ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2020

Προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών σε βάρος της Παλαιστίνης


Η υπογραφή των λεγόμενων «συμφωνιών του Αβραάμ» την περασμένη Τρίτη, 15 Σεπτέμβρη, στον Λευκό Οίκο ανάμεσα σε Ισραήλ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Μπαχρέιν, που εμφανίστηκε από τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ως «ιστορική», αποτελεί μέρος του συνολικού σχεδίου των Αμερικανών ιμπεριαλιστών και των συμμάχων τους στην κρίσιμη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Αν κάτι επιβεβαιώνει, είναι ότι οι συμμαχίες τις οποίες συγκροτούν οι αστικές τάξεις κατά καιρούς μπορεί και να αλλάζουν, ανάλογα με τα συμφέροντά τους - στην προκειμένη περίπτωση, η σύμπλευση με το Ισραήλ εμπεριέχει και τη γεωπολιτική διάσταση της αντιπαράθεσης με τον άλλο «ισχυρό παίκτη» της περιοχής, το Ιράν. Καταρρέει επίσης ο μύθος της «διαχρονικής στήριξης του αραβικού κόσμου στην Παλαιστίνη ενάντια στην επιθετικότητα του Ισραήλ», ενώ η ισχυροποίηση του τελευταίου προφανώς το αποθρασύνει ώστε να θέσει ακόμα περισσότερα εμπόδια στο δίκαιο αίτημα του Παλαιστινιακού λαού για ελεύθερη, ανεξάρτητη πατρίδα, στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ και επιστροφή των Παλαιστινίων προσφύγων στις εστίες τους.

Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι η δίκαιη επίλυση του Παλαιστινιακού είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη συνολική πάλη ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, ενάντια στα σχέδια των αστικών τάξεων.

Τα περί «ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας» που ακούστηκαν στη συγκεκριμένη φιέστα δεν έχουν καμία σχέση με τα πραγματικά συμφέροντα των λαών.

Τι συμφωνήθηκε; Η «Συμφωνία ειρήνης, διπλωματικών σχέσεων και πλήρους ομαλοποίησης των σχέσεων των ΗΑΕ και του κράτους του Ισραήλ» αναφέρει ως κοινό στόχο το όραμα «για μία Μέση Ανατολή με σταθερότητα και ειρήνη προς όφελος των λαών και των κρατών της περιοχής».

Ανακοινώνουν ότι προχωρούν στη σύναψη πλήρων διπλωματικών σχέσεων, στη βάση αρχών της Χάρτας του ΟΗΕ, και αναγγέλλονται το άνοιγμα πρεσβειών και προξενείων καθώς και «συνεργασία στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας» - ένας όρος που σηκώνει πολλή συζήτηση. Διακηρύσσουν επιπλέον πως θα συνεργαστούν στους τομείς της οικονομίας και του εμπορίου, της Πολιτικής Αεροπορίας, της τεχνολογικής καινοτομίας, των Επιστημών, της Υγείας, του Τουρισμού, της Ενέργειας. Κάνουν, τέλος, αναφορά σε μία «στρατηγική ατζέντα για τη Μέση Ανατολή», στο όνομα της προώθησης της «ειρήνης» και της «ασφάλειας».

Η «Δήλωση ειρήνης, συνεργασίας και εποικοδομητικών διπλωματικών σχέσεων» του Μπαχρέιν και του Ισραήλ συμπεριλαμβάνει μια σειρά γενικών «ομολογιών» με στόχο τη μελλοντική εξομάλυνση των διμερών σχέσεων. Οι δύο χώρες συμφωνούν να ξεκινήσουν «μία νέα εποχή φιλίας και συνεργασίας για μία σταθερή, ασφαλή και ευημερούσα Μέση Ανατολή προς όφελος όλων των χωρών και λαών». Τονίζουν πως η διπλωματική εξέλιξη επιτυγχάνεται «με την πρωτοβουλία των Συμφωνιών του Αβραάμ από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ», τον οποίο ευχαριστούν «για τις άοκνες προσπάθειες προώθησης της ειρήνης». Τη δήθεν «συμβολή στην ειρήνη» προβάλλει και ο Τραμπ, ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοέμβρη στις ΗΠΑ. Ακόμα, οι συμφωνίες παρουσιάζονται ως ευεργετικές για τους Παλαιστίνιους και ...«αντάλλαγμα» για το «πάγωμα» νέων προσαρτήσεων παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ.

Αύξηση της πίεσης για ευρύτερο παζάρι

Φανερή επιδίωξη της κίνησης που έγινε, καθώς και της πιθανής προσέγγισης του Ισραήλ και με άλλες χώρες της περιοχής, είναι η άσκηση ακόμη πιο ασφυκτικής πίεσης στους Παλαιστίνιους προκειμένου να υποχρεωθούν σε διαπραγμάτευση με το πιστόλι στον κρόταφο, δεχόμενοι συμβιβασμούς στα αυτονόητα αιτήματα για ένα βιώσιμο κράτος. Η υπογραφή των «συμφωνιών του Αβραάμ» έρχεται εννιά μήνες μετά την παρουσίαση του «οράματος» του Ντόναλντ Τραμπ για τη «Μέση Ανατολή» και τη «συμφωνία του αιώνα», όπως αυτή παρουσιάστηκε στις 28 Γενάρη, πάλι στον Λευκό Οίκο, ενώπιον του Ισραηλινού πρωθυπουργού και των πρέσβεων ορισμένων μοναρχιών του Κόλπου.

Το όραμα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού για τον υποτιθέμενο τερματισμό της ισραηλινο-παλαιστινιακής διένεξης προωθεί ένα κρατίδιο (Δυτική Οχθη και Λωρίδα της Γάζας) σαν ...ελβετικό τυρί - από τις τρύπες που θα δημιουργούν οι κατά τόπους εβραϊκοί εποικισμοί, οι οποίοι πραγματικά αποτελούν «πόλεις - κράτη» - και επενδύσεις δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, ως «δέλεαρ», που θα ωφελήσουν τα αμερικανικά, ισραηλινά και αραβικά μονοπώλια κάθε είδους, με το λαό να συνεχίζει να φυτοζωεί.

Με δηλώσεις τους αξιωματούχοι της Παλαιστινιακής Αρχής και ο πρέσβης της Παλαιστίνης στην Αθήνα, Μαρουάν Τουμπάσι, κατήγγειλαν τις συμφωνίες.

Στο «παιχνίδι» και η Ρωσία

Η Ρωσία, που στρατιωτικά και οικονομικά έχει σημαντικά ερείσματα στην περιοχή, δεν άφησε ασχολίαστες τις εξελίξεις. Το υπουργείο Εξωτερικών σε σχετική ανακοίνωσή του επισήμανε ότι «κλειδί για τη σταθεροποίηση της Μέσης Ανατολής παραμένει η επίλυση της ισραηλινο-παλαιστινιακής διένεξης» και πρόσθεσε με νόημα: «Σημειώνοντας τις προόδους στην εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και διάφορες αραβικές χώρες, δηλώνουμε πως το παλαιστινιακό πρόβλημα διατηρεί όλη τη βαρύτητά του. Θα ήταν λάθος να σκεφτούμε πως μπορούμε να αναμένουμε μια ισχυρή σταθεροποίηση στη Μέση Ανατολή χωρίς την επίλυση του προβλήματος αυτού». Η ανακοίνωση καταλήγει με έκκληση για «συντονισμένες προσπάθειες» για την «εξεύρεση λύσης» στο πλαίσιο του λεγόμενου «Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή» (ΗΠΑ, ΟΗΕ, ΕΕ, Ρωσία), σε συνεννόηση με τον Αραβικό Σύνδεσμο.


Δ. Ο

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου