ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020

«Πάντα έτοιμη» για τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια

Πλήρη επιβεβαίωση ότι με διαπραγματεύσεις πάνω και κάτω από το τραπέζι η κυβέρνηση προωθεί επώδυνους συμβιβασμούς, στο πλαίσιο των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών για την περιοχή, που έχουν στον πυρήνα τους τα σχέδια συνεκμετάλλευσης, έδωσε από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης.

Διακηρύσσοντας ξανά σε όλους τους τόνους την ετοιμότητα της κυβέρνησης να καθίσει στο τραπέζι των ιμπεριαλιστικών παζαριών που στρώνουν ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ενωση,
ο πρωθυπουργός με αφορμή την επιστροφή του «Ορούτς Ρέις» στην Αττάλεια, έπειτα από ένα σχεδόν μήνα ερευνών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, εξέλιξη που χαρακτήρισε «θετικό πρώτο βήμα», σημείωσε ξανά πως «η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη να ξεκινήσει - και γιατί όχι σύντομα - ένα νέο κύκλο διερευνητικών επαφών», ενώ δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο συνάντησης με τον Τούρκο Πρόεδρο.

Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο των ιμπεριαλιστικών παζαριών, ο πρωθυπουργός, αφήνοντας ορθάνοιχτη την πόρτα σε όλη τη βεντάλια των τουρκικών διεκδικήσεων, μίλησε για «μείζονα διαφορά» με την Τουρκία «την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», ενώ, στη λογική των «αμφισβητούμενων υδάτων» για τα οποία μιλάνε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, εξισώνοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας με τις διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης, μίλησε για «μη οριοθετημένες περιοχές (όπου) απαγορεύονται οι μονομερείς ενέργειες, από όλους» και στο πλαίσιο αυτό κάλεσε ξανά για διαπραγματεύσεις με ορίζοντα τη Χάγη.

Παράλληλα, κάνοντας το μαύρο άσπρο για το ρόλο των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ που στρώνουν το τραπέζι των επικίνδυνων διευθετήσεων, επανέλαβε τα περί ισχυρών συμμαχιών της αστικής τάξης και διπλωματικών πρωτοβουλιών που τάχα φέρνουν αποτελέσματα και αποτελούν εγγύηση για την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. «Αυτό, λοιπόν, το οποίο νομίζω ότι έχουμε καταφέρει να πετύχουμε δεν είναι απλά να βάλουμε τις κυρώσεις στο τραπέζι των επιλογών μας (...) Είναι να ευαισθητοποιήσουμε συνολικά την Ευρώπη για τη στρατηγική σημασία της λεκάνης της Μεσογείου, και ειδικά της Ανατολικής Μεσογείου. Αυτό είναι κάτι το οποίο το έχουμε πετύχει και με τις Ηνωμένες Πολιτείες (...) Και αυτό νομίζω ότι είναι θετικό για τα ελληνικά συμφέροντα», ισχυρίστηκε.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός είπε σχετικά με τη «γραπτή συμφωνία» με την Τουρκία, για την οποία έγραψε στο πρόσφατο άρθρο του, πως «δεν ήταν τίποτα άλλο από τη γραπτή αποτύπωση, τα πρακτικά μίας καταρχήν συμφωνίας η οποία επιτεύχθηκε στο Βερολίνο μεταξύ της διπλωματικής μου συμβούλου, του συμβούλου του Τούρκου Προέδρου και του κ. Χέκερ, του συμβούλου της κας Μέρκελ», επιμένοντας να μη μιλάει για το περιεχόμενό της και προσθέτοντας πως «αυτό το οποίο συμφωνήθηκε τελικά παραβιάστηκε, όχι με δική μας υπαιτιότητα».

Στην προσπάθεια να απαντήσει στα περί μυστικής διπλωματίας - τα οποία επί της ουσίας επιβεβαίωσε λίγο αργότερα, όπως και τη διαφορετική ενημέρωση στους πολιτικούς αρχηγούς, απαντώντας στον «Ριζοσπάστη» (βλέπε δίπλα θέμα) - είπε πως «δεν θυμάμαι ο κ. Τσίπρας, όταν ήταν πρωθυπουργός, να ενημερώνει κανέναν στην αντιπολίτευση, και πάντως όχι εμένα», για τις συναντήσεις του με τον Πρόεδρο της Τουρκίας και έσπευσε, αποτυπώνοντας και τη σύμπλευση όλων των αστικών κομμάτων στην «εθνική» γραμμή της εμπλοκής για τα συμφέροντα της αστικής τάξης, να σημειώσει ότι «δεν υπάρχει ουσιαστική διαφοροποίηση της στρατηγικής μας μεταξύ τουλάχιστον της κυβέρνησης, της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του ΚΙΝΑΛ», πέρα από «επιμέρους διαφοροποιήσεις οι οποίες, όπως σας είπα, συχνά γίνονται αλλά για λόγους επικοινωνίας και όχι για λόγους ουσίας».

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο άφησε ανοιχτό και το ενδεχόμενο συνεδρίασης του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών αλλά σε περίπτωση που χρειαστεί να επικυρώσει τους επώδυνους συμβιβασμούς.
Νέοι εξοπλισμοί για τα ευρωατλαντικά σχέδια

Μεγάλο μέρος των παρεμβάσεων του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη αφορούσε στα νέα εξοπλιστικά προγράμματα που έρχονται να υπηρετήσουν τον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό στην περιοχή, παρά τις διακηρύξεις περί ενίσχυσης της αμυντικής θωράκισης της χώρας.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε «έξι εμβληματικές αποφάσεις που πολλαπλασιάζουν την ισχύ, τη λειτουργικότητα και την αποτελεσματικότητα των ελληνικών όπλων» και αφορούν: Στην προμήθεια απ' τη Γαλλία μιας μοίρας 18 μαχητικών αεροσκαφών «Rafale» με ταυτόχρονη αντικατάσταση των παλαιότερων «Mirage», στην ένταξη στον στόλο του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) τεσσάρων νέων φρεγατών πολλαπλού ρόλου με παράλληλη αναβάθμιση τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ, σε προμήθεια νέων αντιαρματικών για το στρατό, νέων τορπιλών βαρέος τύπου για το ΠΝ, νέων κατευθυνόμενων πυραύλων για την Πολεμική Αεροπορία. Ακόμα, στην πρόσληψη 15.000 ανδρών και γυναικών σε ορίζοντα πενταετίας, στην ενίσχυση της ψηφιακής λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τέλος, το παλμαρέ των κυβερνητικών αποφάσεων ολοκληρώνουν τα σχέδια παραπέρα ιδιωτικοποίησης της αμυντικής βιομηχανίας, με άξονα και πάλι τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια αφού, όπως είπε, «ήδη στα Ναυπηγεία Ελευσίνας αμερικανικά κεφάλαια επενδύονται στον εκσυγχρονισμό τους. Στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά σύντομα εισέρχεται στρατηγικός επενδυτής (...) Επεται το αμέσως επόμενο διάστημα η ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης της ΕΛΒΟ και αναδιοργανώνεται η ΕΑΒ, ώστε να μετατραπεί σε κέντρο συντήρησης αεροσκαφών για την ευρύτερη περιοχή».

Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για τη νέα κούρσα εξοπλισμών, που δεν υπηρετεί αμυντικές ανάγκες της χώρας αλλά τους εχθρικούς για το λαό ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς που ήδη στενάζει υπό το βάρος των συνεπειών της πανδημίας και της κρίσης, ο Κυρ. Μητσοτάκης ισχυρίστηκε ότι αυτό είναι «το τίμημα το οποίο πληρώνουμε για τη θέση μας στον χάρτη αλλά το αναλαμβάνει αυτό το τίμημα η ελληνική κοινωνία, αρκεί να γνωρίζει πως ό,τι γίνεται γίνεται με απόλυτη διαφάνεια»!

Παράλληλα, στη συνέντευξη Τύπου, την Κυριακή, ο πρωθυπουργός είπε ότι οι συνομιλίες για υπογραφή συμφωνίας για στρατηγική σχέση με τη Γαλλία βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, ενώ άφησε ανοιχτό και το ενδεχόμενο για 12μηνη θητεία αλλά και υποχρεωτική θητεία στα 18 έτη ανάλογα, όπως είπε, με τις εισηγήσεις των στρατιωτικών επιτελείων.
Βαρύ πρόγραμμα συνομιλιών και επαφών

Στο μεταξύ, «βαρύ» είναι το πρόγραμμα του πρωθυπουργού σήμερα και αύριο, με φόντο τις «διευθετήσεις» και τα παζάρια. Σήμερα, Τρίτη, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο οποίος μεταξύ άλλων θα του «αναπτύξει» την πρόσφατη πρότασή του για πολυμερή διάσκεψη των χωρών της Ανατ. Μεσογείου, με τη συμμετοχή και της Τουρκίας.

Αργότερα θα συναντηθεί με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών, Σάμεχ Σούκρι, τον Αλβανό ομόλογό του, Εντι Ράμα, ενώ αύριο αντίστοιχη συνάντηση θα έχει και με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, οι οποίοι βρίσκονται στην Ελλάδα για τη συμμετοχή τους στο ετήσιο συνέδριο του «Economist», το οποίο πραγματοποιείται σήμερα και αύριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου