ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2020

«Φουσκώνουν» τα ελλείμματα, ετοιμάζεται το «μπιλιετάκι»


Οι απλόχερες ενισχύσεις προς το κεφάλαιο σε συνδυασμό με τη μεγάλη πτώση της οικονομικής δραστηριότητας αποτυπώνονται στα μεγέθη του φετινού κρατικού προϋπολογισμού και στα προσωρινά στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους που δημοσιεύτηκαν χτες.

Σύμφωνα με αυτά, στο 8μηνο Γενάρη - Αυγούστου του 2020 το πρωτογενές αποτέλεσμα εμφανίζει έλλειμμα 6,6 δισ. ευρώ, ενώ το ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού (μαζί με δαπάνες για τόκους κρατικού χρέους) έφτασε τα 10,8 δισ.

Η μάζα των φορολογικών εσόδων καταγράφεται στα 27 δισ., χαμηλότερα κατά 3,6 δισ. σε σχέση με το στόχο, μεταξύ άλλων και λόγω της αναστολής φορολογικών υποχρεώσεων.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι προς το παρόν το πρωτογενές έλλειμμα κινείται στην περιοχή του 6% του ΑΕΠ, χωρίς σε αυτό να ενσωματώνονται οι νέες κυβερνητικές παρεμβάσεις που θα ξετυλιχτούν το επόμενο διάστημα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2021 χαρακτηρίζεται μεταβατικός έχοντας στόχο τη σταδιακή αποκατάσταση της «δημοσιονομικής εξισορρόπησης», με έμφαση στις αναμενόμενες εισροές κεφαλαίων από το «Ταμείο Ανάκαμψης» προς τους επιχειρηματικούς ομίλους, σε συνδυασμό βέβαια με το μπαράζ των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων.

Το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2021 κατατίθεται στη Βουλή στις αρχές Οκτώβρη, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται σε έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό για το 2021 με προοπτική την επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2022, όπως άλλωστε επισημαίνεται και από αξιωματούχους της ΕΕ.

Σε κάθε περίπτωση, ο ισοσκελισμένος προϋπολογισμός του 2021, σε συνδυασμό με τα ποσά που θα εισρεύσουν από την ΕΕ («Ταμείο Ανάκαμψης», ΕΣΠΑ κ.ά.) προς τους επιχειρηματικούς ομίλους, μαρτυρά την απογείωση των κάθε είδους κρατικών ενισχύσεων προς το κεφάλαιο, που βέβαια μαζί με τα υπάρχοντα μέτρα θα φορτωθούν στις πλάτες του λαού.

Μαζικές μεταβιβάσεις «κόκκινων» δανείων

Στα 30,9 δισ. ευρώ διαμορφώνεται η μάζα με τα «κόκκινα» δάνεια που έχουν μεταβιβαστεί από τις τράπεζες σε άλλους εμπλεκόμενους - τα γνωστά «κοράκια» των funds - όπως καταγράφεται σε στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ).

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε χτες η ΤτΕ, στο τέλος του β' τριμήνου του 2020 τα «κόκκινα» δάνεια που έχουν μεταβιβαστεί από τις τράπεζες και τα διαχειρίζονται «Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις» ανήλθαν - σε όρους ονομαστικής αξίας - στα 30,9 δισ. ευρώ, από 23,5 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκέμβρη του 2019 με αύξηση 7,4 δισ. στη διάρκεια του τελευταίου εξαμήνου.

Ειδικότερα, το ποσό αυτό αφορά σε επιχειρηματικά δάνεια ύψους 8,98 δισ., ενώ τα δάνεια προς ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις, που έχουν περάσει στη διαχείριση των διαφόρων funds, φτάνουν σε 5,53 δισ., τα καταναλωτικά δάνεια σε 11,9 δισ. και τα στεγαστικά σε 4,4 δισ., πάντα σε όρους ονομαστικής αξίας.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου