ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2020

Ελλείμματα και χρέη στις πλάτες του λαού


Την ερχόμενη Δευτέρα κατατίθεται στη Βουλή το προσχέδιο κρατικού προϋπολογισμού για το 2021, όπου και θα ενσωματώνονται οι νέες φοροελαφρύνσεις και άλλες παρεμβάσεις στήριξης του εγχώριου κεφαλαίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται σε έναν ισοσκελισμένο ή οριακά ελλειμματικό προϋπολογισμό για το 2021, «με προοπτική την επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2022». Θυμίζουμε ότι σε επίπεδο ΕΕ η λεγόμενη ρήτρα διαφυγής (δυνατότητα προσωρινής απόκλισης από τους δημοσιονομικούς κανόνες) θα ισχύσει και την επόμενη χρονιά, ενώ η επανεξέταση της κατάστασης θα γίνει την άνοιξη του 2021, με ενδιάμεσες «αξιολογήσεις». Σε αυτό το φόντο το ζήτημα της δημοσιονομικής διαχείρισης στην ΕΕ θα βρίσκεται μόνιμα στο τραπέζι του Γιούρογκρουπ, ενώ σε κάθε περίπτωση τα σπασμένα φορτώνονται στις πλάτες των λαών, και αυτό ανεξάρτητα από το κάθε φορά «επιθυμητό» ύψος των ελλειμμάτων ή των πλεονασμάτων και των κρατικών χρεών.

Οπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζουν πηγές, οι συζητήσεις στις επόμενες συνεδριάσεις του Γιούρογκρουπ θα αφορούν τη «μετατόπιση της στήριξης από βραχυπρόθεσμα προγράμματα σε πιο μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις».

Πρόκειται για το υπό διαμόρφωση νέο πακέτο αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, που με τη σειρά του θα συνδυαστεί με τις ενισχύσεις του «Ταμείου Ανάκαμψης» προς τους επιχειρηματικούς ομίλους της ΕΕ. To ζήτημα αυτό θα συζητηθεί και στην προσεχή τηλεσυνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ στην ατζέντα βρίσκεται και το πρόγραμμα «ενισχυμένης εποπτείας» που εφαρμόζεται στην ελληνική οικονομία.

Να σημειωθεί ότι η 7η έκθεση «ενισχυμένης εποπτείας» δεν εμπεριέχει αναφορές σχετικές με τη βιωσιμότητα του ελληνικού κρατικού χρέους, η δε σχετική ανάλυση θα περιληφθεί στην 8η έκθεση, που αναμένεται να δημοσιευτεί το Νοέμβρη. Σε σχέση με το δημοσιονομικό πακέτο που ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό στο πλαίσιο της ΔΕΘ, η Κομισιόν σημειώνει ότι αυτά τα μέτρα θα «αξιολογηθούν» στη συνέχεια, στο πλαίσιο της τελικής διαμόρφωσης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2021.

Σύμφωνα με τις πρόσφατες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά τη βύθιση 9% για το 2020 θα ακολουθήσει μερική ανάκαμψη 6% για το 2021. Σε αυτό το επίπεδο αναμένεται και η πρόβλεψη προϋπολογισμού της κυβέρνησης, ενώ βέβαια με την παραδοχή αυτή θα καταρτιστούν δημοσιονομικά μεγέθη, όπως η μάζα των φορολογικών εσόδων και των κάθε είδους δαπανών, με επίκεντρο την ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για την τροφοδοσία των επιχειρηματικών ομίλων.

Παράλληλα, χτες η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας στα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σημείωσε ότι η πανδημία «θα συνεχίσει να επιβαρύνει την οικονομική δραστηριότητα και να δημιουργεί καθοδικούς κινδύνους για τις οικονομικές προοπτικές». Τόνισε επίσης ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ «συνεχίζει να είναι έτοιμο να προσαρμόσει όλα τα εργαλεία του με τον ενδεδειγμένο τρόπο» για τα συμφέροντα των ευρωνωσιακών ομίλων, «περιλαμβανομένων των εξελίξεων στη συναλλαγματική ισοτιμία αναφορικά με τις συνέπειές τους για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές του πληθωρισμού».

Πάνω από 80% του ΕΝΦΙΑ στις πλάτες του λαού

Στο μεταξύ, αναρτημένα στο ηλεκτρονικό σύστημα Taxis βρίσκονται τα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ για το 2020.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, η «σούμα» διαμορφώνεται σε 2,56 δισ. ευρώ και αφορά περίπου 7,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων, φυσικά και νομικά πρόσωπα. Ειδικότερα, το συντριπτικά μεγαλύτερο τμήμα του ΕΝΦΙΑ αφορά τα φυσικά πρόσωπα, που θα καταβάλουν περίπου 2,1 δισ. ευρώ, έναντι μόλις 484 εκατ. που αναλογούν σε νομικά πρόσωπα (κάθε είδους επιχειρήσεις), με ένα ακόμα μικρότερο ποσοστό να αφορά τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Θυμίζουμε ότι με νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών δίνεται η δυνατότητα καταβολής διπλής δόσης μέχρι το τέλος Οκτώβρη. Ο ΕΝΦΙΑ, ειδικά για το έτος 2020, καταβάλλεται μέχρι και σε 6 μηνιαίες δόσεις, από 5 δόσεις πέρυσι, γεγονός βέβαια που δεν αλλοιώνει στο παραμικρό την ένταση της φοροληστείας. Ουσιαστικά οι ρυθμίσεις «διευκόλυνσης» στοχεύουν στην αύξηση της «εισπραξιμότητας» επιβαλλόμενων φόρων από τα λαϊκά νοικοκυριά, που δυσκολεύονται έτσι κι αλλιώς να ανταποκριθούν στα συσσωρευμένα βάρη.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου