των Σκοπίων. Μετά την αποβίβαση των έξι αεροπειρατών, οι χειριστές κατόρθωσαν να απογειώσουν το αεροπλάνο και να φτάσουν στη Θεσσαλονίκη γύρω στις 5 το απόγευμα, 4 ώρες και 27 λεπτά μετά την αναχώρησή του από την Αθήνα» (sansimera.gr).

2 σχόλια:

  1. Να οι εφεδρείες του ΔΣΕ εγκλωβισμένοι στις πόλεις και στα νησιά του μαρτυρίου. Να το σχέδιο Λίμνες και πόσο ωραία θα είχε εφαρμοστεί τέλη 1945... αν το 7ο Συνέδριο τα ξήλωνε όλα και έριχνε όλο το βάρος στον ΔΣΕ. Αλλά είπαμε ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ...λαοκρατία ευρωκομουνισμός.... και πανηγύρια τον ΙΟΥΛΗ ΤΟΥ 1945... για την νίκη.. των εργατικών... στην ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΓΓΛΙΑ. ....ΑΞΙΟΙ.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Γιώργος Κέλας, ήταν από την Θεσσαλονίκη και η οικογένεια του ήταν "πλούσιοι".

    Επέστρεψε στην Ελλάδα την 10ετια του80.
    Παντρεμένος, με την Χριστίνα απέκτησαν ένα γιό.

    Μετάφρασε, στα Ελληνικά, το βιβλίο αναμνήσεις ενός κουρέα" Εκδ. σύγχρονη εποχή.
    Ο Γιώργος Κέλας, έζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Ρουμανία.
    Η μετάφραση του βιβλίου έγινε από τα Ρουμανικά.
    https://www.sep.gr/cms/site/gr.php?p=bookview&read=1043&view1=26&view2=81

    ΔΣΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου