ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2020

Τρέχει με «χίλια» τις επικίνδυνες για το λαό διευθετήσεις

 
Επιταχύνονται όπως όλα δείχνουν οι παρασκηνιακές διεργασίες για την έναρξη διερευνητικών επαφών μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας, πριν ακόμα και από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 24 Σεπτέμβρη.

Με «προξενήτρες» ΕΕ, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ το παζάρι για την ολοκλήρωση των «διευθετήσεων» στην περιοχή προετοιμάζεται και πληροφορίες λένε ότι αν και επαφές σε επίπεδο υπουργών είναι δύσκολο να ξεκινήσουν άμεσα, εντούτοις δεν αποκλείεται να μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, όπως είχε προγραμματιστεί να γίνει στις 6 Αυγούστου, και να υπάρξει μια πρώτη επαφή, όπου θα τεθούν προς συζήτηση στο τραπέζι τα θέματα και από τις δύο χώρες, προκειμένου να ξεκινήσει η πρώτη φάση του διαλόγου.

Στο φόντο αυτό, ανοιχτό το ενδεχόμενο ελληνοτουρκικής συνάντησης ακόμη και τηλεφωνικής επικοινωνίας Μητσοτάκη - Ερντογάν πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 24 και 25 του μηνός άφησε χτες, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, λέγοντας πως κανένα επίπεδο επαφής δεν αποκλείεται, και προσθέτοντας: «Ας ξεκινήσουμε με το πώς θα πάμε στις διερευνητικές. Ας πάμε στις διερευνητικές και βλέπουμε πώς θα συνεχίσουμε».

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας χτες βράδυ στο «Economist», σημείωσε πως «εκτιμώ ότι υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας, είναι στο χέρι της Τουρκίας», επαναλαμβάνοντας πως ο διάλογος θα πρέπει να ξεκινήσει από εκεί που σταμάτησε το 2016 και, εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία, να υπάρξει προσφυγή στη Χάγη. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο κυρώσεων εκ μέρους της ΕΕ σε βάρος της Τουρκίας, ο πρωθυπουργός σημείωσε με νόημα ότι μια βδομάδα μέχρι τη Σύνοδο είναι πολύς πολιτικός χρόνος και έως τότε πολλά μπορούν να συμβούν, προσθέτοντας πως «δεν θα κάνω προβλέψεις για το τι θα συμβεί, αλλά ελπίζω ότι η Αγκυρα έχει λάβει το μήνυμα».

Ενώ επιβεβαιώνοντας τα παζάρια που τρέχουν πίσω από τις πλάτες του λαού, σημείωσε πως δεν έχει μεν μιλήσει με τον Τούρκο πρόεδρο από την τελευταία του επικοινωνία, «Οι σύμβουλοί μας όμως είναι σε επικοινωνία, κάτι που για μένα είναι σημαντικό», προσθέτοντας μάλιστα πως «αν συνεχίσουμε αυτή τη διαδικασία, είπα ξεκάθαρα ότι είμαι ανοικτός να ξεκινήσουμε τις διερευνητικές συνομιλίες πολύ σύντομα».

Στο μεταξύ, σήμερα Πέμπτη πραγματοποιείται μία ακόμα τεχνική συνάντηση των στρατιωτικών αντιπροσωπειών Ελλάδας - Τουρκίας, με αξιωματούχους του NATO, για τη ΝΑΤΟική «πλατφόρμα» που στήνεται για τη «μείωση του κινδύνου περιστατικών στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Σκυταλοδρομία» εμπλοκής

Εξάλλου, στο ίδιο «κάδρο», αυτό της προώθησης των ευρωατλαντικών σχεδιασμών στην περιοχή για τα συμφέροντα της αστικής τάξης, ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, παρέθεσε χτες γεύμα προς τιμήν του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας, Ζ. Ζάεφ, που βρέθηκε στην Ελλάδα για να συμμετάσχει στο συνέδριο του «Economist». Το κύριο αντικείμενο των συνομιλιών στη διάρκεια του γεύματος ήταν η πορεία των διμερών σχέσεων, τα ζητήματα «οικονομικής συνεργασίας» και η πορεία για την ένταξη της γείτονος στην ΕΕ.

Δίνοντας το στίγμα των συνομιλιών, όσο και της «σκυταλοδρομίας» όλων των κυβερνήσεων σε ό,τι αφορά την προώθηση των ευρωατλαντικών σχεδίων, ο Ζ. Ζάεφ μιλώντας στο «Euronews» σημείωσε πως «ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ήδη την ευκαιρία να δείξει τη στάση του απέναντι στη Βόρεια Μακεδονία. Εδωσε μάχες για εμάς, μάχες για το ευρωπαϊκό μας μέλλον, για τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και είμαι πολύ ευχαριστημένος. Η Συμφωνία των Πρεσπών έχει τελειώσει. Τελείωσε. Τώρα ας συνεργαστούμε, ας κάνουμε δουλειές, ας βελτιώσουμε τη ζωή των πολιτών μας. Και είμαι πολύ χαρούμενος που ο πρωθυπουργός του νότιου γείτονά μας έδωσε μάχη για τον ευρωπαϊκό δρόμο της Β. Μακεδονίας. Οσα έχει κάνει απ' όταν έγινε πρωθυπουργός της Ελλάδας είναι μόνο θετικά για τη Β. Μακεδονία».

Τη σύμπλευση των αστικών κομμάτων στα ευρωατλαντικά σχέδια επιβεβαίωνε λίγο αργότερα και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας, που επίσης συναντήθηκε με τον Ζ. Ζάεφ, εκφράζοντας τη χαρά του που η κυβέρνηση «συνεχίζει να υποστηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών, παρά το γεγονός ότι το κυβερνών κόμμα ως αντιπολίτευση ήταν εναντίον της. Σήμερα όχι μόνο τη σέβεται αλλά δίνει και μάχες για τη Συμφωνία των Πρεσπών».

Ερχονται «διευθετήσεις» και με Αλβανία

Θυμίζουμε πως προηγουμένως, το βράδυ της Τρίτης, ο Κυρ. Μητσοτάκης παρέθεσε δείπνο προς τιμήν του πρωθυπουργού της Αλβανίας, Ε. Ράμα.

Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, οι δύο πρωθυπουργοί είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για την πορεία των διμερών σχέσεων, καθώς και για την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, «την οποία η Ελλάδα έχει στηρίξει διαχρονικά, πάντα με σεβασμό στην σχετική αιρεσιμότητα που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει θέσει», εξέφρασαν δε την ικανοποίησή τους για τη συνεργασία τους στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Ακόμη, για την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία, την ενίσχυση των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων.

Ενώ με φόντο τη συζήτηση για την οριοθέτηση ΑΟΖ, η κυβέρνηση λέει πως οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εργαστούν από κοινού, έτσι ώστε σύντομα «να διευθετήσουν τα ζητήματα που εκκρεμούν από το παρελθόν στο διμερές πλαίσιο και να απελευθερώσουν τη μεγάλη δυναμική που μπορεί να δημιουργήσει η στρατηγική σχέση των δύο χωρών».

  • Την καθιερωμένη μηνιαία του συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, είχε χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν η πανδημία και τα Ελληνοτουρκικά.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου