ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020

Η πάλη των τάξεων δεν καταργείται


 Εκδήλωση με θέμα «Νέος συνδικαλιστικός νόμος: Η συνδικαλιστική δράση, η οργάνωση και τα δικαιώματα των εργαζομένων στο στόχαστρο κυβέρνησης και εργοδοσίας»  διοργάνωσε το ΠΑΜΕ στην πλ. Μητροπόλεως στην Αθήνα με τη συμμετοχή Ομοσπονδιών και Συνδικάτων στο φόντο του νέου νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας που συζητήθηκε σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο και προωθεί 10ωρη εργασία και επί της ουσίας απαγόρευση της απεργίας.

Η εκδήλωση είναι ενταγμένη στην προσπάθεια που κάνει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα να αποκαλύψει τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης για τον νέο νόμο, που έχει στόχο την ενίσχυση της παρεμπόδισης στην οργάνωση της πάλης των εργαζομένων ενάντια στην κατάργηση δικαιωμάτων, στη διεκδίκηση αιτημάτων, με το τσάκισμα των συνδικαλιστικών ελευθεριών.

Άλλωστε οι επιδιώξεις του ΣΕΒ και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων είναι ξεκάθαρη: Να προχωρήσει ανεμπόδιστα το τσάκισμα των μισθών, των συντάξεων, του χρόνου εργασίας και της σταθερής δουλειάς. Να αποτραπούν ακόμα και οι ελάχιστες διεκδικήσεις, να περάσουν όλες οι αναγκαίες για την κερδοφορία του κεφαλαίου μεταρρυθμίσεις, με το εργατικό κίνημα δεμένο χειροπόδαρα.

Στον χώρο της πλατείας που γίνεται η εκδήλωση μια σειρά ταμπλό υπενθυμίζουν ορισμένες από τις πιο κραυγαλέες προσπάθειες παρέμβασης του κράτους και της εργοδοσίας στη συνδικαλιστική οργάνωση της εργατικής τάξης.

Ανάμεσα σε αυτά οι παρεμβάσεις της μεταξικής δικτατορίας, ο νόμος 1435/38 που επέτρεπε στον υπουργό Εργασίας να καθορίζει σε κάθε κλάδο όποιο σωματείο ήθελε ως το μόνο εξουσιοδοτημένο να αντιπροσωπεύει τους εργάτες. Οι διορισμένες διοικήσεις στη ΓΣΕΕ που το 1948 έκαναν τον εργατοκάπηλο Μακρή συνώνυμο μέχρι σήμερα του υποταγμένου συνδικαλισμού. Τα χουντικά που οδήγησαν στην εξορία πάνω από 800 συνδικαλιστές, διέλυσαν 270 Συνδικάτα και δημιούργησαν ένα ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Ο νόμος 330/1976 και οι δηλώσεις του υπουργού Εργασίας της κυβέρνησης της ΝΔ, Λάσκαρη, πως «θα καταργήσει την πάλη των τάξεων». 

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

 

- «Επιχειρήσεις θα μπορούν να απασχολούν εργαζομένους ως 10 ώρες ημερησίως κατά μέγιστο, χωρίς πρόσθετη αμοιβή, εφόσον εντός του ίδιου 6μήνου εξοφλούν τις ώρες με αντίστοιχη μείωση ωρών ή ρεπό ή ημέρες άδειας».

- «Αύξηση των ωρών των νόμιμων υπερωριών».

- «Προσθήκη επιχειρήσεων και εργασιών στη λίστα που ήδη επιτρέπει την εργασία την Κυριακή».

Συνεπώς διά νόμου η κυβέρνηση επιδιώκει να νομοθετήσει τη 10ωρη ημερήσια εργασία ταυτόχρονα με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας σε 6μηνη βάση, ενώ ο οργανισμός του ανθρώπου αναπληρώνεται σε 24ωρη βάση.

Γα τον συνδικαλιστικό νόμο επιχειρεί μεταξύ άλλων τις εξής αλλαγές:

- «Καθίσταται προϋπόθεση για την άσκηση συνδικαλιστικού δικαιώματος η απογραφή στο ήδη νομοθετημένο Γενικό Μητρώο».

- «Η ΓΣ των συνδικαλιστικών οργανώσεων πρέπει να παρέχει πραγματική πρακτική δυνατότητα συμμετοχής και ψήφου εξ αποστάσεως, ηλεκτρονικώς, ιδίως για τη λήψη απόφασης απεργίας».

- «Το προσωπικό στοιχειώδους λειτουργίας, που πρέπει να εξακολουθεί να εργάζεται σε περίπτωση απεργίας στις επιχειρήσεις που η λειτουργία τους είναι κρίσιμη για το κοινωνικό σύνολο, στο Δημόσιο, τους ΟΤΑ και τα ΝΠΔΔ, ορίζεται σε τουλάχιστον 40%».

Οι διατάξεις αυτές προωθούν το φακέλωμα των συνδικάτων και των μελών τους μέσω του Γενικού Μητρώου, ενώ είναι εμφανής η προσπάθεια να χτυπηθεί η συλλογική δράση των συνδικάτων και οι εργαζόμενοι να βρεθούν μόνοι ακόμα και με την εργοδοσία πάνω από το κεφάλι την ώρα της «ηλεκτρονικής» ψηφοφορίας. 

Επίσης προβλέπεται πως:

- «Απαγορεύονται οι καταλήψεις χώρων και εισόδων και η άσκηση ψυχολογικής ή σωματικής βίας. Αν λάβουν χώρα, η απεργία καθίσταται παράνομη. Όσοι μετέχουν σε κατάληψη ή βιαιοπραγούν, τελούν ποινικώς κολάσιμη πράξη».

Η πρόβλεψη αυτή είναι ουσιαστικά και πρακτικά πριμοδότηση της εργοδοσίας για να στήνει μηχανισμό απεργοσπαστικό και οι απεργοί να απειλούνται με «ποινικώς κολάσιμη πράξη» αν αντιδράσουν!

Επίσης το νομοσχέδιο προβλέπει ότι:

- «Η συμφιλίωση συλλογικών διαφορών αφαιρείται από τις Επιθεωρήσεις Εργασίας και ανατίθεται στον ΟΜΕΔ».

- «Δικαίωμα συλλογικής διαπραγμάτευσης αναγνωρίζεται μόνο στις οργανώσεις που έχουν εγγραφεί στα νομοθετημένα ψηφιακά Μητρώα».

- «Ταχεία διαδικασία δικαστικού ελέγχου των προσβαλλόμενων διαιτητικών αποφάσεων».

 

10ωρη εργασία, μείωση μέσου μισθού και χτύπημα στοαπεργιακό δικαίωμα!

2 σχόλια:

  1. Άκου Παναγιώτη

    Νέο κόμμα ετοιμάζεται να ανακοινώσει εντός του Δεκεμβρίου ο Παναγιώτης Λαφαζάνης
    Θα πρόκειται για έναν φορέα που θα κινείται εννοείται στο χώρο της Αριστεράς και θα έχει ξεκάθαρο πατριωτικό πρόσημο στα εθνικά θέματα.

    ΔΣΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΔΣΕ. Δεν έχω καμία αμφιβολία. Ξεφτιλίστηκε ο σύριζα και ο καπιταλισμός έχει ανάγκη το νέο οπορτουνιστικό ανάχωμα με ...πατριωτικό... δηλαδή Σοσιαλσωβινιστικό πρόσημο. Αυτό θα φτιάξουν τα καρακόλια του Λαφαζάνης Αλαβάνος Χάγιος Αραβανής Πετρόπουλος Καλαματιανός και σια... και είναι απόλυτα λογικό. Το ευτύχημα είναι πως το ΚΚΕ δεν βρίσκεται στην μετά το 1968... εποχή που γεννούσε...τέτοιους. Η 30 χρονη πορεία μας μετά το 1991 είναι χρυσάφι και φέρνει απόγνωση σε αυτά τα Σκυλιά. Εμείς την δουλειά μας ΔΣΕ και να Σκούζουν όσο θέλουν. ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου